Зеле и броколи пазят гърдите ви! Рак на гърдата: по-малко вероятен

Зеле, броколи: Кръстоцветните зеленчуци намаляват риска от рак на гърдата!

Консумацията на кръстоцветни зеленчуци, сред които зеле, броколи, карфиол, намалява риска от развитието на рак на гърдата, както и от метастази при жените, които вече са преминали през заболяване, категорични са китайски изследователи, провели серия от експерименти.

Според учените, добре за здравето на представителките на нежния пол е да се консумират всеки ден по поне 150 грама зеленчуци – кръстоцветни.

Това се потвърждава и от серия от експерименти, в които участие взели над 5000 жени, които били на възраст между 20 и 75 години, които били преминали през изпитанието, наречено рак на гърдата.

Доброволките, които взели участие в експеримента, трябвало да попълнят въпросници, в които проследени бил хранителните им предпочитания.

Това станало на три пъти – в началото на експеримента, на 18-ия и на 36-ия месец.

Всички участнички били разделени в крайна сметка на пет групи, в зависимост от това колко често и в какви количества кръстоцветни зеленчуци присъстват в менюто им.

Дайте мнение и Вие тук!

Оказало се, че средно около пет години след поставяне на диагнозата при жените, които консумирали по около 150 грама кръстоцветни зеленчуци на ден, се наблюдавал фатален край средно 42% по-рядко.

Потвърдено е, че и редовната консумация на въпросните храни предпазва от повторно развитие на болестта.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

рак на гърдата

Срещу рак на гърдата вземете тези храни!

В много научни изследвания се доказва, че здравословното хранене намалява риска от развитието на онкологични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!