Счетоводството е част от всеки бизнес.
и грижи за нуждаещите си, но и

Счетоводство на лекарски кабинети – важни особености

Счетоводството е част от всеки бизнес. Лекарската практика за съжаление включва не само всеотдайната помощ и грижи за нуждаещите си, но и редица административни дейности.

Воденето на счетоводство е основна сред тях.

Счетоводството е неизменна част от дейността на лекарите. Те са длъжни да се отчитат пред органите по приходите за направените разходи, респективно и за получените приходи. И това е една малка, твърде обща картинка на цялото счетоводство на лекарски кабинет.
Днес ще ви запознаем с няколко основни неща, с които задължително трябва да сте наясно относно счетоводните въпроси, в случай че тепърва започвате лекарска практика. И така, да започваме!

1. Всеки лекар е задължен да води счетоводството си. Същевременно това е задача, която той спокойно и е препоръчително да делегира на професионалист. Използването на счетоводни услуги е повече от добра идея за всякакъв тип лекар или медицински център. По този начин медицинският експерт ще може да насочи изцяло усилията си в дейностите, за които е учил и за които е призван.

2. Вашият счетоводител ще ви помогне в много отношения, като в един момент дори ще ви дава и безплатни консултации и съвети относно това как да намалите разходите си. Нещо повече – ако вашата практика се разрасне и в бъдеще разполагате с персонал, за който трябва да се грижите, голяма част от новите ви задължения ще бъдат предадени именно на тях. На счетоводителите.

3. Имайте на предвид, че частната лекарска практика е една много сложна материя. При тях счетоводството става още по-трудно. И тук не говорим само за по-високите такси, плащани от пациентите, или начина, по който можете да ги вкарате в определена здравна пътека. Въпросите са изключително много на брой и за да не объркате нещо, а после да си имате ядове, препоръчително е да заложите на счетоводна къща или самостоятелен счетоводител.

4. Не всеки счетоводител е готов да поеме вашата задача за осчетоводяване на лекарската ви практика. Всъщност, готовността съвсем не е единственият критерий, по който следва да изберете вашия бъдещ счетоводител. Опитът и практиката са много важни точки, които трябва да поставите като акцент в търсенето на идеалния кандидат. Много по-удачно е да заложите на счетоводител, който не само че е наясно със законите, свързани със здравеопазването, но и е имал допир с подобен тип работа.

5. Разходите, които ще платите за счетоводни услуги, са съвсем оправдани. Имайте на предвид, че те ще се осчетоводят и в крайна сметка ще имате изгода, че правите някакъв тип разходи. Нещо повече, ако се замислите, времето и усилията, които бихте инвестирали за воденето на вашето счетоводство струват много по-скъпо от самата услуга. Много по-рентабилно е да използвате това време всячески, за да правите това, което можете – да се грижите за вашите пациенти.

Използването на счетоводител за вашата лекарска практика е по-скоро наложително, отколкото препоръчително. Разбира се, за целта е повече от важно да намерите подходящ специалист или фирма за водене на счетоводство на лекарски кабинет. Винаги търсете хора с опит и добри познания. А ако не можете да се ориентирате, поискайте препоръка от ваш колега.

Дайте мнение и Вие тук!

Източник: Аccountinganswer

Вижте непременно и ТОВА:

Мнения за детски ортодонт и др. + цени. Кои са най-добрите ортодонти в България? [Класация]

“Фигурин

И едно видео на руски по темата:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *