Червени петна по кожата – трябва ли да се притесняваме?

Кога на появата на червени петна по кожата трябва да се обърне по-сериозно внимание?

Ако по кожата на тялото ви се появяват червени петна, това може да е признак за кожно заболяване. В същото време, петната могат да са и симптом на болест, поразила вътрешните органи, на настъпило нарушение в обмяната на веществата.

Не бива да се пренебрегва и зачервяването на кожата, породено от емоция като гнява, срам, нервност, което състояние се дължи на така наречената ангионевротична артериална хиперемия.

Когато червените петна в областта на лицето са трайни и обхващат най-вече зоната на бузите, това може да е признак за заболяване на сърцето.

Получава се и при хората, които системно злоупотребяват с алкохол, като при тях е израз на поражения, настъпили в черния дроб.

Дайте мнение и Вие тук!

Когато червените петна са свързани с остри инфекциозни заболявания, най-вече при децата, те често са съпътствани и от проявления, обхващащи целия организъм, като треска, умора и болка в мускулите, цялостно отпадане.

При подобни случаи червените петна са предизвикани от разширението на определени зони или от кожни кръвоизливи. Когато червените петна по кожата са постоянен проблем, то по всяка вероятност става дума за заболяване с хроничен характер. В повечето случаи тези заболявания поразяват стените на кръвоносните съдове.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!