Хламидоза: Една от най-опасните венерически болести!

Хламидоза, това е най-често предаваната по полов път болест, алармират световните здравни организации.

Милиони са заболелите от хламидоза всяка година, като много често заболяването е съчетано с гонорея, с бактериална вагиноза, с трихомониаза или друго заболяване, което се предава по полов път.

Хламидиите са специфичните микроорганизми, които са причинител на болестта. Те се отличават с полубактериална – полувирусна природа, поради което много трудно самото заболяване се диагностицира.

Трудното установяване на състоянието е свързано и с това, че при много мъже и жени няма видими симптоми. Самото предаване става при пряк контакт на гениталиите – чрез вагиналния секрет или чрез спермата.

Въпреки че вагиналният секс се смята за най-често срещаната причина за предаването на заразата, всеки контакт на секрет с лигавица може да доведе до инфекция. При всяка втора жена, която се оплаква от хронично-възпалително заболяване на половата зона е установено наличието на хламидии.

При мъжете при 40% от случаите, свързани с уринални проблеми, става дума за хламидия.

Вижте подробния ни материал ТУК: 15+ неща за гадната хламидия, които трябва да знаете в момента!

Дайте мнение и Вие тук!

Патологията на хламидозата е различна. Освен неприятни усещания, болка, неразположения, хламидията може да доведе до поражения и на органите извън половата система.

Затруднение при установяването на заболяването произтича и от обстоятелството, че няма точно установена клинична картина. Наложителна е лабораторна диагностика, за да се потвърди или отхвърли вероятността от хламидоза.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Изследвайте се за хламидии, ако имате конюнктивит

Секрециите, паренето в очите, сълзенето и чувството за чуждо тяло, които са най-изявените симптоми на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *