6 съвета при подуване на корема

Често, а в период на обилно празнично похапване, още по-често ни се случва да изпитваме дискомфорт. Коремът ни е подут, а червата къркорят и не знаем какво да правим.

А да не говорим, че не можем да си закопчаем най-горното копче на панталона дори да не сме изяли цялата коледна пуйка сами. В голяма част от случаите тези проблеми са налице и заради преяждането, но и заради задържането на течности в стомаха, както и заради образуването на газове.

Когато подуване на стомаха е факт, понякога то може да е предизвикано и от други обстоятелства, като например непоносимост към лактоза, към глутен, още при наличието на гъбичната инфекция или заради възпалени на стомаха. При някои жени подуване на стомаха се наблюдава и в дните непосредствено преди месечния им цикъл.

Независимо от източника на неразположението, ето какво е добре да направите при подут корем:

  • като за начало, ограничете консумацията на сол. Ако не можете да се храните без такава, то поне използвайте сол с намалено ниво на натрий;
  • забравете за газираните напитки – няма нужда да обясняваме колко вредни са;
  • избягвайте да комбинирате плодове с тестени продукти;
  • опитайте се да ограничите и количествата сурови плодове и зеленчуци, които консумирате, както и мазните храни и бобовите култури;
  • опитайте се веднъж в седмицата да прочиствате организма си, като консумирате единствено ябълки, пиете минерална вода и чай от мед без подсладители.
  • прочетете статията “Лекуваме болки и подут корем с дуспаталин“.

Вижте непременно и ТОВА, има рецепти за подут корем в този материал:

Дайте мнение и Вие тук!

https://www.lekar.bg/2016/01/13/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%83%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Болки в корема около пъпа при деца.

Облекчаване на болки в корема при дете. Около пъпа. Лечение и лекарства при развит пъп

Болки в корема около пъпа при деца. Лечение и облекчаване. Лекарства. Коремни болки под и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *