черен кимион ползи приложение

Черен кимион. Сериозните 15+ ползи и рецепти. Кой е хубав?

Черен кимион за лечение – при какви болести помага. Как да го използваме, без да си навредим. Приложение в козметиката – рецепти. Противопоказания

Черен кимион или калонджи е познат продукт, за влиянието му върху организма, за лечебните му свойства се знае от векове. Днес обаче тези качества на дребните черни семенца се преоткриват от все повече хора. Може би и защото хората са уморени от безбройните лекарства, защото искат да се доверят на природните продукти  – на тяхното богатство.

Полезните свойства на билката черен кимион

Съставът на коментирания черен кимион именно го прави толкова популярен. В него се съдържат вещества, които не само помагат да се поддържа жизнеспособността, но и подобряват работата на отслабени, увредени, болни органи и системи. Семенцата имат бактерицидно, противовъзпалително, противогъбично и спазмолитично действие. Ако липсват някакви противопоказания, продуктът може успешно да се използва за профилактика и лечение.

Ето какви са полезните свойства на черния кимион:

черен кимион ползи приложениеУкрепва имунитета. Семената оптимизират защитните функции на организма, помагат в борбата с вируси, инфекции, гъбички. Върши работа при изтощение след тежко боледуване или хирургични вмешателства.

Черният кимион подобрява настроението, повишава общия тонус на организма, работоспособността, самочувствието и издръжливостта. Незаменим е за хора с повишена физическа активност.

Черният кимион чисти кръвоносните съдове, повишава еластичността им и редуцира холестерина в кръвта. Предпазва от атеросклероза и варикоза или облекчава при вече проявени патологии от този тип;

Облекчава симптоматиката при климакс; редуцира менструални болки, подобрява хормоналния фон, полезен е при всякакви проблеми на женската и мъжката пикочно-полова система;

Черният кимион подпомага очистването на бъбреците; подобрява работата им, притежава леко пикочогонно действие и насърчава отделянето на излишните течности от организма;

Подобрява общите биохимични показатели на кръвта; нормализира стойностите на хемоглобина;

Семената са ефективни при лечението на кашлица; помагат дори при неглижиран и застарял бронхит, облекчават състоянието при астма;

Продуктът има противораков ефект; често се използва за профилактика и лечение на различни образувания.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Уникалните свойства на натуралния черен кимион позволяват да се използва за профилактика на заболявания на венците, при кожни проблеми, против пърхот и косопад. Продуктът е ценен не само в медицината, но и в козметологията. На базата на дребните черни семена са създадени много лечебни средства и продукти за поддържане на здравето и красотата; част от тях могат да се приготвят в домашни условия.

Как да го изберем и съхраняваме?

Черен кимион се използва в храненето и за лечение, като при всички случаи е важно за е пресен и събран в екологично чисти райони. Може да се купи онлайн, от магазини и щандове за подправки, по аптеките също има семена и масло от черен кимион. Семената имат специфичен аромат, леко напомнящ този на черен пипер и индийско орехче. Зрънцата са с триъгълна, леко удължена форма, при сдъвкване вкусът е приятен. Здравите семена черен кимион са тъмни, с набръчкана повърхност.

Продуктът може да се съхранява при същите условия, както други подправки и зърна. Държи се в сух, затворен с плътен капак буркан или метална кутия, най-добре в тъмен шкаф. Ако престоят на светло в прозрачен буркан, семената губят част от полезните си свойства и вкусът им се влошава.

Какъв черен кимион се продава в България, цена

Черен кимион – това е всъщност нещо като братовчед на познатата подправка кимион. Става дума за семената на растението Nigella Sativa, което е родственик на кимиона. Не е трудно да се купи малко количество натурален черен кимион в пакетче от щанд за подправки; цените са около 2.70 – 3. 55 лв за 100 г. Популярен и ценен е кимионът от Индия, чиято цена е около 60 лв. за килограм.

Масло от черен кимион, кое е хубаво?

Маслото от черен кимион определено е търсено за лечебни цели или за приложение в козметиката. В състава му специално място имат важните ненаситени мастни киселини омега-6 и омега-9, то има доказано полезно въздействие върху имунната система. Балансира функциите на централната нервна система, помага при простуда и грип, предпазва от развитието на диабет 1 и диабет 2. Важно е като компонент от комплексна терапия на онкологични заболявания; насърчава изхвърлянето от организма на токсини и шлаки, като по този начин подпомага функционирането на черния дроб.

  • Има добри отзиви за маслото от черен кимион на Боталайф; то е на цена около 95-100 лв. за литър, но за лична употреба е разумно да се купуват малки дози. 100 мл от продукта на тази фирма струва към 17-19 лв.
На капсули

Черен кимион за профилактика и лечение нерядко е препоръчван за прием под формата на капсули. Те съдържат определени дози студено пресовано масло от черен кимион; гарантират съхранение на качествата на продукта, лесни са за прием. На пазара могат да се намерят продукти на различни производители, сред които немалко утвърдени. Така например:

  • Капсулите с масло от черен кимион на Биовита са по 20 лв. за 30 капсули; приема се по една капсула дневно, с вода – редовно в продължение на три месеца.
  • Капсулите на ZeinPharma са 150 в опаковка за 25 лв.; вземат се два пъти по три броя дневно – след закуска и след обяд.
  • Маслото от “Здравница” е 16 лв. за 60 капсули; вземат се две капсули дневно по време на хранене.

Общо укрепване на организма

черен кимион ползи приложение
Продуктът има изразени имуномодулиращи свойства; съдържа активни компоненти и може да постига отличен профилактичен ефект срещу множество заболявания. при редовна употреба можете направо да забравите за проблеми като простуда, хипертония, болки в ставите, отслабено зрение и слух, както и други здравословни проблеми.

Ето как се използва черен кимион за укрепване на имунната система: първото правило е следващата рецепта да се изпълнява редовно, може и всеки ден. В нея се включва и пчелен мед – ако някой има непоносимост към този продукт, може да го замени с лимонов сок.

  • И така – вземат се по една чаена лъжичка мед и семена от черен кимион и се смесват. Сместа се сдъвква бавно на гладно – сутрин, един час преди закуска. Сдъвканата смес се поглъща с вода или неподсладен билков чай. При проблеми със зъбите семената може да се счукат в дървено хаванче; не бива да се обработват и раздробяват с метални приспособления и уреди. Ако потребителят има храносмилателни проблеми, сместа може да се приеме по време на хранене.

Черен кимион за отслабване

Уникалните свойства на продукта могат да помагат и при борбата с наднормените килограми. Черният кимион дава на организма витамини, минерални и други компоненти, но това не е всичко. Черните семена потискат тягата към сладкото. След употребата им угасва желанието да се натъпчеш с нещо нездравословно. Освен това черният кимион ускорява метаболизма и в частност – разграждането на мазнините. Важно качество на семената е способността им да насърчават изхвърлянето на шлаки и токсини от организма.

Как да използваме черния кимион за отслабване?

  • Прием на отвара. Кипваме за 2-3 минути две супени лъжици черен кимион в половин литър вода и оставяме сместа да изстине. Разделяме я на три порции; всяка от тях се приема преди хранене, цялото количество е за един ден.
  • Сутрин на гладно и вечер преди лягане се дъвчат бавно по половин чаена лъжичка семена; поглъщат се с чаша вода.
  • Вечер преди лягане изпийте чаша айран с чаена лъжичка смлени черни семена. Може да се добави и чаена лъжичка мед. Килограмите се топят бързо, ако този коктейл заменя вечерята ви.

Не бива да се забравя, че режимът за отслабване с черен кимион изисква умереност в храненето и ограничаване на нездравословните и високо калорични храни.

Лечение на кашлица

Черният кимион доказано помага при кашлица, бронхити и астма. Семената имат муколитично действие и подпомагат отделянето на задържаните по дихателните пътища секрети; освен това подобряват общото състояние и ускоряват оздравяването. Продуктите с черен кимион могат да се пият или да се използват за гаргара.

  • Чаена лъжичка семена се залива с половин литър вряла вода; оставя се да изстине. Прецежда се и се изпива на 3-5 приема, като всеки път се затопля. Става и с добавен мед.
  • Счукваме чаена лъжичка семена и ги добавяме към чаша топло прясно мляко или чай от лайка; пие се такава доза два пъти дневно – сутрин и вечер преди лягане, най-малко пет дни.
  • Вземайте по няколко семенца в уста и ги дъвчете продължително, докато станат на каша. След поглъщане направете същото с ново количество. В рамките на деня могат да се сдъвчат и приемат по този начин до две чаени лъжички семена.

Допълнително срещу кашлицата помагат масажи на гърдите и компреси с масло от черен кимион.

При простуда

При простуда се препоръчват инхалации с черен кимион; приготвената лечебна пара се вдишва в продължение на 15 минути всеки ден. Така се приготвя:

  • Чаена лъжичка семена се стриват на прах; заливат се с литър вряла вода и се оставят да се запарят под капак за десетина минути. След като капакът се вдигне, внимателно се навеждаме над съда, завиваме главата с хавлиена кърпа и дишаме около четвърт час.

При хемороиди

Срещу хемороиди семената от черен кимион помагат и вътрешно, и външно. Добре е да се добавят по 5-6 зърна в чая, който пием всеки ден. Това оптимизира функциите на храносмилателния тракт, нормализира консистенцията на екскрементите, овладява възпаления и постига антибактериален ефект. За външно приложение се приготвя мазило от семена и масло от черен кимион; мехлемът служи за анални апликации – два пъти дневно, в продължение на месец.

  • Рецепта за мехлем: 30 г семена от черен кимион се изпичат на сух тиган, оставят се да изстинат и се стриват/счукват на прах. Прахът се залива с 15 мл масло от черен кимион; следва разбъркване до получаване на хомогенна смес. Готово!

За жени

<img class="aligncenter size-large wp-image-45828" src="https://www.lekar.bg/wp-content/uploads/2019/05/cheren-kimion-2-600x156.jpg" alt="черен кимион ползи приложение" width="600" height="156" />При проблеми на женската репродуктивна система – нарушен цикъл, мастопатия, миома, ерозии – специалистите препоръчват частични вани или вагинални промивки с водна настойка от черен кимион. Процедурите трябва да се изпълняват редовно в продължение на 10-14 дни.

  • Супена лъжица семена се счукват ситно и се заливат с литър вряла вода. Съдът се похлупва, увива се с голяма кърпа и се оставя да престои един час. Настойката се прецежда и е готова за процедурата.

При безплодие

Кимионова отвара помага при безплодие, ако то е причинено от нарушения на хормоналния фон или от възпаление. Отварата се пие по 3-4 пъти дневно – преди хранене; единичната доза е четвърт чаша. Вижте как се приготвя:

  • Супена лъжица семена се счукват в дървено хаванче и получената маса се сипва в чаша вода. Сместа се вари на тих огън 10-15 минути, след което се отдръпва и се оставя да поизстине. Прецежда се и се и се разделя за 3-4 приема.

При гастрит

Настойка от черен кимион е лечебно средство срещу гастрит, колит и язва. Тази настойка има слабителен и жлъчегонен ефект, но може да се приема само при повишена киселинност на стомашните сокове. Продуктът се приема два пъти дневно -20 минути преди хранене, по половин чаша.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Необходими са чаена лъжичка семена и 300 мл вода. Счуканите семена се заливат с кипналата вода в термос; затваряме и оставяме за един час. Следва прецеждане и настойката е готова за употреба. За по-добър вкус може да се добави малко мед.

При панкреатит

Немалко лечители прилагат масло от черен кимион за лечението на панкреатит, но по-лесно приложимо в домашни условия е лечението с кимионово-медена смес. Достатъчно е да се гълта от сместа по една супена лъжица всеки ден. Ето как се прави:

  • Трябват ни по четири супени лъжици черни семена и мед. Семената се счукват и се смесват с меда. Сместа се съхранява в хладилник.

При заболявания на очите

При очни заболявания със сълзене помагат капки с черен кимион. Слагат се по 1-2 капки в око, 3-5 пъти дневно. Преди употреба флакончето с капки трябва да се подържи, за да се затопли. За приготвянето на капките са необходими супена лъжица семена, чаша вряла вода и по една чаена лъжичка сухи билки живовляк, метличина и очанка. Черните семена се заливат с вода и се варят 10 минути на слаб огън; прибавят се наситнените билки и съдът се отдръпва. Престоява четири часа под капак и увит в дебела кърпа, след което се прецежда.

https://www.lekar.bg/2019/04/16/%d0%bf%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d0%bb%d0%b5%d0%b9/

За потентност

За повишение на потентността на мъжете се препоръчва да приемат смес с черен кимион; приемът е два пъти дневно след хранене, по една супена лъжица.

  • За приготвянето на лечебната смес са необходими 200 г семена от черен кимион, 50 мл студено пресован зехтин, 200 мл течен натурален мед, 100 г бял тамян, 50 мл масло от черен кимион.
  • Кимионът се счуква и смесва с кимионовото масло; разбърква се хубаво и се добавя постепенно счуканият тамян. Следва ново разбъркване, накрая слагаме в сместа и течния мед. Сместа се съхранява в хладилника, в съд с капак.

При простатит

При лечението на простатит помага настойка с черен кимион и лайка. Лекарството се взема 2-3 пъти дневно, по 50 мл.  Ето как се приготвя:

  • Супена лъжица счукан черен кимион се смесва с чаена лъжичка лайка; сместа се залива с 400 мл вряла вода. Добавя се медът и цялата смес се оставя да престои 15 минути. Прецежда се и се използва по предназначение.

Козметология

Дребните черни семенца са популярни и в козметологията. Включват ги в състава на различни балсами, лосиони, кремове за кожата, в шампоани и балсами за коса. Черният кимион овлажнява кожата, активира кръвообращението, предпазва от лющене и забавя стареенето.

Продуктът върши работа и при антицелулитните процедури. Прибавят го към маски за лице като съставка, способна да изпъне бръчките, да почисти кожата и да спаси клетниците от акне. Пр4епоръчва се и за укрепване на косата, за подобряване на визията й. научно е потвърден приносът на кимиона за лекуване на косопад и лечение на себорея.

За лице

Черният кимион е отлично средство за очистване на лицето. Маска с черен кимион  гарантира дълбоко почистване на мазната кожа. Ако се страхувате от прекалено силно обезмазняване, в готовата маска добавяте няколко капки зехтин. Маската се нанася върху почистено и след парна баня лице; достатъчно е да престои 15-20 минути. Процедурата може да се изпълнява не по-често от два пъти седмично.

  • Състав на маската: две супени лъжици черен кимион и две лъжици вода. Семената се счукват или смилат; добавя се водата и получената кашичка се полага върху лицето.
За коса

С черен кимион се приготвя домашна маска за коса, с чиято помощ се постига копринена мекота и блясък. Маската е подходяща за изтощени и начупени коси; спасява от пърхот, предпазва от косопад, стабилизира космените фоликули. Прави се веднъж седмично; нанася се върху скалпа с лек масаж, след което се разресва по цялата дължина на косъма.

  • За маската са необходими две чаени лъжички семена, една чаша вода и един суров жълтък от прясно яйце. Кимионът се вари във водата десетина минути; оставя се да изстине и се прецежда. Разбива се жълтъкът, като се сипва от изстиналата отвара на тънка струйка. Получената маса се полага според указанието.

Черен кимион против оплешивяване

Семената на черния кимион могат да помогнат и при лечението на скалпа и косата. Те са ефективен цяр срещу пърхот; активират растежа, помагат при накъсване. Много често се използват в лечението на косопад и оплешивяване. Активните съставки в семенатаподхранват скалпа, оптимизират функциите на космените фоликули, нормализират мастната обмяна.

Ето как още може да се използва продуктът за лечение и поддържане на скалпа и косата:

  • Смлените семена се добавят към готова маска за коса в съотношение 1:2. Маската се полага според приложените указания; за да подейства е необходимо да се държи няколко часа на главата. Ефектът се постига и благодарение на затоплянето – за целта главата се покрива с шапка за баня и хавлиена кърпа.
  • Супена лъжица семена се заливат със 150 мл вода и се варят три минути. Отварата се прецежда още топла и се втрива в скалпа. Процедурата се изпълнява вечерта преди лягане – косата се измива чак на сутринта.
  • Счукваме супена лъжица семена и сипваме полученото брашно в 100 мл водка. Сместа престоява седмица, след което се прецежда. От получения кимионов спирт се взема по малко и се втрива в скалпа два часа преди миенето на косата. През тези два часа главата се покрива с шапка за баня и кърпа.

Трябва все пак да е ясно, че сериозни проблеми като запуснат косопад или алопеция не биха могли да се излекуват с никое от описаните тук средства. Правилното решение е да се потърси специалист трихолог.

Против паразити

В черния кимион се съдържат монотерпенови феноли, цинеол, танини, сапонини. Всички тези компоненти имат глистогонно действие. За разлика от аптечните лекарства те не са вредни за организма, нямат тежки странични ефекти и затова кимионът може в подходяща форма да се дава на деца. По ефективност противопаразитният ефект на черния кимион може да се сравнява с този на класическите билки с подобно предназначение – например пелин и вратига.

Вижте как можете да се справите с опасните паразити за една седмица, ако заложите на черния кимион:

  • Необходими са по половин чаена лъжичка черен кимион и семе от копър;  семената се счукват заедно и се размиват с една лъжица вода. Получената кашица се приема сутрин на гладно, след което се приемат около 100 мл вода. През следващия един час не се яде и пие нищо.

Възможни вреди и странични ефекти

Преди използването на този продукт за една или друга цел трябва задължително да се проучат противопоказанията му и възможните странични ефекти. Независимо от огромното количество полезни съставки, продуктът би могъл да е опасен за някои потребители. Предварителна консултация трябва задължително да направят  особено хората с хронични заболявания.

Ето кои са основните противопоказания:

  • Свръхчувствителност и индивидуална непоносимост;
  • Гастрит, язва на стомаха;
  • Бременност;
  • Жлъчно-каменна болест;
  • Сърдечни патологии.

В някои случаи семената провокират странични ефекти като диария, понижаване на артериалното налягане, дразнене на стомашната лигавица, световъртеж. При безсъние семената или приготвени от тях продукти не бива да се приемат, тъй като може да подействат ободряващо. Бременните не бива да използват черен кимион – докато кърмещите млади майки трябва да го опитат, тъй като подобрява лактацията.

  • Дребните черни семенца ускоряват зарастването на рани, възстановяването на травмирани тъкани. Може да се използват в постоперационния период, но не и при трансплантация на органи. Тъй като е имуностимулант, кимионът може да провокира отхвърлянето на чуждите тъкани.

Противопоказанията на черния кимион не са много, но с продукта не бива да се злоупотребява количествено. Знае се, че и най-доброто лекарство във високи дози става отровно.

Състав и полезни вещества

Енергетичната ценност на черния кимион е 375 ккал на 100 г. семената съдържат наситени, мононенаситени и полиненаситени мазнини, захари, фибри. Богатство са витамините А, В – 1, 2 и 6; С, Е, както и желязо, фосфор, мед, манган, магнезий и калий. Специфичен компонент е антиоксидантът нигелон – съставка с мощен противовъзпалителен ефект.

Този състав прави от коментирания черен кимион универсално лекарство. Лечебните му въздействия са така обширни, че в медицината се приема като предтеча на съвременната панацея. Има немалко подкрепа за хипотезата, че именно от черния кимион в близко бъдеще ще бъде разработено лекарство против онкологичните заболявания.

https://www.lekar.bg/2017/10/18/масло-черен-кимион/

Източници:

 Чёрный тмин

https://herbalpedia.ru/catalog/chernyj-tmin/

https://edaplus.info/produce/black-cumin.html

Първоначално публикувано на:02.05.2019 @ 9:26

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

бисептол на таблетки и сироп, за деца

Бисептол на таблетки и сироп: Как точно и за какво се пие?

Бисептол за болно гърло, за цистит и за други болести. Как се прилага при деца …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *