домашна маска против косопад
03 домашна маска против косопад

Няколко вида домашна маска против косопад + коментар на трихолог

Ако искате да си направите домашна маска за коса, интернет ще ви предложи 1001 рецепти.

Кои домашни маски обаче са наистина полезни, кои са безполезни, но безопасни, и кои могат да причинят непоправима вреда на косата ви? Зададохме този въпрос на трихолога и споделяме отговорите му с вас.

Тинктура от червен лют пипер срещу косопад

(нарязва се 1 голяма люта червена чушка и се залива с 1 чаша водка. Поставете буркана на тъмно място и оставете за 1-3 седмици). Втрийте в корените.

Коментар на трихолога: добро средство за подобряване на притока на кръв, има дразнещо свойство. В случай на алопеция ареата е противопоказано, тъй като съществува риск от влошаване на състоянието на косата под формата на интензивна загуба на коса. При лечението на други видове косопад той може да се използва в комплексната терапия като допълнителен инструмент. Но сама по себе си такава маска няма да реши проблема със загубата на коса.

Маски на основата на бирена мая.

Коментар на трихолога: По-добре е да пиете бирена мая вътрешно, тя имат много микроелементи, това е полезно.

Маски на основата на растителни масла

Коментар на трихолога: Идеята е добра. По-добре е да използвате не 1 масло, а да смесите няколко (маслина, кокос, макадамия, ший, жожоба, гроздови семки, кимион, праскова, рицин и др.). Нанесете върху косата и корените, задръжте за 40-60 минути, изплакнете с шампоан. Често не си струва да се прави. В случай на възпалителни процеси по кожата на главата и прояви на себорея и пърхот, също е по-добре да не се правят маслени маски. Те няма да ви спасят от косопад, но просто можете периодично да подхранвате косата си.

Яйчени маски

(яйце-чесън, яйчен оцет, яйце-кисело мляко и др.)

Коментар на трихолога: Ползите от втриването на сурово яйце в косата са силно преувеличени. Ако все пак искате да направите маска с яйце, изберете най-простата рецепта: разбийте 2 яйца в чаша, добавете малко топла вода, разпределете цялата смес по косата си и оставете за 15 минути, след което изплакнете с вода. Тази “маска” може да помогне за предотвратяване на пърхот.
По принцип ефектът от такива маски може да бъде само антистресов – докато готвите всичко (и колкото повече съставки, толкова по-дълъг е процесът), нанасяте и седите 40-50 минути, ще си починете и ще се отпуснете. Психологическият момент наистина е много важен, защото косата често реагира на стрес. Така че тук терапията вече не е за косата, а за душата.
Но що се отнася до добавянето на лук, чесън и оцет – всичко това заплашва с постоянна неприятна миризма за цялата седмица. Още ТУК: Работещи видове маска за коса с яйце!

Билкови отвари. Невен

Коментар на трихолога: Билковите отвари за изплакване на косата са нещо хубаво. Има специални формули за борба с проявите на пърхот, те могат да се използват при грижа за кожата за чувствителен скалп. Определено можете.

Дайте мнение и Вие тук!

Сам мога да препоръчам изплакване на базата на невен: на 1 супена лъжица невен вземаме 2 чаши вряща вода и оставяме за 30 минути, след което поставяме всичко върху чист скалп и по цялата дължина на косата, с найлонова шапчица на върха. Стоим 30 минути. Не е нужно да изплаквате косата си.

Още три маски

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Предлагаме ви набор от маски за коса, които се приготвят в домашни условия и които ще ви подпомогнат в борбата с усиления косопад.

Ето ги и тях:

  • домашно приготвена маска за коса против косопад с мед – към една с. л. мед се добавя същото количество рициново масло, един жълтък, една с. л. ром и комбинирани витамини А и D. Съставките се объркват добре, след което маската се нанася плътно в корените на косата, а след това по цялата й дължина. След нанасянето на маската, главата се обвива добре с найлон и предварително затоплена кърпа, като добре е да се престои поне два часа. След това маската се измива обилно с топла вода.
  • маска за коса против косопад, приготвена с хмелни шишарки – за приготвянето на тази маска е необходим един пресен хмел. Една с. л. от него се залива с чаша вряла вода, а след изстиването на сместа, тя се натрива усърдно в скалпа;
  • маска против косопад, приготвена от коприва – маската се приготвя, като една супена лъжица сухи листа от коприва се залеят с 200 мл. вряла вода. Покриват се, а след като изстинат сместа се втрива в скалпа, като се използва памучен тампон. Процедурата е добре да се прилага по няколко пъти в седмицата.

Вижте и ТОВА:

Витамини за коса, за растеж и против косопад: Кои са най-добрите?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Каква е разликата между Приорин и Приорин Екстра

Каква е разликата между Приорин и Приорин Екстра

Приорин и Приорин Екстра са два популярни продукта на пазара за грижа за косата, които …

2 Мнения

  1. Хубави рецепти и идеи. И аз обичам да си правя различни маски за коса. Обожавам хмела, като съставка в козметиката за коса. Последния продукт, който ползвах е шампоан за растеж на косата с хмел. Обожавам го, както и цялата гама с хмел – балсам за коса, лосион и душ гел.
    Шампоан за растеж на косата с хмел -http://foryoubg.com/products.php?id=810

  2. Станислав

    Шменти-капели по вечна тема. Всеки може да се упражнява по правопис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *