Как се прави компрес с Риванол и за какво се използва?
Действие на Риванол за рани при почистване.

За какво се използва Риванол и как. Компрес, крем, цена. За какво помага? Действие

Как се прави компрес с Риванол и за какво се използва? За какво помага Риванол крем, маз и разтвор. Действие за рани при почистване. За спадане на оток, за разширени вени, при навяхване и възпаление. Заместители: Йодасепт, ихтиол и др.

Ethacridine lactate (акринол, търговско име Риванол) е ароматна органична композиция, базирана на акридин. Представлява оранжево-жълта течност с остра миризма.

Прилага се като антисептична течност в концентрация от 0.1%. Ефективен е против повечето грам-положителни бактерии като стрепто- и стафилококи. Интензивен е и спрямо някои грам-негативни като славещата се със своята устойчивост псевдомонас аеругиноза.

В основата на антимикробното му действие лежи изтласкването на водорода от бактериалната клетка. Има и противопаразитен ефект.

Поглъща се от лигавиците, на които оказва продължително въздействие. Не е токсичен, не дразни раните и разранените лигавици.

Приложения на Риванол
ВидВъздействие
Външнопри инфектирани поражения върху кожа и лигавици в устата, гърлото, глътката и очите
В акушерската практикапри гнойни възпаления на лигавичната обвивка на матката, влагалището, пикочния мехур и уретрата
Вътрешноза промиване на плевралната и коремната кухина, при гнойни артрити, бурсити
Във ветеринарната практикавъвежда се във вимето при стрептококови мастити, вътрешно при стомашно-чревни инфектирания
В хирургиятаза обработка на операционното поле
В дерматологиятапри екземи, дерматити и дерматози се прилага на маз, паста, превръзки и компреси с разтвор

Лекарството за разранена и възпалена кожа и лигавица зависи от остротата на патологичния процес. Причината и видът нямат значение. Общото правило е:

Остро възпаление се лекува с повърхностно действащи средства, хроничното – с дълбоки.

Разтворите и прахообразните субстанции (пудра) действат на повърхността и са по-добри за остро възпаляване от пастите, мазите, пластирите и лаковете. Следователно Риванол на разтвор и прах се прилага при остър процес, а на вазелин, унгвент и маз – при хронични проблеми.

Как се прави компрес с Риванол? Инструкция

За компрес подхожда Риванол солуцио. Разтворът се употребява самостоятелно. Има и пудра риванол, но е за фармацевти, а не за домашна употреба.

rana-03
Разтвори от различни производители
Компрес с Риванол и спирт

Компрес (превръзка) с Риванол работи като дезинфекциращо и стягащо средство. 4-5 слоя марля се напояват с лекарствения разтвор, оцеждат се и се налагат върху нараненото място. Сменят се през 5 до 15 минути, зависи от бързината на затопляне и изсъхване. Превръзките се сменят в разстояние на 1.5 часа, като процедурата се прави 2-3 пъти в денонощието.

Компресът се изпълнява и само със спирт, разводнен на 1/3. Спиртният компрес по-бързо охлажда и облекчава. Режимът на смяна е същият.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Внимание! Не смесвайте Риванол със спирт или друг антисептик.

Компрес с Риванол при подагра

Компресите с антисептици се правят с цел намаляване на подуването, зачервяването и болката. За целта подхождат Риванол, спирт и камфор. Къс памук се натопява в Риванол и се оцежда. Слага се върху заболялата става. Процедурата се прави около седмица, докато отокът напълно премине.

За обезболяване е необходимо компресът да бъде топъл. Течността леко се затопля, а върху памука се слага фолио или найлон, които да забавят изпаряването. Такъв компрес остава за цялата нощ.

При подагра са ефективни и други компреси – с мас, камфор, оцет, лайка, водка, сол, зеле, мед. Всички подходящи компреси за това ставно възпаление са описани ТУК: Компреси при подагра за сваляне на оток. Компреси с ябълков оцет. Какво друго се слага при лечение на подагра и какво се пие.

Компрес с Риванол на гърдата

Компресът облекчава гърдите при мастит и всякакви възпаления и раздразнения на нежните тъкани. Риванолът отнема температурата, но самият компрес се прави леко затоплен.

Памук се риванол се препоръчва от педиатрите за новородени срещу подуване на гърдите. Понякога хормоните от майката причиняват подобна реакция, която е бързо преходна. За облекчаване на моментното състояние се сипва малко риванол върху памук и се налага на подутото място. Отгоре се изолира с найлон и се закрепва с бинт.

Превръзка с Риванол

Превръзка се прави при различни повърхностни увреждания и обриви – порязвания, ожулвания, изгаряния, ухапване и ужилване. Риванолът е ефективен при алергични дерматити и като защита от гъбични заболявания и инфектиране на кожата.

Ако няма необходимост от покриване на раната, за предпочитане е Риванол да се нанесе с памучен тампон и да му се даде време да попие. Така се ползва 2-3 пъти на ден.

Колко време се държи компресът?

Няма вреда от Риванол, ако остане няколко часа върху кожата. Но ако е необходим топъл компрес, тогава памукът или марлята се сменят на 10 – 15 минути. Продължителността на лечението с антисептика се установява индивидуално.

За какво се използва Риванол и как? Действие

rana-04
Мехлеми и вазелини

Риванол 0,1 % е за заздравяване на рани. Помага в комплексното лечение на повредени тъкани. Той е универсално средство за възстановяване. Отлично успокоява възпаления и зачервяване. Може да се слага върху сълзящи и мокрещи рани, защото разтворът бързо ги подсушава.

Под влиянието на Риванол краищата на раната се стягат много по-бързо и целият участък се възстановява. Разтворът се използва на всякакви участъци от тялото, върху кожа и лигавици, като изборът му не зависи от характера на повредата.

Голямо преимущество на Ринало е, че не пари при нанасяне. Затова се допуска използването му за промиване на лигавици.

Почистване на рани, при гной

Риванол премахва замърсяването от повърхността на кожата и притежава антибактериални свойства. Предотвратява появата на раздразнение и бактериална инфекция. При нарушаване на целостта на кожното покритие разтворът гарантира чистотата на раната. Чистата рана тръгва към заздравяване, а ако се замърси, състоянието й се усложнява и влошава.

0.1 %-овият разтвор на етакридин лактат, продаван под името Риванол, е първа линия на избор при образуване на гнойна инфекция в обсега на острия възпалителен процес. Антибактериалното му свойство подавя разрастването на гноеродните бактерии. С риванол се почиства гнойта и се обработва огнището.

Спадане на оток

Отокът представлява събиране на течности между клетките и в телесните кухини. Той се провокира при нарушаване на дренажния механизъм, повишаване на налягането в съдовете и на проницаемостта на съдовите стени. Риванол не влияе на патологичния механизъм, но оказва успокояващо действие и предотвратява появата на раздразнение. Леката му течна текстура не запушва порите.

За разширени вени

Риванол е показан при варикозен дерматит и екзема, както и при застойни явления, свързани с разширените вени. Получават се локални възпалителни поражения по кожата на краката, породени от хроничната венозна недостатъчност. Обработката на местата с Риванол подобрява състоянието и облекчава, както и предпазва от усложнения и инфектиране.

При лечение на навяхване на коляното и др.

Навяхването е разрив на връзките, които стабилизират ставите и свързаните с тях мускули. Първа помощ при такова поражение са студените компреси. Ако има, направо се слага лед. Навяхването не е опасно, освен ако не се масажира или затопля с гореща вана и топли компреси. Не трябва да се разтрива и намества, иначе ще се увеличи отокът и рискът от кръвоизливи.

Риванол не е водещо средство при този тип наранявания. Може да се включи на втори етап, ако има и повърхностни разранявания. Освен това разтворът успокоява и съдейства за спадане на възпалението.

Погледнете и ТУК: Бабин лек при навехнат глезен. Кои мазила са добри? Компреси, включително и с лук.

При възпаление

Освен традиционните компреси, при възпаление подхождат и бавно съхнещите превръзки. Те се правят с дебел слой марля, например от 10 слоя. Превръзката се сменя по-рязко – през 1 или повече часа, според бързината на изсъхване.

Превръзките с Риванол спомагат стихването на симптомите на острото възпаление, защото течността се изпарява бавно и предизвиква охлаждане на кожата.

За какво още помага и как?
  • Против синини, при хематом. Компресът с Риванол действа против възпалението, намалява изразеността на болката и сдържа прогресирането на процесите. Помага за премахване на отока, а всичко това съдейства за по-бързото разсейване на кръвонасяданията;
  • За кокоши трън, при цирей. Най-ефективни са антисептиците, сред които Риванол. Тук е показано използвате на мехлема, вместо разтвор. Противопоставя се на гнойния процес и редуцира инфектирането;
  • При хемороиди. Антисептиците са показани при остри хемороиди, хемороидални възли, оток, фистула, анална фисура, сърбеж около ануса, аногенитален сърбеж и перианален дерматит. Памук с Риванол върху мястото или намазване с маз предпазват от инфектиране на разраненото място. Риванолът успокоява и облекчава;
  • Риванол в ухото. Промиване с Риванол или въвеждане на тампон с жълтата течност се налага при риск от инфекция, попадане на чуждо тяло, използване на слухов апарат, травма на кожата от външния канал, екзема, псориазис и себореен дерматит;
  • За очи. Риванол не трябва да попада в окото, но компрес или памук с антисептичната течност помага при проблеми върху околната кожа – подуване, зачервяване, „торбички“;
  • При изгаряне. Обработването на раната с Риванол предпазва от привличане на бактериално инфектиране, успокоява и ускорява процесите по регенериране на тъканта;
  • На гърдата. Ползва се при бременни и кърмачки в случаи на подуване на гърдите и зърната – мастит, както и при новородени против подуване на гърдите вследствие на преминали в детето майчини женски хормони;
  • За обезкосмяване. Бързо, просто и евтино обезкосмяване – това действие на Риванол е доказано без съмнение. Етакридин разрушава направо луковицата, така че премахването на косъма е трайно, даже завинаги. Обезкосмяването минава без възпалявания и раздразнения. Ако косъмът не се премахне напълно, то той изтънява и ръстът му се забавя.

Видео за обезкосмяване с Риванол

Видове Риванол, цена и за какво помага

  • Риванол разтвор, солуцио. Шишенца с обем от 100 до 1000 мл се продават в аптеките под името солуцио или разтвор за кожа. Тяхната концентрация е еднаква – 0.1%. Цената варира според производителя и големината на опаковката. Най-изгоден е еднолитровият флакон, който струва 8 лв, но по-практичен е 100-милилитровият, чиято цена е в диапазона 1.60 лв – 2.26 лв;
  • Риванол от 1%. Обичайните разтвори за домашна употреба са с концентрация от 0.1%, но има един много по-силен продукт – това е Риванолът на Вета Фарма с 10 пъти по-голяма концентрация от 1 %. Неговите показания са идентични, но се дава само за болнична употреба;
  • Риванол крем, унгвент, паста, маз, гел. Срещаме различни описания, но продуктът е само един – маз. Произвежда се от Гален Фарма в концентрация 1%. Предназначен за кокови инфектирания. Цената е 6.22 лв за 15 г.;
  • Риванол вазелин. Този продукт е на Купро. В мазта има само етакридин, а вазелинът е смес от етакридин и вазелин. Това го прави по-меко действащ, но не и толкова силен. Затова се определя като козметичен и профилактичен продукт. Препоръчва се за хидратиране и омекотяване;
  • Субстанция на прах. Прахообразният Риванол на Химакс е суровина за изготвяне на екстемпорални лекарствени форми. Той няма пряка употреба върху пациентите.

Почистване на петна от риванол

Разпространено е мнението, че риванолът оставя неизличими петна. Обикновено статиите за компреси и превръзки ни съветват да слагаме стари дрехи и добре да опаковаме марлята или памука, напоени с жълтата цапаща течност.

Все пак има някои рецепти, които постигат успех. Сред тях е изличаване на петната с амоняк. За целта се взема разтвор от 3%. Той се нанася директно върху петното от Риванол за 2 до 3 часа. После тъканта се изпира, за да се премахне напълно амонякът. Върху петното се нанасят няколко капки калиев метабисулфид (има го в Практикер и агро аптеките на цена от 3 – 4 лв). Дрехата се изплаква и се оставя да изсъхне сама.

Заместители

Точен заместител на Риванол е дермалният разтвор Етакридин лактат в традиционната концентрация от 0.1%. Продуктът е регистриран на Тони – М, но в момента не се продава.

Дайте мнение и Вие тук!

Аналози на Риванол са всички антисептици, които обеззаразяват и действат противовъзпалително – борна киселина, хлорхексидин, йод, повидон – йод. Подобни в антисептичната част са дезинфектантите с етанол.

Има един клас разтвори, които се определят „за рани“. Те не са просто антисептици, но и съдействат за заздравяването. Обикновено са комбинация от вещества, в някои има и патентовани съставки. Такива са Октенилин, Пронтозан, Хиодин.

Спрей вместо Риванол
rana-02
Разтвори за рани

Риванол не се произвежда в спрей флакони, защото технологията за нанасяне изисква носител – памук, марля или мека памучна тъкан. За рани, които не търпят докосване, се предпочитат препарати за пръскане от разстояние. Но те са с друг състав и обикновено са по-скъпи от бюджетния Риванол.

В спрей форма е Рани Септол – антибактериален разтвор за рани по кожа и лигавици, за чувствителна и силно раздразнена кожа. Цената му е 20.30 лв за 125 мл.

Подобен продукт е Октекеър – антисептик със силен ефект върху бактерии и гъбични инфекции. Флакон от 50 мл е 14.70 лв.

Octenisept лекува всякакви рани – венозни, напуквания, ставни, следоперативни. С него се измиват заразени със златен стафилокок.

Антисептици за впръскване се предпочитат за гърло, нос и устна кухина.

А сега да сравним Риванол с обичайните антисептици – йод, кислородна вода, калиев перманганат, спирт.

Щипе, значи действа: мнозина са възприема такова разбиране, но дали са прави?

Ще се убедите, че Риванол е от добрите възможности за мека и безопасна, но ефективна дезинфекция, макар че не щипе. Нещо повече – именно липсата на щипене и парене е неговият най-голям плюс.

Други антисептици

  • Калиев перманганат – евтино прахче за първично изчистване на раната. Той се разводнява до светло розово и получаваме чудесен разтвор за промиване. Ползва се веднага след нараняването. Може да се промива и кожа, и лигавица. Но ако в раната са попаднали замърсители, по-добре да вземем Риванол. Риванолът не само премахва боклука, но и предотвратява загнояване;
  • Хлорхексидин – той е за първична обработка на вече изчистена рана. Значи идва след калиевия перманганат. Хлорхексидинът е силен против патогени от всякакъв вид, дори и гъбички. Няколко милилитра от разтвора пресича всякакви бъдещи инфектирания, дори гниене;
  • Спирт в концентрация от 40 до 70 % – той е за обработване на края на рана, която вече е промита с калиев перманганат и е обработена с хлорхексидин. Самата рана и лигавици не трябва да се „заливат“ със спирт – той изгаря.
Риванол или йод?
rana-01
Йодна тинктура и Йодасепт са подобни на вид, но различни по състав

Йод убива грам (+) и грам (–) бактерии и гъбички. Добре дезинфекцира драскотини и ожулвания. Изгаря малките капиляри и спира кръвотечението. Но той много дръзни тъканите и изобщо не подхожда за открити рани и лигавици. Частично се всмуква, така че при дълго използване вреди на определени пациенти.

Спиртният разтвор на йод, който се продава в аптеките, не безобиден. Забранен е за страдащи от болести на щитовидната жлеза, от дерматити и заболявания на бъбреците.

Йодът се предпочита единствено за обработване на крайните участъци на раните за кръвоспиране. Порязване и по-дълбоки ранявания не трябва да се заливат с оцветяващи антисептици, каквито са йодът (кафяв) и гранофуринът (зелен). Вместо да ускорят заздравяването, те добавят към проблема и изгаряне.

Йодът се ползва само при прясно нараняване. Щом мястото започне да заздравява, риванолът е подходящ, но йодът – не, защото забавя възстановяването.

Риванол или Йодасепт?

Йодасепт е повидон – йод, силен антисептик, но с различно приложение. Ако Риванол е показан главно за открити рани или поне нарушена кожна цялост, то Йодасепт и други препарати с повидон – йод се ползват върху ненаранена кожа, за оперативни обработки и почистване на ръцете.

Йодасепт има приложение и върху рани, но по-малки и повърхностни. Повидон йод е комплекс от йод и поливинил пиролидон. Той има същото бактерицидно действие като йода, но дразни по-малко. Освен това неговото задействане е по-бързо и продължително. Може да се нанася на лигавици. На кожата образува оцветен филм, който после изчезва.

Вижте и ТОВА: Йодасепт, Риванол или Цикатридина? Мнения. Как се прави превръзка за открити рани.

Риванол или Ихтиол?

Ихтиолът има антисептично, противовъзпалително и противосърбежно въздействие. Отлично подхожда за перианалната област – абсорбира влагата и успокоява сърбежа. Ако кожата сърби, по-добре да се вземе Ихтиол.

По отношение за гнойните процеси по-доброто средство е Ихтиол. Той е способен да извлече гной от дълбочина. Риванолът убива гноеродните бактерии и почиства гнойния ексудат, но на повърхностно ниво.

Видео: Демонстриране на превръзка на гнойна рана.

Друга разлика е, че Ихтиолът е само на маз, няма разтвор. Това го изключва от сферата на антисептиците за превръзка и компрес.

Още информация и източници на английски: За какво помага Риванол (Ethacridine Lactate); * Как действа Риванол и какво лекува? * Дозировка, странични ефекти и предупреждения. Показания.

Риванол или кислородна вода?

Кислородната вода работи като хлорхексидин. С нея се промиват изчистени рани с цел борба с бактериите и пресичане на евентуално инфектиране. Не трябва да се ползва върху дълбоки рани и в телесните кухини.

Кислородната вода образува пяна, която изчиства от белтъчини, гной и кръв. Тя подпомага затварянето на малките съдове и спирането на кръвотечението. Като антисептик е слаб. Не обеззаразява, а само намалява количеството патогени. Не гарантира защита от тетанус или друга ранева инфекция.

Оптималното приложение на кислородната вода е за спиране на капилярно кървене при повърхностни рани и срещу нагнояване на недълбоки повреждания.

Особеното при кислородната вода е, че за рани става само в концентрация от 3%. По-силните разтвори грозят раната с изгаряне и влошаване на положението.

Друга разлика: Риванолът най-добре работи, когато е нанасен на памук или марля. Кислородната вода по-добре да се налее на струйка. Ако се отвори шишенцето, то е годно само за месец.

Внимание! Нито един антисептик не гарантира защита от тетанус. Замърсени с почва рани трябва да се измият обилно с антисептик, но това не изключва поставянето на ваксина.

Антисептичните разтвори добре се справят с патогенната микрофлора. Но е важно по-нататъшното благополучно заздравяване. Повечето антисептици не изпълняват такава задача. Нещо повече – преобладаващата част от тях утежняват заздравяването.

Друга разлика между антисептиците е отношението им към кръв, гной и ексудат в раната. Най-често антисептиците са несъвместими един с друг, затова се използват само по едно средство.

Каквито и да са антисептиците, те са полезни в първата фаза на нараняването. Щом започне заздравяването, употребата им се ограничава само върху околното пространство, но вече не се нанасят непосредствено.

Видео: Превързване на рани у дома.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

лечение на брадавици

Брадавици: Топ-начините за лечение. Кое лекарство е добро?

Брадавици – всичко важно за лечението им; кои начини за премахване на брадавици са безопасни …

3 Мнения

  1. Стоянка Иванова

    Въобще не се занимавайте с калиев перманганат, как ще се дозира, на око ли? Ако раната е на фино място, по-добре да се вземе скъп разтвор за рана, защото заздравява.

  2. Аз лично си махах косми с Риванол и въобще не се махат напълно. В началото въобще нищо не става, но ако се маже по два пъти н аден няколко месеца, космите изтъняват и посивяват. Голямо цапане пада!

  3. Петров

    Не виждам смисъл от риванол на подагрозна подута става, нищо няма да направи! То къде по-силни неща не помагат, та риванола! Аз съм твърдо за кортикостероидното лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *