сироп суха кашлица при бебе
Какъв сироп да изберем за суха кашлица при бебе

Кашлица, простуда и възпаление на гърлото при деца и бебета

Как да реагираме при кашлица, възпалено гърло и простуда у бебета и малки деца.

През първите няколко месеца трансплацентарно преминалите антитела от майката защитават бебетата от вирусни заболявания. След този период децата си изграждат собствени защитни механизми срещу инфекциите. Един от начините за това е контактът им с широка гама бактерии, вируси и други патогени, особено в училище. Затова малките деца често се разболяват от кашлица, простуда и възпалено гърло.

Симптоми

  • Симптомите на простудата включват хрема, кашлица и леко повишена температура.
  • Ангината (възпалението на сливиците) протича с висока температура, възпаление на гърлото и болка при преглъщане.
  • Синузитът става причина за появата на главоболие (особено при навеждане напред), хрема, намалено обоняние и липса на апетит,
  • Може да се повиши температурата.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ЛЕКАР

Ако простудата при детето не премине бързо, се консултирайте с лекар. Важно е да не се допусне леката вирусна инфекция да доведе до бактериални усложнения като инфекция на средното ухо, сливиците, белите дробове или синусите и да се наложи лечение с антибиотици.

Причини за кашлицата.

Простудата е често срещана през цялата година, но пикът на заболеваемостта е през зимата. Повечето причинители на кашлицата, простудата и възпаленото гърло се разпространяват по въздушно-капков път, когато инфектиран човек кашля или киха. Доброто състояние на имунната система на вашето дете ще го предпази от подобни проблеми.

КОИ РАСТЕНИЯ се използват за стимулиране на имунната система.

ЕХИНАЦЕЯ

Предлагат се сиропи от ехинацея, специално разработени за деца. Следвайте предписанията на производителя според възрастта на детето.

При суха кашлица.

ЛЕЧЕБНА РУЖА

Запарете 2-3 г сушени корени в 1 чаша вряла вода за 10 минути, прецедете и оставете да изстине. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти дневно; при деца на възраст 1-6 години давайте по 50 мл три пъти на ден; при деца на възраст 7-12 години – по 75 мл три пъти дневно.

При кашлица с храчки.

ДРЕБНОЦВЕТЕН ЛОПЕН

Запарете 1,5-2 г сушена билка в 1 чаша вряла вода за 15 минути, прецедете и охладете. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти дневно; при деца на възраст 1-6 години – по 50 мл три пъти на ден; при деца на възраст 7-12 години – 75 мл три пъти дневно.

Дайте мнение и Вие тук!

ЧЕРЕН БЪЗ

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Запарете 2 г сушена билка в 1 чаша вряла вода за 10 минути, прецедете и оставете да изстине. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти дневно; при деца на възраст 1-6 години по 50 мл три пъти на ден; при деца на възраст 7-12 години – по 75 мл три пъти дневно.

ОБИКНОВЕНА МАЩЕРКА

Запарете 2 г сушена билка в 1 чаша вряла вода за 5 минути, прецедете и охладете. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти дневно; при деца на възраст 1-6 години – по 50 мл три пъти на ден; при деца на възраст 7-12 години – по 75 мл три пъти дневно.

Други мерки при кашлица на бебето.

  • Почиствайте носа на бебето със солен разтвор, който се продава в аптеките.
  • Слагайте бебето да спи по гръб, но поставете книги под краката на кре-ватчето, за да повдигнете горната му част на 30-40 градуса, като детето е повдигнато от кръста нагоре – това ще облекчи дишането му.
  • Поддържайте влажността в стаята, като подгрявате вода в съд без капак по няколко минути на всеки час или използвате овлажнител, в който сте добавили няколко капки масло от чаено дърво или евкалипт.
  • Ако детето не се чувства добре, не го пускайте на детска градина или училище за няколко дни – това ще подпомогне възстановяването му и ще ограничи предаването на вируса на други деца.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Мукосолван на сироп и таблетки

Мукосолван. Как се ползва на сироп, таблетки и за деца? Мнения, заместители

Как се ползва мукосолван при кашлица: На сироп, таблетки или пастили. За деца. Цена. Заместители …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *