Зимата наближава, а с това и вероятността да пипнем някой вирус, така характерен за този сезон.

Как да поддържате здравето си през зимата: 5 начина да избегнете вирусите

Зимата наближава, а с това и вероятността да пипнем някой вирус, така характерен за този сезон. Затова е особено важно да поддържаме добро физическо и психическо здраве по всяко време на годината. Тъй като късната есен е време, когато температурите значително се захлаждат, повечето хора се отпускат и спират да се движат така, както са го правили през лятото и започват да водят заседнал начин на живот, хранят се повече и с нездравословна храна и резултатите не закъсняват – здравето им започва да се пропуква.

Ако обаче искате тази година да смените сценария и да приемете зимното ни предизвикателство да запазите здравето си на максимум в лошото време, точно сега е времето да започнете, като спазвате следните 5 съвета:

1. Евтини начини да поддържате тялото си добре затоплено

Студеното време се отразява зле върху сърцето, затова е важно да ви е топло. Тъй като електричеството и дървата за отопление все повече поскъпват, можете да предприемете други мерки, за да се затоплите, без да харчите толкова много пари.

  • Носете няколко ката дрехи, дори и когато сте на закрито.
  • Носете дебели вълнени чорапи, тъй като през зимата крайниците изстиват най-много.
  • Използвайте бутилка с гореща вода, за да се стоплите преди лягане вечер.
  • Използвайте електрическо одеало, което ще ви стопли, без да харчи много ток.
  • Консумирайте гореща храна и напитки, които допълнително ще ви загреят.
  • Отоплявайте само една стая, в която прекарвате деня си.

2. Приготвяне на здравословна храна през зимата

Консумирането на сезонните плодове и зеленчуци през зимата ще ви осигури необходимите витамини и минерали, които да се борят с вирусите. Въпреки че времето вече е студено, на пазара все още могат да се намерят тикви, зелки, броколи, марули, моркови, карфиол, червено цвекло, праз, лук, картофи и други зеленчуци, от които могат да се сготвят полезни и вкусни манджи, мусаки, супи.

Сред плодовете, върху които да наблегнете през зимата, са райската ябълка, портокалите, грейпфрутите, лимоните, мандарините, ябълките, бананите и нарът.

Можете да следите в Kaufland брошури онлайн за редовните намаления, обявявани за всеки от тези продукти, за да се сдобиете с тях на изгодни цени.

Колкото повече полезни храни консумирате, толкова по-малко влечение ще имате към вредните храни, които отслабват имунитета ви и ви правят податливи на болести.

3. Спортуване през зимните месеци – възможно ли е?

Статистиките сочат, че упражненията със среден интензитет на натоварване подсилват имунната система и носят дългосрочно здраве. Зимният период с дъждовните или снежни къси дни може да е истинско предизвикателство да се занимавате със спорт, но движението навън е изключително важно и не бива да се пренебрегва. За целта се снабдете с удобни и непромокаеми зимни обувки или ботуши и топло облекло.

Ако ви липсва мотивация да излизате сами, се уговорете с приятел и започнете да излизате да спортувате заедно, та дори и това да е просто една разходка в по-бързо темпо.

Дайте мнение и Вие тук!

Има начин да се упражнявате и у дома, като танцувате или правите упражнения под звучите на любимата си музика, следвате онлайн програми за физически упражнения или от приложение на телефона си. Каквото и да предпочетете, помнете, че всякакво движение е далеч по-добро от седенето неподвижно на едно място с часове.

4. Подобрете психическото си здраве

“Фигурин

Физическото здраве е тясно свързано с психическото, затова е важно последното да се поддържа в добро състояние. Някои хора си водят дневник с нещата, за които са благодарни всеки ден. Старайте се да виждате и оценявате всички добри неща, които ви се случват, колкото и да са малки те: дори това да е сутрешната слънчева светлина след поредица от сиви дни, красивите цветове на падналите листа, хубавата книга, топлият чай, изпит в приятна компания.

Разговорите с други хора и социализирането също са важни, за да излезете от депресивните мисли, към които зимните дни предразполагат. Споделянето на проблемите с други хора, изслушването и подкрепата са важни и за двете страни.

5. Как да избегнете болестта?

Излизането навън е добър начин да се заредите с малко витамин D, който се възпроизвежда от кожата при дневна светлина, но през зимният период с малко слънчева светлина той не е достатъчен, затова се препоръчва да пиете добавки с витамин D и витамин С. Тези добавки ще укрепят костите и мускулите ви и ще намалят риска от развитието на респираторни инфекции.

Ще приемете ли предизвикателството да останете здрави през тази зима? Тогава започнете от днес!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

ленено семе при запек

Ленено семе и брашно при запек и още 10+ ползи. Прием. Чай

Рецепти с ленено семе и брашно за лечение на запек и други болести. Как да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *