Holesterol 1
Понижаване на холестерол

Холестерол – липидът, от който зависи здравето на сърцето. Понижаване с тези 10 съвета!

Сърцето е един от най-важните органи в човешкото тяло. Уникалният мускул започва да бие още в утробата.

Ритъмът му е постоянен и определя нашия живот от първата до последната глътка въздух. Грижата за него определя и качеството на нашето съществуване. А кои са факторите, които му влияят?

Навярно сте запознати с термина холестерол. Това е вид кръвна мазнина (липид). Пътува из цялото ви кръвообращение и е изключително важен за нормалното здравословно състояние. Бива два вида – липопротеин с висока плътност (HDL) и липопротеин с ниска плътност (LDL). Балансът на концентрацията и е ключов за функциите на сърцето. Когато LDL холестеролът надделее се повишава и риска от инфаркт, инсулт, исхемична болест и хронична хипертония. Но как да действаме превантивно?

Експертите-кардиолози вече ни съветват да се обръщаме към изцяло натуралните средства за сърдечно-съдов баланс. За разлика от повечето лекарства, те не съдържат химикали, ГМО-та и оцветители. Но кое точно да изберем? Според Cardione мнения в Style-Bio.com, био-капсулите Кардион работят най-добре от всички други алтернативи.

Как да контролират нивата на холестерол, за да се радвам на оптимално сърдечно здраве? Какви са митовете и фактите за него? Как да се храня, за да е кръвното налягане в норма?

Научете истината за холестерола по-долу!

Холестерол – що е то

Холестеролът е подобна на восък или мазнина субстанция, намираща се в човешкия и животински кръвопоток. Не трябва да мислите за него, като „лошо“ или „вредно“. Всъщност, на организма му трябва, за да може да изгражда клетки, да произвежда и абсорбира витамини и минерали. Но откъде точно идва този липид?

Източниците му за нас са точно два. Можем да го синтезираме в черния си дроб. А остатъка се извлича от хранителните продукти, които ядем всеки ден. Месото и млечните изделия са най-сигурните му и богати източници. По-целесъобразно е да го вземаме от ниско- и средномаслените от тях. Мононенаситените киселини (Омега-3, която се съдържа в рибата, морските дарове и авокадото) повишават т.нар. „добър“ HDL холестерол. Тези с мононаситени мазнини пък – LDL.

Няколко факта, които правят холестерола важен за здравето са:

  • На вас ви трябват и от двата вида мазнини, за да функционира нормално.
  • Погрижете се да консумирате повече продукти, повишаващи HDL холестерола, и по-малко – LDL.
  • Липидът може да се свързва с други субстанции в кръвопритока и да образува твърди депозити, наречени шлаки, които затрудняват изпомпването на кръв към мозъка и сърцето.
  • Рисковият фактор от заболявания се увеличава, ако сте пушач или пиете прекалено много.
  • Постарайте се да балансирате диетата си с достатъчно фибри и минерали, за да имате нормален холестерол.
Нека да обърнем внимание на 3 популярни мита за холестерола:
Мит #1: Всякакъв вид холестерол е вреден

Истина: Холестеролът бива HDL и LDL. Първият вид е полезен за организма. Докато вторият може да доведе до образуването на шлаки и запушването на артериални съдове. Постарайте се да балансирате нивата му. Можете успешно да го направите с орагнично средство за борба с хипертонията. Според десетки Cardione мнения в Style-Bio.com, капсулите за сърце са един от най-добрите естествени средства за сърдечно-съдово здраве.

Мит #2: И сам мога да разпозная, ако имам висок холестерол

Истина: Високият холестерол обикновено няма чиста симптоматика. За съжаление, мнозина разбират, че имат проблем, едва, когато стане прекалено късно. Най-добре е редовно да се консултирате с кардиолог. Така ще се справите с опасността от хипертония и инфаркт.

Дайте мнение и Вие тук!
Мит #3: Не мога да направя нищо, за да смъкна холестерола без лекарства
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Истина: Стига състоянието да бъде хванато навреме, то може да контролирано успешно. Високият холестерол не винаги е диагноза за цял живот или с летален изход. Само, когато оставите нещата в ръцете на случайността и късмета. Сред превантивните мерки, които можете да предприемете, са изследвания на всеки 5 г. Както и ограничаване на храните, наситени с вредни мазнини и търсене на здравословни алтернативи. Бъдете физически активни между 150-300 минути всяка седмица, според възрастта си. Намалете цигарите и познавайте генетичната си предразположеност към подобен вид заболявания.

Вижте и ТОВА:

Примерно дневно меню при високи триглицериди и холестерол

Когато сърцето е щастливо – то е здраво

Не може да се отрече и ролята на стреса и напрежението по отношение на доброто сърдечно-съдово здраве. Всеки пък, когато изпаднем в паника, кръвното се повишава. А хроничната хипертония вреди на сърцето. Обградете се с положителни мисли и емоции. Създайте дупка в графика за почивка и релаксация в приятна компания. Щастливото сърце е здраво сърце!

Лошият холестерол е предпоставка за множество здравословни проблеми! Затова старайте се да го намалите до възможния минимум! Ето и нашите 10 предложения за това как най-лесно може да се случи:

  1. Изключете бялата рафинирана захар от ежедневното си меню;
  2. Набавяйте си ежедневно пълнозърнести храни;
  3. Всеки ден изпивайте поне по 2 литра вода, като извън това количество можете да консумирайте още айран, фреш, чай и пр.;
  4. Не се хранете късно вечер. Ако не можете да изключите вечерята от дневния си режим на хранене, то нека поне тя е лека – супа или салата;
  5. Движете се всеки ден! Всеки ден ден вървете пеш, посещавайте фитнес залата или плувайте. Без значение какъв е спортът – спортувайте;
  6. Всеки ден се хранете поне по 4-6 пъти, нека храненията са чести, но не обилни;
  7. Наблегнете на пресните плодове и зеленчуци. Избирайте сезонни такива, като добре е да избягвате термичната им обработка, за да запазите съдържащите се в тях полезни вещества;
  8. Нека самият холестерол, който приемате, е малко – животинските мазнини трябва да са ограничени;
  9. Избягвайте да консумирате на едно хранене мазнини и въглехидрати;
  10. Често приемайте зелен чай. Той едновременно детоксикира освежава, като едновременно с това оказва ефект върху нивата на лошия холестерол.

И едно видео на руски език по темата:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 1

Артишок: Топ рецепти и продукти. Пречистване от холестерол и лечение

Даваме най-добрите рецепти с артишок за лечение на жлъчка и холестерол. За отслабване. Отглеждане. Сравнение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *