Компрес с извара за болно гърло: зачервено или възпалено

От извара се прави идеален компрес за болно гърло – възпалено или зачервено. Пригответе си сами и изварата, и компреса, за да сте сигурни, че ще е ок.

Изварата е не просто хранителен продукт. Тя има множество положителни страни, свързани със здравето на човек!

Болно и зачервено гърло при деца се лекува най-добре с компрес от извара

Ако страдате от възпалено гърло, ако имате остра ангина, ларингит или друго възпалително заболяване, не бързайте да посягате към лекарствата. А пък и дори да сте го направили, предлагаме ви изпитан лек за приготвянето на компрес, който безапелационно помага за преодоляване на възпалението.

Става дума за компрес с извара.

За приготвянето му е необходимо неголямо количество извара. Такава можете да си закупите от магазина или да си приготвите, като към един литър прясно мляко добавите няколко супени лъжици оцет или лимонов сок и след загряване, оставите да се изцеди.

Дебелината на компреса с извара, който лекува възпалено гърло, не трябва да е повече от около сантиметър. След като върху гърлото се нанесе равномерен слой извара, той се покрива с найлон и с помощта на шал или подходящо парче плат се прикрепя към гърлото.

Важно е компресът да е прикрепен добре, за да не губи от топлината си.

Компресът е добре да престои около 8 часа, за да има силен лечебен ефект по отношение на възпаленото гърло.

Лечението на възпалението може да продължи и с някои хомепопатични продукти, както и с други средства за лечение на болно гърло. Според народните лечители този компрес е най-ефективен при деца. За възрастните идеална работа върши чесънът.

Сред неприятните и опасни сезонни болести, особено при децата, болното гърло държи първенство.

Една ангина сама по себе си достатъчно измъчва болното дете, а още по-опасно е, ако се повтаря или доведе до нежелани усложнения, като увреждане на сърцето и бъбреците или ревматизъм. Грижа на лекаря е да се избягнат тежките усложнения чрез подходящо антибиотично лечение.

От своя страна пациентите или родителите на болното дете често прибягват до редица съпътстващи лечебни действия, известни по-скоро от народната медицина, които често имат доста добър ефект. Сред известните методи за справяне с възпаленото гърло е компресът с извара. Той действа много добре дори при висока температура и гнойни налепи и може да се прилага както при ангина, така и при ларингит и други възпаления в областта на гърлото. Компрес с извара се прилага успешно и при възпаление на ухото (отит).

Лечебните свойства на изварата се дължат на съдържащите се в нея различни видове аминокиселини.

Както и на някои витамини от групата В, а така също и на калций и фосфор. Така или иначе, тя почти замества действието на антибиотик. Ето защо понякога проблемът с болното гърло може да се реши без опасността от гъбичните инфекции, които може да причинят антибиотиците, с което нещата допълнително биха се усложнили.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Компресът с извара има предимството, че действа по-бързо от антибиотика за намаляване неприятните субективни усещания, като болките при преглъщане, които особено при децата стават причина за отказ от хранене.

Компресът може най-лесно да се приготви с готова извара от магазина, която трябва да бъде обезсолена.

Ако не сме сигурни в качеството на готовата извара (а трудно бихме могли да сме), много по-добре е да си я приготвим сами, разбира се от прясно мляко с достатъчно добро качество. На един литър прясно мляко се слагат две лъжици оцет, още по-добре лимонов сок, може и една две чаени лъжици лимонена киселина, след което се вари до пресичане. Понякога киселината не е достатъчна и може да се добави още, за да се пресече млякото по-добре.

Дайте мнение и Вие тук!

Сместа трябва да се прецеди през тензух или марля, след като поизстине.

Обикновено компресът се поставя преди нощния сън, за да действа през цялата нощ. След това може да се приложи на другата нощ. При особено тежки случаи може да бъде повторен и през деня.

Приготвя се, като получената по описания начин извара се разстила върху парче найлон, поставен върху памучна кърпа или друга подходяща лента памучен плат и се увива около врата. След това се укрепва отгоре с вълнен шал, който да е достатъчно плътно увит, но не и стегнат. Дебелината на разстланата извара трябва да е около сантиметър.

Особено внимание трябва да се обърне на факта, че компресът трябва непременно да бъде топъл (но не и горещ) и така да се постави, че топлината му да се задържи максимално дълго. Компресът може да действа до 8 часа след поставянето му.

Един и същ компрес е безсмислено да се използва повторно,

тъй като няма да има ефект. При всяка следваща употреба се приготвя нова смес.

Компресът с извара при болно и зачервено гърло успешно може да се използва и при малки деца, защото той не дразни и не уврежда кожата, а и няма опасност да потече при техните неконтролируеми движения през нощта. Разбира се, трябва да се внимава при евентуално наличие на алергия към млечни продукти, което, макар и рядко, се среща при малките деца.

Допълнително може да се вземат мерки да не се разпилее или размести изварата, като тя се постави в тънък найлонов чорап. Добре е лечението с компрес от извара да се съпроводи и с инхалации, което ще подпомогне пълното излекуване. Разбира се, след като се махне компресът, болният не бива да излиза на студено поне няколко часа.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

нишадър

Нишадър през 2019 г.? Лечение на 20+ болежки и приложение. Рецепти с нишадърен спирт

Нишадър, нишадърен спирт; как действа и възможни приложения. При какви болести помага – проверени рецепти. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *