Как се ползва Торазидекс като бърз лек за оток на краката и при високо кръвно? За какво се използва? Мнения.

Мнения за Торазидекс. Бърз лек за оток на краката и кръвно

Как се ползва Торазидекс като бърз лек за оток на краката и при високо кръвно? За какво се използва? Мнения. Торасемид 5 мг, 10 мг при сваляне на оток на крак

Торасемид е диуретик, който се изписва при отоци от разен произход, вкл. при недостатъчна работа на сърцето, заболявания на бъбреци, бял и черен дроб. Основно показание е артериална хипертония.

В България са регистрирани две наименования с торасемид. Сега ще разгледаме конкретно Торазидекс – продукт на словенската Sandoz.

Видове диуретици
Група Примерен представител
Петлеви Торазидекс, Фуросемид
Тиазидни Тертензиф, Дехидратин Нео
Тиазидоподобни Индапамид, Индапагамма
Калийсъхраняващи Диуретидин, Триампур

Мнения за Торазидекс от БГ Мама и др.

В българските форуми няма мнения за Торазидекс, затова разгледахме какво казват чуждестранни потребители. От отзивите разбираме, че често торасемид се използва за отслабване и за отводняване при подпухване пак с цел намаляване на теглото.

За активния агент има доста негативи. Пишат, че е от ниско качество, че дава слаб ефект и много нежелателни прояви. Други се оплакват, че е прекалено силен.

Харесва се, че препаратите с торасемид са на нормална цена.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Торазидекс и обезателно напишете и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Доволни ли сте? За какво го използвахте? Пишете! Нека да бъдем полезни!

За какво се използва Торазидекс?

Торазидекс е лекарство, който увеличава производството на урина. В резултат от това се активизират и извеждат от тъканите отложени количества вода.

Торазидекс
Препаратът е в две концентрации, ето опаковките към момента

Използването на торасемид и конкретни лекарства с него като Торазидекс за отслабване е оф-лейбъл. Такова не е описано в листовката. Препаратът се използва от сериозно болни пациенти с отоци и високи стойности на налягането в съдовата мрежа.

За високо кръвно

Торазидекс намалява систоличното и диастоличното налягане, като работи в легнало и седящо положение. Специалисти смятат, че той е най-обоснован избор за провеждането на продължителни терапии на хипертония.

Като бърз лек за оток на краката

При отичане на краката е задължително да се установи провокатора за задържането на течности. Ако се намери недостатъчна функционалност на сърцето, то Торазидекс е адекватен избор за това състояние.

Други отоци в тялото (едем)
“Фигурин

Активният агент торасемид е ефикасен спрямо отлагане на течности в различни части на торса, не само в краката. Той се приема при подпухване на лицето, ръцете и др. локации.

Какво представлява Торазидекс?

Торазидекс има само един активен компонент – диуретика торасемид.

Действие на веществото Торасемид

Торасемид е дълго действащ препарат от групата на петлевите диуретици (бримкови). Другият представител от групата е фуросемид, който пък е с кратко действие.

снимка 3

Бримковите диуретици са мощни. Техният ефект зависи пряко от дозата. Колкото по-висока е тя, толкова повече урина се образува. Това ги прави предпочитани при остри състояния – сърдечна недостатъчност и хипертонични кризи.

Фуросемид има повече негативи от торасемид. В големи дози той показва феномен на рикошета – рязко снижаване на диурезата след спиране на препарата.

Торасемид по сила е сравним с фуросемид. Негово преимущество е, че не причинява рикошет, не нарушава електролитите и няма ототоксичност.

Петлевите диуретици могат ефективно да се използват при достатъчна функция на бъбреците. Извеждат калция от организма, което влияе неблагоприятно за остеопороза. Препаратите от тази група задържат секрецията на пикочна киселина, причинявайки хиперурикемия. Особено важен е този момент за пациентите с подагра.

Други съставки

За оформяне на таблетките се ползват допълнения като целулоза, нишесте, силициев диоксид и други, които не упражняват действие върху пациента.

Прием и дозировка в различни случаи

Торазидекс се произвежда в две дозировка – по 5 мг и по 10 мг. Причината е, че има различно дозиране според диагнозата.

  • За лечение на хипертония е назначена „малката“ концентрация от 5 мг.
  • 10-милиграмовата концентрация е само за лечението на отоци.

Таблетките могат да се разделят на половинки, за да се прецизира концентрацията. Например за отоци могат да се изпишат дози от 2.5 мг (1/2) до 2 Х 10 мг (2 таблетки).

Противопоказания. Кога да не го ползваме?

Торазидекс се назначава единствено от специалист, защото препаратът има множество противопоказания и трябва да се прецени доколко е адекватен за конкретния пациент.

  • Той не става за болни с увредени бъбреци и ч. дроб.
  • Не се назначава при циркулация на понижен обем кръв, при дефицити на калий и натрий и някои други нарушения на кръвната картина.
  • Употребата му е проблематична при нарушения на уринирането, например поради простатит.
  • Страдащите от подагра не могат да го ползват поради нарушаване на метаболизма на пикочната к-на.

Много са противопоказанията по отношение на сърцето и провеждани паралелни лекарствени лечения. Торасемид е несъвместим с доста от антибиотиците.

ОК ли е за деца при оток на глезена?

Не, защото препаратът няма приложение в детска възраст.

Дайте мнение и Вие тук!
Торазидекс 01
Дори растителните диуретици избягват детската група. За пример на снимката първият препарат е от 6 г., вторият – само по решение на лекар, третият не уточнява
Бременни, кърмачки, шофиране

За кърмещи майки Торазидекс е напълно изключен. При бременните се допуска само по абсолютна необходимост. Дори в такъв случай се назначава минималната доза.

На шофьорите не пречи.

Странични ефекти

По-честите документирани реакции са мускулни крампи, повишение на пикочната к-на, на алкални в-ва и чернодробни ензими, намаляване на к-во на кръвта в обращение. Възможни са нарушения в храносмилателния тракт като болки, диария, повръщане. В листовката са описани още слабост и замайване.

Нечести реакции са суха уста, неврологични симптоми по крайниците (мравучкане, изтръпване), уголемяване на простата.

За още негативи от Торазидекс вижте листовката.

Предозиране

То създава рискова ситуация, защото се отделя повече вода от здравословното. Страничните реакции се увеличават като обхват и като сила на проява. Предозирането се бележи с объркано съзнание, замайване, значимо спадане на кръвното, нарушаване на храносмилането.

Откъде да купим и как?

Лекарството се предоставя в аптеките при показване на рецепта. То се продава в кутии по 30 бройки (при стандартно дозиране стига за 1 месец) и в две концентрации.

  • Торазидекс 5 мг се предпочита за лечението на хипертония. Струва в диапазона от 5.87 лв до 6.53 лв;
  • Торазидекс 10 мг се предпочита за лечението на отоци. Струва в диапазона от 9.18 лв до 11.63 лв.

Заместители, съчетания и аналози

Аналог на Торазидекс са лекарствата Трифас и Торсит. Те също работят чрез диуретика торасемид. Различават се по производствената форма. Например Торсид има SR таблетки, които изпускат лечебното вещество постепенно и осигуряват равномерно действие през денонощието.

Трифас и Трифас Кор

Трифас е лекарствена линия с торасемид на германската компания Берлин Хеми. Тя се отличава с по-богатите си възможности от Торазидекс. Различията са в следните пунктове:

  • Торазидекс е само на таблетки, Трифас се прави и на ампули за инжектиране при спешни състояния, например при изливи в телесни кухини, белодробен оток поради недостигаща работа на сърцето;
  • Торазидекс е само в обичайните дози от 5 мг и 10 мг, Трифас същесвува и в концентрация от 200 мг, която е прилагаща се само при тежко нарушени бъбреци (доказано).

При Трифас ги има и обичайните дозировки. 5-милиграмовите таблетки се продават като Трифас Кор, а 10-милиграмовите – като Трифас.

Дехидратин Нео, диуретици

Заместители на Торазидекс са други типове диуретици (с различен механизъм на действие), като адекватни са тези с продължително действие.

Торазидекс 02
Степени на едем

Дехидратин Нео е представител на тиазидната група (хидрохлоротиазид). Той има по-широко приложение от торасемид. Освен за хипертония и отоци, се назначава при нефротичен синдром, задържане на течности поради затлъстяване, незахарен диабет, глаукома.

Тертензиф

Той съдържа индапамид – диуретик от тиазидната група като Дехидратин Нео. Обичайната му дозировка е от 1.25 мг до 2.5 мг. Таблетките са два вида – с удължено изпускане на лекарството и Комби – комбинация с АСЕ инхибитора периндоприл. Съставът на Тертензиф Комби стеснява приложението му до хипертония.

Други средства за подуване на глезените

Заболяванията на сърцето не са единствен провокатор за подпухнали крака. Явлението се наблюдава при бременни, при варокоза, при диабет, при стари хора заради слабост на съдовите стени. Има бъбречни отоци.

Диуретиците са единствените средства за адекватно действие при визираните ситуации. Те избавят тялото от излишни течности и намаляват налягането при хипертониците. Широко се ползват от спортисти за възстановяване след травми и състезания, също така помагат да се премахнат излишни килограми.

Основните групи диуретици

  1. Петлевите (бримковите) – използват се като екстрена помощ за бърза стабилизация, с мощно влияние върху бъбречните каналчета;
  2. Тиазидни – те се всмукват в храносмилателния тракт и оказват по-дълъг ефект;
  3. Тиазидоподобни – имат меко действие и прекрасно подхождат за стари хора;
  4. Калийсъхраняващи – съхраняват калия в тялото, употребяват се спомагателно при сърдечни отоци.
Други хапчета за оток на краката

Пероралните лекарства са диуретиците. Освен тях отичането се повлиява и от локални средства под формата на кремове и мази. Широко се използват Троксевазин и Лиотон. Те се мажат от външната страна на крака.

Имат място и други хепаринови мехлеми като Хепароид и Хепалантан. Те свалят болезнеността, отока и укрепват капилярните стени. Хепарин има свойството да разрежда кръвта, затова се ползва само с назначение.

Една група локални средства помагат с помощта на растителни компоненти. Такива са Новарикс със залист, хамамелис и ментол за охлаждане, Аскетон с червена лоза, Фиброзинол с ментол, Диофлавон от див портокал и др.

Вижте и ТОВА: Мнения за Хепароид крем, Лиотон или Троксевазин при отоци, контузии и разширени вени на краката. Заместители.

Видео представяне на Лиотон 1000

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Мнения за Цистон на Хималая и др.

Цистон. Мнения, противопоказания. Колко време трябва да се пие? Странични ефекти

Мнения за Цистон на Хималая и др. Колко време трябва да се пие Цистон и …

2 Мнения

  1. Кирил Иванов

    Торазидекс е много добър, супер доволен!

  2. Торазидекс значи ползвам при хипертонични кризи, макар че му отнема 2- 3 часа да подейства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *