учените спорят по проблема, който придоби глобални мащаби

Как да запълним недостига или тоталната липса на сън

Хората, които не се грижат за отдиха си, стигат до липса или недостиг на сън, рискуват сериозно да увредят здравето си.

Изследователите на Медицинското училище на Хравардския униврситет смятат, че недостигът на сън през седмицата може да бъде компенсиран: достатъчно е човек да си отспи през почивните дни или през следващата седмица. Впрочем, съществува и напълно противоположна гледна точка. По мнение на учените от Северозападния университет на Илинойс, дефицитът на съня само се натрупва, но не се попълва.

Въпреки многогодишните изследвания и усилия на хиляди учени, сънят си остава загадъчно явление, като до ден днешен за него се правят всякакви противоречащи си един на друг изводи.

Това особено касае продължителността на съня на здравия човек. При това има моменти, ч които мнението на повечето учени съвпада. Те са няколко.

Първо. Продължителността на съня на здрав работещ човек трябва да е 7–8 часа на денонощие. Индивидуалната потребност зависи от пола, възрастта, цвета на кожата и даже от социалното положение. Така, след проверката на 670 респондента на възраст от 38 до 50 г. изследователите на Чикагския университет съобщиха, че най-голяма е продължителността на съня на жените от бялата раса.

Средно те потъват в обятията на Морфей за 6 часа 42 минути в денонощие. Най-малко от всички спят мъжете от негроидната раса. Те потъват в сън за 5 часа 6 минути на ден. По думите на изследователите, на ефективността на съня влияят и други фактори, например нивото на доходите и заетостта. По техни данни на хората с най-малък доход им трябва повече време за да заспят, а сънят им е крайно неспокоен.

Освен това хората на умствения труд са склонни към по-продължителен сън, отколкото тези, които се занимават с физически труд. Тези изводи не се оспорват от никого: индивидуалните особености на организма и психическата конституция диктуват индивидуалната продължителност на нормалния сън. Полярни мнения битуват за това доколко може да се компенсира недоспиването.

Реално ли е да си отспиш за седмицата? Харвардските медици предполагат, че да. В своето изследване лекарите сформирали групи от здрави мъже и жени от 21–38 г., които получавали 8, 6 или 4 часа сън на нощ или не са имали възможност да спят въобще в продължение на три поредни нощи. През деня не се разрешавало да се спи. На всеки два часа по време на бодърстването участниците в експеримента преминавали през тестове за реакцията, паметта и познавателната способност.

След две седмици специалистите направили извода, че лишаването от сън, безусловно, оказва негативно влияние върху здравето на човека, но пропуснатите часове за сън могат да се попълнят. Ако сте пропуснали 10 часа сън за повече от една седмица, трябва да се наспите докрая на седмицата, както и през следващата, казват изследователите. Ако страдате от хронично безсъние от десетилетия, можете да си отспите за няколко седмици нормален здрав сън.

Дайте мнение и Вие тук!

«Позволете ни да не ви вярваме!» – заявиха техните колеги от Северозападния университет (щата Илинойс) и привели своя аргументация. Тяхното изследване, публикувано в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, свидетелства: когато мишките не си доспиват няколко дни подред, те вече не се опитват да компенсират изгубените часове, макар и дефицитът на сън да се наорупва.

“Фигурин

«Губи се самата способност да се компенсира загубата на сън, а това вреди на физическото и менталното здраве», – обяснява ръководителят на групата изследователи професор Фред Тарек. По оценките на учените, през1960-е години хората са спали повече от 8 часа на денонощие. Сега те спят около 6 часа. Симптомите на недоспиване включват увеличено тегло, раздразнителност, халюцинации и депресия, разказва професор Ръсел Фостер от Оксфордския университет.

Освен това недоспиването отслабва способността на мозъка да взема нови решения. Това има пагубен ефект, казва той, защото хората, които страдат от недостиг на сън, започват все по-трудно да се справят с различни задачи, макар и да не чувстват сънливост. По думите на професор Фостер, ние се превръщаме в «цивилизация зомби», тъй като недостигът на сън отслабва гъвкавостта на ума, пподрива паметта и здравето, повишава риска от нещастни случаи.

«Нашето общество, което бодърства 24 часа в денонощие, 7 дни седмично, смята, че можем да забравим за своята биология. Но това е невъзможно», – казва той. «Къде е истината, братко?» – да зададем въпроса, и да надникнем въпросително в честните очи на представителите на всяка от научните школи, притиснати до стената, в тясно място, от търсачите на правда. А истината, изглежда е по-присъща на древните. Както е писал в един от своите трактати един от бащите на медицината, римлянинът Гален: «7 часа сън са достатъчни за здравия, 8 дай на болния и стареца, но 9 не позволявай никому»!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лекарства и лечение при паник атаки и страхова невроза

Лекарства за паник атаки, хапчета за страхова невроза

Мнения за най-добрите хапчета за страхова невроза. Лекарства за паник атаки. Какво да пием? Билкови …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *