За какво се използва Тридерм крем и маз?
Заместители на Тридерм : Канестен, Бетазон Трио, Дактакорт при гъбички,

Мнения за Тридерм. За какво се използва и как? Крем и маз

За какво се използва Тридерм крем и маз? Мнения, цена. Какво лекува. Заместители: Канестен, Бетазон Трио, Дактакорт при гъбички, екзема, за подсичане, при пъпки и при котки

Природата на кожните заболявания не винаги се разкрива незабавно. Много от тези заболявания носят смесен характер. По тази причина фармацевтичният гигант Байер създаде Тридерм – едно лекарство за много болести. С него се обработва кожата при микози, екземи, дерматити – прости, алергични и атопични, невродермити.

Името Тридерм не е запазена марка на Байер. Нещо повече – то се ползва за дерма продукти, насочени към същите заболявания.

ЗАГЛАВИЕ
продукти за мазане с името Тридермпояснения
крем на Ваyerрецептурно лекарство за възпалителни прояви и инфекции, за нежна кожа
маз на Ваyerрецептурно лекарство за възпалителни прояви и инфекции, с по-дълбоко проникване на активните съставки
крем на BioNikeнамалява проявите и успокоява себореен дерматит, излющване и сърбеж
линия продукти на BioNikeдермокозметика за чувствителна, атопична, нетолерантна кожа (включва шампоани, балсами, кремове, интимен гел, продукти за бебе и др.

Тук ще разгледаме препаратите на Байер, макар че и тези на BioNike представляват интерес. Но Байер е създал рецептурни лекарства и е утвърдил името Тридерм.

В някои страни като България се продават опаковки, на които не виждаме емблемата на Байер. Но белгийската Schering-Plough Labo, посочена като производител, е също Байер.

Видове Тридерм

Кремът е лек и лесно попива в кожата без остатък. Другата консистенция е мазна. Тя прониква бавно, но в дълбочина.

Крем и маз Тридерм не са еднакви продукти, макар че назначенията им са идентични, а именно:

  1. Дерматити – прости, алергични, атопични;
  2. Екзема;
  3. Невродермит;
  4. Дерматомикоза.

Разликата е, че се прилагат в различни етапи от заболяванията.

  • Крем Тридерм е за остро възпаление, за сълзяща кожа;
  • Маз Тридерм е за хронично възпаление, за изсушена кожа с корички.

За какво се използва Тридерм крем?

Кремът се използва при т. нар. мокрещи заболявания на кожата, когато поразената област отделя влага или секрет. Препаратът под формата на крем е способен да подсуши такива увреждания. Свойствата му се съхраняват при повишена телесна температура. Кремът попива добре и не оставя следи по повърхността, не цапа облеклото и не се нуждае от отмиване.

Triderm-O1
Тридерм се произвежда в две форми – крем и маз

За какво се използва Тридерм маз (унгвент)?

Основата на маз Тридерм е мек и течен парафин. Мазната основа смекчава и овлажнява суха и лющеща се кожа, подобрява еластичността й, размеква корички, люспи, удебелен епидермис. Препятства изпаряването на вода, създава бариера, която оставя течностите вътре в кожата.

“Фигурин

Допълнително свойство на мехлема е да подпомага инфилтрацията на кожата и проникването на лекарствените вещества в дълбочинните слоеве.

Освен специфичните въздействия, продуктите пораждат общ, еднакъв ефект, пряко следствие от техните съставки.

  • Бетаметазон, кортикостероид. Кортикостероидите са най-силните противовъзпалителни агенти, а бетаметазон е от най-силните кортикостероиди. Намалява отоците, облекчава дразнещите симптоми като сърбене, раздразнение, зачервяване и излющване;
  • Гентамицин, антибиотик. Бори се с бактериални инфекции, причинени от грамотрицателни и положителни бактериални видове;
  • Клотримазол, антимикотик, потиска растежа на патогенни гъбички.

В комбинация тези три компонента са способни да се справят с почти всяко възпаляване, без значение какъв е неговият източник – дали алергична или автоимунна реакция, дали бактериална или гъбична зараза.

Мнения на хората и препоръки

Тридерм се споменава най-много в бебешките форуми, защото лекарите често го изписват при обриви, подсичане, зачервяване под пелените.

Мненията на майките се делят на две големи групи. Едните са супер доволни и казват, че проблемът е преминал за 2-3 дни. Създава се впечатлението, че Тридерм е не само ефикасен, но и дава ефект без забавяне.

Другата група го отхвърля преди закупуване, след като се забележи участието на кортикостероид. Кортикостероидите плашат много пациенти и те избягват да ги ползват, дори и за кратък период.

Някои предлагат компромисен вариант – лечението да започне с Тридерм, за да се постигне бърз ефект, и да продължи с народни средства, например маз с невен, за да се осигури безопасност.

Всъщност, няма конкретни отзиви за негативи от мазане с Тридерм. Има изказвания, че кортикостериодите дават „маса странични ефекти“, но те са принципни – без да са ги наблюдавали и да са запознати точно какви са те.

Загрижените за домашните си любимци собственици са по-смели. При тях винаги стои опасението, че човешкият препарат ще се окаже прекалено силен за дребните животни. Въпреки това Тридерм се маже смело на котки например и решава различни кожни проблеми, включително опасната и тревожна за стопаните микроспория.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Тридерм и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари!

Цена и откъде се купува изгодно?

Тридерм крем струва 7.48 лв във веригата Фрамар, 7.09 лв във веригата Софармаси, 6.96 лв в онлайн аптеката Ремедиум. В по-малките вериги цените се разполагат във визирания диапазон – 7.45 лв в Салвия, 7.12 лв във Феникс;

Тридерм маз се продава на абсолютно същата цена като тази на Тридерм крем. Единствената разлика е, че кремът се зарежда по-добре, а мехлемът не винаги е наличен.

Какво лекува Тридерм и как се прилага?

Без значение дали сте купили крем или маз, схемата на приложение е идентична:

  • Използване средно през 12 часа;
  • Нанасяне само в областта на поражение, слоят лекарство е тънък, но равномерен. Обхваща се леко и зоната наоколо, покрита със здрава кожа. Леко се масажира;
  • Намазаният участък се оставя открит на въздух, не се покрива с превръзка, лейкопласт, дрехи;
  • Продължителност на терапията се определя от дерматолог.
Тридерм крем в гинекологията, вагинално

Инфекциите от условно-патогенна флора са чести в гинекологията. Гъбичките кандида обитават половите пътища на жените и не причиняват заболявания. При възникване на благоприятни за тях условия и отслабване на имунитета, т. нар. млечница се проявява. Тя поразява външните пол. органи, влагалището и кожата около тях и в перианалната област, както и гънките.

За лечението на кожни прояви на млечница са приложими противогъбични мехлеми като Тридерм. Той не само потиска растежа на патогените, но и премахва възпалението и причиненото от него сърбене.

Клотримазол унищожава гъбичките, ефективен е спрямо всякакви гъбички, не само срещу кандида. Гентамицин се справя с евентуалното бактериално усложнение, унищожава бактерии, които съпровождат инфекциозния процес като ентеробактерия, протеи, клебсиела, стафилококи и др. Кортикостероидът се справя директно с възпалителните прояви, които са силно дискомфортни.

Triderm-O6
Смесените кожни инфектирания и възпаления са сфера №1 за Тридерм

Внимание! Тридерм не се нанася върху лигавици. С него се лекува само кожа. Следователно обработват се кожата в половата зона и в гънките на слабините, но във влагалището не се въвежда.

Обикновено облекчението на симптомите на млечница настъпва след 2 – 3 дни, а продължителността е според тежестта на заболяването.

  • При неусложнени форми лечението е 7 – 10 дни;
  • При млечница, съпроводена с диабет, тежки инфекции или лъчева терапия Тридерм може да се прилага до 1 месец;
  • При нужда от по-дълга терапия, лечението с Тридерм се провежда под лабораторен контрол (изследване на биохимия на кръвта).

Докато се маже Тридерм, се избягват полови контакти, ползване на презерватив. Интимното бельо да е от натурални материи, хигиенните превръзки не се ползват ежедневно, а тампони – изобщо.

Средствата за миене да са щадящи и да не нарушават рН на половите органи.

Тридерм за гъбички, при кандида

Мехлемът Тридерм е ефикасен и при други кожни локации на млечница. С внимание се поставя под превръзки, защото покриването ускорява всмукването на компонентите. Ако средството се нанася дълго, изисква постепенно отменяне.

Друга сфера на приложение на Тридерм е при микози на стъпалата и ноктите.

За гъбички по ноктите

Лечението на ходилата и ноктите се провежда домашно. На първи етап се премахват възпалителните прояви или се изстъргва поразеният епидермис (според вида микоза).

Клотримазол има противогъбично действие и е активен срещу най-често срещаните възбудители  – трихофитията от вида Т. rubrum и T. mentagrophytes, както и спрямо други гъбички. Гентамицинът се проявява при вторично инфектиране, което се случва при напуквания и рани. Бетаметазон оказва противъзпалително и противосърбежно действие.

За хемороиди като кортикостероид
Triderm-O4
Кремове с чист кортикостероид бетаметазон

При хемороиди Тридерм не е основно лечебно средство. То се включва в схемите за терапия като защита срещу евентуално вторично инфектиране. На него се възлага задачата да овладее сърбежа и паренето около ануса и да свали алергичните прояви от аноректалната зона.

За уши

Тридерм намира място в лечението на външен отит и отомикози. Клинично и микробиологично оздравяване се достига за 10 до 14 дни, без назначаването на други медикаменти.

Дайте мнение и Вие тук!

Мехлемът намира приложение при негъбични възпаления на ухото. Използва се фактът, че в него има кортикостероид. При отит кремът се внася в ухото с помощта на клечка за уши – два пъти. Лечението е 5 дни.

При отомикози или гъбички в ушите задължително се изписват антибиотици. Първи етап е почистване на външната част от ухото. Процедурата се прави преди сън с 3% кислородна вода.

След това ухото се намазна в Тридерм или в канала се слага тампон от марля за 15 минути. Сутринта отново се въвежда Тридерм, но вече без промиване. Така се продължава два дни – сутрин и вечер.

  1. При баланит, баланопостит и фимоза на мъжете често се изписва Тридерм. Възпаленията около уретрата по правило се причиняват от гъбички. Той намалява болката и отичането на тъканите, Оптималният период за използване е ексудативният стадий;
  2. За бебе, при подсичане. Официално препаратът е противопоказан за възрастта под 2 г. Но специалисти нерядко изписват мазилото за справяне с подсичане, зачервяване и дерматити при бебетата. По информация на майки, кожата се повлиява буквално за 2 дни;
  3. При екзема. Пълно излекуване от екзема не е възможно, но препарати като Тридерм активно се включват в усилията за овладяване на симптомите. Предпочитата се локални средства за мазане. Освен това екземите могат да се инфектират от бактерии и/ или гъбички. Комплексният състав на Тридерм решава множество задачи едновременно.

Още информация и източници на английски: За какво се използва кремът Тридерм? * Колко дълго може да се ползва Тридерм? * След колко време Тридерм започва да действа?

  • За котка. Тридерм се изписва при микроспория и други гъбични и неинфекциозни кожни заболявания. Предпочита се при алергии и най-вече при кожни прояви с неизяснен произход. Котките добре го понасят и бързо се поправят;
  • При себорея. Класика в третирането на себорея са комбинираните препарати като Тридерм, които едновременно предоставят компоненти против възпаление, гъбички и раздразване;
  • За татус, след татуировка. Тридерм се нанася върху пресни татуировки след изработването им с цел предпазване от инфекции и ускоряване на регенерацията. С този крем изображението по-бързо придобива естествен вид и размери.

Видео за същността на Тридерм като лекарство. 

Продължителност на лечението

Продължителността на работа с Тридерм винаги се определя от дерматолог. Производителят дава само някои общи указания.

  • Крем – в изследвания е установено изразено намаляване на събрежа, еритема, отичане на втория ден от прилагането на Тридерм. Ако симптомите не изчезнат до 3 седмици, трябва да се преразгледа лечението с дерматолог;
  • Маз – продължителността зависи от индивидуалните реакции. В изследвания се отбелязва изразено намаляване на сърбежа, зачервяването и отока на 2-я ден.

Странични ефекти и противопоказания

  • Тридерм® крем добре се понася от пациентите, които нямат противопоказания. Алергичните реакции и другите негативни ефекти възникват при повишена чувствителност към някой от компонентите, на фона на дълго използване или в случай на предозиране. При консултиране разкажете за предходни реакции спрямо кортикостероиди и антибиотици;
  • Тридерм® маз добре се понася при нормална чувствителност. В редки случаи се появява сърбеж, контактен дерматит или акне. Те са по-скоро реакция на бетаметазона. По-сериозно внимание се изисква при лечение на обширни участъци от кожата, при нарушена цялост и при използване на превръзки.

Съществуват опасения относно страничните ефекти на хормоналните препарати. Но тези негативи са характерни за лекарствата на таблетки и инжекции. Кремовете се полагат върху ограничена повърхност и не проникват в кръвния поток. Затова няма риск от потискане на функциите на надбъбречните жлези – това се случва при дълго системно лечение с хормони.

Тридерм маз  и маз не трябва да се ползват от кърмачки, а след зачеване – само по решение на лекар като временно решение.

  • При херпес. В Тридерм няма противовирусна съставка, затова мазането му върху херпес няма особен смисъл. Но някои го правят, ползвайки кортикостероида за ограничаване на негативните усещания;
  • За пъпки, при акне? (Някои го ползват!). Тридерм не лекува акне. На определени етапи се ползват хормонални средства, но не и бетаметазон. За локална обработка пък се предпочита салицил, а  противогъбичният компонент съвсем не е уместен. Акне е сред негативите, които се изпитват при прекаляване с Тридерм;
  • Други противопоказания: при варицела, кожна туберкулоза, кожни прояви на сифилис, кожни реакции на ваксина, открити рани.

Заместители, търсим аналог

Тридерм има точни аналози, които повтарят неговия състав и дозировка, но не могат да ползват името. У нас се продава един такъв продукт под името Бетазонтрио.

Бетазон Трио

Образно казано това е Тридерм, само че произведен от Балканфарма Разград – български аналог на германското лекарство.

Бетазон Трио във всичко повтаря Тридерм. Прави се на крем и на маз. Количеството на трите съставки е идентично. Тубичката е 15 г.

Дори и цената е почти същата – 7.39 лв във Фрамар срещу 7.48 лв за Тридерм. Още ТУК: За какво се използва Бетазон Трио? Мнения, странични ефекти на Бетаметазон и другите аналози.

Бетазонгент
Triderm-O2
Лекарства – своеобразни “Двудерм” – с две съставки

Той е частичен аналог на Тридерм, защото му липсва едната съставка – противогъбичната. Представлява комбинация от равни дози (по 1 мг) бетаметазон и гентамицин.

Съставът и грамажите пораждат някои различия. Бетазонгент няма противогъбична активност, тоест от номенклатурата отпадат микозите. Обаче!

В Бетазонгент има двойно повече бетаметазон. Това го прави двойно по-силен и по-бърз в пресичането на противоалергичните и противовъзпалителните реакции. В Бетазонгент е сложен 1 мг кортикостероид, а в Тридерм той е само 0.5 г.

Това донякъде изменя състава на заболяванията, за които е приложим Бетазонгент. Например той се ползва за псориазис, интертриго, дисхидроза, себорея, еритема мултиформе и др.

Бетазонгент се прави от производителя на Бетазонтрио и е малко по-евтин. Кремът струва 5.34 лв, а тубичка с маз – 5.51 лв.

Тридерм или Дипрогента?

Дипрогента е препарат на Байер, от който е „изпуснат“ антимикотика. Останалите компоненти са в непроменено количество – 0.5 мг бетаметазон и 1 мг гентамицин.

Дипрогента по-скоро прилича на Бетазонгент, но е по-слаб от него. Причината е, че кортикостероидът на Дипрогента е ½ мг, а в Бетазонгент е 1 мг.

Дактакорт или Тридерм?

Дактакорт е друг съкратен вариант на Тридерм. Докато Бетазонгент пропуска антимикотика, Дактакорт пропуска антибиотика.

Дактакорт е съчетание от антимикотик и кортикостероид. Това го прави ефективен в лечението на гъбични инфекции. Използват се обаче други препарати. Противогъбичният препарат е миконазол, който е много ефективен и срещу дрожди. Кортикостероидът е хидрокортизон, който е доста по-слаб от бетаметазон. Затова пък тук е в 10 пъти по-голяма доза, което изравнява везните.

Дактакорт е за предпочитане при доказани гъбични инфекции, Тридерм е по-адекватен при смесени инфекции.

Клотримазол

Четири фарма компании произвеждат антимикотика клотримазол самостоятелно във форма за мазане. Концентрацията му е медицински обоснованата от 1%. Тези кремове са евтини – струват по 2-3 лв, обаче имат ограничен ефект. Клотримазол въздейства на гъбичките, но не така бързо повлиява възпалението и другите симптоми, защото в него няма стероид.

Канестен

Това е друго търговско име, под което се продава чист клотримазол за мазане, също от 1%. Продуктът се произвежда от Байер. Струва 10.92 лв.

Гентамицин

Антибиотикът също намираме самостоятелно в мехлемна форма за локална обработка. Има го само в леки консистенции – на крем и на унгвент. Има един продукт изключително за употреба върху очите. Останалите са с общо използване.

Гентамицин е ефикасен срещу бактериално инфектиране, но по-бавно повлиява проявите от Тридерм, в който има и бетаметазон.

Адвантан или Тридерм?

Кремът Адвантан съдържа метилпреднизолон. Тук виждаме чист кортикостероид, без антибиотик и без антимикотик. Полага се като противовъзпал. лекарство, без значение от какво е провокирано възпалението. Най-силен е срещу алергични проявления. Облекчава кожни симптоми като зачервяване, загрубяване, подпухдане, сърбене и болезненост.

Подхожда при диагнози като атопичен дерматит, екзема, невродермит. Спокойно се поставя на деца. Има го в две форми – на крем и на още по-леката емулсия.

Кремът се произвежда от Байер и цената му е 10.97 лв.

Погледнете и ТОВА:

Листовка на Тридерм

В листовката има подробности за прилагането на Тридерм. Например оттам научаваме, че не трябва да мажем върху отворена рана или върху рана от изгорено.

Друга причина да прочетем листовката са стандартни указания, които е добре да помним. Те идват на място и са способни да предотвратят неприятни последствия.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Hem

Хемангиом: какво представлява, лекува ли се

Що е то хемангиом? Каква е причината за появата му и как да се премахне …

3 Мнения

  1. Красимира

    Отличен крем, много ми помага, но ми идва скъп. Купувам го периодично, с алергии съм, но защо толкова го увеличиха този Тридерм!!!

  2. Ако ти е важен хормонът, препоръчвам Дермоват или Дермовейт, пишат го и по двата начина. Струва 5 лева, в Турция е още по-евтин и е много силен. Веднага успокоява кожата и няма грижи!

  3. Недялко

    Сърбеше ме вътре в ушите, казаха Тридерм за 10 дни. Още на третия ден ми мина всичко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *