Кой е най-добрият инхалатор за дете и за възрастен. Инхалатор за бебе Омрон. Детски инхалатори Zano. На какви цени са в Лидл.

Най-добрите инхалатори за дете и бебе. 10 идеи

Кой е най-добрият инхалатор за дете и за възрастен. Инхалатор за бебе Омрон. Детски инхалатори Zano. На какви цени са в Лидл. Евтини инхалатори

Инхалаторът въвежда лекарствено вещество в дихателния път. Помага при дихателни патологии, когато медикаментът трябва да се вдиша, а не да се изпие.

Уредите за „разпръскване“ на лечебна течност до фини частици се описват като инхалатори и небулайзери. Принципно те са едно и също – небулайзерите са инхалатори с по-сложна конструкция.

Разликата е в размера на аерозола. Инхалаторите въвеждат водни пари с големи частици лекарство, а небулайзерите правят много фин аерозол. Оттам идва и различното им приложение, което даваме в таблица.

Inhalator Za Dete Bebe 01

Приложение на уредите за инхалиране по болести
Тип уредПриложение
Инхалаторза горния дихателен път – при лека кашлица, хрема, простуда, фарингит (болно гърло), ларингит, трахеит, синузит и техни комбинации
Небулайзерза долния дихателен път (б. дробове) – бронхит, астма, гъбични поражения, туберкулоза, муковисцидоза, белодробни патологии

Какъв инхалатор да изберем?

В търговските описания често срещаме думите инхалатор и небулайзер да са използвани като синоними. За да разберем същността на уреда, проверяваме размера на частиците, до които „раздробява“ лекарството. Този размер се посочва в микрони и би трябвало да е упоменат върху опаковката и в листовката.

Какъв размер на частиците лекарство е необходим?
Степен на раздробяване в микрониЗаболявания
8 – 10за третиране на уста и гърло, вкл. задната стена на ларингса
5 – 8достигат носоглътката и вътрешната повърхност на ларингса
3 – 5попадат в трахеята и бронхите, справят се с бронхити, трахеити
1 – 3лекуват бронхиолит
0.5 – 2постъпват в белите дробове

Моделите за деца се различават с наличието на маска в комплекта.

Инхалатор OMRON A3 Plus Complete

Тип небулайзер с три размера на частиците.

  • Описание: компресорен, мрежово захранване, накрайници – тръба и маска, готовност до 5 минути, шум 65 dB.
  • Приложение: покрива по-голяма част от респираторните патологии. С едно устройство се лекува целия дихателен път. A3 Plus Complete пулверизира частици с три размера – за горната част, за средната част и за долната част на тракта.
  • Отзиви: на 99% отлични. Забележка за сравнително високото ниво на шума при работа на небулайзера (което се възприема като проблем при бебета).

Inhalator Za Dete Bebe 01 Omron A3 Plus Complete

Инхалатор Omron C101, С компресор

Тип небулайзер за бронхити, астма и алергични състояния.

  • Описание: компресорен, тип инхалиране – с бутало, обем на съда 12 мл, набор от накрайници за деца и възрастни пациенти (вкл. накрайник за нос и мундщук), възраст – от 0+, работна Т°C от 5 до 40°C, налягане от 700 до 1060 hPa, шум 58 Db, мрежово захранване.
  • Приложение: размер на частиците приблизително 2.6 микрона, скорост на разпрашване – 0.35 мл в минута. Уредът е показан за горна и средна част на дихателния път до бронхит и бронхиолит включително. Приложим при астма и алергии.
  • Отзиви: отлични с изключение на забележки за нивото на шума.

Inhalator Za Dete Bebe 02 Omron C101

Компресорен инхалатор ZANO INSPIRE
  • Описание: компресорен, аксесоари: маска, тръба, шум 55 dB, малък остатъчен обем на лекарството от 0.8 мл, лека конструкция 200 г, 5 броя филтри, стикери за персонализиране (за деца),
  • Приложение: частици 3,8 μm за лечение на средния и долния дихателен път, астма и алергии;
  • Отзиви: на 100% отлични.

Inhalator Za Dete Bebe 03 Zano Inspire

Инхалатор Medisana IN 500 Compact

Небулайзер за деца и възрастни болни.

  • Описание: компресорен тип, обем на разпрашителя 10 мл, 5 приставки за нос и за уста (маски, тръба 2 м, мундщук и накрайник за нос), сменяеми филтри 5 броя, време за използване 20 минути, време за охлаждане 40 мин.
  • Технически данни: налягане на компресора 2.1 – 2.5 бара, шум 65 dB, мрежово захранване мощност 60 W.
  • Предназначение: среден размер на частиците 4 микрона, като 60% от обема са под 5 микрона, скорост на разпрашване 0.2 л в минута. Производителят го посочва като уред за всички части на дихателния тракт.

Inhalator Za Dete Bebe 04 Medisana In 500 Compact

Инхалатор Санитас SIH 21
  • Описание: компресорен инхалатор, компактен размер, съдържа 2 маски за деца и възрастни, налягане: 1.45 bar.
  • Приложение: размер на частиците не се посочва, според производителя подхожда за профилактика и за терапии на астма, бронхити и др. респираторни проблеми.

Inhalator Za Dete Bebe 05 Sanitas Sih 21

Инхалатор Unimark Пингвин

Детски небулайзер с мощен поток на въздуха.

  • Описание: шум по-малко от 60 dB, компресия до 2.5 bar, въздушен поток до 8 л в минута, капацитет 5 мл лекарство, 2 нива на разпрашване, защита против ел. шок.
  • Предназначение: произвежда частици с размер от 0.5 до 10 микрона, като ги разпрашва със скорост 0.2 мл за минута. Финият аерозол позволява лекарството да прониква в белия дроб за лечение на белодробни патологии.
  • Отзиви: харесва се дизайнът пингвин, уредът работи без забележки.

Inhalator Za Dete Bebe 06 Unimark Penguin

Инхалатор Unimark Baby Panda

Детски небулайзер с мощен поток на въздуха.

Дайте мнение и Вие тук!

Описание: инхалаторът има същите параметри като Unimark Pinguin (виж предходния модел). Единствената разлика е в дизайна.Inhalator Za Dete Bebe 07 Unimark Baby Panda

Фостер инхалатор за астма

Този продукт се различава от дотук описаните инхалатори. По същество той е лекарство с кортикостероид и бронходилатор за „отваряне“ на дихателния път и облекчаване на дишането.

Флаконът е поставен в устройство за впръскване на дози. След приключване на количеството цялото устройство се изхвърля и се закупува нов флакон лекарство с дозатор.Inhalator Za Dete Bebe 08 Foster Asthma

Погледнете и ТУК: Кое е най-доброто лекарство за астма? Видове помпи и най-новото лечение.

AGU инхалатор (АГУ) за дете и бебе

AGU Tomchi МЕШ е небулайзер за белодробни заболявания. Удобен за прилагане при бебета в легнало положение.

  • Описание: небулайзер на батерии (2 броя тип АА 1.5 V), мобилна работа в движение, индикатор за привършване на течността, автоматично изкючване, функция самопочистване, зарежда се с USB кабел.
  • Приложение: частици с големина 3,6 микрона доставят лекарството директно в трахеята и бронхите. Има приложение при ХОББ (обструктивна болест), емфизема и др.
  • Отзиви: работи наистина тихо.

Inhalator Za Dete Bebe 09 Agu

PIC инхалатори

Инхалатор за приложение от 5-годишна възраст.

  • Описание: устройство за лечение на астма и ХОББ, което поема лекарство направо от флакона му. Индивидуално приспособление, което се ползва само от един болен.
  • Особености: почиства се веднъж месечно и може да се почиства (в съдомиялна или да се извари) общо 12 пъти, а междувременно да се измива.Inhalator Za Dete Bebe 10 Pic

Видове евтин, но хубав инхалатор Зано или Омрон?

Компанията за медицинска техника Омрон се ползва с добро име и се е доказала пред българските пациенти в различни сектори. Инхалаторите с тази марка са с висока надеждност, лесни за използване и дезинфекция, приложими с широк спектър лекарства, вкл. антибиотици.

Повечето уреди на Омрон са с високо качество на аерозола – разпръскват лекарството на капки под 5 микрона. Това ги прави приложими при доста голям спектър от дихателни заболявания. Удобни са за ежедневието и имат достъпна цена.

В отличие от Омрон, който предлага разни версии и качества на небулайзерите, конкурентната компания за медицинска техника Сендо (Sendo) излиза на нашия пазар само със Zano Inspire.

Sendo Zano Inspire радва с отлични качества. Апаратът демонстрира надеждността на японския производител. Най-впечатляващ детайл и негов плюс е миниатюрен размер. Зано на Сендо се носи без проблем в дамска чанта, ползва се на път. Средният размер на аерозола 3,8 μm е добър за бронхити и астма.

Още информация и източници на английски: Медикал Нюз Тудей: Топ 5 на най-добрите инхалатори за астма; * Майо клиник: Как да изберем инхалатор за дете или за бебе?

Какво има в Технополис, Кауфланд и Лидл, цени

В Технополис намираме 12 модела инхалатори на цени от 100 лв до 350 лв. Има детски инхалатор на Омрон с дизайн на котка. Интерес представлява ултразвуковият инхалатор Little Doctor, който използва иновативна технология за създаване на аерозол.

В Кауфланд и Лидл като предимно хранителни вериги, инхалатори се пускат само по изключение, в рамките на ексклузивно зареждане. До 21 януари 2024 г. в Лидл има мобилен инхалатор с две маски за мъници и за възрастни, който работи на батерии. Цената му е 45 лв.

Вижте и ТОВА: Как се правят инхалации с Вентолин? Дозировка. Добавяне на физиологичен разтвор.

Видео демонстрация на Омрон за деца.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

антихистамини

Антихистамини, включително и за деца. Всичко, което трябва да знаем за тях

Алергии и антихистамини. Кои медикаменти използваме при алергични реакции; как се провежда профилактика. Схеми на …

3 Мнения

  1. Наложи ми се да купя, чудя се за по-евтините Омрон?

  2. Антоанела

    Купувала съм от Лидъла преди 2-3 години, свърши работа, нямах оплаквания.

  3. Спрях се на Зано заради размера и по препоръка от няколко места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *