Какво е свръхактивен пикочен мехур? Незадържане на урина

Свръхактивният пикочен мехур е от здравословните проблеми, за които пациентите не обичат да говорят. Незадържането на урина се счита за срамно.

Много често не споделят дори с близките си, търпят и страдат мълчаливо с години поради омаловажаване на състоянието и най-вече от неудобство.

Защото става въпрос за проблем с уринирането. Дори медицината му обърна по-голямо внимание едва през последните 10-15 години.

“Прие се, че това е синдромов комплекс, или казано по-простичко – комплекс от симптоми: неудържим позив за уриниране, често посещение на тоалетната, включително и нощем, а понякога (не е задължително) има и инконтиненция – неволно изпускане на урина”.

Вижте и ТОВА: Честото уриниране също е страшно неприятен симптом, който може да означава доста неща.

Това обяснява пред вестник „Всичко за семейството“. проф. д-р Чавдар Славов, дмн, началник на Клиниката по урология в УМБАЛ ” Александровска” -София, национален консултант по урология.

Основното оплакване на пациентите – неудържимият позив за уриниране, ги кара по-често от обичайното да тичат до тоалетната -както през деня, така и през нощта.

Дайте мнение и Вие тук!

Нормално е за 24 часа човек да ходи по малка нужда 8 пъти; до 65-годишна възраст не би трябвало да ходи нощем повече от веднъж, над два пъти вече е патология, уточнява авторитетният уролог.

Той обръща внимание, че неволното изпускане на урина при невъзможност да се стигне навреме до тоалетната е прието да се нарича ърджинконтиненция (от англ. urge – импулс, тласък, подтик), т.е. инконтиненция след неудържим позив за уриниране.

И подчертава, че това състояние е различно от уринарната стрес-инконтиненция, появяваща се във възрастта на хормонален дисбаланс при жените, при която изпускането е неусетно, при напън, при кихане, кашляне, изкачване на стълби, въобще при усилие.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

слаба струя при уриниране при жени

Слаба струя при уриниране при жени и често уриниране. При мъже и деца

Какво означава слаба струя при уринирането при жени? Често уриниране при жените, мъжете и децата. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *