Вижте мнения за капсули (таблетки) Мукоплант Анисол!
Спрей от живовляк за суха кашлица. Мукосолван или Мукоплант?

Мнения за Мукоплант Анисол, сироп за кашлица „Лека нощ“, спрей и др. За деца

Вижте мнения за капсули (таблетки) Мукоплант Анисол! Как се ползва сироп за кашлица Мукоплант Лека нощ. Спрей от живовляк за суха кашлица. Мукосолван или Мукоплант? Д-р Тайс и др. заместители. Цена

Линията продукти Dr. Theiss® включва лекарствени препарати за кашлица, ринит и болящо гърло, имуностимулатори и добавки за облекчаване на симптоми. Те се произвеждат на основата на натурални растителни компоненти от фармацевтичния завод Dr. Theiss Naturwaren в Германия, Хамбург.

Част от тях се продават под името Мукоплант.

Продукти на Д-р Таис за дихатерния път
Група продуктиРазновидности
Сиропи за кашлицас живовляк (два вида – със захар и без), нощен „Лека нощ“
Спрей за носс морска вода, със салвия и с ехинацея и евкалипт,
Капсули за кашлицаАнисол с анисон
Екстракт от ехинацеякапки и таблетки при простуда и за имунната с-ма
Таблетки за болки в гърлотоАнги Септ за приложение в устата и гърлото – антисептик, екстракт салвия с витамин С
Бонбони и пастили за болно гърло6 вида с евкалипт, салвия, липа, портокал, швейцарски билки и лимонова мента

Зад търговската марка Dr. Theiss® стои технология на производство, която включва собствени рецепти и използване на растителни суровини, които са отгледани в собствени плантации.

Как се приема Мукоплант Анисол?

Капсулите Анисол съдържат масло от семе на анасон и като спомагателно вещество – масло от рапица. Те са меки, желатинови, прозрачни, с тъмнозелен цвят и овална форма. Съдържат жълтеникава течност с мирис на анасон.

Mukoplant-03
Единствените капсули в линията

Анисол е отхрачващо средство, отстранява симптомите на простуда и кашлица. Лечебно въздействие оказва анасоновото масло, съдържащо трансанетол (84-93%), цисанетол, анасонов алдехид, естрагол, линалоол и α–терпинеол. Препарат оказва отхрачващо, спазмолитично и антисептично действие. Стимулира моторната функция на мерцателния епител и бронхиолите, което активизира придвижването и извеждането на секрет от горните отдели на дихателния път. Усилва секрецията на бронхиалните жлези и намалява гъстотата на секрета.

Показания за приемане – комплексна терапия на възпалителни заболявания по горния дихателен път, съпроводени с кашлица и трудна за извеждане секреция, вкл. бронхити и трахеити.

 • За деца капсулита Анисол не са предназначени, защото липсват данни за ефекта върху възрастовата група под 12 г.;
 • За възрастни и пациенти над 12-год. възраст показаната доза е 2 или 3 пъти по 1 капсула след ядене с достатъчно вода.

Курсът се определя от лекаря, както и нуждата от повторен курс. При липсата на ефект в течение на три дни лекарството се сменя.

Какви мнения съществуват? Цена

Анасоновите капсули за отхрачване не са така добре познати, както сиропите на Д-р Таис и от други марки. Българският потребител не възприема така добре капсулите и пастилите, въпреки че формата не влияе върху ефективността на съдържанието.

Анасонът си е създал отлична репутация. Много пациенти хвалят неговата ефективност и безопасност. Маслото от звездовиден анасон, каквото е вложено в Анисол, се препоръчва горещо за отстраняване на кашлица при коронавирус.

Вижте още мнения за Мукоплант Анисол на таблетки (капсули) и оставете и вие своя отзив ТУК в нашия форум по темата!

“Фигурин

Цената на капсулите е в горната граница на обичайния за тези продукти диапазон. Тридесет капсули струват 15.68 лв. За сравнение подобните капсули Геломиртол са 14.90 лв за 20 броя, Тавипек – 10.25 лв за 30 броя.

Противопоказания и странични ефекти

Производителят предупреждава за възможен алергичен отговор под формата на обрив, зачервяване, подуване, бронхоспазъм и нечесто срещани нарушения от страна на храносм.  тракт.

Капсулите не са подходящи за уязвимите групи – деца до 12 г., бременни и кърмещи.

Прием при ковид

Кашлицата съпровожда 80% от случаите на стандартно протичаща коронавирусна инфекция. Останалите са атипични или безсимптомни. Кашлянето се отключва от седмия ден след заразяването. Типично се съпровожда от запушване на носа при липсата на слузеста секреция.

Mukoplant-01
Сиропите Мукоплант

При лека форма болните кашлят до 14 дни. При средна и тежка форма – до 2 месеца. Приемът капсули за отхрачване съкращава този срок и осигурява проходимост на дихателния път.

Мукоплант „Лека нощ“, сироп

Оказва отхрачващо, противовъзпалително и муколитично действие.

Комбинира 4 екстрахирани растения – живовляк, маточина, мащерка и лайка с вит. С. Този състав подпомага извеждането на секрецията от дихателния път, премахва дразненето, болки в гърлото и облекчава дишането през цялата нощ. Не съдържа захар и спирт.

Както всички сиропи на Dr. Theiss®, така и този удивлява с приятния си вкус, който се оценява от децата. Негов плюс е, че е разрешен от 1 година.

Сиропът за през нощта е създаден с цел меко, но ефикасно действие. Живовлякът успокоява гърлото и дихателните пътища, той обобщава опита и знанията на германския доктор по естествени науки проф. Петер Таис.

За каква кашлица е? Как се приема? Цена

При възпаляване в респираторния тракт се изменя характерът на естествената секреция – започва хиперпродукция на гъста и жилава слуз, която трудно се поддава на транспортиране по нормалния начин. Това е особено изразено при деца в ранна възраст. Затова целта на терапията в такъв случай е да се разводни секрецията, да се намали нейната жилавост и да се подпомогне изкарването й навън.

Лекарствените препарати с тази цел са два вида – стимулират отхрачването и повлияват самия секрет (муколитици).

Сиропът Мукоплант Лека нощ е комбинация от тези два вида – той изменя секрета и едновременно ускорява изхвърлянето му.

 • За деца  – групата на най-малките пациенти се дели на две. Тези до 6-годишна възраст приемат по 2.5 мл през 3-4 часа (това е равнява на ½ ч.л.), до 4 пъти дневно. Големите деца и юношите приемат двойна доза – 5 мл или 1 ч.л. При тях също има ограничение до 4 приема за ден;
 • За възрастни дозата е 1 с.л. или 15 мл през 2-3 часа.
Мнения за Мукоплант Лека нощ

Във форумите множество майки споделят положителен пример за лечение с Мукоплант. Децата бързо са се повлияли от него и кашлицата е утихнала. Прави впечатление, че сиропът нерядко се изписва от педиатри за бебенца под 1-год. възраст, която е минимално разрешената според листовката. Майки обясняват, че са го предпочели заради растителния състав и не са сгрешили в избора.

Още нещо интересно ТУК: Мнения за добър сироп за кашлица. Кой сироп за отхрачване е хубав? За суха и влажна кашлица. Какво ще кажете за Димекс, Проспан? За възрастни и за деца.

Странични ефекти

Големите аптечни сайтове въобще не включват точката „странични ефекти“ в описанието на сиропа, защото той се води добавка, а не лекарство. Приема се, че няма странични въздействия. Самият производител посочва лаконично – възможни алергични реакции.

Сиропът Лека нощ е разрешен за бременни и кърмещи майки, но е добре ползването му да се съгласува. Безопасна е продължителността на терапия от максимум 3 седмици, а увеличение на това време се извършва единствено от лекар.

Спрей Мукоплант

Модерно средство при хрема и запушване на носа е спреят.

Mukoplant-02
Трите разновидности спрей за нос Мукоплант

Той носи по-голямо облекчение от капките, защото овлажнява носната лигавица и бързо освобождава дишането. Освен това не винаги има показания за капки, а спреят е натурален състав и винаги подхожда.

мнения, отзиви, коментари, форум

Под името Мукоплант се предлагат три разновидности спрей. Базовият е с морска вода. Той се прилага за овлажняване на лигавиците и отпушване на дишането. Показан е при простуди. В спрея има изотоничен р-р – естествена концентрация на соли. Повишава местния имунитет, втечнява застарели секрети, изчиства от корички и засъхнали образувания.

Спреят се впръска, което е удобен начин за приложение и при малки пациенти.

Всички спрейове за нос Мукоплант са в опаковка по 20 мл. и с еднаква цена от 8.80 лв.

Дайте мнение и Вие тук!
Спрей за нос Мукоплант с ехинацея и евкалипт

В тази разновидност морската вода е допълнена с посочени билкови екстракти, които засилват влиянието на препарата върху имунната защита на локално ниво (в носа), по-категорично отпушват носа и освежават.

Спрей с морска вода и салвия Д-р Тайс

Тук морската вода е обогатена с масло от салвия, което подобрява въздействието на препарата. Комбинацията овлажнява носа, втечнява секретите, почиства, отпушва, освежава и подобрява местния имунитет.

Няма принципна разлика между трите спрея Мукоплант. Може да си изберем например по аромата. С всеки болният получава освежаващо преживяване, диша по-свободно и се почувства по-добре.

 • За деца и за бебе. Разтворите на основата на натурална морска вода не провокират алергии и са безопасни за мъници от рождението им;
 • При бременност и за възрастни. Промиването на носа с морска вода без съмнение е полезна процедура за всички възрасти и състояния. За уязвимите групи тя дори е необходима за изчистване на носната среда, която е богата на микроорганизми и странични примеси като прах, затова може да е опасна за здравето.

Спрейовете не предизвикват привикване, затова са допустими за често използване, колкото е необходимо, без последствия за здравето и личния комфорт.

Чай от живовляк за суха кашлица

Живовляк влиза в ТОП 5 на растенията, полезни при простуда, кашлица и болно гърло. Не случайно той е най-ползваната съставка в аптечните средства за откашляне, успокояване и улесняване на дишането. Сиропите на основата на живовляк меко изчистват бронхите от секрети и извеждат слузта от организма при кашлица.

Живовляк като билка е ефективно средство при хрема. Чаят и отварката са благотворни за всички симптоми на простуда.

Рецепта: взимаме 2 ч.л. млени листа живовляк, заливаме с 1 ч.ч. сгорещена, без да е кипнала вода и настойваме 120 мин. Приемаме по 2 с.л. на ден в течение на 7 дни за закрепване на резултата.

Погледнете и ТУК: Сироп за ларингит и лечение на ларингитна кашлица. Търсим ефикасен лек и лекарства. Антибиотик за ларингит и фарингит. Лечение при деца.

Сироп Д-р Тайс Мукоплант Експекторант с бръшлян (за влажна кашлица)

Връщаме се към третия сироп от номенклатурата течни форми на д-р Тайс – с бръшлян. Наречен е „Експекторант“, за да се подчертае отхрачващата му функция. И другите сиропи от серията втечняват и отхрачват секрета в бронхите, но сиропът с бръшлян има най-силно изразено такова действие.

За сравнение – сиропите с живовляк стават за суха кашлица и за превръщане на сухата в мокра, продуктивна кашлица. Сиропът с бръшлян е подчертано отхрачващ. Той е само за мокра кашлица.

Други разлики:

 • Екстрактът от живовляк обвива и защитава лигавицата в устата и гърлото, създава бариера срещу увреждания и раздразнения, подобрява излизането на слузта от дихателния път, има меко противовъзпалително и бактериостатично д-вие;
 • Екстрактът от бръшлян способства разреждането и транспорта на секрети от дихателния път. Оказва бронхоспазмолитично и леко противовъзпалително д-вие.

Заместители на Мукоплант

 • Сиропите Мукоплант с живовляк равностойно се заменят със сиропи с живовляк, създадени от други компании. Такива са Dasа, Риско, Фолипил, Мелу, Биокс, Педиакид, НаноТус, Пулмол.
  Mukoplant-04
  Други сиропи с живовляк
 • Сиропът Мукоплант с бръшлян равностойно се заменя със сиропи с бръшлян на други компании като Проспан, Бръшлян на Докторс Натуре, Хербион Бръшлян, Хеделикс, Хедеспан.
Мукосолван или Мукоплант?

Мукосолван и Мукоплант си приличат по резултата – те изчистват дихателния път и улесняват дишането. Но го постигат по различен начин. Мукосолван е синтетичен препарат, Мукоплант е растителен.

Сиропите и таблетките Мукосолван са на основата на амброксол – химическо съединение за лечение на влажна кашлица. Амроксол най-силно повлиява транспорта на секретите от бронхите, подпомага изкашлянето.

Тук виждаме и втората разлика между сиропите – Мукосолван е само за влажна кашлица (трябва да има секрет, който да бъде изкаран от сиропа), а Мукоплант е за всякаква кашлица, вкл. суха.

Спрей Муконазал или Мукоплант?

Тук ситуацията е идентична. Спрей-формите Муконазал и Мукоплант постигат еднакъв резултат по различен начин. Муконазал плюс е синтетичен препарат – трамазолин. Той освобождава дишането чрез свиване на кр. съдове и премахване на отока от носната лигавица. Това локално свиване до 5 минути води до освобождаване на дишането.

Мукоплант работи с морска вода и билкови екстракти. Той почиства механично и санира лигавиците, за да освободи дишането.

Муконазал е по-силно и категорично средство от Мукоплант. Той се предпочита при възпаления, които подчертано се отразяват върху носа.

Вижте и ТОВА: Бабини рецепти за кашлица с храчки, упорита. При възрастни и при деца. Кой мощен домашен лек върши работа? Антибиотик и сироп. Как се ползват?

Назик, спрей при бременност

Назик е спрей в две разновидности – за деца и стандартен. Съставени са от комбинация на декспантенол и ксилометазолин. Работи подобно на Муконазал плюс – под негово въздействие отокът на носната лигавица спада, защото се свиват съдовете. В Назик е добавен декспантенол, който защитава лигавицата от механични микроповреди.

Детският Назик е за възрастта от 2 до 6 г., а стандартният – за над 6 г. Въпреки че спреят е направен за малки деца, той е противопоказан за бременни. Това е записано в листовките на двата спрея.

Други заместители
 • Геломиртол Форте са капсули, изпълнени с етерични масла от 4 билки. Създадени са за облекчаване на бронхит и синузит, хрема и кашляне при всякакви дихателни патологии. Маслата втечняват секрецията в бронхите и ги изкарват навън. Потискат възпаляването. Кутия с 20 капсули струва 14.90 лв;
 • Ен Ти Тус на капсули, смучащи таблети и сироп и разчитат на билкови комбинации. В сиропа има евкалиптово масло и екстракти от 6 билки. Направен е за суха кашлица и за втечняването й, с цел успокояване. Назначава се от 1-год. възраст, а другите форми са от 2-год. възраст. Смучащите таблети са по 9.80 лв., капсулите –  по 12.30 лв., сиропът – по 14.90 лв;
 • Проспан е сред сиропите с бръшлян, които бързо облекчават сухо кашляне, втечняват секретите и ги транспортират навън. Проспан е за бронхиални патологии, съчетани с кашляне. Цена 12.13 лв;
 • Стодал е хомеопатичен препарат, създаден за всякакви по вида си кашлици. В него са вложени Пулсатила, Бриония, Ипекакуана и още няколко ефикасни средства на хомеопатите. Производство е на френския BOIRON. Съдържа минимално к-во спирт като консервант. Цена 15.23 лв;
 • Сироп Тусавит – заместител от групата на растителните средства. Разчита на екстракти от мащерка и живовляк. Направен е за облекчаване на кашлянето при простуда и ОРВИ. Дава се от 4-год. възраст в началена дозировка. За по-малки пациенти е противопоказан заради участието на спирт в състава. Не се взима при стомашни патологии. Цена на сиропа 12.31 лв за 250 мл;
 • Флудитек се продава в две концентрации от 2% и 5% на лечебното в-во, което е карбоцистеин – синтетично съединение. То се изписва при възпалени бронхи. С негова помощ се създава маса от течна секреция, която е способна да се евакуира и да освободи бронхите. На деца се дава 2%-овия сироп, като се прецизира чрез броя приеми. Цена на сиропа от 2 % – 7.90 лв, от 5% – 8.35 лв.

При адекватен избор на сироп или друго лекарство, кашлицата минава за около 7 – 10 ди. При прекалено силна секреция – до 14 дни. Адекватен избор на сироп се прави според вида кашляне.

 • При суха кашлица без храчка се дават противокашлечни сиропи. Те потискат рефлекса за кашляне, защото то е ненужно – няма какво да изчиства. От този тип средства са лекарствата с бронхолитин, дифенхидрамин, бутамират – синтетични препарати;
 • При нормални секрети се дават отхрачващи сиропи. Те помагат транспортирането им навън. От тази група са препаратите с амброксол и някои растителни състави;
 • При сгъстени, жилави и слепени с бронхите секрети се дават муколитици. Те първо разреждат и отпускат гъстата храчка и след това я транспортират навън. Такива са муколитиците като Мукоплант и други на Д-р Тайс, Д-р Мом, Хеделикс, Хербион и др. основно на билкова основа – с живовляк, бръшлян, мащерка и др.
  Mukoplant-05
  Други сиропи с бръшлян

Да сравним още няколко препарата.

 • Синекод и Мукоплант. Синекод е синтетичен сироп – бронхолитик, който има напълно различно действие в сравнение с Мукоплант. Мукоплант въздейства на дихателния път, а Синекод – на мозъка. Той потиска мозъчния център, от който се поражда кашлянето. Синекод е само за суха кашлица. За влажна той е вреден, защото спира кашлянето и няма как да се изчистят бронхите от секрети;
 • Вентолин и Мукоплант. Вентолин се определя като бронходилатор. И той като Мукоплант действа в дихателния път, но по различен начин. Вентолин отпуска стените и отваря по-голямо пространство за дишане. По този начин се поема повече въздух и стягането в гърдите преминава. Подходящ е при хриптене и задух. Друга разлика е съставът – Вентолин е синтетично лекарство, салбутамол;
 • Хустагил е растителен препарат на основата на мащерката, облекчаващ дишането. За разлика от сиропите Мукоплант, този има допълнително действие – отпускат спазмираните дихателни тръби и е подходящ при спазъм. Облекчава отхрачването. Хустагил е по-добър при суха кашлица;
 • Пастили със салвия Мукоплант. Екстракт и масло от салвия, заедно с вит. С, облекчават преглъщането при симптоми на простуда и грип в гърлото. Успокояват възпалението и кашлицата, обезболяват, въздействат благотворно на пресипнал глас. Дезинфекцират устата и гърлото, предпазвайки от вирусни заразявания;
 • Евкалиптов балсам при простуда S. Мукоплант е мехлем, който съчетава масла от евкалипт и бор с камфор за разтривка при простуда и вирусни инфекции. Мехлемът ускорява излекуването и облекчава симптоматиката. Повлиява дори кашляне и пресипване на гласа;
 • Мукоплант на капки при кашлица. Те са алтернатива на капсулите с анасон, но в течна форма. Флаконът от 30 мл съдържа смес от анасоново масло и екстрахирана мащерка. Продуктът отново е насочен към кашлица. Дава се над 6-год. възраст, отмерва се на капки. В момента не е в продажба.

Визираните тук сиропи не оказват лечебно въздействие върху причинителя на инфекцията, нито са основно средство за излекуване. Те са само допълнение, което облекчава определени симптоми.  Ако болният е със завишена Т °С и ярки симптоми на грип, за предпочитане са сиропи като Колдрекс и Ацекодин, които имат антипиретик в състава си. Те са добри за спастично кашляне.

При бактериален причинител задължително се добавя антибиотичен препарат, като най-добри в случая са препарати като Амоксиклав, Аугментин, Сумамед, Оспамокс, Азитрокс, Клацид, Терцеф и др.

Народните целители използват домашни състави с локум, лукчета, ментови бонбони, орехчета и др. доказали се средства за успокояване и отхрачване.

Въпреки голямото разнообразие, потребителите познават добре и се доверяват на растителните сиропи с безопасни билки като живовляк, бръшлян, мащерка, маточина, мента и масла от тях.

Още информация и източници на английски: Кой сироп е добър за суха кашлица и кои лекарства? * Мукосолван: Странични ефекти, дозировка и предозиране. Правилна употреба; * Ползи и употреба на Мукосолван.

И накрая едно видео за това, как сами да си направим домашен сироп за кашлица:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лечение на зачервено гърло и болки в гърлото с небет шекер.

Зачервено гърло. Лечение с небет шекер и хапчета с антибиотик, спрей, таблетки за смучене

Лечение на зачервено гърло и болки в гърлото с небет шекер. Хапчета и спрей за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.