безболезнено обезкосмяване епилация 03

Какво трябва да знаем преди и след лазерна епилация + обезболяване при епилация с крем и др.

Досадните проблеми с окосмяването могат да бъдат решени ефективно единствено с лазерна епилация.

В сравнение със стандартните методи като кола маска, използване на уреди като самобръсначка, епилатор и др., процедурата лазерна епилация е с много повече предимства. Обезкосмяването с лазер е подходящо за кожа с всякакъв цвят и тен, а още след първата сесия има видими резултати.
Като медицинска практика обезкосмяването със съвременен лазер се извършва по строг медицински протокол и под контрола на дерматолог. Освен обстойния дерматологичен преглед и предварителните тестове на чувствителните зони, преди и след процедурите има специфични изисквания за лазерна епилация.

Какво да правим преди провеждане на първата процедура?

За да разчитате на оптимален резултат, са нужни 6-8 процедури с лазер. Подготовката за първата сесия включва:

Бръснене на зоната

1-2 дни преди третиране на съответната зона е необходимо да я обръснете. Когато настъпи моментът на депилиране, косъмчетата трябва да са с дължина 2-3 мм.

Избягване на пилинги и излагане на слънце

Най-малко 4 седмици преди процедурата е важно да избягвате химически пилинг или дермабразио и др.
От 2 до 4 седмици преди обезкосмяването не трябва също да се излагате на слънце или да се стремите да придобиете изкуствен тен.

Без кола маска

Основно изискване е и да не сте използвали кола маска върху областта, която предстои да бъде обезкосмявана, поне от 4 до 6 седмици преди сесията.
Трябва да избягвате всякакъв метод за премахване на космите от дадена част на тялото си, който няма да позволи на космения фоликул да се оформи и да расте, или да подложи на риск ефикасността на лазерната процедура.

lazerna-epilacia-02

Какви грижи да положим за кожата си след процедурата?

След края на всяка от манипулациите за премахване на окосмяването трябва да се грижите съвсем отговорно за кожата си.

Избягвайте фитнес, сауна, парна баня

Спазването на това изискване за около 20 дни ще ви предпази от повишено изпотяване, което може да предизвика възпаление на фоликулите.

Хидратиране

Интензивната хидратация е нужна, за да се възстанови максимално кожата. Ще помогне приемът на достатъчно количество вода и локалното използване на хидратиращи продукти от доказани производители и с добри съставки. Кремовете и геловете можете да прилагате по-често, за да се премахне усещането за стягане.

По-хладни душове
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Поне 2-3 дни не трябва да плувате в басейн или езеро поради риск от инфекции. Хладките душове, но не по-рано от един ден, ще подпомогнат стягането на третираната кожа.

Слънцезащитен фактор 50 SPF

След лазерно обезкосмяване не се препоръчват слънчевите бани. Слънчевите лъчи действат подобно на лазерното излъчване и рискувате изгаряния по кожата. Когато сте навън, независимо от сезона, прилагайте на третираните с лазер места слънцезащитни кремове с фактор 50 SPF за защита от вредните UV лъчи.

безболезнено обезкосмяване епилация 01

Дайте мнение и Вие тук!
Носене на широки памучни дрехи

В следващите 24-48 часа след лазерната сесия е добре да обличате широки памучни дрехи, за да не се раздразни станалата по-чувствителна кожа.
Какво ще правите след лазерните сесии е важно толкова много, колкото и преди нея. Спазвайки съветите на специалистите, ще имате здрава и гладка кожа.

Вижте и ТОВА:

Епилация, депилация, бръснене и други видове топ методи за обезкосмяване!

Още 5 начина за обезболяване при епилация (обикновена)

Премахването на излишното окосмяване (епилация) често е не само неприятен, но и болезнен процес.

безболезнено обезкосмяване епилация 02

Мнозина отлагат до последно да се срещнат очи в очи в избраното от тях средство за епилация или депилация.

Но всички жени, а и голяма част от представителите на силния пол, знаят, че няма нищо по-приятно от гладка и мека кожа, затова, макар с нежелание, се подлагат на поредната епилираща процедура, надявайки се, че ще е по-малко болезнена от предишната.

Ето и нашето предложение за 5 начина, чрез които ще можете да намалите болката по време на епилация:

  • 1. натъркайте зоната, която ще епилирате, с кубче лед. Така хем ще изстудите мястото и ще боли по-малко, хем косъмчетата ще щръкнат и до едно ще бъдат уловени от епилатора (или използваното от вас средство за епилация);
  • 2. при епилация на мишници можете да натъркате мястото с памуче, натопено в йод. По този начин болката ще е по-слаба, а и ще се предпазите от възпаления;
  • 3. ако ще епилирате краката си, можете да приложите обезболяваща процедура със спирт – мажете краката и те изтръпват;
  • 4. друг изпитан метод за намаляване на болката е отскубването на няколко косъмчета предварително. Така мястото ще изтръпне и по-лесно ще действате с епилатора;
  • 5. пръскането на лидокаин под формата на спрей също намалява болката.

И едно нагледно видео по темата:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лазерна епилация lazerna-epilacia-01

Всичко, което трябва да знаете за лазерната епилация

Kрасивата гладка кожа несъмнено е една от мечтите на всяка жена. Колко пъти ви се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *