Лош дъх: Бр-р-р! Устата ти мирише ужасяващо!

Много хора страдат от лош дъх. Това е проблем, който е свързан не само с физически дискомфорт, защото по всяка вероятност е причинен от заболяване.

Но има и психически аспект – често хората, които страдат от миришеща уста, се дистанцират от останалите, гледат да странят от хора, а ако им се налага да общуват, това става от разстояние.

В голяма част от случаите лошият дъх се дължи на гнилостни процеси, които протичат в устната кухина.

Ако е така, то избавлението от проблема не е толкова далеч – трябва да се повиши просто нивото на личната хигиена. За близо 80-90% от случаите именно това е избавлението.

Лошият дъх обаче може да се дължи и на плаката. Това е невидимият слой от бактерии, които се образува в устата и които е предпоставка за появата на неприятното явление.

Кариесите, различните заболявания, които поразяват венците, също се определят като причина за явлението.

Дайте мнение и Вие тук!

Важно е да се знае обаче, че миришещата уста може да се дължи и на здравословен проблем на белите дробове или на такъв, който е факт в стомашно-чревния тракт.

За да сте сигурни, че лошият дъх не се дължи на консумираната от вас храна, добре е за определен период от време да спрете пикантната, ароматната храна, да спрете да пушите, защото често и цигарите са причина за лош дъх.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лошият дъх се провокира и от психични причини

Причините за лошия дъх от устата могат да бъдат много, в това число и психични. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *