Човек употребява кокосово масло от дълбока древност.
За добиването му се използват вътрешната и най-мека част на кокосовите орехи.

Полезно ли е кокосовото масло?

Човек употребява кокосово масло от дълбока древност. За добиването му се използват вътрешната и най-мека част на кокосовите орехи.

Тази супер храна съчетава много мастни киселини, които укрепват сърцето, мозъка и здравето като цяло.
Кокосовото масло е високо калоричен продукт, като в 15 г се съдържат над 120 калории, но противно на очакванията от консумацията му не се пълнее. То не съдържа холестерол и белтъчини, а мазнините в състава му заемат почти 100%. Растителните мазнини в кокосовото масло се различават съществено от животинските по това, че са средноверижни триглицериди, а не дълговерижни, каквито са при животните.

Какви са ползите от употребата на кокосово масло?

Хранителното кокосово масло за разлика от козметичното такова може да се използва като превантивна мярка срещу някои заболявания: диабет, хипертония, забавен метаболизъм и проблеми с храносмилането. Наситените мазнини в кокосовото масло имат високо съдържание на добър холестерол. По-високите нива на добрия холестерол повлияват нивата на общия кръвен холестерол и подобряват състоянието на кръвоносните съдове. По този начин намалява рискът от сърдечен удар, запушване или намаляване пропускливостта на кръвоносните съдове.

Зъби, коса и кости

Тъй като кокосовото масло е известен козметичен продукт, може да сме сигурни в свойствата му за подобряване състоянието на косата, а също и за придобиването на свеж дъх. Маслото има овлажняващо действие върху сухата коса и в известна степен предпазва и от вредните емисии на слънчевите лъчи.

Кетоните при борба с деменцията и епилепсията

Кетоните, които се освобождават в черния дроб вследствие консумацията на кокосово масло, богато на средноверижни мазнини, имат благотворно влияние върху мозъчната дейност. Те са бърз източник на енергия, която по скоростта на усвояване наподобява въглехидратите. Според специалисти ползата от кетоните за мозъка може да бъде ключов фактор в борбата срещу алцхаймер, епилепсия и други болести, свързани с мозъка.
Възрастните хора е добре да употребяват кокосовото масло в своята кухня по-често, заради благоприятното му действие в превенцията на алцхаймер и деменция. Според изследователи липсата на излишна глюкоза в мозъчните клетки е причина за по-редките гърчове или епилептични пристъпи при болните от епилепсия. Именно нисковъглехидратната кетонна диета дава на мозъка бърз достъп до енергия за сметка на по-нисък прием на глюкоза от други източници.

Отлично средство против микроби

Една от важните съставки в мазнините на кокосовото масло е лауриновата киселина. Тя съставлява до половината от всички мастни киселини в продукта. Тази киселина, както и производния й монолаурин успешно се борят срещу микозата – гъбичните заболявания, както и срещу различните вируси и бактерии. Това превръща кокосовото масло в антибактериално, антивирусно и антимикотично средство, което го прави доста ценна храна.

Дайте мнение и Вие тук!

Много магазини предлагат био кокосово масло, но в лидл брошурата за следващата седмица можете да го намерите на специална цена.

Кокосовото масло може ли да вреди?

Прекомерната употреба на продукта, преди да сте свикнали с него, може да доведе до гадене, стомашно разстройство, обриви и кожни алергии. Освен това е възможно да получите главоболие, загуба на равновесие и дори втрисане. Въпреки че доскоро не се съобщаваше за съществуването на някакви вреди на кокосовото масло, освен алергични прояви при свръхконсумация, Американската здравна асоциация обяви, че не е препоръчително да замествате зехтина изцяло с кокосово масло.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Пастите за избелване на зъби са популярен и достъпен начин за подобряване на цвета на зъбите

Каква е разликата в пастите за избелване на зъби?

Повече от три чашки на ден е заплаха за зрението ни

Едно мнение

  1. Albena Petrova

    Само коремни преси и клякания топят и прибират корема

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *