Метронидазол, Полижинакс, Ципрофлоксацин, Клиндамицин, Микомакс

За какво се използва Флажил. Мнения, цена

Мнения за Флажил 250. За какво се използва метронидазол таблетка. Антибиотик ли е Флажил 500. Странични ефекти и аналози. Полижинакс, Ципрофлоксацин, Клиндамицин, Микомакс

Антибиотиците се провалят в 25 хиляди случая годишно само в Европа. Някои пациенти загиват, защото микроорганизмите са придобили устойчивост към често назначавани медикаменти. Но засега съществува метронидазол – противопротозойно средство с антибактериален ефект. Той по-рядко от останалите антибиотици предизвиква резистентност.

Метронидазол в България
Име на лекарствотоФорма и колко метронидазол съдържа
Флажил Санофитаблетки 250 мг, вагинални глобули 500 мг
Арилинтаблетки 500 мг, песари 1000 мг
Метрозагел 0.75%
Метронидазол Freseniusинфузионен разтвор 500 мг / 100 мл
Метронидазол и.в. Браунинфузионен разтвор 500 мг / 100 мл

Метронидазол е синтезиран във Франция от компанията Rhone-Poulenc (днес част от Sanofi) и излиза под името Флажил – Flagyl. Следователно това е оригиналното лекарство, а всички останали са генерични (негови еквиваленти).

Мнения за Флажил от БГ Мама и др.

Както виждаме от таблицата, Флажил е орален метронидазол. Има го „в комплект“ с вагинални глобули, което го прави най-употребяван за вагинални инфекции.

Точно за такива случаи са отзивите в интернет форумите. Според пациентите, препаратът е изключително силен. След него буквално не остава полезна флора, но пък се случва инфекциозният причинител пак да се намери в пробите. Една участничка в БГ-мама споделя, че след Флажил изследването й показало пълна липса на лактобацили. С един курс си развалих микрофлората, подкрепя я друга.

Във форумите се коментират и осезаеми негативи с висок интензитет. Говори се за постоянно гадене, общ дискомфорт. Има случай на обриване по цялото тяло. Потребителка споделя: Не издържах и го спрях.

Флажил 01
Два вида капсули Флажил

ВАЖНО: Вижте още мнения за Флажил, оставете и своя ценен отзив или просто попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

За какво се използва Флажил и как? Дозировка

Метронидазол (лечебният агент във Флажил) е на първо място противопротозойно средство. Той е на 99% ефективен против трехомонас (анаеробни паразити), амеби и ламблии. Има и противомикробно действие. Ще видим поред показанията на производителя.

  • При кръв в изпражненията (амебиаза). Амебиаза се причинява от паразита Entamoeba histolytica, разпространен из целия свят. Клиничната картина на чревна амебиаза варира от умерена диария до дизентерия с летален изход. Изхождането е течно, с крайно неприятен мирис, често със слуз и кървави включвания. Метронидазол е избор №1 при амебиаза. Лекува се с 3 Х 10 мг на килограм от теглото, продължителност 5 до 10 дни;
  • При трихомониаза, урогенитална. Метронидазол е базов препарат, използва се при двата пола. Основно се ползва на таблетки от 250 мг или 500 мг. Глобулите / свещичките (за жените) и кремът (за мъжете) имат спомагателно значение, защото не унищожават всички огнища на трихомонас в организма. Лечебните схеми са 2 Х 500 мг, курс 2 дни, или 2 Х 250 мг, курс 5 дни, или 1 грам еднократно. По-дългите курсове са по-ефикасни.
  • При вагинит, бактериална вагиноза. И при тази диагноза метронидазол е първа линия на избор. Обикновено се назначава перорално и вагинално. Типичната доза е 2 Х 500 мг в продължение на 7 дни перорално + 0.75% гел един апликатор интравагинално за 5 нощи.
  • При ламблиаза на тънките черва. Дозировката от 8 г. нататък е 2 Х 500 мг перорално в продължение на 5 – 7 дни. Дневният максимум до 1-год. възраст е 125 мг, до 4 г. е 250 мг, до 8 г. е 375 мг.
  • При инфекции – анаеробни и хирургически. За лечение на анаеробни инфекции дневният максимум е 1,5 – 2 г. За профилактика на инфекциозни усложнения – 750 – 1500 мг на три пъти 3 – 4 дни преди операцията или еднократно 1 грам в първия ден след операцията. След 1 – 2 дни се минава на 750 мг дневно за 7 дни.
  • Флажил за мъже. Прилагат се същите дози, указани по-горе. Така се постъпва и при други диагнози, които са съотносими с Флажил.
    Флажил 04
    Течният метронидазол

Спектърът на приложение на Флажил е в пъти по-широк от визираните най-чести патологии. Включва инфекции на кости, стави, ЦНС, мозък, сърце, коремна кухина и малък таз, кожа и меки тъкани. Прилага се при менингит, ендокардит, пневмония, сепсис, гастрит и язва, алкохолизъм, лъчева терапия, цистит и уретрит като следствие от трихомониаза.

Антибиотик ли е Флажил? Видове, цена

Флажил води до гибел определени бактерии, затова той е антибиотик. Повечето чувствителни към него щамове са облигатни анероби и грамположителни микроорганизми. Заедно с амоксицилин е ефикасен спрямо Helicobacter pylori.

Флажил е наличен в две форми и концентрации, и двете се отпускат рецептурно, вече в електронен формат.

  • Флажил 250 мг, таблетки. Пероралната форма е с концентрация от 250 мг, в кутии по 20 броя. Цената е в диапазона от 5.43 лв до 6.38 лв.
  • Флажил на глобули (песари). Формата за интравагинално поставяне е с концентрация от 500 мг, в кутии по 10 броя. Цената е в диапазона от 3.43 лв до 3.88 лв.

Странични ефекти от Флажил

При назначаване на препарата лекарят е длъжен да предупреди пациента за възможните нежелани явления, които са:

  • диария, анорексия, гадене, чревна колика, повръщане, запек, метален вкус, суха уста;
  • световъртеж, нарушена координираност на движенията;
  • алергични реакции: уртикария, обрив, зачервяване, запушен нос;
  • кандидоза, оцветяване на урината в червено-кафяво.
Гъбички след Флажил
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Около 10% от жените съобщават за вагинална гъбична инфекция (кандидоза) като страничен ефект от лечение с метронидазол. Наблюдава се прекомерен растеж на гъбички кандида. Симптомите включват сърбеж и гъсто бяло течение без мирис. Гъбичките лесно се поддават на лечение с лекарства като флуконазол.

Съобщава се и за случаи на орална гъбична инфекция (млечница) при перорално лечение с метронидазол. Симптомите включват кремаво-бели образувания по езика и вътрешността на бузите, зачервяване, парене и болезненост в устата, както и подпухнал език. Лечението се провежда с нистатин или перорални противогъбични таблетки.

Пробиотици след Флажил

Обикновено пробиотиците се вземат след приключване на курса с Флажил. По изключение двата препарата се съвместяват, но в този случай е необходим интервал между пробиотика и антибиотика в рамките на деня.

Флажил 05
Добри пробиотици за след антибиотици
Противопоказания

С какво е опасен метронидазол?

Той прониква през плацентарната бариера и в кърмата. Данни за влиянието му върху плода и бебето няма, но профилактично препаратът е забранен за тези две уязвими групи.

Флажил не се съвместява с алкохол. При едновременен прием се развива остра интоксикация. Възможни последствия от „коктейла“ са тремор, повръщане, зачервяване на лице и тяло, вдигане на кръвното. Не се изключва смъртен изход.

Заместители, аналози и съчетания

Заместители на Флажил са представителите на групата на нитроимидазолите – тинидазол, орнидазол, секнидазол, тернидазол за локално прилагане и др.

Нитромидазолите са синтетични препарати с висока активност по отношение на анаеробните бактерии и възбудителите на протозойни инфекции. Метронидазол е първият от групата. Той се прилага от 1960 г. Останалите са синтезирани впоследствие.

Представители на тинидазол – Фасижин, Тинидазол Актавис. Има аналогичен механизъм. Разликата е, че се приема веднъж на ден до 3 дни. Тинидазол се използва основно срещу протозои и не се използва срещу бактерии. При бактериална вагиноза се предпочита Метронидазол.

Обща характерност на нитроимидазолите е, че имат избирателен бактерициден ефект към тези микроорганизми, чиито ензимни системи са способни да възстановяват нитрогрупа. Активните възстановени форми на лекарствата нарушават репликацията на ДНК и синтеза на протеин в микробната клетка, инхибират тъканното дишане.

Дайте мнение и Вие тук!
Полижинакс или Флажил?

Полижинакс е комбинация между антибиотик и антимикотик. Той е локално инфекциозно средство за вагинални инфекции. За разлика от Флажил няма перорална форма и работи само локално. Негов плюс е, че унищожава гъбички (кандида), благодарение на съставката си нистатин.

Вижте и ТОВА: Ефикасно лечение на гъбички с Гино Певарил 150. Мнения. Странични ефекти. Полижинакс по-добър ли е?

Ципрофлоксацин и Флажил

Ципрофлоксацин и метронидазол често се назначават едновременно. Те оказват сходно въздействие върху едни и същи микроорганизми, но заедно дават по-бърз ефект. Това се случва спрямо ентеробактерии, гонококи и други грамотр. микроорганизми и някои вътреклетъчни паразити. Според тежестта на симптомите се назначават перорално или парентерално.

Подобна схема е актуална при възпаления в малкия таз и женски инфекциозни проблеми и полови инфекции.

Метронидазол на инжекции

Аналозите на Флажил сме дали в таблицата в началото. Препаратът има един таблетиран аналог – Арилин. Същият дава вариант за замяна на глобулите.

Флажил 02
Това е аналог на Флажил с двойни концентрации

Вместо перорално лечение, може да се назначи инфузионен разтвор. Такъв са регистрирали две фарма компании.

Всички препарати с метронидазол от таблицата са генерици на оригиналния препарат Флажил на Санофи.

Др. лекарства, съдържащи метронидазол

Метронидазол Fresenius и Метронидазол и.в. Браун са течните аналози на Флажил. И двата препарата са в концентрация от 500 мг на 100 мл разтвор.

Инфузионните разтвори се предпочитат при инфектирания в коремната кухина – черва, перитонит, абсцеси, гинекологични инфекции. Адекватни са при сепсис, костни, мозъчни, сърдечни инфектирания.

Още нещо интересно ТУК: Какво е Метронидазол като антибиотик. Мнения, аналози и заместители.

Флажил или Арилин?

Арилин е аналог на Флажил – лекарство с метронидазол. Разликата е, че той предоставя двойно по-големи концентрации, което е удобно в определени случаи. Таблетките Арилин са по 500 мг, а вагиналните средства са по 1000 мг.

Арилин обаче е на чувствително по-високи цени от Флажил. Таблетките и песарите са на еднаква цена от 20.50 лв за кутии с по 10 бройки.

Флажил и Микомакс

Микомакс съдържа противогъбичния флуконазол. При интравагинално прилагане унищожава гъбичките кандида. Премахва сърбежа, който съпровожда влагалищните инфекции. Не влияе на рН и не изменя състава на влагалищната микрофлора.

Микомакс е способен да излекува гъбичните инфекции, които в някои случаи провокира лечението с метронидазол. Съвместното им приложение е дотолкова ефикасно, че се произвеждат комбинирани препарати. У нас не са регистрирани за продажба.

Флажил и Клиндамицин

Антибиотикът клиндамицин предоставя най-бързото лечение на бактериална вагиноза със своя кратък курс от 3 дни. Негово преимущество са ниският риск от рецидиви, добра поносимост, доказана безопасност и ефективност.

Клиндамицин се явява алтернатива на лечението с метронидазол и втора линия на избор.

Още по темата ТУК: Какво лекува крем Клиндамицин или Далацин? Мнения. Заместители на Клиндамицин 300 и 600.

Видео за бактериалната вагиноза и вагиналната кандидоза.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Roza

Как излекувах розацея с турско лекарство, крем “Здраве” и др.

Турско лекарство ми помогна в лечението на розацея. В този материал описвам какво научих за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *