Отказваме цигарите и запазваме килограмите? Ето как е възможно!

Основната причина, поради която мнозина не се решават да се откажат от цигарите и вредния навик тютюнопушене, е страхът, че ще надебелеят драстично.

Факт е, че при мнозина този ефект е налице, но не бива да се смята за нещо непреодолимо. Вземе ли човек веднъж решението, че вече не иска да бъде пушач, той трябва да е непоколебим.

Това какъв метод за отказване на цигарите ще избере – никотинова терапия, лепенки, дъвки или бонбони с никотин, инхалатор или някой от разнообразните медикаменти, които са достъпни в търговската мрежа, зависи от собствените му предпочитания.

Що се отнася до напълняването, за някои пушачи килограм-два отгоре няма да са излишни, защото установено е, че при мнозина цигарите поддържат прекомерно ниско телесното тегло.

Самото тютюнопушене стимулира гени, които са отговорни за преработката на мазнините, което води както до ниското тегло при пушачите, така и по всяка вероятност до трупването на няколко килограма непосредствено след отказването им.

Дайте мнение и Вие тук!

Колкото и банално да звучи, ако контролираме количествата и вида храна, която консумираме след отказването от цигарите, няма как да се стигне до напълняване. Важното е и да запълним ежедневието си с дейности, които отвличат мисълта ни както от идеята за хранене, да заложим на храните, които са източник на разнообразие от полезни вещества, но в същото време не носят на организма ни излишни калории.

Да се доверим на плодовете, зеленчуците.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Медикаменти за отказване на цигари – ефикасни или не

Според проучванията е по-добре да използвате медикаменти за отказване на цигари, отколкото да се опитвате …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!