Заради алергия към спермата му не мога да забременея!

Това изречение е преминавало в съзнанието на всички онези дами, които в продължение с месеци и години се опитват да създадат бебе с партньора си, но това не се получава.

Ако резултатите показват, че и двамата нямат здравословни проблеми, пречещи на забременяването, това съмнение става все по-настоятелно.

Факт е, че подобно състояние в науката наистина съществува. Дамите развиват алергия към спермата на половинката си, което е предпоставка за проблеми със зачеването, а причината се обяснява със защитните сили на организма, които възприема спермата като микроб и създава познатите като антиспермални антитела.

Тези антитела, обяснява проф. Стивън Уиткин, имат единствената цел да унищожат агресора. Затова въпреки че се използва терминът „алергия към спермата”, на практика не става дума за алергия, протичаща с кихане и кашляне.

Въпреки това неблагоприятните ефекти от състоянието са в пъти по-нежелани – най-нежеланият – невъзможно оплождане на яйцеклетката от страна на сперматозоидите на партньора.

Дайте мнение и Вие тук!

Професорът допълва, че сред най-честите причини за подобно действие от страна на имунната система са инфекциите на половите органи и при двамата партньори.

Все пак при поставянето на тази диагноза не бива да се отчайвате напълно, че никога няма да имате бебе. Няколко прилагани вече терапии дават резултати и при двойки, при които е открита „алергия към спермата”, вече се наблюдава богато потомство.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Температура 37

Температура 37. Как да действаме? Възможни причини за субфебрилна температура

ДЕТЕТО ИМА ТЕМПЕРАТУРА? ТОВА ОЩЕ НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ Е БОЛНО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.