оригване на гнило и на яйца

Оригване. 10+ възможни причини. Видове и лечение

Оригване: защо се случва, най-често разкриваните причини. Оригване на бебе. Може ли да се предотврати и има ли нужда от лечение. Народна медицина и профилактика

Оригване – това е непроизволно отделяне на газове от стомашно-чревния тракт през устата. Актът не може да бъде контролиран; случва се и при възрастни, и при деца – включително бебета. Главна причина за неприятното оригване е патологично или физиологично натрупване на газове в стомаха.

Какво е оригване? Механизъм на възникването

Какво по-точно е коментираното оригване? То е изхвърлянето на въздух от хранопровода или стомаха, което става чрез спастично съкращение на диафрагмата. Понякога въздухът излиза заедно с течност или съдържимо от стомаха. При приема на храна с всяко преглъщане е нормално да се поеме и до 3 мл въздух на гълтателно движение. Такива дози са необходими за нормалното храносмилане в стомаха; поетите количества въздух се отделят постепенно, без усилие и незабележимо и за самия човек, и за хората наоколо.

Ако обаче поетият въздух е твърде много или има друга причина в стомаха да се задържи голямо количество газ, той излиза шумно, с неприятен и смущаващ звук. Нерядко процесът е съпроводен с излъчване на миризма и с болка, а след това на човека му олеква. Ако са твърде чести тези състояния с подуване на корема, болезнени спазми и оригване с тежка миризма, трябва да се направи медицинска консултация. Не е изключено тормозещото оригване да е симптом на сериозно заболяване.

Видове оригване, симптоми и причините за всяко от тях

Има няколко видове оригване: според основната класификация то може да бъде физиологично или патологично. В първия случай проявата обикновено е единична, докато при патологично оригване се случва многократно. Освен това самото оригване е съпроводено с постоянен или продължителен дискомфорт в коремната и гръдната област, усещане за подуване, болки и пр. При патологичните форми се наблюдава отслабен тонус на сфинктера (мускулен клапан, който регулира прехода на поетата храна от една зона на храносмилателния тракт към друга). В резултат на това газовете от стомаха лесно се насочват към хранопровода и достигат до устната кухина.

оригване - симптоми и причини
При оригване въздухът, събран в стомаха, излиза през хранопровода със залп

Освен това оригването може да бъде квалифицирано като кисело, горчиво, гнилостно, или пък като звучно/ тихо. В повечето случаи патологичното оригване е със специфика, определена от различните нарушения на стомашните функции. Например гнилостната миризма се свързва с язва, задържане и разлагане на храни в стомаха, както и със злокачествени процеси. Киселата миризма е поради прекомерно активно производство на стомашен сок или при дефицита в него на солна киселина. Горчивото се появява, ако в стомаха попаднат жлъчни сокове.

Има и такива случаи, при което с оригването се появява миризма на гранясало масло: това означава, че стомахът не се опразва нормално, т.е. има проблем при транспортирането й към следващата зона на тракта. В други случаи пък оригването е съвсем “анонимно”, без каквато и да е миризма.

Оригване на гладно

Не бива да се омаловажават случаите, когато оригването се случва често и особено ако това става на празен стомах, т.е. не е свързано с прием на храна. Има причина за притеснение и посещението при специалист е най-добрият подход. Още повече – ако при оригването се усеща миризма на развалени яйца или връщане на стомашно съдържимо с горчив или кисел вкус. Със сигурност има някакъв болестен процес в стомашно-чревния тракт на такъв човек и медицинската намеса не бива да закъснява.

Оригването на гладно при здрави хора е белег за отслабване тонуса на сфинктера, който не се затваря добре и пропуска в стомаха излишен въздух. Нерядко такива епизоди има при бременните жени. Специалистите ги свързват с нивата на прогестерон, които отслабват мускулатурата на вътрешните органи.

Оригване на празен стомах може да ви се случи сутрин, ако вечерта сте консумирали бобови храни, зеле, мазни и пикантни блюда. Същият тип дискомфорт могат да понесат и хора с непоносимост към лактоза при употреба на млечни храни. Ако пък един здрав човек си е пийнал бира или газирано в по-големи количества, на сутринта ще преживее същото.

Оригване от нерви

При нервни натоварвания и стрес може да се получи спазъм на хранопровода и това да се отрази на придвижването на храната, на поемането на по-голямо количество въздух. Спокойният човек едва ли ще възприеме болезнено попадането на неголямо количество стомашно съдържимо в хранопровода – но ако е под стрес, чувствителността на хранопровода нараства и той реагира спастично и на съвсем незначителни количества стомашна киселина.

Демир бозан за безсъние

При нервно оригване има и определени затруднения с лечението. Редовно прилаганите антиациди например дори да постигнат ефект, това е временно. Затова при чести прояви на проблем от такъв тип е необходима консултация не само с гастроентеролог, но и с психотерапевт. Доказано е, че когато се подобри устойчивостта на организма към стрес – и нервното оригване изчезва.

Често оригване

Честото оригване не винаги означава заболяване – то може да е свързано с начина на хранене и избора на меню, както и с навици, които нямат връзка с приема на храната. Банална причина е например т.н. аерофагия, т.е. поглъщането на въздух при хранене. Това може да става, ако се храним набързо, не сдавкваме добре или адем в движение.

Повече въздух може да попадне в стомаха и ако при хранене говорим, ако често дъвчем дъвка, носим неудобни протези, ако сме пушачи или ако се лекуваме чрез инхалации. Тъй като става дума за навици, за често допускани грешки – чести ще са и случаите, при които събраният “наднормен” въздух в стомаха излиза чрез оригването. Възможно е също неприятният симптом да се проявява, ако носим прекалено тесни дрехи или стегнати колани.

често оригване - изследвания
В някои случаи оригването е резултат от заболяване; необходими са изследвания

Освен това има храни и напитки, които провокират натрупването на въздух в стомаха. На първо място са газираните напитки, както и мазното, чесънът и лукът, бобовите, кафето и силният чай. Всичко си идва на мястото, ако консумираме всичко това с мярка или ако се откажем от него.

Постоянно, непрекъснато оригване

Постоянното оригване обикновено има болестна причина, но не само. Най-често от това страдат хора с болни зъби, венци или други болести на устната сухина; бременни през втория триместър; проявяващи физическа активност на пълен стомах; споменахме като възможни причини психогенни фактори, аерофагия, прекалена и постоянна консумация на газирано.

Ако неприятното оригване се случва на празен стомах, след хранене и дори след глътка вода – почти сигурно е налице някакво заболяване и трябва да се иде на лекар.

Честата или постоянна проява на оригването може да има връзка с гастрит, язва, херния на хранопровода, нарушена киселинност на стомаха, гастродуоденит, гастродуденален рефлукс, възпаление на жлъчния мехур, нарушен отток на жлъчни сокове, нарушени гълтателни рефлекси, чернодробни заболявания.

Оригване и газове

Когато природата на дадено оригване е патологична – т.е. свързана със заболяване, обикновено са налице и паралелно проявяващи се други отклонения. Едно от тях често е метеоризмът – натрупване на газове в чревния тракт. Могат да се развият диспептични разстройства като гадене, повръщане, диария или констипация; появяват се киселини и болки в стомаха.

Оригване с тежест в стомаха

Такава комбинация от симптоми може да се случи на бременни през първия триместър, но също така и при някои болестни състояния. Обикновено след оригване се получава усещане за олекване, но ако са налице болестни изменения в храносмилателната система, облекчение няма. Няма да да има, ако човекът преяжда постоянно, ако е пушач или предпочита пикантни и мазни, както и трудносмилаеми храни. Във всички тези случаи стомашната лигавица е раздразнена, стомахът – травмиран.

Тежест с гадене може да се появи при диспепсия; това разстройство обикновено се развива и с ранно насищане при хранене, повишен метеоризъм, болки в стомаха.

Тежестта в стомаха все пак не винаги е признак на заболяване. Например при бременност, както споменахме, това е последица от промените в организма на бъдещата майка. Нарастващият в утробата й плод кара всички нейни жизнени системи да се приспособяват, включително диафрагмата и стомаха. Променя се и киселинността на стомашния сок, може да се развие токсикоза на ранната бременност, при която усещането за тежест е преходно.

Оригване с лош дъх на гнило (на развалени яйца)

Оригването с гнилостен дъх – миризмата е на развалени яйца, е симптом на тежки заболявания. Понякога заедно с въздуха хранопроводът изтласква в устната кухина полупреработена храна. Така се случва, ако по храносмилателното трасе се развива онкологичен процес или се касае за вирусен хепатит, засегнат е черният дроб.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Обяснението за гнилостната миризма е в това, че при съответни болестни състояния в стомаха се образува сероводород при ниска киселинност на стомашните сокове и активно размножаване на бактериални щамове. Нерядко след диагностични процедури се установява атрофичен гастрит с деградация на лигавицата и загуба на жлези, генериращи стомашните сокове. Възможно обяснение може да бъде склеродермия на лигавицата в хранопровода, болест на Крон и пр.

Още случаи, при които може да се издиша гнилостен въздух, са тези с непоносимост към лактоза или глутен – получава се при консумация на млечни или тестени храни.

оригване с дъх на развалени яйца и на гнило
Хранителният режим може да ви избави от оригване
  • За болестно състояние свидетелства и горчивият вкус в устата след оригване. Той може да означава масивно възпаление, изхвърляне на съдържимо с жлъчен сок от дванадесетопръстника поради гастро-езофагеален рефлукс. Горчиво оригване обаче може да има и след прием на медикаменти.

Тревожен симптом е ацетоновата миризма при оригване: това се случва при диабет, ако се развие опасното състояние кетоацидоза.

Болки зад гръдната кост и оригване

Честото оригване, придружено с болки зад гръдната кост или в лявата половина на гръдния кош, това са комплекс от признаци на гастро-езофагеалния рефлукс. Неприятните усещания са свързани с излив на стомашно съдържимо с висока киселинност в хранопровода. Лигавицата на този сегмент от храносмилателната система не е пригодена да понася подобни атаки, затова въпросните епизоди причиняват парене, болка, дискомфорт, а при повтарящи се пристъпи настъпват трайни увреждания на атакуваната тъкан.

Към тази симптоматика могат да се добавят още признаци като кашлица, задух, тахикардия и аритмия, трудности при гълтане и фарингит.

Оригване и киселини

Комбинацията с кисела миризма и кисел вкус означава нарушен киселинен баланс в стомаха. Допълнителни симптоми са влошеният апетит, гадене и повръщане, болки в стомаха. Белезите са на гастрит, недостатъчност на кардиалния сфинктер и допуск на стомашно съдържимо към хранопровода. Понякога – развитие на язва.

https://www.lekar.bg/2014/10/24/%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%B0-2/

Оригване на бебе или новородено

При бебетата въпросът с оригването е специфичен: мъниците поглъщат много въздух, докато бозаят или се хранят с биберон. Ето защо задължителен финал на всяко хранене е оригването – има си техники, които всяка майка усвоява; оригването предотвратява повръщането на поетото мляко. В този смисъл интересът към бебешкото оригване е специален и то трябва да се приема като нещо нормално. Не е така обаче, ако изтласканият въздух има някоа от вече коментираните болестни миризми – гнилостна, кисела или на ацетон. Тогава контактът с лекар трябва да е спешен.

Лечение

При патологично оригване е необходима терапия на основното заболяване, което означава да бъде диагностицирана причината за неприятните прояви. Ако оригването е физиологично – трябва да се преразгледа на първо място храненето. Често прилагани медикаменти са омепразол – преди хранене, мотилиум, панкреатин, сметка, алмагел.

За известно време се изключват храните, които предизвикват усилено образуване на газове и ферментация – зеле, бобови, газирани напитки, чер хляб, яйца, хляб с мая. Лечебен ефект имат диетите с прясно изцедени зеленчукови сокове, които редуцират киселинността – от червено цвекло, от моркови. Препоръчват се и слабо алкални минерални води без газировка.

Народна медицина

Народната медицина препоръчва различни билкови чайове и отвари, чиято роля е да успокоят възпалените лигавици и да оптимизират перисталтиката на храносмилателния тракт. Ето няколко предложения:

  • Смесват се два грама блатен трилистник, по 15 г семе от копър, бял равнец и мента, 30 г жълт кантарион. Две супени лъжици от тази смес се заливат с две чаши вряла вода; запарват се в продължение на 4 часа. Прецеждаме; цялата течност се изпива в рамките на един ден, като се приемат по 1-2 супени лъжици от време на време.

100 г сок от алое се смесват със 100 г сок от боровинки, 200 мл вряла вода и една супена лъжица мед. Пие се три пъти дневно по една супена лъжица в продължение на седмица. След месец модулът може да се повтори.

  • Равни части сок от морков и суров картоф се смесват; пие се три пъти дневно по половин чаша преди хранене.

За следващата рецепта е необходима билката будра – вид бръшлян, популярен още и като кучешка мента. 5 г суха билка се кипват в чаша вода; прецеждаме веднага и пием вместо чай.

оригване, народна медицина
Сокът от алое лекува честото оригване
  • 20-30 г сух корен от девесил запарваме в литър вряла вода. Прецеждаме след десетина минути; пие се вместо чай 2-3 пъти дневно по половин до една чаша.

Профилактика

Неприятното оригване може да се избягва, ако се спазват някои прости правила. Така например трябва да изоставим навика постоянно да дъвчем дъвка: това активира отделянето на много слюнка, а заедно с нея поглъщаме и излишни количества въздух. За предпочитане е да намалим и консумацията на газирани напитки – причината е ясна; може и съвсем да се откажем от тях и нищо няма да изгубим.

Нормално е да пием вода от чаша: ако предпочитаме пиене през сламка, обяснимо е последващото оригване.

По-малко въздух ще погълнем при хранене, ако дъвчем грижливо и не бързаме да се наядем. Бавното хранене и поглъщането на добре сдъвкана храна намалява газообразуването в стомаха и подобрява храносмилането. Да се говори на масата е приятно, но това също стимулира поглъщането на доста въздух.

Добре е да сме внимателни при избора на меню: има храни като суфлетата и млечните коктейли, които сами по себе си са “въздушни”; в стомаха този въздух се освобождава и е над нормата.

Когато сме нервни, често посягаме към някаква храна и за успокоение бързо-бързо се натъпкваме с нея…и с много въздух. Добре е да търсим други начини за разреждане на напрежението.

  • Ако оригването често ни притеснява, трябва да проверим дали не сме алергични към някакви храни. Най-често ни атакуват алергените, които се съдържат в яйцата, шоколада, пшеницата, соята, царевицата, орехите, цитрусовите плодове.
  • Грешка е да си легнем с пълен стомах: след хранене е добре да свършим някаква работа или да се разходим. В легнало положение пълният стомах лесно се освобождава от натоварването, като връща обратно част от храната и образуваните при преработването й газове.
  • Ако сме изпълнили всички тези полезни съвети, но оригването продължава да ни тормози – очевидно имаме нужда от лекар. Колкото по-рано го потърсим, толкова по-бързо ще си решим проблема с неприятното оригване.

Източници:

Първоначално публикувано на:12.03.2019 @ 6:43

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

лекарство за лош дъх, антибиотик

Хомеопатични лекарства за лош дъх. Антибиотик и др. хапчета

Кое е доброто хомеопатично лекарство за лош дъх? Кой антибиотик изписват? Видове хапчета и пробиотици. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *