Нелекуваната хламидия може да доведе до стерилитет

Ще разгледаме накратко какво е хламидия.

Обществото ни е все по-малко ориентирано в опасностите, грамотността намалява от година на година. Това прави мнозина неразумни на полето на любовта, тласка към случайни връзки и необезопасен секс.

И нерядко води до някой от кабинетите за диагностика и лечение на полово предавани заболявания.

Сред най-разпространените инфекции е хламидиазата.

„Преди 25-30 години на нея се гледаше като на екзотика, но днес вече медицината е наясно, че това е една задължително полово предавана инфекция“, казва пред вестник „Всичко за семейството“ доц. д-р Георги Пехливанов, дм, началник на отделение в Университетската клиника по кожно-венерични заболявания в УМБАЛ „Александровска“ в София.

Причинител е Хламидия трахоматис.

Тази бактерия може да засегне не само гениталиите, но и общо организма на човека, може да порази ставите, очите, обяснява специалистът.

Предава се също и при орален и анален секс, когато не са взети предпазни мерки.Гениталната инфекция се изразява по различен начин у мъжа и жената.

Проблемът е, че при нея има по-дълъг инкубационен период – симптомите се появяват след време, което е от 2-3 седмици до 2-3 месеца, изтъква видният дерматовенеролог.

“Демир

Това често затруднява снемането на анамнеза от пациента, който трудно връща лентата назад, за да разбере кога е настъпило заразяването.

От друга страна, инфекцията протича субклинично, т.е. симптомите са леко завоалирани, което допълнително затруднява диагнозата.

При мъжете например хламидиазата се проявява с уретрит, има уретрално течение, което обикновено е доста оскъдно, прозрачно, слузесто, много често пациентите не му обръщат внимание и диагностиката закъснява, дава пример доц. Пехливанов.

Инфекцията може да засегне и простатната жлеза у мъжа, да причини простатит.

Тя може да порази семенните мехурчета и в крайна сметка да доведе до запушване на семенните каналчета и съответно – до траен стерилитет.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *