нишадър

Нишадър. Лечение на 20+ болежки и приложение. Рецепти с нишадърен спирт

Нишадър, нишадърен спирт; как действа и възможни приложения. При какви болести помага – проверени рецепти. Приложение на продукти с нишадър в козметиката, в стопанството. Какви противопоказания има

Нишадър – това е в чист вид съединението амониев хлорид; представлява твърдо вещество под формата на бели кристали. Среща се в природата като компонент от вулканични скални маси, образувани в задимена от изригванията среда. Веществото е силно разтворимо във вода.

Какво е нишадър? Разлики с нишадърен спирт

Нишадър, както вече споменахме, е амониев (амонячен) хлорид – NH4Cl. Нишадърният спирт всъщност не е спиртен, а воден разтвор на амониев хидроксид, NH4OH. Стандартната концентрация на амоняка в нишадърния спирт е 10%.

Амониев хлорид и неговите лечебни свойства

Амониев хлорид или нишадър се използва в медицината под формата на воден разтвор, като пикочогонно средство. Амониевият хлорид лесно се усвоява в стомашно-чревния тракт и се превръща в пикочна киселина с едновременно образуване на солна киселина:

2NH4Cl + CO2 = (NH2)2CO + 2HCl + H2O

Солната и пикочната киселина се отделят от организма с урината, като увличат излишната вода и йоните на натриевия хлорид, причиняващи отоци.

нишадър
Амониев хлорид, истинското название на популярния нишадър

Амониевият хлорид/нишадър преди време е бил използван при лечението на бронхит и пневмония като отхрачващо средство. В миналото е било обичайно светските дами да носят винаги със себе си флаконче с ароматни соли, което ги спасявало от припадъци; основата бил въпросният нишадър. От влагата във въздуха нишадърът се подлага на хидролиза, поради което от въпросните сили лъха на амоняк. Вдишването на амоняк предизвиква възбуждане на дихателните центрове. В неголямо количество вдишан, амонякът е средство за първа помощ – то може да извади човека от състоянието на припадък. В голямо количество обаче амонякът може да причини спиране на дишането.

Отровен ли е?

Всички рецепти с използването на амониев хлорид/нишадър отбелязват, че трябва да се спазват пропорциите; да не се прекалява с количествата, при гаргара и жабурене разтворите да не се поглъщат. При спазването на тези препоръки няма опасност от токсични въздействия.

Как се използва за гърло?

Лечението на болно гърло с продукта е една стара методика от народната медицина. Практикува се директно нанасяне на микроскопични дози върху проблемните сливици с тампон, гаргара с нишадър и пр. За целта се използва нишадър в пакетче от аптеката.

Гаргара с нишадър при гнойна ангина

Вижте една рецепта за гаргара с нишадър от bilka.info:

  • Супена лъжица нишадър се разтваря в чаша топла вода и с разтвора се прави гаргара за няколко минути. Течността задължително се изплюва. Тази процедура се прави по 2-3 пъти на ден. Половин час преди и след нея не се яде и пие нищо.
Нишадър за гъбички по сливиците

Доказаните противогъбични свойства на нишадъра могат да помогнат също и при болно гърло, когато проблемът е причинен от гъбична зараза. Посоченият в предишната рецепта разтвор може да е полезен също и при жабурене и гаргара в случаи на кандидоза в устната кухина. Ако налепите по езика и сливиците са свързани с такава инфекция, разтворът на нишадър ще е изключително полезен. Потребители споделят и друга рецепта – доста по-агресивна като въздействие. При нея леко навлажнен памучен тампон, навит на дълъг молив, се топва леко в неголямо количество кристали нишадър. Проблемните места се обтриват бързо; пациенти споделят за бързия ефект от тази терапия, за която все пак трябва да се консултирате с личния си лекар.

При кашлица
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Рецептата за нишадърен разтвор – супена лъжица кристали в чаша топла вода, ще помогне и при бронхит и кашлица. Гаргарата с този лек разрежда натрупаните  секрети и улеснява изхвърлянето им. Това ускорява възстановяването на лигавиците в дихателните пътища, тушира възпалението и улеснява дишането.

За гъбички по краката и ноктите. С мас

Упоритите гъбични инфекции често тормозят кого ли не, превръщайки в проблемни зони ходилата и ноктите на краката. Нишадърът е един от добрите варианти да се избавим от тази напаст. Има различни доказано ефективни начини, които могат да се приложат с успех и без особени затруднения.

  • Най-често практикуваният начин е частичната баня с разтвор, приготвен от 100 г нишадър и половин литър вода. Сместа се кипва, оставя се да поизстине и краката се топват за около половин час. Тази процедура може да се изпълнява до три пъти дневно. Възможно е от разтвора да се налее предварително малко количество в шишенце и вечер да се правят компреси върху заразените зони за цяла нощ.
нишадър
Гаргара с нишадър помага при болно гърло

Разтвор, наполовина по-слаб, т.е. с 50 г кристали и половин литър вода, се сочи като средство и за вагинални гъбички. Освен промивки могат да се правят и тампонади, като тампонът се напоява с малко нишадър, смесен с мед.

  • За гъбички по ноктите на краката може да се пробва и един домашен мехлем с мас. Приготвя се от равни части нишадър и салицил – по една кафена лъжичка; тези съставки се забъркват в 15 г чиста, непържена свинска мас. Рецептата от zajenata.com препоръчва редовно третиране, до пълното изчезване на гъбичките.

С кромид при шипове

Една стара рецепта препоръчва лек за шипове с нишадър и лук. За нея е необходимо да се набави и боров катран. Три части от катрана се смесват с по една част настърган лук и нишадър; сместа се полага върху парче дебел ленен плат или сгънат няколко пъти памучен. Компресът се полага върху болното място, което предварително е обилно намазано с мас. Трябва да се държи цяла нощ. Понякога това е трудно и дори невъзможно; третираното място започва да сърби, някои пациенти усещат парене – при такива симптоми компресът се маха и мястото се почиства с тампон, напоен с вазелин или зехтин.

С мед или ленено семе при бронхит и астма

Следващите рецепти, практикувани от народната медицина, се радват на популярност, но преди прилагането им е необходима медицинска консултация. Особено ако имаме намерение да лекуваме дете.

  • Лененото семе помага срещу бронхит, комбинацията с нишадър има следната форма: 100 г натрошено или мляно ленено семе се забъркват със супена лъжица мед и чаена – кристали нишадър. От тази смес се приготвя компрес, който се поставя за една нощ върху гърдите на болния. На сутринта следва измиване с хладка вода.

Казват, че един грам нишадър в супена лъжица мед помага при астма. Сместа се гълта всяка сутрин на гладно в продължение на седмица. След няколкодневна почивка може да се повтори.

  • Мед и нишадър неутрализират и  симптоматиката при бронхит. Ето как се процедира в този случай: две парчета дебела хартия се намазват с мед, поръсват се леко с нишадър и се лепват на гърба и на гърдите на болния. Така опакован, той преспива една нощ. Твърди се, че още след първата процедура се усеща облекчение.

Компреси

Компрес с нишадър се препоръчва като сигурно лечение на усложнения след ухапване или ужилване от насекоми. Разтвор за компреса се приготвя от ракия и оцет – по 30 г, и кафена лъжичка нишадър. Сгъната няколко пъти марля се топва в разтвора и се поставя върху болното място. Компресът снема отока и овладява болката.

За обезкосмяване

Ако някой реши да опита свойствата на нишадъра да спасява от нежелано окосмяване – може да се консултира с дерматолог за ефекта и безопасността на следната рецепта; съставът на вълшебното мазило е коментиран в някои женски форуми:

  • Смесват се 35 г спирт, по 5 г рициново масло и нишадър и грам и половина йод. Ефектът се постига чрез намазване на окосмените места два пъти дневно, в продължение на няколко дни.

При кокоши трън

Най-простото лечение на кокоши трън е натриването с нишадър. Предварително е необходимо т.н. плантарна брадавица или кокоши трън да се размекне, като засегнатото място се потопи в топла вода за 15-20 минути. Натритото с нишадър проблемно място се оставя да изсъхне на въздуха. Най-добре е тази процедура да се изпълнява вечер преди лягане; след нея се обува чорап или се прави лека превръзка. Лечението продължава до момента, в който кокошият трън започне да се поддава на разслояване и отлепване.

нишадър
Лечението с нишадър помага при гъбички и кокоши трън

Инхалация с нишадър

При болно гърло и кашлица може да се помогне чрез инхалации с 3-процентов разтвор на нишадър. Терапията е вдишване на парите за 5-8 минути 2-3 пъти дневно. Инхалациите могат да се съчетаят с гаргарата с разтвор от нишадър и топла вода – способът е описан по-горе.

Дава ли се на деца и как?

Повечето споделени дотук рецепти са подходящи за лечение на възрастни. Народната медицина препоръчва някои от техниките и за лечение на деца – например мазането на гърло с нишадър, вдухване на кристали в болното гърло със сламка и пр. при съвременните терапии и лекарства едва ли си струва да церим децата, особено най-малките, по този начин. Още повече, че едва ли имаме практическите умения да го направим безопасно: например издухването на нишадър в гърлото на времето се правело само от много опитни целители. Всеки педиатър би посъветвал родителите по-скоро да дадат на детето си с болно гърло бонбони с нишадър – т.н. лакриц, отколкото да го мъчат.

Разбира се, при по-големите не пречи да се пробват рецепти като гаргара с нишадърен разтвор или церене на кокоши трън с амониев хлорид.

Други приложения

Амониевият хлорид има и други приложения, някои от които не са широко популярни – това обаче не пречи да се разчита на полезните свойства на коментирания нишадър.

За лечение на агнета

Нишадърът е практикувано средство за предотвратяване на уролитиаза при мъжки агнета и телета на възраст 6 месеца до две години. Това заболяване се изразява в образуване на камъни и запушване на пикочните пътища; в много случаи завършва със смърт. Причината за него е в храненето на смески, в които неправилно са изчислени съставките от фосфор и калций; недостиг на вода и груб фураж – обичайни при храненето през зимата. По-често до такива състояния достигат кастрираните животни.

Дайте мнение и Вие тук!

За предотвратяването им се препоръчва прием на натриев хлорид и амониев хлорид или нишадър. Профилактиката срещу уролитиаза е – 2 г нишадър на агне и 10 г на теле всеки ден в продължение на седмица; следва една седмица почивка и модулът се повтаря. През цялото време животните трябва да имат нормален достъп до вода и каменна сол (bgfermer.bg) .

За запояване

Нишадър на блокчета се използва в запояването – служи за почистване на работната повърхност от окиси, както и на самия поялник от различни наслоявания. Нагретият поялник се натрива в блокчето и се освобождава от замърсяванията.

В градината

Амониевият хлорид е един от минералните торове, които се използват за обогатяването на почвите с азот. Прилага се предимно на големи площи; не е сред най-желаните обаче. Причината за това е съдържащият се във формулата му хлор, който при неправилно дозиране може сериозно да увреди растенията. Обикновено на по-малки площи се използва разтвор от амониев хлорид или нишадър; след като се приготви, този разтвор престоява известно време, за да се освободи от хлорните атоми.

Приложения на нишадърен спирт

Това е правилното: нишадърен спирт се нарича 10-процентовият разтвор на амониев хидроксид във вода. По-известното название на този продукт е…амоняк. Може без проблеми да се купи във всяка аптека. Миризмата на нишадърения спирт/амоняк насърчава дихателните функции, но във високи дози може да ги блокира.

амоняк
Нишадърният спирт е всъщност познатият ни амоняк

Амонякът се използва за извеждане от припадък, като към носа на пациента се поднася за 1-2 секунди тампонче с разтвор. Ако е необходимо да се предизвика повръщане, достатъчно е на пациента да се даде разтвор от 100 мл вода с 5-10 капки амоняк.

За стави

Нишадърният спирт се сочи като съставка на различни целебни смеси, които обезболяват проблемни стави и снемат отоците по тях, подобряват подвижността им. Ето рецептата за една от тях:

В литър вода сипваме 100 мл нишадърен спирт, една супена лъжица сол и 10 мл камфорово масло. Напояваме памучна кърпа и я поставяме като компрес върху болната става. Тази процедура се изпълнява няколко пъти на ден.

Каква е ролята на амоняка в случая? Действието му при проникването в кожата е разширяване на кръвоносните съдове; това подобрява храненето на тъканите в контакт със ставните връзки, оптимизира нервния тонус и активира оздравителните процеси.

Като козметично средство

Амонякът се използва за премахване на брадавици и папиломи, за прочистване на кожата от видими дефекти. Достатъчно е клечка за уши да се намокри в нишадърен спирт и да се притисне за няколко секунди към израстъка. При това трябва да се внимава да не бъде засегната здравата кожа в съседство, защото се получават изгаряния.

Преди години амонякът е бил използван редовно при боядисването на коса, тъй като “разтваря” външния слой на косъма и осигурява проникването на боята трайно и в дълбочина. Това обаче е твърде агресивна операция. Процедурата е дразнеща за очите заради азотните изпарения, освен това нерядко дава токсични последици или алергични реакции. Затова в последните години са предпочитани боите за коса без амоняк.

Други приложения

Нишадърен спирт се използва в бита – за почистване на прозорци, за миене на подове и битови повърхности при напаст от рода на мравки или хлебарки. Разтвор на амоняк във вода се използва също за почистване на златни и сребърни предмети, на метални прибори. Амонякът може да избелва тъкани, да почитва петна, става и за почистване на дървени мебели.

Откъде се купува, цена, приложение

Нишадър за домашна употреба може да се купи от всяка аптека, а техническият – за запояване, от железарските магазини или по оферта от интернет.

Чист нишадър, амониев хлорид, различни разфасовки

нишадърПакетче от 20 г чист амониев хлорид може да се набави от аптеката срещу 70 стотинки – до 1.10 лв, в зависимост от производителя.

Килограм амониев хлорид може да се купи срещу 7 лв; продуктът е препоръчан като подходящ за медицински цели, за запояване, за почистване на медни съдове преди калайдисване и др.

Кой е най-добрият нишадърен спирт през 2019 г.?

нишадърНишадърен спирт, т.е. 10-процентов разтвор на амониев хидроксид се продава за домашна употреба в аптеките. Шишенце от 50 мл може да се купи за 60-80 стотинки. Най-продаван е продуктът на “Купро”. В препоръките за употреба се препоръчва като дезинфектант и за облекчаване на ужилено/ухапано от насекоми; за помощ при припадък – достатъчни са 1-2 вдишвания от памучен тампон с амоняк.

Този разтвор не бива да се поглъща, да попада в очите или върху лигавици.

Бонбони с нишадър за гърло на Рошен

Бонбоните с нишадър се препоръчват при болно гърло и възпалени сливици; пакетчетата на Рошен от 126 г струват около два лева. Популярни като “лакриц”, “ликория”, те помагат също при сухота в гърлото, дразнене и кашлица.

Противопоказания

Терапиите с нишадър не се препоръчват при заболявания на черния дроб и бъбреците; при метаболитна алкалоза, придружена с отделянето на големи количества солна киселина и загуба на натрий. Избягва се при бременнност и кърмене. Възможни са прояви на алергия, затова всяка терапия трябва да е предхождана от установяването на подобна опасност.

Попадането на нишадър в храносмилателния тракт дразни лигавиците и причинява гадене и повръщане. Продължителният прием или предозирането дават симптомите на амонячна интоксикация: пребледняване, силно потене, прилошаване, неритмично дишане, аритмия – включително брадикардия, мускулни потрепвания, до кома.

https://www.lekar.bg/2018/12/18/%d0%b3%d0%bd%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%bf%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b8/

Източници:

  • Гаргара; Гъбички; Обезкосмяване; Кокоши трън;
  • Нишадърен спирт
  • Инхалации и др.

Първоначално публикувано на:24.04.2019 @ 11:20

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

гъбички по ноктите

Гъбички по ноктите: причини, симптоми, лечение

Гъбички по ноктите: откъде се вземат? Как да разпознаем инфекцията? Съвременни и традиционни средства за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *