След колко дни идва цикъл след Примолут нор? Странични ефекти след прием. Схема за пиене на Примолут нор и мнения. Дуфастон, Оргаметрил

Примолут нор. Мнения, странични ефекти

След колко дни идва цикъл след Примолут нор? Странични ефекти след прием. Схема за пиене на Примолут нор и мнения. Дуфастон, Оргаметрил за предизвикване на цикъл

Ацетат на норетистерона, известен още като хормона норетиндрон, представлява синтетичен прогестаген. Използва се срещу зачеване, за заместваща терапия през менопаузата и за лечение на гинекологични разстройства.

Норетиндрон се продава под търговската марка Primolut-Nor (на Байер). Произвежда се в ниски и високи дози, използва се отделно и в комбинация с естроген.

Как действа при дози 5 – 10 мг
ПараметърСрок
пълна концентрацияоколо 2 часа от приема
период на полуизвеждане3 до 10 часа
период на ефективност8 – 24 часа

Мнения за Примолут нор от БГ Мама и др.

От БГ-мама научаваме, че Примолут-Нор се изписва с голяма честота по „неболестна“ причина – за отлагане на цикъла поради почивка, пътуване, празник. Неговото действие позволява да се постигне и обратното – да се провокира цикъл, който закъснява.

Включително при настъпила бременност. На последното в БГ-мама не вярват и Примолут-Нор не се коментира като хапче за аборт.

Примолут Нор 06
Лекарството – поглед “отвътре”

Типичните болестни причини за Примолут-Нор са кисти на яйчниците и ендометриоза. И за физиологичните, и за патологичните случаи отзивите са на 100% положителни. Не се среща жена, която да критикува лекарството. Винаги е било успешно, обобщава една потребителка. Кистите се смаляват, болестните симптоми отшумяват, ПМС става поносим.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Примолут нор, оставете и своя отзив или попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

След колко дни идва цикъл след Примолут нор?

В медицинските справочници пише, че менструалното кръвотечение започва на втория ден след прекратяване на приема на Примолут-Нор.

В нашите форуми има мнения, които потвърждават тази информация: „идва“ след 2 – 3 дни. В същото време са споделени и други, много различни срокове. При някои менструацията започва още на следващия ден, при други  – след 7 – 8 дни.

Схема за пиене на Примолут нор

Примолут – Нор внася в тялото прогестерон. Повишаване на концентрацията на хормона в отделните фази на менструалния цикъл води до конкретни ефекти. Накратко, Примолут – Нор се пие по схеми, които са специфични за всяка отделна цел.

Схеми за лечение на различни заболявания:

  • Дисфункционално кръвотечение: 2 Х 5 мг до 10 дни поред (очакван резултат в първите три дни) или до пълното прекратяване.
  • При менорагия (недостиг на прогестерон във втората половина на цикъла): 2 Х 5 мг от 19 до 26-и ден на цикъла. Три цикъла поред.
  • Аменорея – индивидуално дозиране;
  • ПМС – 2 Х 5 мг от 19 до 26-и ден, няколко цикъла поред;
  • Ендометриоза – 2 Х 10 мг от 5-я ден на цикъла за 4 – 6 месеца. След спиране на кръвоизлива се минава на ниски дози.
Как се пие Примолут нор за предизвикване на цикъл?
“Демир

Примолут Нор 03

  • За предизвикване на закъсняващ цикъл Примолут-Нор се приема 10 дни поред в доза, която се определя индивидуално. Друга възможна схема е 2 Х 1 таблетка в течение на 5 дни. След приключване цикълът настъпва.
  • За отлагане на менструация: 1 Х 5 мг. Започва се три дни преди предполагаемата менструация и се пие, колкото е нужно да се задържи, но не повече от 14 дни. Значи цикълът се отлага максимално до 14 дни. Около 2 дни след последното хапче менструацията започва.

Още по темата ТУК: Болки в корема и закъснение на цикъла. Симптоми като подут корем. Липса на менструация и болки ниско в корема.

Странични ефекти след прием на Примолут нор

Препаратът рядко поражда негативни явления. Рядко се отбелязват умора, гадене и евентуално кожни алергии. По-често се получават нежелателни изменения на менструацията като зацапване, кървене, слаба менструация или пълна липса (аменорея).

Вреден ли е Примолут нор?

При прекаляване с Примолут нор – дълъг курс, висока доза, предозиране, се появяват вагинални кръвотечения, диспепсия, гадене, възможно и повръщане. Преминават със симптоматична терапия.

Примолут нор и алкохол

Производителят не поставя забрана за съвместяване на лечението със спиртни питиета. На конкретен въпрос във форума, от екипа на аптеки Фрамар отговарят, че са разрешени умерени количества алкохол. В БГ-мама са убедени, че хормони, алкохол и цигари не вървят ръка за ръка. Потребителките наистина се въздържат през времето на лечение.

Може ли да се забременее с Примолут нор

Примолут Нор има приложение като хормонален контрацептив. По време на приема му не е възможно настъпване на бременност.

Дайте мнение и Вие тук!

Има риск от зачеване, ако препаратът се пие в твърде малка доза, за да сработи като контрацептив. Гинеколозите предупреждават за конкретната концентрация, която са изписали.

Пукане на киста с Примолут нор

При тази диагноза Примолут Нор се назначава за минимален срок от 10 дни, а е възможно и за доста по-дълъг курс. Решението е на гинеколога. След известен срок кистите се резорбират самостоятелно. Лечението обаче не предпазва от рецидиви. Някои пациентки получават повторно киста след прекратяване на таблетките.

Примолут нор при менопауза

Лечението на леки и умерени форми на климактеричен синдром започва с общоукрепваща терапия – витамини, отдих, движение, третиране на психическите симптоми с транквиланти или невролептици.

Примолут Нор 021
В Турция се продава в такава опаковка

Липсата на ефект от описаните мерки е показание за назначаването на лечение с естроген. Необходимостта от него се доказва с проба с гестагени, конкретно с Примолут – Нор. Приемът е 1 Х 5 мг, в разстояние на 8 – 10 дни.

При положителна проба се провежда естрогеново лечение. При отрицателна проба няма нужда от прием на естрогени.

  • Положителна проба означава поява на кървава секреция 2 – 4 дни след спиране на Примолут – Нор (това указва ниско ниво на естрогени). Отрицателна проба е отсъствие на секреция.
  • В постменопауза хормонът от Примолут-Нор се комбинира с естроген за заместваща терапия. Има готова комбинация в едно хапче, която се продава под търговските имена Активел, Клиогест и Трисеквенс.

Видове заместител на Примолут нор

Примолут – Нор е единственият препарат със синтетичния хормон норетистерон.

  • При постменопауза той може да се замени от комбинация с естроген (Активел, Клиогест, Трисеквенс).
  • При миома и тежко менструално кървене може да се замени с тройна комбинация с релуголикс и естрадиол (Риеко).

Заместители на Примолут – Нор са други синтетични прогестагени, подобия на естествения хормон прогестерон. За пример ще споменем препаратите Дуфастон (дидрогестерон), Зафрила (прогестагена диеногест),  Утрогестан (представлява прогестерон), Азалия (прогестогена дезогестрел), Оргаметри (линестренол).

Оргаметрил

Линестренол и норетистерон са сред най-широко използваните в хормоналната конкрацепция. Съществува виждането, че Оргаметрил е по-съвременен и безопасен от Примолут-Нор. В действителност и двата активни агента са производни на етинилтестостерон. Те са от едно и също поколение – второ. Линестренол се метаболизира в организма в норетистерон.

Дуфастон

Той е най-известният и широко прилаган прогестаген – синтетичният аналог на прогестерона под името дидрогестерон. Полезен е за конкрецепция, съхраняване на плод, при патологични изменения на цикъла, през постменопаузата. С него се лекуват ендометриоза, кисти, тумори.

Сферата на приложение не се различава от тази на Примолут – Нор с едно изключение – Дуфастон се ползва при репродуктивни проблеми, подпомага бъдещи процедури по зачеване. Примолут – Нор няма такава функция. Дуфастон пък не е полезен при мастопания, за разлика от Примолут – Нор.

Други заместители

Други препарати с прогестерон са Утрогестан, Циклогест (на песари) и Пролутекс (на инжекции). Хапчето със спешно действие Ескапеле също е прогестаген, наречен левоноргестрел.

Вижте и ТОВА: Спешно предизвикване на цикъл. Аналгин и други хапчета без рецепта. Каква работа върши Примолут Нор?

Видео: Д-р Тошков разяснява напълняването от хормони.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Men

Менструация – всичко важно, което да знаем по темата

Какво е менструация и менструален цикъл. Етапи на цикъла. Кои са възможните отклонения и защо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *