Какво да правим при черни изпражнения?
Черни изпражнения от прием на желязо и Авирон Рапид, нисък хемоглобин.

Черни изпражнения. Причини и какво да правим? Симптоми при тъмни фекалии

Какво да правим при черни изпражнения? Симптоми и заболявания, свързани с появата на тъмни фекалии. От прием на желязо и Авирон Рапид, нисък хемоглобин. Храни и добавки. Причини и изследвания: Язва, варици в хранопровода и др.

Попадането на кръв в червата оцветява фекалиите в черно. Това се случва при цироза, онкология, язва и други патологии. Но не винаги черните изпражнения показват болест. Те се променят от активен въглен и някои лекарства, от контрастни вещества за образна диагностика.

За всички причини – болестни и безобидни, ще разкажем по-долу. Първо вижте дали имате други симптоми, които ще помогнат да се ориентирате.

Съпътстващи негативни признаци
Засегната областКонкретни симптоми
Общо неразположениениско кръвно, изменен пулс, бледа кожа, слабост, виене на свят, задух, шум в ушите, мушички пред очите
Храносмиланекиселини, повръщане на алени или кафеви маси, запек и диария, болка в епигастриума или гърдите
Воден баланссилна жажда, намален обем отделяна урина
УНГсилна кашлица, кръвоизлив от носа
интоксикациявтрисане, повишена Т°С, потене

Естественият цвят на изпражненията е в кафявата гама, като оттенъците варират от жълто до тъмно кафяво. Те зависят от употребената храна, от наличието на преработен жлъчен сок и несмлени частици. „Правилната“ консистенция е стегната, но не твърда – фекалната маса запазва формата си. Всичко извън описаната норма е сигнал за проблем в тялото.

Безобидни причини за черни изпражнения

  • При прием на желязо, добавки. Лекарствата за анемия, съдържащи желязо, втвърдяват изпражненията и ги правят чисто черни. Така въздействат витаминните комплекси с желязо и медикаментите с бисмут. Фекалиите почерняват и от активния въглен, защото той се извежда в тях непроменен. Ефектът е изцяло външен и не причинява вреда;
  • Авирон рапид и др. лекарства. Препаратът за имунна защита и други медикаменти с хумусна к-на оцветяват изпражненията, защото самата киселина е черна. Тези препарати също не вредят на организма;
  • След антибиотик. Описаните в първите две точки препарати оцветяват механично и не дават причини за тревога. При антибиотиците причината е унищожена полезна микрофлора и изменено храносмилане. Фекалиите потъмняват като нежелано последствие от лечението. Проблемът бързо се оправя с курс пробиотици;
  • Храни: Червено вино, цвекло, боровинки и др. храни съдържат наситени и силни естествени пигменти, които не се преработват, а се извеждат с изпражненията. Не се страхувайте, ако сте консумирали нар, сини сливи, черници или кървавица. След едно изхождане, максимум до три дни цветът се нормализира;
  • Несмляна храна. Черни включвания в изпражненията представляват частици непреработена храна или влакнини, които не подлежат на смилане, например остатъци от банан. Черните „червейчета“ във фекалната маса се вземат за глисти, но паразитите винаги имат светла окраска – те са бели или жълти.

Възможни заболявания и свързани симптоми

Причина №1 за черни изпражнения е наличието на кръв в тях. По принцип черният цвят е знак да се търси вътрешно кървене.

fekalii-02
Виновник за черни изпражнения е язвата – постоянен източник на кръв
Кръв в изпражненията

Когато в стомаха попадне кръв, тя изменя цвета си под въздействието на стомашния сок – от червена става черна. Ето защо черните изпражнения говорят за кръв.

За допълнителна ориентация проверете за други симптоми като слабост, виене на свят и ако ги има, срочно се прегледайте.

Ако изпражненията са червени, а не черни, оцветителят е пак кръв, но тази кръв идва от червата, а не от стомаха.

Тя не е контактувала със стомашен сок и не се е изменила от червена в черна. Този белег не е сигурен за определяне на мястото на кървене. При слаба чревна перисталтика хемоглобинът от кръвта се преработва в хемин, който е тъмен на цвят.

За вътрешен кръвоизлив говори почерняване на изпражненията веднага след операция. Необходимо е незабавно вмешателство

Ако има висока температура?

Черни изпражнения и повишена телесна Т°С говорят за чревна инфекция и необходимост от инфекционист.

Ако има и разстройство?

Диарични изпражнения с черен цвят възникват след приемането на активен въглен. Самият въглен не причинява разстройство, но понякога се приема с цел отстраняване на токсините. Тогава препаратът придава цвят на фекалиите и се получава „черно“ разстройство.

fekalii-01
Цветът на изпражненията говори за здравето ни
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Наличието на диария – черна или не, винаги показва патологично състояние.

Погледнете и ТУК: Причини и домашно лечение на разстройство. Бабини рецепти за повръщане на деца. Ефикасен лек за разстройство и при обезводняване.

Ако е свързано с виене на свят?

Слабост, залитане, бледност, учестен пулс и черни изпражнения са признаци на кръвоизлив в стомашно-чр. тракт. Източник е някой от органите – хранопровод, стомах, черва. Кардинален признак на такова вътрешно кървене е кръв в изпражненията, много по-рядко – повръщане с кръв.

Вижте и ТОВА: Виене на свят в легнало положение. Какво да правим при силен световъртеж? Защо ми се вие свят? Излекувани и видове световъртеж.

Ще различим патологичното почерняване от безобидното физиологично по консистенцията и миризмата. Болестните фекалии са лепкави и миришат зле.

fekalii-03
При диагностициране се вземат предвид всички физични свойства на фекалната маса – консистенция, обем, цвят, включвания, миризма
  • Катранени изпражнения. Те са тревожен симптом за кръвоизлив в горната част на тялото до 12-пръстното черво – уста, хранопровод и стомах. Може източникът да е в носа, белите дробове или устата – при стоматологични процедури. Тогава кръвта се преглъща и попада в стомаха. Там смилателните ензими разрушават червените кръвни клетки.
  • Тъмно кафяви изпражнения. Обичайно е за изпражненията да са тъмнокафяви. При консумирането на тъмни на цвят храни те стават именно такива. Тъмнокафявият цвят не е знак за патология.

Още по темата ТУК: Къркорене на червата и кръв в изпражненията. Светла и тъмна кръв, слуз. Гастрит или нещо по-лошо? Диета.

Болести на храносмилателната система

Стомашно-чр. тракт е заподозрян №1 за вътрешни кръвоизливи. По-обичайни провокатори са язва, полипи, варикоза на хранопровода.

Кървяща язва и гастрит

При дълбоко поражение и язвен процес в стените на стомаха или дванадесетопръстното черво съдовете се разрушават, възниква кръвотечение. То може да е незначително или масивно.

Водещ признак за язва е болката „под лъжичката“. Локализираме според средната линия на тялото – вляво боли язва на стомаха, вдясно – на 12-пръстното черво. Друг точен признак за язва е намаляване или пълно изчезване на болката след появата на кръвоизлив.

При ерозивния вариант на остър гастрит се явяват обширни повърхностни поражения на епигастриума. Възниква кръвоизлив на фона на силна болка в епигастриума, гадене и повръщане, изменение на характера и честотата на изхождането;

Разширени вени на хранопровода

Варикоза се среща и в зоната на хранопровода. Нарушава се кръвният поток, вените се уголемяват, подпухват и лесно се увреждат при преминаване на храна. В резултат тъканите кървят и кръв попада в стомаха, променяйки се под влияние на стомашния сок.

Други
  • Отравяне. Описаното за гастрит възниква при отравяне с химически в-ва и раздразване на лигавиците от лекарства;
  • Синдром Mallory-Weiss. Клиничната картина включва повтарящо се повръщане, интензивно кашляне, неукротимо хълцане. Характерни са примеси на кръв в повърнатата маса, но понякога кръвта остава в стомаха и се разрушава от солната к-на. Изпражненията се променят 6 – 8 часа след първите симптоми;
  • Ерозивен булбит. Хеморагия е най-ясната проява при поражение на 12-пръстното черво. Други симптоми са тъпа болка в епигастриума, периодично повръщане, склонност към запек, масивно кървене;
  • Запушване на артерии в червата. Вследствие на тромбоза и емболия на съдове рязко се прекъсна кръвоснабдяването на червата с исхемични и деструктивни изменения на стените. Първи признаци на оклузия са силни болки в стомаха с рефлекторно повръщане. Изпражненията се изменят няколко часа след появата на симптомите;
  • Некротичен ентероколит при новородени. Случва се при недоносени на 1-2 седмици. Болестта протича тежко с кръвоизливи и полиорганна недостатъчност.
Още причини
fekalii-04
Доброкачествените тумори на стомах са голяма група заболявания, разделяни по типа тъкан, която е засегната
  • Болести на кръвообращението. Кръвоизливи възникват при общи хематологични болести с недостатъчно съсирване. Масивни кръвотечения съпровождат хемофилия и тромбоцитопения. Недостигът на тромбоцити с изменения на съдовите стени провокират хематурия, носови кръвотечения и кръв в изпражненията. Заедно с това излиза хеморагичен обрив;
  • Нисък хемоглобин. Хемоглобинът се подлага на въздействие от киселини и бактерии, преработва се и оцветява изпражненията в черно. Това се случва при кръвоизливи, които винаги водят до загуба на хемоглобин. Ниските нива са индиректен показател;
  • Ковид или друг вирус. Храносмилателният тракт е една от вратите за проникване на коронавируса в организма. 15% от заразените имат гадене, загуба на апетит, разстройство, болки в корема. Тези отклонения минават самостоятелно, но понякога има и усложнения – образуване на ерозии и язви, стомашни кръвоизливи и др.;
  • Доброкачествени и злокачествени образувания. Формирането на тумори на даден етап причинява и кървене. Особено ясен признак е то за рак на стомаха и на дебелото черво. Кървенето съпровожда късните етапи от развитието на тумора, когато раковата тъкан прораства дълбоко в стените и поразява кръвоносни съдове. Типични са болка, гадене, ракова интоксикация и повръщане след храна;
  • Травми. Внезапен кръвоизлив възниква след травми  – удар, разкъсване на вътрешни органи, прострелване и др. случаи на разкъсване на тъкани.

Кога да се обърнем към лекар?

Ако сте способни да идентифицирате безобидна причина за оцветяване като прием на оцветяващи храни или желязосъдържащи лекарства, лекар не е необходим. Направете консултация във всички случаи, когато не се сещате за безобидна причина. Консултирането е спешно, ако имате и други симптоми или просто се чувствате отпаднали и без сили.

Дайте мнение и Вие тук!
Посещение на гастроентеролог

Специалистът, който ни трябва при изменени изпражнения, е гастроентеролог. Той ще събере анамнезата, ще прегледа и палпира корема, ще състави план за диагностика и ще назначи нужните образни и лабораторни анализи.

Какво да правим? Изследвания

Първа задача е да се изследва фекална проба, за да се установи причинителят на изменения цвят. Задължително е да се назначи и общ анализ на кръвта. Ниският хемоглобин ще покаже загуба на кръв, наличие на вътрешен кръвоизлив.

При липса на други симптоми за кръвозагуба, може първоначално да се изпише препарат за попълване на желязото (той възстановява хемоглобина). Ако за няколко седмици няма видимо подобрение, изпъква хипотезата за кръвозагуба поради язва или тумор.

Изменения в храносмилателния тракт се доказват образно. Състоянието на хранопровод – стомах се проверява с гастроскопия, на червата – с колоноскопия. Друг поглед към стомаха дава рентгенография с бариева каша.

  • Анализ на кръвта. Изпълнява се от всички лаборатории. ПКК струва от 4 до 15 лв според броя на включените показатели. Резултатът се предоставя за 1 ден;
  • Ендоскопия. Ендоскопско изследване означава оглед на вътрешността с камера. Има възможност при огледа да бъдат взети и проби от тъкани с цел изследване – биопсия. При кървене в храносмилателния тракт се прилагат два вида ендоскопия – на стомах и на черва;
  • Видео гастроскопия. Изпълнява се в болниците по клинична пътека, изцяло заплатена от НЗОК. Някои изпълнителни изискват доплащане в рамките на 100 – 120 лв. Може да се проведе и амбулаторно срещу заплащане от пациента около 120 – 140 лв и още 50 – 60 лв за упойка;
  • Колоноскопия. Тя също се изпълнява в болнична обстановка по клинична пътека с продължителност 4 дни. В първия ден се провежда пълно изчистване на червата. С колоноскопия се проверява за рак на червата и други промени в зоната;
  • Рентгенография. Образното изследване се изпълнява с бариева каша, то изявява промени в хранопровода и стомаха. Провежда се в болнични условия в рамките на КП за изследвания, а може и амбулаторно;
  • Тест за хеликобактер пилори. Изследването е нужно при симптоматика на язвено или гастритно поражение на стомаха. Извършва се в лаборатория, като цената е от 18 до 29 лв според метода;
  • Анализ на изпражненията. Фекални маси (фецес) се изследват в лаборатория на цена от 15 до 56 лв в зависимост от метода.

Лечение и мерки

Тактиката е да се лекува патологията, която е причинила почерняване на изпражненията.

fekalii-05
Гастроскопията дава подробна информация за хранопровода и стомаха, открива полипи, тумори, язви и др. образувания

При съмнения за масивна кръвозагуба пациентът се хоспитализира и се диагностицира в спешен порядък. В хирургичните отделения се оценява тежестта на кръвоизлива, състоянието на кръвообращението и риска от хеморагичен шок.

След като се засече мястото на изтичане, кръвоизливът се неутрализира хирургически или медикаментозно. При нужда се попълва обема на кръвта чрез преливане. Особено активно трябва да се действа при остро кръвотечение с кърваво повръщане и черни изпражнения. Пациентът се стабилизира клинично и му се провеждат нужните ендоскопски и други изследвания.

Има два подхода при стомашно-чр. кръвоизливи – консервативно и хирургично. Изборът зависи от локализацията, интензивността и причината за възникване.

Консервативна терапия се предпочита при хеморагия (множество точкови източници на кръвоизлив поради нарушения в съсирването) и при тежки болести като сърдечна недостатъчност, неоперабелен рак и тежка левкоза.

Кръвоизливи при варикоза на хранопровода се спират ендоскопски, без да е нужна открита операция.

Какви са изпражненията на здрав човек?

„Здравите“ изпражнения са кафяви, с форма на банан и консистенция на паста за зъби. Такива фекалии указват правилно храносмилане и добро състояние на храносмил. тракт.

Патологични са както по-тъмните на цвят (черни) фекалии, така и твърде светлите – бели, бежови. Червените директно говорят за кръв. Зелените могат да са естествени при приемане на повече растителна храна.

Нормално изпражненията са до 3 на ден. Повече от 3 изхождания на ден значат диария, по-малко от 3 изхождания на седмица значат запек.

Черни фекалии при деца

Причините за почерняване на изпражненията при децата са същите като при възрастните. Възрастта изменя единствено честотата на различните случаи.

Заболяванията, които провокират вътрешни кръвоизливи, са крайно редки при децата. При възрастни обичайно се търсят язва, гастрит или рак. Поради по-честото инфектиране в ранна възраст, причина №1 при мъниците са антибиотиците и нестероидни противовъзпалителни като ибупрофен.

В повечето случаи потъмняването на „акото“ при малките идва от храната или от неакивно храносмилане поради липса на ензими.

Черни изпражнения със зелен оттенък при новородените е норма. Изхвърлят се съдържания от червата, формирани при вътреутробното развитие. Щом детето приеме мляко, фекалиите става жълти или горчица.

Друг чест случай при децата е почерняване на акото поради прием на поливитамини и препарати с желязо.

Още информация и източници на английски: Причини за поява на черни изпражнения при деца; * Тъмни изпражнения и болести, свързани с тях; * Необходими изследвания при черни изпражнения.

Тъмни изпражнения при бременност

След зачеване изпражненията не трябва да се променят. Но е обичайно това да стане при прием на желязо и изменения в менюто. Ако почерняването е съпроводено с общо лошо самочувствие, бременната да се прегледа при своя гинеколог.

И едно видео на руски за черните изпражнения, има автоматично генерирани руски субтитри:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как се пие Авирон Рапид профилактично?

Мнения за Авирон Рапид. Как се пие профилактично? Или Тамифлу?

Какви мнения за Авирон Рапид имате? Как се пие Авирон Рапид профилактично? Авирон или Тамифлу? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *