Shampoan Za Mazna Kosa
Преди да изберем един качествен шампоан за мазна коса, се запознаем с причините, които водят до нея.

Шампоан за мазна коса – как да изберем?

Преди да изберем един качествен шампоан за мазна коса, се запознаем с причините, които водят до нея.

Твърде бързото омазняване на косата може да се превърне в повод за притеснение и понижаване на самочувствието ни. Започваме да я мием все по-често и да изпробваме всякакви продукти с цел да я запазим чиста за по-дълго време, а всъщност не осъзнаваме, че най-вероятно сами си вредим. Преди да изберем един качествен шампоан за мазна коса, е добре да се запознаем с причините, които водят до нея.

Защо косата се омазнява прекалено често

Едва ли ще се изненадате, ако ви признаем, че в голяма част от случаите, сами предизвикваме това състояние на скалпа. Една от причините е прекалено честото пипане на косата, което се е превърнало във вреден навик. Докосвайки я постоянно, прехвърляме замърсяванията по ръцете директно върху кичурите и най-вече в корените. Друг фактор е честото носене на шапка, което не позволява на корените да дишат. Това отново е повод за свръхомазняване.

Следващите няколко фактора могат и да ви озадачат. Опитваме се да поддържаме косата си постоянно чиста, а това, което в действителност правим е, да доведем до свръх секреция на себум от скалпа. Напълно възможно е по-агресивните шампоани и топлата вода да отмият естествените масла от кожата, което дава сигнал на жлезите да произведат допълнително. Този ефект може да бъде постигнат и при по-интензивно масажиране, когато нанасяме почистващите продукти.

Сресаната коса не винаги означава красива и чиста. Ако прекалявате с това действие, има шанс да стимулирате по-силна секреция на мастните жлези, което отново води до нежелания резултат.

Не на последно място е неправилното използване и прилагане на продукти за грижа за сухите и начупващи се кичури.

Решение на проблема

Ако сте установили, че проблемът не е здравословен и свързан с вътрешни изменения на организма, то можете да продължите със следните стъпки: Потърсете шампоан за мазна коса с лека формула в онлайн магазини като MAKEUP, където можете да откриете подробно описание на действието и съставките на продуктите. Избягвайте тези с надпис “Интензивен” върху етикета, особено ако е за сухи и изтощени кичури. Към тази точка спадат и балсамите. Нанасяйте ги изключително и само в зоната на връхчетата. Ако косата ви е къса, по-добре избягвайте употребата на такива, тъй като има голяма вероятност да попадне в корените.

Дайте мнение и Вие тук!

Изберете медицински шампоан за мазна коса, а не такъв от дрогерия. Изключително добър вариант е продукт от френската марка Vichy. Те са специализирани и разполагат с лечебна формула, която следи за нивата на себум и естественото pH, а също така предотвратява дразненето и пресушаването на скалпа.

Не на последно място по значение е разресването. Редуцирайте го до 1-2 пъти дневно и почиствайте гребена или четката за коса с вода и сапун поне веднъж седмично, за да не допускате йо-йо ефект и да прехвърляте замърсяването и себума обратно.

Вижте и ТОВА:

Витамини за коса, за растеж и против косопад: Кои са най-добрите?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Човек употребява кокосово масло от дълбока древност.

Полезно ли е кокосовото масло?

Човек употребява кокосово масло от дълбока древност. За добиването му се използват вътрешната и най-мека …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *