Анален сърбеж – трябва ли да се притесняваме?!

Трябва ли да се притесняваме, ако имаме силен анален сърбеж, особено през нощта? Да, но само и единствено ако не потърсим помощ!

Задължително правило още при първите индикации, че аналният сърбеж, който ни притеснява, не е еднократно явление, е посещение при лекар. За да бъдем сигурни, че става дума за възпаление на ануса, трябва да следим за наличието на някои от следните симптоми – парене, дразнене, периодична болезненост.

Когато тези неразположения са придружени и със сърбеж, то задължително трябва да се потърси лекарска помощ. Сърбежът, от който се оплакват пациентите, се появява най-вече през нощта. Той се възприема като дразнене, което преминава след потъркване или почесване. Резултатът е облекчение, но кожата остава зачервена.

Когато от инциденти прояви се стигне до хроничен проблем, се наблюдава промяна в самата кожа около ануса. Тя губи своята еластичност, става отпусната, като е възможно да се стигне и до другата крайност – да загрубее и да се втвърди. В същото време, чесането при сърбеж е предпоставка за разкъсвания, инфекции, разпространение на причинилите на сърбежа и в други зони на тялото.

Дайте мнение и Вие тук!

Именно и поради това посещението при лекар не бива да се отлага. Повод за притеснение няма, а след обстоен преглед и установяване на причината, която провокира сърбежа, той ще назначи подходящо лечение. Ако имате късмет, ще се разминете само с препарат, които да премахне сухотата или прекаленото овлажняване на зоната.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как да се отървем от розов лишей?

Розов лишей. Ефикасно лечение с крем, кислородна вода и хомеопатия

Как да се отървем от розов лишей? Ефикасно лечение с цинков крем, кислородна вода, хомеопатия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *