4 прости съвета за правилна интимна хигиена

Гинеколози от цял свят са категорични, че често в желанието си да постигнат максималното по отношение на интимната си хигиена, много жени не само че прекаляват, но и допускат някои съществени грешки.

При други е точно обратното – от невнимание и незаинтересованост те отново не постъпват правилно, когато на дневен ред е поддържането на здравето и чистотата там долу.

Специалистите дори са в състояние да посочат кои са най-честите пропуски от страна на представителките на нежния пол по отношение на интимната им хигиена, които се превръщат в повод за нарушения на влагалищния баланс, за възпаления и дори за развитието на инфекции.

Като най-честа причина се посочва попадането на пяна във влагалището, което ако е често явление, може да доведе до дисбактериоза. Ето ги и трите основни съвета:

– интимната зона на жената се измива с приятно топла вода и чисти ръце. Посоката на подмиване е отпред назад, като препоръчителни са интимните гелове с растителен екстракт, защото се смята, че те не предизвикват сухота, раздразнение, като в същото време освежават и успокояват;

– добре е да не се използва сапун – с него може да се измива само кожата отвън, но не и самото влагалище;

Дайте мнение и Вие тук!

– не бива да се насочва силна струя към влагалището, защото водата ще отмия секрецията, която го предпазва от попадането на вредни бактерии;

– добре е да не се използва и гъба, тъй като тя може да нанесе невидими наранявания по изключително нежната кожа. По същата причина подсушаването трябва да става с мека кърпа.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *