Кръвоспиращи лекарства при продължителен цикъл.
Продължителен цикъл при менопауза. Капки за спиране на цикъл моментално.

Продължителен цикъл. Кръвоспиращи лекарства при менопауза. Хапчета при обилна менструация

Кръвоспиращи лекарства при продължителен цикъл. Примерно 14 дни. Как да се спре обилна менструация с хапчета. При менопауза. Капки за спиране на цикъл моментално. При кръвоизлив. Витамин Ц, Дицинон, Рутаскорбин, Циклонамин, Дуфастон, Метергин, Примолут Нор

Нормално менструацията продължава 3 – 6 дни със загуба на кръв максимум до 80 мл. Ако продължителността превиши 7 дни, а загубата премине границата от 80 мл, се диагностицира менорагия.

Как да оценим доколко сериозна е ситуацията. Обемът на изтеклата кръв се изчислява по косвени показатели, за което се ползват таблици.

Оценка на кръвозагубата според времето за подмяна на превързочните материали
Степен на кръвозагуба Време за пълно напояване на превръзка / тампон
Слаба 3 до 5 часа
Умерена 2 до 3 часа
Силна 1 до 2 часа
Тежка (кръвоизлив) в рамките на минути

Друг начин за оценка е състоянието на превръзката след 2 часа носене. При умерено кръвоизтичане превръзката е напоена наполовина, при силно течение е напоена изцяло.

Кръвоспиращи лекарства се изписват в две ситуации: при голяма дневна кръвозагуба и при твърде продължителен цикъл, което също води до значителни загуби.

Физиологичната норма е 50 мл кръв на ден. Загуба до 80 мл е „над средно ниво“ с риск за железен дефицит. Относно продължителността, нормално е менструацията да бъде обилна в първите два дни. Но 5-дневно силно изтичане вече е знак за патология. Вероятно ще се изпишат кръвоспиращи медикаменти, след като се установи причината.

Кръвоспиращи лекарства при продължителен цикъл

За намаляване или спиране на кръвта се ползват три групи лекарства:

  1. Хормонални препарати. Тук влизат оралните контрацептиви, които препятстват растежа на ендометриума и намаляват обема на менструалната кръв, и синтетични хормони (Примолут нор, Дуфастон);
  2. Противовъзпалителни препаратиибупрофен е класическото лекарство, което влияе на обилността и продължителността на цикъла;
  3. Кръвоспиращи средства – назначават се само при много обилен цикъл, граничещ с кръвоизлив. От този клас са етамзилат (Дицинон, Циклонамин), витамин Це с рутозид (Рутаскорбин), транексамова к-на (Медокапрон), витамин К, окситоцин, метилергометрин (Метергин).

Ще разгледаме по-подробно маркираните дотук лекарства.

Рутаскорбин за спиране на цикъл

Рутаскорбин е лекарство от Актавис, комбинация от витамините С и Р (рутозид). Това съчетание оказва реална помощ на жените с обилна менструация, която често прераства в маточни кръвоизливи. Ползва се активно в гинекологията.

kravoizliv 01
Количеството кръв се оценява по превързочния материал

Двата витамина имат пряко въздействие върху кръвоносните съдове. Те укрепват стените, предотвратяват тяхното рушене и напукване, проницаемостта на капилярите. При дълго използване се стига до регенерация на тъкани и активизиране на имунитета. Формата на рутина – рутозид, предпазва от кръвоизливи, има противовъзпалително и противоалергично въздействие.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Какво лекува Рутаскорбин, за какво се пие? Регистриран е като добавка – антиоксидант, която се приема с цел намаляване на оксидативния стрес;

  • Кога се ползва за спиране на цикъл? След като се изключат следните причини за обилен мензис: хормонални, хиперплазия на ендометриума, миома, рак;
  • Как се ползва за спиране на цикъл? Приемът започва преди предполагаемата дата на менструацията и се пие до нейния край. Може да се почне от няколко дни до 3 седмици по-рано. Дозата се определя от гинеколога, типичната е 2 – 3 Х 1 – 2 таблетки;
  • Мнения за таблетки, маз, крем. За преустановяване на менструация се ползват само таблетки с двата витамина – С и Р. С такъв състав има кремове и мехлеми, но те са с друга цел – за стягане на капиляри и разширени вени. Във форумите има някои положителни мнения за действието на Рутаскорбин на таблетки, но само по отношение на съдови проблеми;
  • Заместители на Рутаскорбин. Това са други препарати с витамин С и рутин. Всички те са регистрирани като добавки. Конкретни наименования: Рутазин, Рутин С Форте и добавка на OstroVit, в която е добавен хеспередин.
Циклонамин (етамзилат) мнения
kravoizliv 02
Лекарства с етамзилат у нас

Етамзилат е тежката артилерия сред кръвоспиращите лекарства, когато се касае за менструация. Тази съставка лежи в основата на препаратите от първа линия на избор – Циклонамин и Дицинон. Те са супер ефикасни и почти незаменими за тежки случаи.

  • Мнения: Можем да сме сигурни в това, макар във форумите и соц. мрежи да не се попада на достатъчно мнения по техен адрес. Причината е, че не стават за самоизписване, а се инжектират при тежки състояния.
  • Как работят Циклонамин и Дицинон: спират кръвоизтичането, активизират процесите, отговорни за съсирване на кръвта и скоростта на слепване на тромбоцитите, увеличават еластичността и устойчивостта на капилярите.

Плюс на препаратите с етамзилат е, че пациентките не изпиват вътрешен дискомфорт. Лекарствата оказват плавно въздействие върху организма, не провокират рязко съсирване на кръвта, поради което не се образуват и тромби. Той се назначава при всякакви видове кръвоизливи, в частност маточни. Често влиза в програми за лечение на обилна менструация.

Дицинон или Циклонамин? Кога започва да действа?

Дицинон и Циклонамин работят абсолютно еднакво, предвид еднаквото им съдържание. Капсулите дават по 500 мг етамзилат.

Разликата е, че Циклонамин е само на капсули, а Дицинон се прави и за инжектиране интравенозно или интрамускулно.

  • Спиране на цикъл с Дицинон 500 на капсули и таблетки. Пероралната форма е за предпочитане. Тестиране на пероралната и инжекционната форми е показало, че етамзилат е дава най-добър и бърз резултат при вземането му на таблетки;
  • Цикъл след Дицинон на ампули, 250 мг/ мл. При сериозни кръвоизтичания от матката се предпочита следната схема: 2 ампули Дицинон венозно или мускулно и последващо преминаване към таблетки на всеки 6 часа;
  • Кога започва да действа, след колко време? Взет с цел намаляване на текущата в момента кръвозагуба етамзилат дава ефект до часове. С цел профилактика на изобилно кървене през цикъла препаратът се почва от 5-я ден на цикъла. В такъв случай той ще даде ефект, когато започне цикълът;
  • Цена и странични ефекти. Децинон не е скъп препарат. Една ампула струва 3 лв. Двадесет на брой капсули струват 39.67 лв. Сред по-честите негативи се посочват обриви, стомашни неразположения, слабост, главоболие, гадене; по-рядко ставни болки.
Дуфастон и Дицинон
  • Колко време след Дуфастон идва цикъл? Менструацията започва между 2 и 5 дни от спирането на лекарството;
  • Дуфастон за отлагане на цикъла, за спиране на кървене. Лекарството води или до бременност, или до менструация. С него се отстранява продължително забавяне на цикъла, от порядъка на месеци. Не се ползва при закъснения от 2 – 5 дни, но при закъснение от една седмица и повече без зачеване има основание да се провери причината и евентуално да се назначи Дуфастон;
  • Липса на цикъл след Дуфастон. Обичайна употреба на препарата е в помощ на зачеването. С желание за забременяване лекарството се взема три до шест цикъла и при успех действително се стига до липса на цикъл.

Съвместяването на двата препарата не е обичайна практика, защото те са насочени към различни причини за маточния кръвоизлив. Дуфастон се предписва при хормонални причини, а Дицинон се предписва, ако няма хормонални причини за ситуацията. Дицинон не се ползва, когато е нужно въздействие върху ендометриума.

Още по темата ТУК: Защо се пие Дуфастон? Мнения. Колко време се пие? Странични ефекти. Как се пие и кога идва цикъл.

Метергин за спиране на цикъл?

Основа на лекарството е метилергометрин. Показания за изписването му са различни гинекологични състояния с кръвоизлив, включително патологично обилна менструация и кръвоизливи в ранния следродилен период (за профилактика и лечение), а също след цезарово сечение, премахване на миоми и др.

  • Метергин на ампули и капки? При маточни кръвотечение се изписва инжекционно по 0.2 мг мускулно или 0.1 – 0.2 мг венозно. Разрешено е повторение с интервал от 2 часа;
  • За спиране на цикъл, при кръвоизлив. Таблетките са за по-леки случаи. Изписва се една таблетка еднократно или по една таблетка дневно в течение на 2 или 3 дни. При определени случаи се изписва по две таблетки, ако има такива условия;
  • Ползва ли се след аборт? Използва се с профилактична цел след прекратяване на бременност.
Спиране на кървене с Витамин Ц

Витамин С влияе върху вътресъдовото съсирване на кръвта. При излишък от този витамин процесът на съсирване се ускорява. Големи дози действат кръвоспиращо.

Но не е така лесно да се работи с чист витамин С. Дневната доза витамин С е 75 мг, за момичета до 18 г. – 65 мг. Надвишаването на тази норма води до задържане на менструацията и изработката на прогестерон. А дефицитът води до нередовен цикъл. Аскорбиновата к-на намалява гъстотата на кръвта, не дава на ендометриума да се излющва, което забавя критичните дни.

Затова се предпочита не витамин Ц, а комбинацията му с рутин, за което писахме по-горе. Подобно съчетание е безопасно и има пряко приложение за контрол на менструацията.

Вижте още мнения за кръвоспиращите лекарства и оставете и вие своя отзив ТУК в нашия форум за коментари!

Примолут нор за спиране на кървене

Препаратът е подобен на Дуфастон – хормонално лекарство, което наподобява естествения прогестерон. С него се лекуват смущения в менструалния цикъл като липса на менструация и ендометриоза.

Благодарение на действието му върху ендометриума той води до спиране на дисфункционални кръвотечения. Това става чрез управление на хормоните.

  • Примолут Нор намалява съкратителната способност на матката. Според отзиви на пациентки, с негова помощ за 2 дни спира обилна менструация с продължителност от 10 дни. Под негово въздействие цикълът се нормализира и като продължителност, и като обем на изтеклата кръв.
  • Странични ефекти след прием на Примолут нор. Първите посочени негативи са вагинално кървене или зацапване и слаба менструация. След това са главоболие, загуба на менструация и оток. Нечесто се забелязват мигрена и алергични прояви като уртикария;
  • След колко дни идва цикъл след Примолут нор. Обикновено в разстояние на 2 – 3 дни от приключване на приема на лекарството се появяват умерена кървава секреция;
  • Спиране или предизвикване на цикъл с Примолут нор? Когато лекарството се пие по време на кръвоизтичане, то спира. След като се преустанови приемът на препарата, 2 – 3 дни по-късно трябва да започне редовен цикъл.

Вижте и ТОВА: Оргаметрил или Примолут нор и други хапчета за спиране на цикъл. Забавяне и отлагане на цикъла. Заместители и Дуфастон.

Други лекарства
kravoizliv 03
Така протича здравата менструация
  • Калций фосфо Ц за спиране на цикъл. Трите съставки в препарата са разбираеми от името. Те въздействат върху съсирването на кръвта и цялата кр. система. За спиране на цикъл се взема максималната доза от 7 таблетки за деня, разделени на 4 приема;
  • Витамин К при обилна менструация. Таблетките Витамин К1 на Адифарм подпомагат съсирването. В медицинската практика този витамин се дава при кръвоизливи, причинени от счупвания, дефицит и свързани с него болести. Препоръчва се и при маточни кръвоизливи и менорагия. Не се ползва при рискови за тромбоза пациентки;
  • Медокапрон, амп. за лечение на кръвоизливи. Това е транексамова киселина под формата на разтвор за венозно въвеждане. Може да се произвежда и на таблетки. Ползва се за прекратяване на разни по произхода си изливи и при риск от възникването им. Назначава се при маточни, вътрешни и стоматологични кръвоизливи, при възпаляване. Не се ползва при тромбози и бъбречна недостатъчност;
  • Прогестерон на ампули. Той преобразува ендометриума, необходим за съхраняване на повишеното ниво на хормоните, ускорява съсирването, усилва здравината на капилярите. Инжектира се мускулно по 10—15 мг в течение 5 – 6 дни, по 25 – 30 мг в разстояние на 3 – 5 дни. При обилен кръвоизлив бързо спиране се получава при въвеждане на 20 мг (рядко 40 мг) водорастворимо прогестерон. С успех се използва ударна доза от 100 мг прогестерон в самото начало на кръвотечение. 3 – 4 дни след окончателната инжекция настъпва менструалоподобна реакция. В обобщение: при започване на прогестерон кръвоизтичането намалява или спира, а няколко дни след приключването на приема ендометриумът се излющва и започва цикъл.

Кои са добрите капки за спиране на цикъл?

Традиционните форми на препаратите за преустановяване на кръвотечение са две – таблетки и инжектиране. Сиропи, капки и други течни форми не се разработват.

Продължителен цикъл при менопауза. Хапчета

По време на процеса на угасване на менструалната функция и дори след пълното й прекратяване се случва появата на секрети с кръв, които изтичат по половия път. Те са с различна интензивност, продължителност и периодичност. Индивидуални са по обема на кръвозагубата и характера на секрета (със съсирици и без такива). Може да имат дисфункционална и органична причина. Необходими са ред изследвания, за да се определи конкретният провокатор.

Дайте мнение и Вие тук!

Цикъл през менопаузата и то продължителен и обилен, не е рядко явление. По обобщени данни, това се наблюдава при 25% от случаите на миома, при 20% от проявите на ендометриоза, при 10% от формирането на полипи. Независимо от причината, изтичането на кръв се нуждае от лекарски контрол. То се явява не само на база хормоналното разстройство, но и поради изменение на матката – доброкачествено или не.

Повод за бърза реакция са обилни кръвоизливи (една превръзка на час), наличие на големи съсиреци, възникване на кръвоизлив след интимен акт, прекалено дълги менструации.

Как да се спре продължителен цикъл моментално

Кръвоизливът се спира на момента хирургически, ако причината за него е разрастване на ендометриума, кървящ полип, големи или множествени миоми и др. образувания.

В останалите случаи доброкачествените дисхормонални процеси, причиняващи маточен кръвоизлив през климакса, се третират консервативно – чрез лекарства. За профилактика на рецидиви се назначават гестагени, които смекчават проявите на менопаузата.

Кръвоспиращи лекарства при обилна менструация

В последните години за лечение на маточни кръвотечения през климакса се използват лекарства с антиестрогенно действие (даназол, гестринон). Те намаляват миоми и прояви на мастопатия.

kravoizliv 04
Още кръвоспиращи препарати

Използването на андрогени с цел пресиране на менстр. функция е възможно при възраст над 60 г. Общи противопоказания са тробоемболии, варикоза, холецестити и хепатити в анамнезата, както и високо кръвно.

Рецидивите обикновено свидетелстват за недиагностицирано органично заболяване – миоми, полипи, тумори.

Кръвоспиращи билки

  • Овчарска торбичка. Стабилизира цикъла, нормализира съсирването, отстранява болка и намалява обилна кръвозагуба. 2 с.л. от билката се запарват в 200 мл. Съдът се увива в одеяло за 2 часа. Дозата е 3 Х 1 каф.л. При обилна менструация добре се съчетава с корен валериана;
  • Борова матка. Приема се на старта на климактериума, когато е налице хормонален срив и недостиг на естрогени. При миома и ендометриоза намалява количеството загубена кръв и премахва спазмите от корема. 1 с.л. от тревата се вари 15 мин. Дозата е 3 Х 1 с.л.;
  • Бял равнец. Първи помощник при гинекологични патологии, съпроводени с обилна менструация. При постоянен прием намалява кръвозагубата. Дава ефект от 3-месечна терапия. 1 с.л. сух равнец се слага в студена вода 200 мл, нагрява се до кипване и се дърпа само да се запарва 20 м ин. Дозата е 3 Х 30 мл;
  • Коприва. Подава голямо количество витамин С, благодарение на което се числи към кръвоспиращите билки. Взема се готова аптечна тинктура – по 30 капки в 100 мл вода.

Помагат още царевична коса, барбарис, кора от калина, червена четка при възпаления, полски хвощ, дъбова кора.

Канела

Чай от подправката (но нека е цейлонска, истинска) се приготвя от 1 пръчка в 1 чашка вода. Течността намалява обема на загубената кръв и успокоява болки при ПМС.

Спиране на цикъл с оцет

Разреден оцет от ябълки – по 2 ч.л. на чашка, балансира хормоните и алкализира тялото. Така се редуцира главоболие, умора и болки в корема. Оцетът съдейства за ограничаване на кръвта през цикъла.

Бабини рецепти

Кръвоизливите по половия път свидетелстват за хормонални нарушения или за развитие на патологични състояния на репродуктивната с-ма като миоми и злокачествени образувания. Ползването на домашни рецепти, без да се изясни причината, е безразсъдно и рискува живота.

При нормална менструация с по-обилно изтичане на кръв е полезно да се приемат плодови и зеленчукови сокове, като най-добри са манго, ананас, моркови, лимони. Тези растения намаляват кървенето, но не дават дълготраен ефект.

Цикълът се съкращава, ако през времето на протичането му се спрат мазните меса и млечни продукти, алкохолът и цигарите. Препоръчителни са витамини и вода.

Причини за кръвоизлив при цикъл

kravoizliv 05

Основни причини за патологично обилна загуба на кръв са:

  • Патологии на матката – миома, полипи, ендометриоза, ендометрит, аденомиоза, рак на ендометриума;
  • Патологии на яйчниците – дисфункция, тумори, кисти, рак;
  • Заболявания на кръвта, водещи до нарушено съсирване;
  • Патологии на маточната шийка – ерозия, рак, дисплазия;
  • Хиповитаминоза;
  • Нарушения в ендокринните жлези;
  • Рязка смяна на климата;
  • Хроничен стрес, умствено и физическо пренапрягане;
  • Вредни производства;
  • Интоксикация;
  • Възпалителни състояния в малкия таз;
  • Инфекциозни заболявания в малкия таз.

Клиничната картина при различните причинители се различава, но винаги се характеризира с голяма кръвозагуба в течение на над 7 дни. Често настъпва след забавяне на цикъла с 1.5 – 3 месеца. Освен кръвоизтичането, пациентките се оплакват от болезненост в долната трета на корема.

Ако навреме не започне лечение, е възможна поява на анемия. Тя се бележи от сухота и бледност на кожата, световъртеж, слабост.

Понякога кръвоизливите се прекратяват, но продължават да излизат незначителни кървави секрети.

  • Обилен цикъл след Примолут нор. Епизодичните продължителни менструации се отбелязват в периоди на хормонални промени, най-вече в пубертета и в началото на климакса. Ситуацията изкуствено се възпроизвежда при приемането на хормонални препарати. Нерядко при гестагенните средства се съобщава за обилен цикъл, редуван с кратък и оскъден;
  • Спиране на кръвоизлив при менструация. Единна стратегия за това не съществува, всичко зависи от причината за увеличаване на интензивността на кръвоизтичането. При хормонален дисбаланс помагат орални контрацептиви. Ибупрофен или друго НПВС намалява кръвозагубата на 40%. Помага и маточна спирала с левоноргестрел.

Какво значи продължителен цикъл 14 дни. А 10 дни?

Удължаване на цикъла над 10 дни със сигурност показва патологична ситуация. Възможностите са десетина, сред които по-вероятни са дисфункция на яйчниците, възпаляване на гениталиите, преживян стрес, прекалено дълго приемане на контрацептиви.

Сред по-сериозните болестни вероятности са разни образувания в половата с-ма, болести на кръвта и на щитовидната жлеза.

Какво да правя при продължителен цикъл 14 дни? Самолечението и предприемането на домашни спасителни мерки е безполезно. Необходима е медицинска помощ, преди да се развие анемия.

Какво да правя при продължителен цикъл 10 дни? Освен гореизброените причини, тук се добавят и още няколко – киста на яйчника, аборт в ранен срок.

Още информация и източници на английски: Начини за спиране на месечния цикъл; * Лекарства за прекратяване на кръвоизлив при менструация; * Кръвоспиращи билки и домашни средства.

Обилен цикъл със съсиреци

Обилната кръвозагуба и наличието на съсиреци са главен признак на менорагия, най-често поради хормонални нарушения. Има вероятности от ендометриоза или тазова инфекция. Понякога се причинява вътрематочни противозачатъчни средства.

Вижте и ТУК: Кои са добрите кръвоспиращи лекарства при продължителен цикъл? Какво да правим при продължителен цикъл в менопауза?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

След колко дни идва цикъл след Примолут нор? Странични ефекти след прием. Схема за пиене на Примолут нор и мнения. Дуфастон, Оргаметрил

Примолут нор. Мнения, странични ефекти

След колко дни идва цикъл след Примолут нор? Странични ефекти след прием. Схема за пиене …

3 Мнения

  1. Не си губете времето с витамин Це, нищо не помага. При мен много тече, оправям се с Витамин К1, така се казва лекарството, струва към 10 лева.

  2. Нелина

    Значи аз не намирам логика. Приятелката ми се лекува с Дуфастон, защото й спря цикълът, как така, няма ли да се получи обратен ефект? При мен е доста продължителен цикълът и го намалявам с витамин С, като пия от трети ден три пъти по 3 таблетки.

  3. Вероника

    Ами не знам защо тези измислени лекарства. Аз съм лекувана успешно с Дицинон 3 капсули поотделно на ден, за 10 дни. Както казах успешно, проблемът изчезна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *