Начало > Докторе, кажи! > Морската болест може да ви хване и в колата
Активният сезон за почивки отмина, но все още има хора, които ще предпочетат да почиват

Морската болест може да ви хване и в колата

Активният преход от местоживеенето до курорта, проблемът с т.нар. „болест на пътуването“ (популярна и като “ морска болест“) се изправя пред мнозина с пълна сила.

Заради смущения във вестибуларния апарат тези хора страдат при придвижване с превозно средство от гадене, повръщане, световъртежи.

Ако сте една (един) от тях, предлагаме ви няколко способа, чрез които да намалите и дори да избегнете неприятните симптоми, пише вестник „Всичко за семейството“.

Фокусирайте погледа си на отделен неподвижен обект.

Симптомите на „морската болест“ настъпват, когато възприятията на движението от мозъка и от вътрешното ухо не съвпадат.

Вашето вътрешно ухо усеща движението, но ако през това време вие гледате неподвижен предмет, то мозъкът ви ще получи сигнал, че вие не се движите.

Лекарите съветват човек да се съсредоточи върху отдалечен обект извън пределите на автомобила (например планински масив далеч отпред).

Това помага на вътрешното ухо и на мозъка да синхронизират получаваните сигнали.

Вземете джинджифил под формата на хранителна добавка.

Той намалява гаденето и позивите за повръщане. Купете джинджифилов корен на капсули и преди пътуване глътнете 1-2 грама. Джинджифилът подпомага разреждането на кръвта и ако приемате лекарства за високо кръвно налягане, посъветвайте се с лекаря си.

Снабдете се с лекарство. В аптеките предлагат различни видове препарати против симптомите на „болестта на пътуването, така че може да си купите предварително.

“Фигурин

Изпийте таблетката някъде около час преди да тръгнете на път. Тя ще ви помогне да избегнете повръщането и ще намали гаденето.

На много хора тези препарати помагат да пътуват изцяло без никакви проблеми, все едно никога не са страдали от „морска болест“.

Но ако сте шофьор, не бива да приемате такъв препарат, тъй като при повечето от тях обикновено се появяват странични ефекти от рода на сънливост и намалена концентрация на вниманието.

За alexa

Прочети още

вестибо

Вестибо: какво лекуваме с този медикамент

Вестибо – какво е лекарството и кога се прилага. Вестибо при световъртеж, главоболие и проблеми …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *