Най-добрите видове Кверцетин. Има ли противопоказания? Колко време се пие? Мнения и ползи. Какво е натурален Кверцетин 500. Цена и откъде?

Колко време се пие Кверцетин? Най-добри видове. Противопоказания

Най-добрите видове Кверцетин. Има ли противопоказания? Колко време се пие? Мнения и ползи. Какво е натурален Кверцетин 500. Цена и откъде?

Кверцетин (Quercetin) е натурално вещество, растителен антиоксидант с многопосочна полза за здравето. Затова производители на добавки го екстрахират и капсулират за прием в по-висока от природната доза.

За какво е нужен кверцетин
Област на въздействиеПолза
Кръв и тъканистабилизира капилярите, подобрява кръвния поток, защитава клетките от свободни радикали, оптимизира съотношението между полезен и вредоносен холестерол
Мозък и психикаредуцира главоболие от съдови спазми, подобрява психо и емоционално състояние
Очи и зрениепрофилактира разстройства и заболявания
Жизнен тонуспридава бодрост и активност, повишава физическите постижения, премахва умора, възстановява
Вътрешни възпаленияподкрепя имунитета, потушава възпалителни огнища, оказва противоракови и регенеративни свойства

Мнения за Кверцетин от БГ Мама и др.

Ползите от кверцетин за противодействие на остри и хронифицирали възпаления се познават и ценят в България. Във форумите четем мненията на десетки потребители, които са изпитали качествата на това съединение.

Кверцетин 01
Растителни източници на кверцетин

Приемат го при възпалителни процеси в гърлото и дихателния път, пикочната система, при алергични прояви.

Кверцетин получава допълнителна известност през ковид-пандемията, когато се доказва като адекватен за пост възстановяване.

В БГ-мама и пациентски форуми не се съобщава за негативи и опасности.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Кверцетин, споделете и своя отзив или само попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Колко време се пие Кверцетин?

Наложили са се две схеми на прием на кверцетин, чиято продължителност е във връзка с дозата.

  • При остри състояния (за лечение) добавката се взема ударно, но за кратко – максимум 4 седмици.
  • В хроничния етап и за профилактика добавката се изписва в малка концентрация и може да се приема на курсове по 12 седмици.
Как се приема Кверцетин?

Кверцетин е достъпен от растителни източници като червен лук, листни зеленчуци, зеле и т.н. В тях концентрацията е недостатъчна за лечението. Значима доза подават капсулите, чиято обичайна концентрация е 250 – 500 мг.

Няма утвърдени медицински указания за дозиране на кверцетин. Възприето е в практиката да се използват следните концентрации:

  • За лечение (кратък курс) – 1000 мг на ден или 2 Х 500 мг, 4 Х 250 мг;
  • За профилактика и за възстановяване след остри състояние – 500 мг на ден или 2 Х 250 мг;
  • За продължителен прием – 250 мг на ден или 1 Х 250 мг.
Какви противопоказания има Кверцетин?

Единственото съществено ограничение за кверцетин са трайно понижени стойности на съдовото налягане. Причината е, че под въздействие на добавката кръвното спада, може да се стигне до рисково ниски стойности.

“Фигурин

Кверцетин стандартно се забранява на пациентите от уязвимите групи – непълнолетна възраст, след зачеване и през кърмаческия период. Причината е предпазливост – съединението не е достатъчно изследвано за вреди.

Какво е Кверцетин? Ползи

Кверцетин 02

Кверцетин е извлечен първоначално като лекарство за алергии, респираторни инфекции и херпес. Впоследствие приложението му се разширява неимоверно.

  • Кверцетин за имунитет – поддържа директно защитната система и индиректно в ролята на пребиотик, който отрегулира чревния микробиом.
  • Кверцетин при вирусни инфекции – ускорява овладяването на вирусно провокирани заболявания, приоритетно респираторните и херпесните. В тази посока добре се комбинира с вит. С.
  • Кверцетин при алергични състояния – най-добър е при рестираторни алергични прояви като хрема, кихане, сълзене. Противостои на възпаление, подпухване, хиперемия имунен отпор.
  • Кверцетин при хипертония – изразено намалява стойностите при пациенти с наднормени показатели, като въздействието му е от бързо до незабавно. Допринася за трайно установяване на безопасни стойности.
  • Кверцетин за сърцето – приложим при всякакви патологии, свързани със сърцето и съдовата мрежа. Профилактира атеросклероза, намалява възпаления в артериите.
  • Кверцетин като антиоксидант и адаптоген – премахва опасните радикали и предпазва здравите клетки от увреждане и преждевременна гибел.

Установена е профилактичната роля на кверцетин спрямо онкологични патологии, диабет (подпомага контрола върху глюкозата), деменция и Алцхаймер. Регенерира мускулната с-ма след полагане на тежък труд и пренапрягане в спорта.

Най-добри видове Кверцетин

Кверцетин се произвежда във форма и концентрация, каквато прецени производителят. По-често се среща на капсули, но има и на таблетки. Капсулите се усвояват бързо – до 30 мин., таблетките – за около 60 мин.

От пазара отпадат ниските концентрации кверцетин. Вече не срещаме капсули по 100 мг. Най-малката доза е 250 мг, тя е идеална за продължителен прием. Потребителите търсят високи концентрации. Максималната е 1000 мг и се среща по изключение.

Кверцетин рядко е в чиста форма. Обикновено го комбинират с други естествени вещества, които подобряват неговото усвояване и допринасят за лечебната / профилактична цел.  Потребителите предпочитат комплексните формули.

Слабото място при кверцетин е неговото усвояване. Напредничавите компании търсят технологии, които да позволяват тялото да възприеме цялото подадено в капсулата количество.

Най-добрите добавки са тези с повишена бионаличност (абсорбция). По този показател се отличават наименованията Bio-Quercetin (50 пъти повишена бионаличност), Bioactive Quercetin EMIQ на Натурал Факторс (увеличение от 40 пъти) и LipoMicel Matrix (10 пъти повишена абсорбция).

Кверцетин Комплекс на Солгар

Quercetin 01 Complex Solgar

  • Съдържание: кверцетин 250 мг, бромелаин 25 мг, рутин 5 мг, вит. С – 250 мг, добавени прах от шипка, дива череша и цитросови флавоноиди.
  • Назначение: антиоксидант, имунна подкрепа.
  • Преимущество: съчетание с некиселинна форма на вит. С (патент Ester-C® Plus), която не дразни стомаха.
  • Цена: към март 2024 г. флакон от 50 капсули е в промоция на 54.75 лв.
Кверцетин с Бромелаин

Тази комбинация се предлага към момента от 6 компании – Now Фудс, Доктор’с бест, Биовеа, Хая Лабс, Хайър нейчър, Pure Nutrition.

  • Съдържание: повечето от визираните продукти предоставят 400 – 500 мг кверцетин и 200 – 250 мг от ензима бромелаин. Най-добри показатели има добавката на Нау Фудс с 800 мг кверцетин.
  • Назначение: заедно кверцетин и бромелаин дават по-висок противовъзпалителен ефект, отколкото всеки взет поотделно. Комбинацията се предпочита при остри и хронифицирали възпалителни състояния.
  • Цена: според указанията на производителите за дн. концентрация добавката на Now излиза 4.65 лв на ден, на Хайър нейчър – 2.5 лв, на Хая Лабс – 2.75 лв, на Биовеа – по 2 лв. Най-евтин е Д-р Бест – само 50 ст., защото указва минимална доза. Изгодна и ценово, и като концентрация е Пуър Нутришън – 30 дози за 66 лв или 2.20 лв на ден.

Quercetin 02 Bromelaine

Кверцетин и Ресвератрол

Компанията life extension предлага съчетание с ресвератрол с цел дълголетие, подмладяване, предпазване от остаряване.

  • Съдържание: 150 мг кверцетин, 250 мг ресвератрол, 85 мг полифеноли, антоацинини, 10 мг физетин.
  • Назначение: против клетъчно стареене, за нормален възпалителен и инсулинов отговор, за здравословна глюкоза.
  • Цена: опаковка 60 капсули за 95 лв.

Quercetin 03 Resveratrol

Вижте и ТОВА: Мнения за Ресвератрол. Кой е най-добрият? Противопоказания, ползи и вреди.

C Extra + Quercetin (с витамин С)

Това наименование се ползва от Натуралс Факторс. Представлява съчетание на кверцетин и вит. С с цел имунитет и антиоксидантна защита.

  • Съдържание: 500 мг витамин, 250 мг кверцетин.
  • Назначение: намалява алергична симптоматика, облекчава протичане на остри процеси, укрепва сърце и съдове, потиска възпаления, насърчава образуване на колаген за кости, зъби и стави.
  • Цена: 36.29 лв за 60 капсули (2 месеца).

Quercetin 04 C Extra

Дайте мнение и Вие тук!
Кверцетин липомицел Матрикс 250 мг

ЛипоМицел Матрикс е продукт на Натуралс Факторс с повишена усвоямост на кверцетин. Бионаличността е увеличена 10 пъти спрямо страндартната.

  • Съдържание: 250 мг кверцетин.
  • Назначение: при проблеми със съдовата мрежа, включително хемороиди, против стенокардия, бронхиална астма, атеросклероза. За имунитет.
  • Преимущество: патентована технология LipoMicel увеличава десетократно абсорбцията. Така малката доза от 250 мг се усвоява в голяма степен.
  • Цена: опаковката е с 30 капсули за 10 дни. Софармаси я продава с 15% намаление на 15.46 лв.

Quercetin 05 Lipomicel Matrix

Кверцетин на Натурал Факторс (Natural Factors), 500 мг

Този продукт на компанията е под надписа Имун съпорт. Съдържа чист кверцетин във висока доза.

  • Съдържание: 500 мг кверцетин.
  • Назначение: за имунна с-ма.
  • Цена: 60 капсули във флакон за 2 месеца, намаление във Фрамар на 82 лв.

Quercetin 06 Natural Factors 500

Bio-Quercetin/ Био-Кверцетин

Лайф Екстеншън има две добавки – чист кверцетин и такъв с вит. С. Чистата показва най-висока усвояемост на пазара, но в нея е вложена малка концентрация.

  • Съдържание: 5 мг кверцетин от фитозоми + 500 мг вит. С или чист кверцетин 10 мг от фитозоми.
  • Назначение: за защитна способност, за сърце и съдове, за колаген. Против окисление, възпаления, вируси и др. инфекции.
  • Цена: 30 капсули за 1 месец на цена 33.12 лв за чист кверцетин и 60 таблетки за 4 месеца на цена 30.77 лв за кверцетин с вит. С.

Quercetin 07 Bio Quercetin

Bioactive Quercetin EMIQ

Това е продукт с висока усвоямост. И тук забелязваме влагане на понижена доза кверцетин.

  • Съдържание: 167 мг кверцетин, 50 мг вит. С.
  • Назначение: за обща защита и оздравяване.
  • Преимущество: 40 пъти подобрена абсорбация поради използването на ензимна модификация на изокверцетин с висока бионаличност.
  • Цена: 60 капсули за 1 месец на цена 53 лв.

Quercetin 08 Bioactive Quercetin Emiq

Кверцетин на Хая (Haya), 500 мг.
  • Съдържание: таблетки с 500 мг кверцетин.
  • Назначение: стандартно – за защита, против възпаление и алергия, като антиоксидант, за регулиране на холестерола.
  • Цена: 50 таблетки за 50 дни на 29 лв.

Quercetin 09 Haya Labs

Има ли вреди от Кверцетин?

Не са установени вреди от кверцетин, доколкото той е природно съединение. Заради липсата на достатъчно изследвания се допуска известна вредоносност спрямо незрелите организми и хора с проблемни бъбреци.

Странични ефекти на Кверцетин

Потенциални негативи са неврологични бодежи в крайниците, стомашно разстройство и главоболие.

Дозировка и предозиране с Кверцетин

Кверцетин се понася добре в препоръчаните на конкретната опаковка дози за кратки периоди от време. Удължаването на приема или предозирането повишават риска от проявата на негативи и дискомфорт.

Храни с натурален Кверцетин

Съдържа се в ябълки, черна боровинка, лук, черен и зелен чай, червено вино, зелени листни и кръстоцветни зеленчуци, в бобовите, някои семена и зърнени.

Quercetin 10 Aviron Rapid

Още нещо интересно ТУК: Мнения за Авирон Рапид. Как се пие профилактично? Тамифлу по-добър ли е? Колко време може да се пие?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

витамин С за коса кожа бременни марсианци 01

Витамин С: За коса, при бременни и още 25+ приложения

♠ Роля на Vitamin C ♠ Разлика между витамин С и аскорбинова к-на ♠ За контрол …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *