Да избегнем заразяването с хламидия!

Заразяването с хламидия става не само по полов път!

Въпреки че голяма част от болните от хламидоза са се заразили след полов контакт с преносител на заразата, съществуват и други начини здрав човек да се разболее.

Именно поради това спазването на висока лична хигиена е от особено значение.

Когато става дума за заразяване след секс, трябва да се има предвид, че това може да стане след вагинален, анален или орален сексуален контакт. В такива случаи заболяването се нарича урогенитална хламидоза.

Освен от интимния партньор, заразяването с хламидия може да стане и по битов път. Ръкостискането с човек, който страда от болестта, също може да предизвика пренос на вътреклетъчните паразити, от които болестта се развива.

Същото се отнася и за използването на общи прибори за хранене, предмети от бита, консумативи за обща употреба. Опасност крият и водните басейни, тъй като причинителят на заболяването остава активен и във водна среда. Новородено дете също може да е заразено след преминаването през родовите канали на майка си.

Дайте мнение и Вие тук!

Хламидозата се отличава с инкубационен период от около 4 седмици, като специфични за заболяването симптоми не съществуват. Първият знак за наличието на заболяване при пациента е дискомфортът в отделителната система.

Важно е да се знае, че хламидозата може да протича безсимптомно, но през това време хламидиите се прикрепят към клетките и започват да се възпроизвеждат.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

азитрокс azitrox

Азитрокс: Плюсове и минуси, приложение и мнения

♠ Какво е ♠ Приложение ♠ При хламидия ♠ При грип, ангина, пневмония ♠ При …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!