Колко дни се пие Сефпотек? 500 или 200?
Сефпотек или Панцеф за гърло? Цена и откъде? Сироп с Цефподоксим: Ксимебак.

Мнения за Сефпотек 200. Колко дни се пие? Цена

Колко дни се пие Сефпотек? 500 или 200? Мнения: Антибиотик Сефпотек или Азакс? Или Панцеф за гърло? Цена и откъде? Сироп с Цефподоксим: Ксимебак. Зинат като заместител? Сефпотек и Левокса

Цефподоксим е перорален цефалоспоринов антибиотик III поколение. Той е ефикасен спрямо пространна група грам-положителни и отрицателни организми.

Забележимо изключение са псевдомоните, ентерококите и причинителят на кожни инфекции бактероидес фрагилис.

Cefpodoxime
КритерийХарактеристика
групацефалоспорини
поколениетрето
същностполусинтетика
действиебактерицидно (потиска)
биодостъпност50%
педиатриянад 12 г.

Сефпотек 500 или 200? Действие на Цефподоксим

Цефподоксим се изработва на дози по 100 мг и 200 мг. Фарма компанията Нобел го произвежда единствено по 200 мг, като предлага три опаковки, по 5 и 7 таблетки в блистер.

  • За гърло, при фарингит, тонзилит, ангина. Инфекции по цялото продължение на дихателния път са първо показание за изписването на Сефпотек. Ефикасен е при заразяване в горната част –  тонзилити, фарингити, остри синузити, причинени от стрептококи, мораксела и хемофилус инфлуенце;
  • При пневмония, бронхит. Антибиотикът е ефикасен и в ниската зона на дихателния път при пневмонии, остри бронхити и обострени хронични при лица, злоупотребяващи с алкохол, пушачи и на възраст над 65 г., предизвикани от стрептококи и хемофилус;
  • При ковид (коронавирус). Антибиотикът има приложение при бактериално усложнение на вирусната инфекция – когато възпалението стигне до дробовете (пневмония). Взема се самостоятелно или в комбинация с антибиотичен препарат от друга група;
  • При цистит, болни бъбреци и пикочен мехур. Сефпотек е приложим при всякакви пикочни инфектирания с бактериален произход при условие, че са неусложнени. Като всички бета лактами, и този е ефикасен при по-дълги курсове на лечение, например остър цистит – 5 дни, пиелонефрит (10 – 14 дни). При кратки курсове се увеличава честотата на ранните рецидиви;
  • При зелени сополи. Зеленият цвят на секрета говори за бактериална инфекция – левкоцитите придават този оттенък. По-наситеното зелено говори за по-дълго присъстваща бактериална флора;
  • При синузит и отит. Цефподоксим се предпочита при остър отит и синузит, т. к. в сравнение с другите цефалоспорини III поколение притежава по-широк спектър на въздействие върху грамположителните патогени. Не работи спрямо резистентни към пеницилин пневмококи;
  • При целулит и кожни инфекции, пъпки, фурункули. Зона на обхват на Сефпотек са инфектирания на кожата, лигавиците и меките тъкани като циреи и други гнойни образувания, язви и инфектирани рани;
  • При полови инфекции. В това направление се включват инфектирания от Neisseria gonorrhoeae, а именно уретрална и цервикална гонорея, както и инфектиране на аноректална зона при жената от същата бактерия. Сефпотек лекува само остри състояния, които не са усложнени.

Мнения за Сефпотек

Сефпотек е най-мощният антибиотик, който на два пъти ме спасява от заразяване на кръвта, пише потребител на руски форум за лекарства. Единият път лекува кожна инфекция след химическо изгаряне, а вторият път – огромна гнойна пъпка с обширен резонанс в главата. И двата пъти положителен резултат е постигнат при курс от 14 дни в двукратна дневна доза. При втория курс пациентката е получила обостряне на акне, реакция на стомаха и хормонален срив.

В българските форуми няма подробни описания на действието на препарата. Нито специално се критикува, нито се хвали. Главно се споменава във връзка с дихателни инфекции и температура.

В БГ мама се поставя въпроса за изписването на Сефпотек на дете, при положение, че препаратът е за над 12 г. възраст. Изписването е съзнателен избор на лекуващия педиатър.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Сефпотек и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Колко дни го пихте за гърло? Антибиотик Азакс или Панцеф по-добри ли са?

Колко дни се пие Сефпотек?

Сефпотек и другите антибиотици от неговото поколение изискват продължителна терапия. Това не е антибиотик за кратки курсове, заради риска от рецидиви. Обичайният прием е 10 – 14 дни при повечето локации на инфекцията. Единствено при леки огнища в гърлото се допуска прием от 5 дни.

Sefpotek-01
Това са двете опаковки, които ще ни предложат в апт. мрежа

Другото изключение е гонореята, която се лекува с еднократен прием – изпива се едно хапче от 200 мг. Конкретните срокове на терапия даваме по-нататък.

Дозировка

Еднократната доза е между 100 и 400 мг наведнъж. Задължително се правят два приема за деня (през 12 часа), като изключението е само едно – гонорея, защото тази зараза се лекува с едно хапче.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Конкретни схеми за приложение според диагнозата

  • Дихателни инфекции (горен и долен път) – 200 мг, 2 Х 100 мг, общо 5 – 10 дни;
  • Синузит – 400 мг , 2 Х 200 мг, общо 5 – 10 дни;
  • Тонзилити, фарингити – 200 мг, 2 Х 100 мг (1/2 таблетка), общо 5 – 10 дни;
  • Остра извънболнична пневмония от S. pneumoniae и H. Influenzae –  400 мг, 2 Х 200 мг, общо 14 дни
  • Обостряне на хроничен бактериален бронхит – 400 мг, 2 Х 200 мг, общо 10 дни;
  • Гонорея – 200 мг, еднократен прием;
  • Кожа и меки тъкани – 800 мг, 2 Х 200 мг, общо 7 – 14 дни;
  • Неусложнен цистит и други пикочни инфектирания – 200 мг, 2 Х 100 мг, общо 7 дни.

Пациентите с изразени бъбречни нарушения (клирънс под 30 мл/ мин) еднократната доза се намалява наполовина. Например: при здрави бъбреци 100 мг, при болни бъбреци – 50 мг.

Кога започва да действа?

Лечебната доза се разгръща за минимум 2 часа и максимум 3 часа.

Цефподоксим е пролекарство – то става активно, едва когато попадне в тънките черва. След като се погълне една доза, са нужни най-общо 2 – 3 часа за постигането на терапевтична концентрация (за цефподоксим тя е 1 – 4.5 мг на литър).

Sefpotek-02
Блистер със 7 таблетки, в кутията са 2 блистера

В някои тъкани антибиотикът прониква по-бързо, отколкото в други. Например в белите дробове препаратът се концентрира достатъчно за 3 часа. В белите дробове и сливиците Сефпотек прониква и поддържа постоянна концентрация в разстояние на 12 часа.

Как се дава на деца?

Сефпотек не се дава на пациенти под 12-год. възраст. Причината е, че произвежданата лекарствена форма не подхожда на „малката“ възрастова група, защото не позволява прецизно дозиране.

Иначе цефподоксим като лекарство става за деца и дори за бебета. В други страни Нобел предлага гранули за суспензия Сефпотек, които са приложими от двумесечна възраст. Течната форма лесно се дозира по показанието – 5 мг на килограм от теглото, докато таблетка от 200 мг няма как да се раздели.

Цена и откъде се купува антибиотикът?

Производителят опакова таблетките по 10, 14 или 20 бройки в кутия. Към момента голямата разфасовка не се предлага на нашия пазар. Кутии с 10 и 14 бройки са налични в аптеките при цени от:

  1. За 10 хапчета (2 блистера Х 5 броя) – от 21.55 лв до 23.24 лв;
  2. За 14 хапчета (2 блистера Х 7 броя) – от 27.74 лв до 29.92 лв.

Аналози и заместители

Аналози на Сефпотек са другите продукти с активна съставка цефподоксим. Такива са Foxero и Ximebac.

Фоксеро

Фоксеро като таблетка не се отличава от Сефпотек. Дозата е 200 мг, опаковките са по 10 и 20 хапчета.

  • Преимуществото на Фоксеро е, че има течна форма за деца. Концентрацията й е 40 мг от антибиотика на една доза от 5 мл. Суспенцията е с вкус на банан, конкретно ориентирана към децата. Производителят указва употребата от 15-дневна възраст на детето.
  • Като цена Фоксеро е леко по- нивата на Сефпотек. Например кутия с 10 таблетки струва най-много 20.89 лв.
Сироп Ксимебак (Ximebac), суспензия

Той е аналогичен на Сефпотек, защото съдържа цефподоксим (cefpodoximе). Произвежда се като  Фоксеро – на таблетки и на суспензия за малки пациенти.

  • Различното при Ксимебак е, че предлага таблетки по 100 мг. Те позволяват прецизно и лесно предоставяне на ниски дози. Не е нужно да се дели хапче, за да се приеме еднократна доза от 100 мг.
  • Като цена обаче Ксимебак надхвърля ценовия клас на Сефпотек и Фоксеро. Таблетките от 100 мг са 20 на брой, сравними с кутия от 10 бройки по 200 мг. Те струват 37 лв срещу 23 лв Сефпотек и 20 лв Фоксеро.

Суспензията Ксимебак е аналогична на суспензията Фоксеро. Адресира се към пациенти от 15-дневна възраст нататък. Концентрацията е 40 мг антибиотик на доза. Цената е 14 лв за 100-милилитров флакон.

Още ТУК: Мнения за Ксимебак 100 и 200. Цефподоксим при ковид и обикновена кашлица. За деца.

Азакс или Сефпотек?

Азакс е азитромицин, също бета лактамен антибиотик. Негативите на единия препарат (резистентност на определени щамове) са присъщи и за другия.

Sefpotek-03
Таблетката Сефпотек е направена да се дели, което се прави в редовен порядък при доза от 200 мг на единица

Специалистите не дават мнение кой от двата антибиотика е по-добър. Избират се в индивидуален порядък.

Азитромицин е супер ефикасен, водещ по ефективност сред създадените досега. Той има ред преимущества като меко действие, но такива има и цефалоспоринът 3-о поколение, който пък се хвали с минималните негативи.

Вижте и ТОВА: Кога започва да действа Азакс 500 при кашлица? Колко дни се пие? Мнения.

Дайте мнение и Вие тук!
Панцеф или Сефпотек?

Панцеф е цефиксим, с цефподоксим са от едно и също поколение. Те имат съотносими параметри и качества. Характеризират се с добра поносимост и минимален набор от нежелателни явления, които се срещат относително рядко.

Панцеф има по-ограничено приложение в сравнение със Сефпотек. Негова „специализация“ са хроничен бронхит, докато Сефпотек се занимава с острите форми, пикочни инфекции от резистентна флора и шигела.

Погледнете и ТУК: Антибиотик Панцеф 400. Мнения и заместители. Кога започва да действа?

Сефпотек или Зинат?

Зинат е цефуроксим – антибиотик от същия вид, но второ (по-ранно) поколение. В стандартен режим Сефпотек не му отстъпва. Въпреки че Зинат е по-известен, Сефпотек е по-модерна разработка. Като приложение и скорост на въздействие антибиотиците се покриват.

Още нещо интересно ТУК: Колко време се пие Зинат 500? Мнения за антибиотика. Кога започва да действа при кашлица?

Левокса и Сефпотек

Левофлоксацин е хинолон от 3-о поколение. Той е силен, ефективен препарат, който се ползва за лекуване на пневмонии. Сефпотек е също добър, но по-слаб, затова не може да замени Левокса. В сложни случаи двата антибиотика могат да се съвместят, например за следковидна пневмония.

Още по темата ТУК: Мнения за Левофлоксацин и антибиотика Левокса. Лефлокс или Флексид?

Сумамед

Сумамед е азитромицин, спада към класа на макролидите. Това са силни препарати, които се „пазят“ от развиването на бактериална резистентност. Азитромицин се изписва при алергия към бета-лактами като Сефпотек.

Сумамед е силен, понякога е достатъчен по един прием за 3 – 5 дни. За азитромицин са характерни кратките курсове, особено добре приложими при инфектирания в горния дихателен път и УНГ – органите. Подходящ е при среден отит, тонзилит, фарингит, синузит.

Аугментин

В стандартен режим цефподоксим не отстъпва на амоксицилин, защитен с клавуланова к-на или го превъзхожда при лечение на деца с бактериални инфекции на респираторния тракт. Но за приложение при деца е нужно да има течна лекарствена форма, която не е присъща на всички наименования с цефподоксим.

Какъв антибиотик е Сефпотек?

Цефподоксим е многообещаващ и ефективен препарат за лечението на разни бактериални инфекции. Провеждат се научни разработки за установяване на оптималното използване на всички терапевтични преимущества на този цефалоспорин от 3-о поколение.

Цефподоксим е с мощно въздействие и висока устойчивост към действието на β-лактамазата. Особено високо ефективен е спрямо ентеробактерии (Haemophilus и Moraxella), включително продуциращи защитната β-лактамаза щамове и такива, които са устойчиви на други перорални антибиотици.

Произвежда се само за перорален прием. Назначава се при леки и средно тежки дихателни патологии, неусложнена гонорея и пикочни страдания.

Механизъм на действие: неголямото молекулярно тегло позволява на активните молекули цефподоксим да проникват с лекота през порите в обвивката на бактериалната клетка, да пресичат периплазменото пространство и да се свързват с определени белтъчини в клетъчната мембрана. Това затруднява обменните процеси в бактерията и тя загива.

Sefpotek-06

Sefpotek-04
Десетте най-опасни патогени, устояващи на АБ

След разграждане в червата се превръща в свой активен метаболит, който се усвоява на 50% – попада в системния кръвен поток. Около 30% от лекарството се извежда с урината в непроменен вид.

Какви странични действия има?

Терапията с цефподоксим може да се съпроводи с гадене, диспепсия, суха уста и гърло, подуване на корема, снижен апетит, запек, кандидоза на устната лигавица, анорексия, гастрит, язви в устата, гастроинтестинални разстройства, повишена жажда.

Противопоказания на Сефпотек
  • Повишена чувствителност към цефподоксим и някой от другите спомагателни компоненти, както и към други цефалоспорини;
  • Тежки реакции на хиперчуствителност към други бета-лактами като пеницилини в анамнезата;
  • Кърмене;
  • Детска възраст до 12 г. (само за таблетките);
  • Наследствена нетърпимост спрямо лактоза, недостигане на лактаза и др. патологии, свързани с лекарствени форми, съдържащи лактоза.

Антибиотикът се ползва, но с особено внимание, при алергия към полени, бронхиална астма, бременност, хроничен колит, бъбречна недостатъчност, съвместно приложение с петлеви диуретици и други нефротоксични лекарства.

Може ли с алкохол?

Като антибиотик, Сефподоксим не е съвместим. Активното в-во променя свойствата си от контакт с етанол, лечебният ефект се снижава, а токсичният нараства няколко пъти. Кръвта се разрежда, компонентите по-трудно постъпват в тъканите и е нужна по-голяма доза. Забелязва се изразена чернодр. дисфекция, концентрация на токсини в кръвта на токсично ниво, възможна интоксикация на органи и системи. Увеличава се рискът от развитието на изразени нежелателни ефекти.

Сефпотек при бременност

Препоръка по FDA – категория В. Значи прилагане след зачеване с внимание и наблюдение, само когато ползата превишава риска за плода и новороденото.

Още информация и източници на английски: Какви инфекции лекува цефподоксим (Сефпотек)? * Силен антибиотик ли е Сефпотек (Цефподоксим)? * Кое е по-добро: Цефподоксим (Сефпотек) или Амоксицилин (Аугментин)?

Антибиотици от групата на цефалоспорините

Общи за всички цефалоспорини свойства са:

  • Мощно бактерицидно (потиска, а не убива директно) действие;
  • Широк спектър на активност (с изключение на I поколение);
  • Устойчивост към бета-лактамазата на стафилокока aureus;
  • Липса на активност против ентерококи;
  • Широк терапевтичен диапазон.

Препаратите от I генерация имат тесен спектър на активност, главно спрямо грам (+) коки, без ентерококи.

II и III поколение цефалоспорини поправят този недостатък. Отдавна изследователи предлагат да се обединят в една група поради незначителните различия помежду им. За разлика от предната генерация те работят спрямо грам (-) флора.

Сефпотек е представител на III генерация, заедно с цефотаксим, цефоперазон, цефтриаксон, цефтазидим.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

цистит

Цистит: симптоми и ефективно лечение. Профилактика

Цистит – симптоми, диагностика. Симптоми на усложнен цистит; развитие. Изследвания. Как лекува цистит официалната медицина. …

3 Мнения

  1. Ани Великова

    Извинете, правилно ли схващам, че Сефпотек и Ксимебак са еднакви лекарства, демек да избирам по цената?

  2. Виолина

    Панцеф го уважавам, няколко пъти сме го пили с успех. Здраве на всеки!!!!

  3. Николина

    Внимавайте ужасно със Зинат за алергии. Ефект има, но алергията е просто ужасна ….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *