climenum, Отслабване с Клименум. Колко време да го пия?
След колко време започва да действа Клименум Ден и Нощ?

Мнения за Клименум Ден и Нощ. Отслабване, странични ефекти

Отслабване с Клименум. Мнения и странични ефекти. След колко време започва да действа Клименум Ден и Нощ? Колко време да го пия? Фемовита или Клименум? Или Феминорм?

Нека да започнем с това, за което ни питат най-често:

Откъде да купим Клименум онлайн на най-добра цена?
Клименум от ВитанияКлименум Ден и нощ
КлименумКлименум Ден и нощ
Виж ценаВиж цена

Клименум е комбиниран препарат, алтернатива на хормоно-заместващата терапия през менопаузата и климакса.

По какъв начин работи Клименум Ден
КомпонентПолза при менопауза
Екстракт соеви семенафитоестрогени за лечение на климактеричен синдром, алтернатива на хормонална терапия
Екстракт трилистна детелинапо структура напомня естрадиол, способства за изработката на женски хормони
Фруктоолигозахаридиспособстват усвояването на калция, което противодейства на риска от остеопороза и повишена чупливост на костите
Магнезийотпуска нервната с-ма и намалява чувствителността към болка; дефицитът на магнезий и на яйчникови хормони са паралелни процеси, влошаващи самочувствието през климакса
Витамин B6поставя емоциите под контрол, подкрепя имунитета

Мнения за Клименум от БГ Мама и др.

В женските форуми има изобилие от мнения и информация, които помагат на пациентката да си състави мнение и да реши какъв нехормонален препарат да приема през менопаузата и климакса. Отзивите не са еднотипни – има доволни, има и останали без ефект. Първата група сякаш преобладава. Има информация, че нощните таблетки веднага спират изпотяването, че дневните намаляват нервните изблици.

Напълняване? Отзиви

За някои последствия потребителките не са сигурни. Една дама е отслабнала след 5-месечен курс с Клименум, но не е убедена, че това е пряк ефект от хапчетата. Друга пък е напълняла в централната зона на тялото, отново без представа има ли връзка с лечението.

Трета потребителка отбелязва, че няма ефект нито към добро, нито към лошо. Четвърта е премахнала всички менопаузални симптоми и се чуди дали няма да се върнат след спиране на таблетките.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Клименум и непременно оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари. Ползвахте ли го за отслабване? Имахте ли странични ефекти? След колко време започна да действа? Пишете! Нека заедно да бъдем полезни!

За какво се ползва Клименум и как? Прием

Клименум е регистриран като добавка за периода на менопаузата, когато се проявяват негативни симптоми и безпокойство. Показан е за поддържане на костите и за балансиране на нервната с-ма.

Фитоестрогените от соя и детелина (и от няколко други растения) въздействат на същите рецептори, с които се свързват и „собствените“ хормони. Когато собствените не стигат, растителните естрогени частично попълват недостига. Така те отслабват проявите на климакса, които са следствие от намаленото производство на хормони и намаляват риска от поява на съпътстващи заболявания.

Фитоестрогените действат в няколко направления:

  • Безпокойство, нерви и раздразнителност – отпускат вътрешното напрежение. Намаляват нервозността, провокирана от дискомфротни симптоми като вълни и сухота на лигавиците;
  • Горещи вълни при менопауза – намаляват честотата и изразеността на вълните от лека и средна степен на тежест;
  • За костна система – намаляват риска от развитие на остеопороза. В Клименум тази функция се засилва от фруктоолигозахаридите;
  • Лигавици и пикочно-полова зона – подобряват състоянието, намаляват дискомфорта в отделителните органи;

Намаляват риска от развитие на сърдечни и съдови усложнения.

Клименум и Фигурин при менопауза 02
Препарати при менопауза с разделен дневен и нощен прием
“Фигурин

В Европа фитоестрогените се назначават от 35-год. възраст с профилактични цели. Недостатък на растителните деривати е, че действат по-слабо от хормоните, не могат така бързо, в течение на няколко минути, да купират приливи.

Клименум за отслабване

И хормоналните, и нехормоналните средства, приемани през климакса, въздействат върху хормоналния фон. Те нямат функции за корекция на теглото. Обаче се получава и такъв ефект, доколкото недостигът на хормони се отразява върху метаболизма и оттам – на телесната маса.

Без да има пряко отслабващо действие, допълването с фитоестрогени забавя процесите на напълняване и помага за удържане на нормална телесна маса.

Жените си излишни килограми трябва да съчетаят препаратите за климакс с такива за отслабване или с други целенасочени действия.

По-долу цитираме мнения за Клименум, които сме получили във формата за коментари под тази статия. Помолихме авторите на по-интересните отзиви да ни изпратят и своя снимка. Пишете ни и вие ТУК!

Мнение №1: Отслабване при менопауза с Клименум и чай
tanya-vancheva-climenum
Таня Ванчева от Плевен

На 51 години съм, от 1 година в менопауза. Качих 5 кг за отрицателно време, без да променям яденето и ежедневния си ритъм. От няколко месеца приемам фитохормони – първо Пуерария Мирифика, после Клименум. Разчитах, че ще си върна теглото, но единствено напълняването стопира.

Не съм готова да се примиря с остаряване + надебеляване. Започнах лечение с Фигурин, паралелно на Клименум. Нямало проблем да се съчетават. Вече отчитам положителна тенденция и 2.4 кг надолу за 3 седмици. Една позната свали с Фигурин много повече, вероятно защото не е в менопауза. Става бавно, но става и това за мен е надежда и светлина в тунела.

Таня Ванчева от Плевен

След колко време започва да действа Клименум?

Фитоестрогените при менопаузални разстройства въздействат постепенно, с попълване на дефицита на собствени полови хормони. Срок не се фиксира поради факта, че жените стартират  лечението при различен недостиг на хормони.

За да се направи общовалиден извод за ефекта от фитохормоните, тяхното въздействие се изучава в динамика – 6 месеца и 12 месеца след старта. Предполага се, че за 6 месеца те напълно разгръщат своите възможности.

Колко време да пия Клименум?

Климаксът продължава 5 – 10 години, като снижението на нивото на естрогените се отбелязва още в предменопаузата.

Попълване със синтетични хормони се назначава през менопаузата и в първите три години след нея. Фитоестрогени могат да се приемат постоянно, през всички етапи от климакса.

Растителните хормони не влияят на черен дроб, на жлъчка, на съсирването на кръвта и не провокират рак на гърдата – ефекти, които ограничават вземането на синтетични хормони.

Клименум хапчета. Производител

C_klimenum-tabl-den-nosht-300

Клименум е оригинален продукт на Natur Produkt Pharma Полша. Компанията присъства на пазара на добавки от 29 години, има поделение и в Нидерландия.

В българския й „портфейл“ има още ФеминХелп срещу изпускане, Хидролесс за отводняване, Оптихепан за ч. дроб, Невраксил за периферните нерви и още някои познати имена.

Клименум Ден и Нощ

C_klimenum-tabl-x-2828-300

Клименум е система. Състои се от два вида капсули – за дневен и за нощен прием, за по-лесно наречени „ден“ и „нощ“.

Нощните капсули са с леко изменен състав, за да отговорят на някои дискомфортни прояви през съня. Соята и фруктоолизахаридите присъстват и тук, но екстрактът от детелина е заменен с такъв от хмел, магнезият е заменен с калций, витамин В6 е заменен с фолиева к-на и с вит. Д.

Цена в аптеките към юни 23

Клименум се продава в един вариант – кутия с блистери с дневни и нощни таблетки, по 28 броя от вид. Максималната му цена достига 44.20 лв.

Дайте мнение и Вие тук!
  • В Ремедиум, Софармаси и Медея опаковката струва 33.99 лв;
  • При Марешки и Гален цената е забележително по-ниска, около 33 – 34 лв.

Странични ефекти от Клименум

В листовката на Клименум не са описани такива. Производителите на добавки не са задължени да изследват за негативи. Но правим справка за общите странични явления от приема на фитоестрогени и се оказва, че те причиняват:

  • Подпухване, отичане;
  • Изменение на апетита;
  • Главоболие и завиване на свят;
  • Перманентна слабост.
Противопоказания

Фитоестрогените нямат противопоказания и странични явления, свойствени за изкуствените естрогени.

Има ли ефект на напълняване?

Принципно естрогенът е свързан с напълняването. Частично той се синтезира в мастните клетки. При бързо изтощаване на запасите от хормона тялото се опитва да съхрани възможно най-много мастни клетки, като по този начин отбранява остатъка от естрогена, който се съхранява в тях.

При намаляване на „добрата“ фракция на естрогена (от яйчниците) и увеличаване на „лошата“ (от мастната тъкан) се отбелязва тенденция към напълняване, даже без изменение на съотношението между потребление и изразходване на калории.

Логично, отслабването се случва при попълване на запасите от естроген. Тогава тялото „пуска“ количествата от мастните клетки. Много лекари препоръчват синтетичен естроген, защото той по-бързо и ефективно компенсира загубите. Но неотдавна тези препарати бяха обвинени в повишен риск от рак на мл. жлеза.

И така, това отново ни връща към фитоестрогените. Отделен ефект върху теглото те нямат, но оказват такъв индиректно и в положителна посока.

Клименум и Хашимото

Предполага се, че соевите фитоестрогени влошават функцията на щитовидната жлеза, макар че влиянието на фармакологичните дози е неизвестно. Във форумите се мултиплицира крайно мнение, което е предпазващо към жените с Хашимото – да не се вземат естрогени под никаква форма, дори от естествени източници.

Без цикъл след спиране? Може ли да спре цикъла?

Дефицитът на естрогени влияе на репродуктивната система. В крайна сметка той води до прекратяване на детеродната функция.

Попълването на липсващите хормони забавя процеса на отпадане на репродуктивната способност. Връщане на цикъла се случва при условие, че количеството на естрогените е около нивото, под което спира производството на яйцеклетки (с което спира и менструацията).

Описаният ефект е временен. Фитоестрогените не възстановяват трайно цикъла, нито спирането на приема им е реална причина за прекратяване на менструацията.

Прави ли се почивка след прием?

Според някои автори, фитоестрогените се вземат на курсове по 6 месеца, между които се прави малка пауза. Подобни указания не са посочени в листовката на Клименум. За конкретни препоръки се отнесете към личния ви гинеколог.

Коя е най-добрата добавка при менопауза?

Клименум и Фигурин при менопауза 03
Конкуренцията сред добавките при менопауза е жестока

Специалистите прилагат два метода при менопауза:

Първият отстранява причината – нормализира нивото на естрогените, които при климакса са понижени. Това става със синтетични хормони или т.нар. заместваща терапия. Значителното повишаване на естрогените е възможно само по този начин, затова синтетичните хормони са лидери в сигмента и предпочитани от специалистите. Но тези хормони имат множество негативни ефекти, а и са противопоказани при някои болести като варикоза и миома. Затова има и втори клас препарати, към които спада Клименум.

Вторият начин е насочен към смекчаване на проявите на менопаузата. Това става с прием на поддържащи комплекси като Клименум. Важно преимущество на тези препарати е липсата на негативи и мекото действие. За покупката им не трябва рецепта. Фитоестрогените са предпочитани от пациентките.

Най-добър сред поддържащите препарати е трудно да се открои. Компаниите извличат растителни хормони от соя, хмел, детелина, вид ямб и няколко други видове. Те ги комбинират с разни допълнителни компоненти като витамини, изофлавони и т.н. Разнообразието пречи на обективното оценяване на препаратите. Някои пациентки от първи път попадат на ефикасна за тях добавка, други сменят наименованията в търсене на по-явен ефект.

Клименум е защитен патентно състав и няма свое подобие. Негови заместители са останалите препарати с фитоестрогени, каквито има изобилно на пазара.

Клименум или Феминорм?

Феминорм подава естрогени, извлечени от детелина, с което е подобен на Клименум. Но това е единственият компонент във Феминорм, поради което той не предоставя ефектите от олигозахаридите, витамините и микроелементите от Клименум. Плюс на Феминорм е, че има разновидности, една от които е с насочено въздействие върху костите.

Клименум или Фемовита Форте?

Фемовита е испански аналог на Клименум, доколкото представлява система с дневен и нощен състав. Поставя си същите цели като Клименум, но ги постига чрез други екстракти и витамини. Основата отново е соя, допълнена с фалопия, кудзу, лен, калций от стриди и др.

Мнения за Меносан

Меносан демонстрира традиционната за Хималая ниска цена, значително под средната за сегмента. В случая едномесечният прием се покрива с 60 таблетки за 10.70 лв.

Съставът е по Аюрведа, но клинично изпитан. Калцият и магнезията са от естествени източници, а фитоестрогените идват индийски билки като ашоша, шатавари, харитаки, готу кола и още няколко, които не са познати на българската потребителка.

Меносан не е така разпространен като Клименум. Във форумите се намират едва няколко отзива, като по тях е трудно да се направи извод. Една потребителка споделя, че го приема от години, но без да конкретизира резултат.

По-жив отклик предизвиква Меносан в руските сайтове за мнения по лекарствата. Казват, че е отличен, че е премахнал обострената симптоматика за 2 дни. Като негатив се изтъква, че симптомите се връщат след прекратяване на приема.

Клименум или Мирифемин

Мирифемин е сроден препарат, който работи с естрогени. Те са извлечени от пуерария мирифика, тайландски източник на фитохормони. Освен спрямо типични прояви на менопауза, Мирифемин проявява подчертан ефект върху вагинална сухота и атрофия. Подкрепя запазването на здравословни лимити на холестерола.

Фемарел

Препаратът е в три разновидности. Recharge е със соя, лен и В6 за хормонална регулация. Rejuvenate е като Recharge + биотин и В2 за целенасочено поддържане на кожа и коса. Unstoppable добавя калций и Д3 за костите и съсирването.

Производителят от Израел адресира разновидностите по възрастов критерий – Recharge се взема преди 40 г., Rejuvenate е за 40+, Unstoppable – за 60 + години.

Мнение №2: Моят опит с добавки при менопауза и чай Фигурин
ralica-koleva-climenum
Ралица Колева от Чирпан

Установих случайно и от практиката, че някои билки във Фигурин имат фитоестрогенна активност. Това не е написано в листовката и не го знаех.

Приемах билковия чай за отслабване, когато в един момент спрях хапчетата за менопауза. Скоро си дадох сметка, че предишните неприятни усещания не са се върнали. Нямаше нито вълните, нито потене. Най-важното е, че останах спокойна и балансирана (по-рано бях като оса).

Винаги съм разчитала на билките за своите проблеми, но този път съм двойно по-доволна. Освен че ми помага през менопаузата, чай Фигурин не позволява да напълнявам. Смятам така да карам с добавки за менопауза през няколко месеца и Фигурин без прекъсване. Напипах си моята формула за след 50. Менопаузата не е толкова страшна.

Ралица Колева от Чирпан

Вижте и ТОВА:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Ориз за отслабване

Отслабване с ориз

Реабилитация: и белият е полезен!

2 Мнения

  1. Сийка Панайотова

    Пих Клименум и горе долу помогна, но няма как да върне младостта. Уви, така ще е напред…

  2. Костова Мария

    Извъртях 5- 6 хапчалъка, Мирифемин, Фемовита, не си спомням всички. Мнението ми е, че са еднакви – дават някакъв ефект, но не оправят напълно нещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *