Хомеопатично лечение

Контузии – как да действаме, лечение с хомеопатия и др.

Контузията е повреда, причинена от удар, често от някакъв тъп предмет, притискане или падане върху твърди предмети или настилки

Тя се характеризира с по-повърхностни или по-дълбоки увреждания на тъканите под кожата, но при запазена цялост на кожата.

При по-повърхностните контузии се получава кръвонасядане или насиняване (екхимоза или суфузия), което в процеса на оздравяването оцветява кожата по различен начин – от синьо към виолетово, зелено, жълто и постепенното му избледняване и изчезване за около две седмици. При по-дълбоките контузии се получават хематоми (ограничено, подобно на тумор натрупване на кръв в тъканите), в резултат на разкъсване на по-голям кръвоносен съд. Освен това всяка контузия обикновено е съпроводена с болка и локално подуване на засегнатия участък.

АРНИКА е първото хомеопатично лекарство, което веднага трябва да се даде в тези случаи. Една доза АРНИКА 30 или 200 (или по-ниска потенция – 6, 9 или 12). В зависимост от тежестта на травмата АРНИКА 6 може да се даде неколкократно през 2 до 6 часа един, два дни или пък АРНИКА ЗОС – 2 или 3 пъти през 4 до 8 часа. Да се помни, че при отшумяването на оплакванията приемите се разреждат във времето и се прекратяват!

Ако се даде АРНИКА непосредствено след контузията, тя може да предотврати появата на хематоми или да спомогне за по-бързата им резорбция. Ако хематомът е доста голям, минали са няколко дни след травмата и АРНИКА не е достатъчна за разнасянето му, може да се даде ЛЕДУМ 6 неколкократно (три пъти на ден) или ЛЕДУМ 30 два пъти на ден, за няколко дни особено ако нараненият крайник или друга част на тялото е студен при допир, с намалена чувствителност или изтръпване и се облекчава от студени компреси (за да се даде лекарството, присъствието на тези модалности не е задължително).

АРНИКА и ЛЕДУМ биха могли в подобни случаи и да се редуват: например АРНИКА 6 и ЛЕДУМ 6 през два до четири часа.Външно може да се приложи компрес с разтвор на АРНИКА М.Т. -10 к. на 100 мл вода, но винаги трябва да се помни, че вътрешното приемане е най-ефикасно.

Дайте мнение и Вие тук!

NB! Не трябва да се забравя, че компрес с М.Т. на АРНИКА не се прави, ако е нарушена целостта на кожата – т.е. има отворена кървяща или некървяща рана!

БЕЛИС ПЕРЕНИС 30 – при падания с разтърсване на вътрешните органи, когато след АРНИКА продължава чувството за вътрешен дискомфорт.ХИПЕРИКУМ 30 – при премазване на пръстите на ръцете или краката.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какво представлява Цитизин на сироп и таблетки

Цитизин и други медикаменти за отказване на цигарите. Лечение на зависимости

Какво представлява Цитизин на сироп и таблетки и други медикаменти за отказване на цигарите. Лечение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *