Дафинов лист: Не само вкусна подправка

Приятно ароматният дафиновият лист е добре познат като подправка от най-древни времена, но освен това е и почитан и с лечебните си свойства.

Дафиновият лист е високо оценен от гърците и римляните, според които билката е символ на мъдрост, мир и защита.

Подправката съдържа много забележителни растителни производни съединения, минерали и витамини, които са от съществено значение за оптималното здраве.

Тази подправка има много летливи активни компоненти като α-пинен, β-пинен, мирцен, лимонен, линалоол, метил, ацетат и евгенол. Тези компоненти имат антисептично, антиоксидантно действие и противоракови свойства.

Пресните листа са много богат източник на витамин С, който е мощен естествен антиоксидант и премахва вредните свободни радикали от тялото. Аскорбиновата киселина също е имуностимулант, спомага за зарастване на рани и има анти-вирусни ефекти.

Освен това дафиновите листа съдържат фолиева киселина, която е важна за синтеза на ДНК

Дафинови листа са отличен източник на витамин А.

Витамин А е естествен антиоксидант и е важен витамин за зрението. Също така е необходим за поддържане на здрави лигавици и свежа кожа.

Дайте мнение и Вие тук!

Потреблението на натурални храни, богати на витамин А пазят от рак на белия дроб.Подправката наистина е много добър източник на много витамини като ниацин, пиридоксин, пантотенова киселина и рибофлавин.

Тези B-сложни групи от витамини помагат за синтеза на ензим, „виновен“ за нормалното функциониране на нервната система.

Дафиновите листа са добър източник на минерали като мед, калий, калций, манган, желязо, селен, цинк и магнезий.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *