Червени точки по тялото, увреден черен дроб?

Червени точки по тялото и петна. Значат ли увреден черен дроб?

Чернодробната патология често е придружена от външни признаци. Те могат да бъдат червени точки по тялото, петна и др. Каква е тяхната връзка с органа черен дроб?

Чернодробните точки имат различни форми, размери, локализация и характер на поява. Те са добър диагностичен знак. Самият пациент може да си помисли, че новото петънце, което се е появило на кожата му, е бенка. Но симптомите, придружаващи появата му, ще ви информират за евентуалната необходимост да се консултирате със специалист за съвет.

Разновидности на червени точки

  • Големи петна – екхимоза – възникват поради дефицит на протромбинови фактори, а малки петехии се появяват поради тромбоцитна недостатъчност.
  • Точки по дланите. Те се появяват при цироза на черния дроб. Това са така наречените чернодробни длани.
  • Сияйни паякообразни вени се появяват на различни части на тялото – лицевата и шийната повърхности, раменете и предмишниците, задната част на ръцете.
    По кожата може да се появят разчесвания при жълтеница, които са придружени от сърбеж. Билирубинът се натрупва в дермата и дразни нервните окончания. Човек се чеше навсякъде, оставяйки малки драскотини.
  • Заради повишено съдържание на холестерол в кръвта се появяват ксантоми и ксантелазми. Това са жълти петна по кожата, които представляват натрупвания на липиди с ниска до много ниска плътност.
  • Когато метаболизмът на желязото е нарушен поради чернодробни патологии, кожата става сива с обриви. Ако мелатонинът се свръхпроизвежда, човекът става леко бронзов на вид.

cheren-drob-cherveni-petna-po-tyaloto-01

Защо се появяват?

  • Дисфункцията на черния дроб се проявява чрез различни кожни прояви. Червените точки по тялото са резултат от недостиг на определени белтъчни фактори, синтезирани от чернодробните клетки.
  • Обрив с малки точки се появява на кожата, когато черният дроб синтезира малко количество вещества, полезни за коагулационната и съсирваща функция на кръвта. Ако няма достатъчно протромбин и тромбоцити в кръвта, настъпват леки кръвоизливи. А също така при чернодробни патологии имунитетът намалява. В този случай пустулите се появяват на повърхността на кожата.
  • Папулите и пустулите по кожата показват алергии. И когато се появят паякообразни вени, това е сигнал за възпаление на подкожните съдове.

Други кожни проблеми

При патологии на вътрешните органи кожните прояви винаги присъстват. Обривите се появяват при инфекциозни заболявания, заболявания на съединителната тъкан, на опорно-двигателния апарат, при алергични заболявания и имунодефицит. Но при чернодробни проблеми те не са единственият кожен симптом. Ако човек има хепатит, цироза или други заболявания на черния дроб, те се изразяват със следните дерматологични прояви:

  • Жълтеница. Има няколко признака за нея, но основната класификация разделя този кожен признак на надхепатално, паренхиматозно и подхепатално пожълтяване. Всички видове се провокират от натрупването на директно и индиректно натрупване на билирубин в тъканите.
  • Разширени вени. Този симптом се нарича още „главата на Медуза“. Проявява се под формата на разширени вени в долната част на корема. Има такава симптоматика при цироза.
  • Пукнатини и лющене. Тази симптоматика възниква поради недостиг на витамини.
  • Изменение в цвета на кожата. При различни чернодробни заболявания токсичният пигмент се натрупва в повърхностните слоеве на дермата. Кожата на човека става бронзова или сивкава на цвят.
  • Стрии. На страничната повърхност на корема се появяват ивици или стрии, симетрично отдясно и отляво.

Какво да правя?

Само лекар може да открие със сигурност причината за обрива.

Ако човек има кожен обрив, той трябва незабавно да се консултира с общопрактикуващ лекар за първоначална диференциална диагноза. Следващата стъпка е отиване на тесен специалист – дерматолог, алерголог, специалист по инфекциозни болести, имунолог или ревматолог. Специалистите предписват на пациента определени биохимични и общоклинични анализи, а може да се направи и инструментално изследване. Въз основа на тях се изяснява диагнозата и се определя тактиката на лечение. Ако се направи заключение за чернодробния характер на патологията, на пациента се предписва детоксикация, поддържаща и противовъзпалителна терапия. За лечение на козметични дефекти от кожни обриви се препоръчва използването на външни лекарства – мехлеми, кремове и гелове. Наложително е да се подложите на последващ преглед при лекуващия лекар, за да се изяснят по-нататъшните тактики на лекарствената терапия.

Погледнете и ТОВА:

Пет добри рецепти за пречистване на черния дроб

Профилактика и предотвратяване

Ако човек открие нови бенки, точки, петна или драскотини в себе си и появата им е съпроводена с появата на характерни симптоми, той трябва да се консултира с личния лекар. Навременното търсене на съвет е най-добрият начин за предотвратяване на усложненията.

Но за да не се разболее и да избегне появата на тази симптоматика, пациентът трябва да се придържа към диета, да не яде мазни, пържени, пушени храни. Също така трябва да избягвате да посещавате салони за нокти, където можете да получите вирусен хепатит. Отличен начин за профилактика е личната хигиена, тъй като чрез мръсни ръце се предава хепатит А или болест на Боткин. За да избегнете появата на червени петна, като знак за цироза, трябва да пиете алкохол умерено, а още по-добре е изобщо да не го пиете.

Дайте мнение и Вие тук!

Кога трябва да се обърне по-сериозно внимание?

Демир бозан за безсъние

Ако по кожата на тялото ви се появяват червени петна, това може да е признак за кожно заболяване. В същото време, петната могат да са и симптом на болест, поразила вътрешните органи, на настъпило нарушение в обмяната на веществата.

Не бива да се пренебрегва и зачервяването на кожата, породено от емоция като гнява, срам, нервност, което състояние се дължи на така наречената ангионевротична артериална хиперемия.

Когато червените петна в областта на лицето са трайни и обхващат най-вече зоната на бузите, това може да е признак за заболяване на сърцето.

Получава се и при хората, които системно злоупотребяват с алкохол, като при тях е израз на поражения, настъпили в черния дроб.cheren-drob-cherveni-petna-po-tyaloto-03

Когато червените петна са свързани с остри инфекциозни заболявания, най-вече при децата, те често са съпътствани и от проявления, обхващащи целия организъм, като треска, умора и болка в мускулите, цялостно отпадане.

При подобни случаи червените петна са предизвикани от разширението на определени зони или от кожни кръвоизливи. Когато червените петна по кожата са постоянен проблем, то по всяка вероятност става дума за заболяване с хроничен характер. В повечето случаи тези заболявания поразяват стените на кръвоносните съдове.

Вижте и ТОВА:

Цироза на черния дроб. Последен стадий и преди това. Какво да правим?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

глисти

Глисти – тази опасна напаст

Симптоми. Отслабване при глисти. Кашлица. Болки в корема и в стомаха. Запек. Разстройство (диария). Безсъние. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *