Невероятни ползи за здравето има босилека

Босилекът е популярна билка от същото семейство като ментата. Босилек се използва за сезонни сосове, супи, салати и тестени ястия в целия свят.

В допълнение към гъвкавите си свойства, босилекът също предлага много важни ползи за здравето, които ще накарат да добавите малко босилек към следващото си ястие.

Една от основните медицински ползи на босилека са неговите противовъзпалителни свойства. Този ефект се дължи на евгенол, етерично масло, което блокира ензимите в организма, които причиняват подуване, затова босилекът е идеално лечение за хора с артрит.

Босилекът, особено като екстракт или масло е известен с изключително мощните антиоксидантни свойства, които могат да защитат организма от преждевременно стареене, често срещани проблеми на кожата, свързани с възрастта и дори някои видове рак. Билката също съдържа флавоноиди orientin и vicenin, които са растителни пигменти. Те предпазват клетъчните структури от щетита, които може да нанесе радиацията.

Вижте подробна статия ТУК: За топ ползите на билката босилек и най-добрите рецепти за лечение с нея!

Дайте мнение и Вие тук!

Пресен или под формата на масло, босилекът има силни антибактериални възможности. В действителност босилекът може да спре разрастването на много бактерии, дори някои, които са станали резистентни на други антибиотици. Билката може да се прилага за рани, за да помогне за предотвратяване на бактериални инфекции. Също така, чрез добавяне масло от босилек в салатните дресинги, може да се гарантира, че вашите зеленчуци са безопасни за ядене.

Босилекът или маслото от босилек може да се използва за лечение на запек, стомашни спазми и лошо храносмилане, както и настинка, грип, астма, магарешка кашлица, бронхит и синузит. Тази вкусна и ароматна подправка също е чудесен източник на магнезий, който е основен минерал, който помага на кръвоносните съдове, които могат да подобрят притока на кръв.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Едно мнение

  1. Николай Гугутков

    Днес 23. 02.2018г. Си купих чай от Босилек от аптеката! Кашлям като луд от 5 дни и не знаех какво да пия вече и пробвах с чай от Босилек! Тази билка е огън бе хора спрях да кашлям незнам кой я е усетил че лекува кашлица но наистина действа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *