Рак на дебелото черво – ето как да се предпазим!

Ежедневният прием на аспирин е в състояние да намали риска от рак на дебелото черво неколкократно, показват нови проучвания в областта, разпространени от Би Би Си.

Според изследователите, които стоят зад проекта, два хапчета на ден, приемани за период от две години, са достатъчни, за да намалят риска от заболяването с 63% при пациенти, които спадат към рисковата група, допълва електронното издание dnes.bg, позовавайки се на доклад, публикуван в The Lancet.

Проф. сър Джон Бърн, под чието ръководство са били проведени проучванията, е категоричен – доказателствата за благотворния ефект на аспирина по отношение на превенцията на рак на дебелото черво „изглеждат поразително силни”.

Той разказва, че в проведения от него и хората му експеримент участие взели 861 пациенти, разделени в две групи, на които поставена била диагнозата Синдром на Линч.

Това е заболяване, което се развива при мутация на ген, която на свой ред е предпоставка за появата на рак на матката, на стомаха, така също и на дебелото черво.

Дайте мнение и Вие тук!

ВНИМАНИЕ: На сайта имаме и по-подробен материал за рака на дебелото черво:

По време на наблюденията до развитието на ракови клетки се стигнало при 34-ма от следените пациенти, които били разпределени в групата, на която не се давал аспирин ежедневно. Пациентите от другата група, на свой ред, приемали по 600 милиграма все ден, а при тях случаите на развитието на рак били 19.

Ако приемът продължи две и повече години, учените са категорични, че рискът може да се намали с 63%.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Ракът на дебелото черво може да се избегне чрез приема на аспирин

Как аспиринът пречи за появата на рак на дебелото черво. Научен материал по информация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!