активен въглен

Активен въглен на таблетки и на прах. За избелване на зъби, отслабване и др.

Продуктът активен въглен: как да го използваме. Активен въглен за терапии, в козметиката, в кулинарията. Има ли противопоказания. Активен въглен на пазара – разновидности, цени

Активен въглен – това е едно от средствата, които задължително трябва да имаме в домашната си аптечка. Обикновено си спомняме за него, ако имаме стомашно-чревни проблеми. Той е природен сорбент, способен бързо да освободи организма от вредни и токсични вещества.

Какво представлява средството активен въглен?

Лекарственият продукт активен въглен се произвежда във вакуумна среда от природни компоненти – торф, въглен. Готовото средство е с пореста структура – това увеличава активната му всмукваща повърхност. Приемът на активен въглен намалява риска от усвояване в стомашно-чревния тракт на тежки метали, гликозиди и алкалоиди. Въгленът може да адсорбира още газове, тежки метали, салицилати. Възможно е и очистване от барбитурати и други съединения. Особено ефективно е използването на препарата като сорбент при хемоперфузии – в случаите на остро отравяне с медикаменти.

В какви случаи се използва и как?

При необходимост активен въглен се приема перорално под формата на таблетки или прах. Взема се при хранителни отравяния, заразяване със соли на тежки метали, заболявания като дизентерия, холера, коремен тиф, при гастрит и колит, при повишена киселинност на стомашния сок, при диария и повръщане с тенденция към обезводняване.

Помощ при отравяне (за детоксикация)

Едно от най-честите приложения на активен въглен е при отравянията. Колкото по-рано започне приемът, толкова по-добър ефект ще се получи. При първите признаци на неразположение се вземат наведнъж 6-8 таблетки с достатъчно вода. Таблетките се стриват на прах и се сипват в половин чаша вода. Въгленът не се разтваря, затова сместа трябва добре да се разбърка преди приема. Приемът на продукта продължава до стабилизиране на здравето; могат да се вземат по 3-4 таблетки наведнъж, 2-3 пъти дневно в продължение на три дни. При необходимост приемът може да продължи до две седмици.

активен въглен
Активен въглен: задължителен за домашната аптечка!
  • Острите състояния изискват първоначално стомашна промивка с въглен на прах и вода. Сместа се приготвя от 10-20 г въглен на 0.1 л вода. След промивката се дават 6 до 8 таблетки, а после терапията е по 4-5 таблетки дневно за три дни.
За отслабване

Много хора използват активен въглен за отслабване и очистване на организма; споделят се положителни резултати. Всъщност въгленът успешно извежда от организма вредните шлаки, които създават условия за отлагане на мазнини. Именно това е причината продуктът да се счита добро средство за отслабване.

Ето два варианта, които се практикуват при диети за редукция на килограми и очистване на организма:

  • За ден се изпиват 10 таблетки, разпределени в 3-4 приема;
  • Взема се една таблетка на всеки 10 кг тегло, преди хранене. Еднократната доза не бива да превишава 7 таблетки. Идеална е схемата, при която се вземат три таблетки на прием и дозата постепенно се повишава.

Активният въглен за отслабване се приема по десет дни; следва прекъсване от 10 дни и диетата се подновява. За добрия ефект допринасят и очистителните клизми.

Същевременно немалко специалисти считат такива практики за спорни и опасни, ето защо:

  • С активен въглен се забавя перисталтиката, което се отразява негативно върху състоянието на стомашно-чревния тракт. Това може да причини хроничен запек, а в бъдеще и хемороиди;
  • Препаратът е сорбент – но на практика той не премахва директно натрупаните мазнини, а само съдейства за оптимизирането на метаболизма и мастния обмен;
  • Въгленът извежда от организма не само вредни вещества, но също и микроелементи, ферменти, аминокиселини;
  • Продължителният прием на активен въглен води до промени в кожата: тя губи еластичността и сияйността си; косата започва да пада, а ноктите – да се чупят.
Маска с активен въглен за кожата

Активният въглен е едно от актуалните средства в козметиката – препоръчва се в маски за почистване на лицето. Идеята е фините частици да поемат задържаните по повърхността на епидермиса компоненти от замърсяване, както външни наслоения, така и продукти от вътрешни процеси – мазнини, мъртви клетки, фрагменти от микроорганизми, остатъци от средства за поддържане на кожата. Такава маска може да премахне неприятната лъскавина и омазняване, да успокои раздразнените и запушени пори, да балансира обменните процеси в повърхностния слой.

Специалистите обаче предупреждават да не се злоупотребява с правилото: маска с активен въглен не бива да се държи на лицето повече от 10 минути. В противен случай се получава обратен ефект: микрочастиците на въглена запушват някои пори и кожата придобива землист отенък.

активен въглен
Маска с активен въглен не бива да се държи на лицето повече от 10 минути
Демир бозан за безсъние

Готова маска с активен въглен може да се набави без проблеми – а може да се приготви и в домашни условия. Вижте две рецепти с различно предназначение:

  • Маска с активен въглен и хума – подобрява релефа и еластичността на кожата. След изпълнението й се получава продължителен лифтинг ефект. Ингредиентите са елементарни: една таблетка активен въглен, 12 г хума – бяла или синя, 5 мл или една чаена лъжичка зехтин или бадемово масло, щипка джинджифил на прах. Таблетката въглен се стрива, смесва се с хумата и се забърква със зехтина; добавя се джинджифилът. Изчаква се да позасъхне за 5-6 минути и се измива с хладка вода; накрая лицето се изплаква с лайкова отвара.
  • Маска с активен въглен и мед – почиства и тонизира кожата, премахва мъртвите клетки, зарежда с витамини и стимулиращи компоненти и демонстрира подмладяващ ефект. Приготвя се от две таблетки въглен, една супена лъжица мед, 5 г цветен прашец (продава се по пчеларските щандове), един печен картоф. Въгленът се стрива на прах и се смесва с меда и пчелния прашец. Печеният с обелката картоф се почиства, размачква се на пюре и се смесва с останалите компоненти – трябва да се получи хомогенна маса. Маската се разпределя върху лицето и след десетина минути се премахва, следва измиване с хладка вода. След 15 минути се нанася подхранващ крем. Преди изпълнението на рецептата трябва да се уверим, че можем да понесем пчелните продукти – прави се тест с малки количества мед и цветен прашец върху опакото на китката. Ако след два часа кожата все още е спокойна – можем да действаме.
При торбички под очите

Неприятните торбички под очите могат да са резултат от заболяване, от преумора, поради възрастови промени. Често са “комбинирани” с тъмни кръгове и това не може да е безразлично на никого; търсим начин да променим подобна визия. Препоръчвани са различни средства, от масажи с ледено кубче до компреси с филтър-пакетчета черен чай. Някои познавачи препоръчват и използването на активен въглен – но само в случаите, когато се касае за подпухнали очи след купон, при това в ден, когато предстоят делови срещи – т.е. търси се бърза рецепта за нормализиране на лицето.

В такъв случай може да се заложи на активния въглен: той ще освободи бързо тялото от задържани течности и токсини и това ще се отрази на торбичките под очите. Изчислява се ударна доза – една таблетка въглен на 10 кг от телесното тегло; дозата се взема еднократно. Съветът на специалистите е това да се прави само в краен случай, при това никога да не се злоупотребява, да не се изпълнява често.

Препоръчва се и маска с паста, приготвена от въглен на прах и отвара от лайка (puls.bg). С тази паста се намазва само зоната около орбиталната кост над очите – прави се вечер, преди лягане. По-безопасно е обаче вместо въглен да се влага ентеросгел. Тази маска освобождава тъканите в зоната около очите от излишна влага, а лайката действа успокояващо.

За избелване на зъби

Говори се и за използването на активен въглен на прах за почистване на зъбите. Истината е, че такава процедура действително променя усмивката визуално;зъбите стават видимо по-бели, тъй като въгленът освобождава повърхността им от задържани частици храна, плаки от кафе и чай, остатъчни компоненти от цигарения дим. В същото време не бива да забравяме, че колкото и фини да са – частиците въглен действат като абразив. Твърде честото прилагане на такава процедура създава риск от увреждане на зъбния емайл: първите драскотини ще са невидими, но при системното им нанасяне негативният резултат няма да закъснее.

Чревни проблеми. Запек, преяждане, повръщане

При чревни проблеми активният въглен може да стане ефективна част от комплексното лечение, заедно с подходяща диета и прием на други медикаменти. Най-често причина за чревните разстройства са заболявания като гастрит и панкреатит; чревният тракт реагира при простуда и вирусни заболявания и пациентът трябва да се бори с тежки състояния, свързани с разстройство или запек; трябва да преодолява вътрешни процеси от рода на интензивна ферментация, гниене, прекомерно отделяне на газове и интензивен метеоризъм.

Как активният въглен се вписва в лечението на подобни състояния?

  • За нормализирането на сравнително леки отклонения е достатъчно сутрин и вечер да се вземат по две таблетки активен въглен;
  • Ако пациентът страда от разстройство или запек по-дълго от две денонощия, приемът е три пъти дневно по три таблетки;
  • Таблетките не се вземат по време на хранене, а с интервал, час-два преди или след това.

Все пак активният въглен не е панацея и ако въпреки приема му разстройството продължава, трябва да се търси медицинска помощ.

активен въглен
Правилната доза активен въглен с вода помага за оздравяването на стомашно-чревния тракт

Ако пък запекът е причинен от чревна атония или паралелно с него се наблюдава ректално кървене – приемът на въглен е противопоказан.

Дайте мнение и Вие тук!

Доказано – активният въглен облекчава състоянието при преяждане, но трябва да се вземат 2-3 таблетки още при първите симптоми на дискомфорт. При токсични въздействия върху стомашно-чревния тракт и повръщане също може да се разчита на терапия с активен въглен, но само след консултация с лекар. Идеята е вредният агент да се изведе максимално бързо от организма, за да не настъпи обезводняване.

Против напиване

Две до четири таблетки активен въглен, погълнати с негазирана минерална вода преди купон – това според запознати е формулата да не се достигне до неприятните последици от прием на повече алкохол. Този трик спасява от усвояване на вредните компоненти от алкохолния разпад.

Махмурлукът се понася по-безболезнено, ако на сутринта се изпие половин чаша вода с размесен в нея прах от две-три стрити таблетки въглен. Не се препоръчва паралелен прием на други спомагателни продукти против алкохолното отравяне.

За облекчаване на алергия

Активният въглен може да помогне при алергични пристъпи, предизвикани от неподходящи храни. Хранителните алергени се отстраняват бързо от организма с помощта на таблетки, приемани по следната схема: 3-4 приема дневно по три хапчета. Индивидуалната точна доза може да бъде уточнена при консултация със специалист.

За бременни и кърмещи?

Този продукт е един от малкото, допускани при лечение на бременни и кърмачки без риск за здравето им, както и за това на бъдещото дете или кърмачето. Факт: въгленът не се усвоява от организма, не преминава плацентарната преграда, не прониква в майчиното мляко. Ролята му се ограничава до очистването на стомашно-чревния тракт от токсични присъствия.

Активният въглен има специална задача по време на бременност – известни са множеството затруднения на бъдещите майки, които страдат от диспепсия, гадене и повръщане, запек, подуване. За всичко това намесата на въглена без съмнение е нещо добро, но с него не бива да се прекалява: припомняме, че заедно с вредните компоненти въгленът изтегля от организма и полезни минерали, витамини и ферменти. Все пак при проблеми е допустимо да се вземат по 2-3 таблетки около два часа след хранене.

В педиатрията (за деца)

Прилагането на активен въглен за лечение на деца е допустимо при отравяния с храни, химикали и лекарства; при инфекциозни заболявания с повръщане, диария, запек, диспепсия.

Трудно би било за едно малко дете да гълта въглен под формата на таблетки, затова се препоръчват прахчета, смесени с вода, или разтвор от въгленова паста. Ако няма специални препоръки от педиатър, стандартната доза е една таблетка на 5 кг телесно тегло в еднократната доза; прием три пъти дневно. При тежки интоксикации дозата може да бъде увеличена.

За готвене

активен въгленНякои храни, рекламирани като здравословни заради вложените в тях дози активен въглен, според нови изследвания всъщност са опасни. Черните хлебчета, макарони и дори сладолед могат да навредят на здравето, ако се консумират прекалено често. Проблемът е в дозата! Така че увлечението по черните храни може да ни създаде проблеми като запек, авитаминоза, хранителни разстройства при положение, че му се отдаваме редовно.

Противопоказания и вреди

Прилагането на активен въглен действително изисква спазване на дозите, препоръчвани от специалистите при съответни проблеми или при програми за очистване и отслабване. Ето в какви случаи въгленът е противопоказан:

  • Висока индивидуална чувствителност, непоносимост;
  • Язва на стомаха и дванадесетопръстника;
  • Неспецифичен язвен колит;
  • Кървене от стомашно-чревния тракт;
  • Чревна атония;
  • Едновременно прилагане с антитоксични продукти, чието действие започва след усвояването им.

Препаратът всъщност е абсолютно безопасен, но след продължителния му прием могат да се проявят странични ефекти като запек или диария, хиповитаминоза, отслабено усвояване наполезни вещества и хормони от стомашно-чревния тракт.

Видове активен въглен в аптеките, цена

Активният въглен е достъпен продукт, може да се купи от всяка аптека или дрогерия и не е скъп.

Активен въглен на таблетки, капсули

активен въгленТаблетките активен въглен обикновено са пресовки от 250 мг, съчетание на базовия компонент с картофено нишесте. Струват около два лева за опаковка с 20 бройки. Стандартната препоръка за прием е 1-2 таблетки по 2-3 пъти дневно. Приемът е час-час и половина преди или два часа след хранене. Популярен вариант са таблетките от активен въглен и прополис.

Капсулите активен въглен от различни производители са с грамаж от 260 до 560 мг; в зависимост от препоръчваните дневни дози се избира един или друг вариант. Най-често препоръчваният прием е две капсули около два часа след хранене. Цените за опаковки от 100 капсули се движат около 30 лв. и двете форми – таблетки и капсули, са сочени като средство за регулиране на стомашно-чревния тракт при различни отклонения, без тежки интоксикации.

Активен въглен на прах

Популярен продукт за бързо действие при интоксикации е активният въглен на прах; подходящ е за приготвяне на водни смеси, които се изпозват за стомашна промивка и последващ прием. Достъпен е продукт, произведен от черупки на кокосови орехи от Nature`s Way; цената на опаковка от 56 г е около 56 лв. Приемът е: еднократна доза – половин чаена лъжичка в половин чаша вода, веднъж дневно. Взема се 3-4 часа преди или след хранене. Не бива да се приема едновременно с други медикаменти.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Smek

При какви случаи помага смекта

Как се пие смекта, преди или след ядене? Как се разтваря? При повръщане. При гастрит, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *