Dom Za Stari Hora 01

Хранене на хора в напреднала възраст

Качеството на храната и режимът на хранене са едни от най-важните фактори, които влияят на здравето.

Има различни хранителни режими, които са подходящи за хората на различна възраст – едни храни и количества са подходящи за малки деца, други за подрастващи, различен е хранителният режим, който е подходящ за възрастните хора.

Геродиетика

Има отделен клон в науката, който се занимава с храненето на хората в напреднала възраст – геродиететика. Тя се базира на обстойно проучване на същността на стареенето и предпоставките за удължаване на човешкия живот.

Хранителен режим в домовете за възрастни хора

В домовете за възрастни хора дневното меню е съобразено с това, кои са полезните храни за хората в напреднала възраст. Освен общото меню в се взима предвид и случаите на обитатели, които имат заболявания, изискващи спазването на определена диета или избягване на дадени храни. В дом за възрастни хора „Заедно“ персоналът се грижи да покрива изцяло нуждата от правилно и хранене на обитателите, като има предлага здравословна и вкусна храна.

Намаляване на количеството

Тъй като хората в напреднала възраст изразходват по-малко енергия, е полезно да намалят количеството на храна в дневния си хранителен режим. Ако се приеме, че за хората на възраст 20-30 години енергийната стойност на дневната дажба е 100%, то при тези над 70 години е необходимо да е около 69%. Въпреки нуждата от намаляване на количеството, е важно да се внимава хората в напреднала възраст да набавят основните хранителни съставки, които са им необходими.dom-za-stari-hora-04

Полезни и вредни храни

Освен точното количество за правилното хранене на възрастните хора, както и при всички останали, е от изключителна важност какви храни се приемат.
Нужно е възрастните хора да включат в хранителния си режим храни, които са богати на витамини, тъй като те са от особена важност за здравето.
Най–известният е витамин С. Той подсилва имунната система, поддържа съединителната тъкан, хрущялите и сухожилията, а също и спомага за образуването на колаген. Основно може да се набави от цитрусови плодове, ягоди, домати, червени чушки и броколи.

Друг важен за здравето витамин е D. Той спомага нормалната функция на имунната, мускулната и нервната система и влияе на устойчивостта на организма към някои заболявания. Съдържа се в храни като сьомга, риба тон, херинга, телешки черен дроб, гъби, жълтъци и други. Тъй като възрастните хора са застрашени от дефицит на Витамин D, е хубаво да включват в менюто си някои от тези храни.

Витамин А е известен с това, че е полезен за зрението, а и за здравината на кръвоносните съдове, също така подсилва имунната система и повишава активността на червените и белите кръвни телца. Храните, които са богати на витамин А са моркови, яйца, пъпеш, ананас, манго.

Друг витамин, който е особено важен за здравето е витамин В12. Липсата му в организма може да предизвика сериозни нарушения в нервната система. Дефицитът на витамин В12 може да доведе до болки и изтръпване на крайниците, загуба на равновесие, а в някои по-тежки случаи и до загуба на памет, депресия и деменция. Храните, които съдържат витамин B12 са говеждо месо, животински черен дроб, миди, риба тон, зърнени храни, мляко и млечни продукти, яйца. Трябва да се знае, че тялото съхранява излишния витамин В12 в черния дроб, така че при по-голяма концентрация ще се натрупа излишък за бъдещи периоди.dom-za-stari-hora-02

Друга група храни, които е хубаво да присъстват редовно в хранителния режим на хората в напреднала възраст е тази на млечните продукти. Те съдържат калций, който е важен за здравината на костите. Такива са млякото – прясно или кисело, сиренето, кашкавала и изварата, като обаче е важно те да са с ниско съдържание на мазнини и консерванти.

Дайте мнение и Вие тук!

За балансираното хранене на възрастните хора е важно да приемат храни, които са богати на протеини. Това вещество е съставна част от клетките в тялото и е необходимо за поддържане на доброто състояние на мускулите, ставите, кръвта и кожата. Тъй като протеинът не се складира в тялото е важно всекидневно да бъде набавян посредством някои храни. Освен жизненоважните му функции за организма, богатите на протеин храни ни помагат да се възстановим по-бързо от физическата умора, потискат апетита и спомагат за поддържането на балансирано тегло. Такива са някои от месата, като сьомга, пъстърва, риба тон, свинско и телешко, а също и яйца и ядки.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Желязото също е от веществата, които са много важни за човешкия организъм. То спомага за образуването на хемоглобина, който отговаря за преноса на кислород от белите дробове в клетките и тъканите. Желязото също така помага за превръщането на храната в енергия. Това е причината при недостатъчния му прием да се чувства хронична умора и липса на тонус. Желязото също така е важно за имунната система, паметта и концентрацията. Храните, чрез които може да бъде набавено са морски дарове, сьомга, спанак, броколи, пуешко месо, черен шоколад и други.

Фибрите са от съществено значение за функционирането на червата. Богати на фибри храни са боб, леща, грах, кафяв ориз, овес, пълнозърнест хляб.
Приемът на течности, особено на вода, също е важен за здравето на възрастните хора. Обезводняването може да доведе до умора и констипация. Хубаво е обаче да се избягват газираните напитки и алкохола.

Сред храните, които хората в напреднала възраст е хубаво да избягват, са тези които водят до повишаване на холестерола. Това са мазните меса и колбаси, маргаринът и маслото, сметана, пилешка кожа, както и сладките изделия.
Особено вредни за здравето на възрастните хора са трансмазнините, които се съдържат основно в преработените храни. Хубаво е да се спре или поне сведе до минимум консумацията на готови закуски, солети, чипс, бисквити, маргарин, растителна сметана.dom-za-stari-hora-03

Честота на храненето

С напредване на възрастта функциите на организма се забавят. Това се случва и с храносмилателната система – храната се усвоява по-дълго и по-бавно. Това е причина да е нужно възрастните хора да приемат по-малки порции около 4 -5 дневно.
За да поддържат добро здраве и форма е важно възрастните хора да спазват хранителен режим, в които консумират подходящи за възрастта и здравословното им състояние продукти. Нужно е те да намерят подходящите храни, които освен полезни, са и по техен вкус, тъй като храненето трябва да е удоволствие.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Защо губя тегло? Старческо отслабване,

Загуба на тегло. Отслабване от нерви, старческо отслабване и др. причини

Защо губя тегло? Старческо отслабване, отслабване от нерви и други притеснителни причини за загуба на …

Едно мнение

  1. Люба Ангелова

    Здравейте, бихте ли публикували разни рецепти за диетично хранене? Ще бъде полезно за много хорал
    Например има херния хиатална на стомаха, други имат язви на стомаха.
    Сърдечно благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *