Индрише. Ползи, рецепти за лечение и готвене
Индрише. Топ Ползи, най-хубавите рецепти за лечение и готвене

Индрише. Ползи и противопоказания. Рецепти за лечение, дъвчене. Цена

Индрише – с какво е забележително ароматното растение. Индрише в народната медицина; какво съдържа, как лекува. Кулинарни изкушения с индрише – употреба, рецепти. Може ли да навреди. Индрише у дома: вижте как се отглежда

Индрише, лезетра, барбарос, Pelargonium Rosat Group: става дума за едно и също забележително растение от огромната фамилия на пеларгониите. Тази фамилия е позната у нас като мушката или молохи, а индришето с уникалния си цветно-плодов аромат не може да се сбърка с нищо друго. В същата фамилия е и здравецът. За бабите ни е било задължително да си имат поне една саксийка с индрише вкъщи. И сега не е зле да го правим, защото е чудесно за сладка и компоти, за цяр, за домашен уют.

Индришето е едно от опитомените растения, чието етерично масло е признато с полезните си ефекти за здравето. Отглежда се лесно – не е претенциозно, а при добро познаване може да ни бъде помощник и в кухнята, и при болежки.

Ползи и вреди от ценното индрише

Индришето е полезно със съдържащото се в растението етерично масло, подобно на това от казанлъшка роза; добива се чрез дестилиране с водна пара. Целителните му свойства са били използвани още в древността; притежава бактерицидно, спазмолитично, релаксиращо и тонизиращо действие. Ускорява зарастването на рани, овладява възпаления, полезно е при диабет.

Маслата от ароматни пеларгонии, включително това от индрише, се прилагат при лечението на инфекции поради силното им бактерицидно действие. Правени са опити, при които върху лист от индрише се накапва воден разтвор, заразен със стафилококи. Буквално след минути голяма част от патогените са унищожени. Редица “бабешки” рецепти за домашни сиропи против кашлица не случайно съдържат листа от индрише: растението е активно против пневмонийните микоплазми.

Индрише. Ползи, рецепти за лечение
С индрише могат да се лекуват не една и две болести

В състава на гераниевите масла се съдържат повече от 120 полезни съставки, основно терпеноиди. Противомикробната и противовирусната им активност е 6.5 пъти по-могъща от тази на карболовата киселина, която се счита за най-силен антисептик.

Ето още ползи: стимулират кората на надбъбречните жлези, увеличават работоспособността, подобряват концентрацията и вниманието. Продуктите от индрише са ефективни при рани и изгаряния, счупване и натъртване, измръзване, при дерматози и стоматит. Стимулират функциите на черния дроб и панкреаса, ефективни са под формата на капки и мехлеми при отит, синузит и тонзилит.

  • Производните от индрише не вредят, освен ако не става дума за алергични реакции, за индивидуална непоносимост. Тези случаи са сравнително редки.
  • Друга особеност, за която трябва да се внимава, е съдържащия се в растението компонент, подобен на инсулин – това го прави добро за диабетици. Не са изключени обаче реакции в тази посока, свързани с рязко спадане стойностите на кръвната захар и състояния на хипогликемия.

Лечебни свойства и рецепти

Клиничните изследвания потвърждават, че една саксия с цъфнало индрише вкъщи действа успокояващо и подобрява качеството на съня. Близостта с това растение е полезна за хора с невротични реакции, страдащи от безсъние, хипертоници, със сърдечно-съдови заболявания и проблеми на стомашно-чревния тракт. Особено полезно е индришето за болните от хроничен гастрит с повишена киселинност.

Дъвчене на индрише

Дъвченето на свежи листа от индрише е стара рецепта от народната медицина; препоръчва се при високо артериално налягане и при диабет. Приложението е елементарно: просто измивате 2-3 листчета и половин час преди хранене ги сдъвквате. Правете го бавно и изсмуквайте сока, който ще отделят; задръжте ги в устата колкото може по-дълго (sputnik.bg). Някои лечители препоръчват това да се прави и с изсушени листа, но не е същото.

Индрише. Ползи, рецепти за готвене
Лесно – достатъчно е да сдъвквате по 2-3 листа от индрише преди хранене, за да смъкнете кръвното без хапче
Индрише за диабет

Вече споменахме, че сред целебните съставки в растението има компонент, чието действие е подобно на инсулиновото. С това се обяснява и благотворното въздействие на индришето върху баланса на кръвната захар.

Освен с директното дъвчене на листа, индришето помага при диабет и под формата на запарка. Тя се приготвя, като две чаени лъжички накъсани листа се заливат с чаша вряла вода. Прецежда се охладено и се приемат по 50 мл преди хранене, 3-4 пъти на ден.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Спиртен извлек от индрише е друг вариант за хора с повишена кръвна захар. Приготвя се от половин литър ракия, в която накисваме 10-15 свежи листа от индрише. Бутилката се оставя в хладилник за 6-7 дни; през това време течността придобива кехлибарен цвят. Приема се по една супена лъжица преди хранене (mila.bg).

При бременност

Счита се, че растението съдържа растителни естрогени и това е благоприятен фактор при опити за зачеване. Като билка от групата с ниска токсичност индришето е допустимо за краткотрайна употреба при бременност, но само след консултация с лекар и в малки дози – например в популярната народна рецепта за сироп срещу кашлица. Противопоказано е използването на етерично масло от индрише за ароматерапия или в състава на масажни масла през първите три месеца.

Индрише в спалнята

Саксия с индрише в спалнята доказано подобрява биофона на помещението и съдейства за успокояване, здрав сън, преодоляване на депресивни състояния. Ароматът балансира емоциите, но това не е всичко: вече споменахме, че растението е с антисептични и бактерицидни свойства. Това го прави надежден природен чистач на въздуха в помещението, особено през студените месеци (framar.bg).

При безсъние помага и базовата запарка от пет свежи листа индрише и 250 мл вряла вода. Прецежда се след охлаждане и се изпива на глътки преди вечеря.

При кашлица

Ето как се прави сироп против упорита, суха кашлица; рецептата е препоръчвана от много хора след успешно приложение:

  • Една глава лук се обелва и набожда с вилица; поставя се да ври в литър вода. Добавяме също две ябълки, 5-6 ореха с черупките – предварително измити и смачкани; и 6 листа индрише с дръжките. Сместа се вари, докато обемът й се намали наполовина. Прецежда се. Цялото количество се изпива на глътки за един ден.
  • Вижте още един вариант за домашен сироп против кашлица с индрише: В половин литър вода варим две супени лъжици листа от босилек, 2-3 листа индрише, 2-3 измити и смачкани ореха с черупките. Вари се интензивно пет минути; прецежда се след снемане от огъня и отварата се изпива за един ден, разделена на 3-4 равни части. Течността може да се подслади след охлаждане с мед или при варнето да се добави пакетче небет шекер.
При високо кръвно

Освен вече цитираното дъвчене на сурово индрише, срещу високо кръвно помага и следната медена смес: смилат се три лимона с корите, 20 пресни листа от индрише, 20 семки от праскова и всичко се обърква с половин килограм мед. Взема се по една супена лъжица три пъти дневно, преди хранене (framar.bg).

Рецептата на Петър Димков

Петър Димков препоръчва във всеки дом да се отглежда индрише заради множеството полезни ефекти върху здравето. Същевременно с неговото име се свързва една рецепта за профилактика и лечение на диабет и тумори. Ето я:

  • Приготвяме смес от 400 г мед, 20 сурови бадема и 20 свежи листа индрише. Ядките и листата се счукват предварително. От сместа се взема два пъти дневно по една супена лъжица – сутрин и вечер, 20 минути преди хранене. Режимът се поддържа три месеца, след което се прекъсва за месец и лечебният модул се повтаря.

Тази рецепта се изпълнява и за деца, като броят на листата от индрише трябва да съответства на възрастта на детето (psihobg.com).

индрише за кашлица
Индришето участва в тази популярна рецепта за сироп против суха кашлица

Има и друга рецепта с индрише от Петър Димков, този път свързана с профилактика и лечение на слаби нерви, анемия и сърдечни заболявания:

Дайте мнение и Вие тук!
  • В половин килограм мед добавяме 4 смлени лимона, 20 листа индрише и 20 сурови бадема – счукани, една супена лъжица канела. Сместа може да се обогати с 20 мл тинктура от мед, глог и валериан. Обърква се до получаване на хомогенна смес; от нея се взема три пъти дневно по една супена лъжица – това трябва да става два часа след хранене (mila.bg).

Масло от индрише

Индришето е суровина за производство на етерично масло, популярно в бранша като “тереше”. Ароматът му напомня този на розовото масло; има случаи, при които то се използва като фалшификат на световно известните продукти от роза дамасцена. Маслото от индрише има своя роля в кулинарията, ароматерапията, в редица лечебни практики.

  • Продуктите с такава съставка се отразяват благотворно върху състоянието на суха, изморена и изтощена кожа; овлажняват и забавят процесите на стареене. Едновременно се проявяват антисептичният и противогъбичен ефект на растението. Масажи с композиция, в която участват маслени екстракти от индрише, подобряват състоянието на мазна кожа, отразяват се оздравяващо на увреждания от различен тип, подобряват и състоянието на нервната система и мускулатурата след умора и напрежение. Доказана е ползата на маслото от индрише при лечението на херпес зостер и невралгии. Подпомага лечението на хормонален дисбаланс във фаза постменопауза и балансира нервната система и емоциите в проблемни етапи от живота на жената (framar.bg).
масло от индрише
Етеричното масло от индрише (тереше) с аромата си напомня розовото

Как да се възползваме от свойствата на продукта?

Той може да се намери на достъпна цена – около 8 лв за 10 мл от масов производител като “Ривана”, или 3 пъти по-скъпо, ако е с етикетче “био”. Няколко капки от маслото в топла вана, не повече от 6-8, действат отпускащо и успокояващо. За аромалампа са достатъчни 5-6, това ще ободри и ще подобри настроението след изтощителен работен ден. При проблеми със заспиването е достатъчно да се вдишва ароматът на три капки, накапани върху носна кърпичка. Ако към 50 мл базово масло – маслиново или бадемово, се добавят 25 капки масло от индрише/гераниум, получаваме масажно масло за борба с целулита и уморената кожа.

Друг трик: в готов крем за лице добавяме 5-6 капки масло от индрише; ефектът от действието му подобрява качеството на готовата козметика.

Как се използва в кухнята, рецепти

Индришето е стар познат в българската кухня; използва се за ароматизиране на сладка, конфитюри и компоти, като най-добре ароматът му се свързва с плодове като дюли и круши. От него може да се приготви ликьор или да се направи воден извлек за добавяне към различни сладкиши. Става също за чай; може да украси плодова салата, да се изсуши за студените месеци.

Чай от индрише

Чаят от индрише е сочен от познавачите като средство за укрепване на имунната система. За приготвянето му са необходими 3-4 здрави листа, които попарваме с чаша вряла вода; изчакваме да се поохлади и изпиваме на глътки. Добре е такъв чай да се пие преди вечеря – със сигурност приема му ще подобри качеството на съня.

Сушене

Най-добри за сушене са здрави листа и връхчета, набрани в началото на цъфтежа. Индришето става за бране и сушене два пъти през летния сезон; при първата “жътва” може да се отнеме до 70% от зелената маса на растението. Зеленията се суши най-добре на сянка, в сухо и чисто помещение. Сушената билка е подходяща за приготвяне на чай, отвара и различни билкови смеси за профилактика и лечение на различни болести.

Ликьор от индрише

Не са малко вариантите за приготвяне на ликьор от индрише; нашият избор е за ликьор “Амбарозу” от остров Тасос  (по gourmetfriday.com):

  • В голям буркан или бутилка с широко гърло сипваме литър сухо бяло вино, две чаени чаши захар и 20 измити листа от индрише. Завързваме гърлото на бутилката с марля и оставяме съда на хладно, далеч от слънчево греене. Съдът трябва да се разклаща хубаво всеки ден в продължение на седмица и половина. След десетия ден прецеждаме и сипваме в хубава бутилка. Държи се в хладилник, пие се в малка чаша с бучка лед.
Сладко от круши с индрише

Приготвя се от 2 кг добре узрели круши, 1.3 кг захар, чаена лъжичка лимонтозу и пресни листа от индрише.

индрише рецепти за сладко
С него се ароматизират сладка и компоти от различни плодове

Плодовете се обелват и изчистват от кората и семките; трябва да се внимава да не останат загнили петна. Нарязани на кубчета, крушите се посипват със захарта в емайлиран или стъклен съд и се оставят за 7 часа на хладно. След това внимателно се разбъркват и се поставят на огъня да заврат; варенето не бива да е бурно и да не е по-дълго от 10-15 минути.

След 4 часа същата процедура се повтаря, като преди снемането от котлона се добавя дозата лимонтозу. При насипването в сухи, затоплени бурканчета във всяко се поставя по едно листо от индрише, затварят се с капачки и се обръщат с дъното нагоре (gotvach.bg). Друг вариант е при второто варене в съда да се спусне неголямо снопче листа от индрише, завързани с конец. Преди разсипването индришето се отнема от свареното сладко.

Сок от индрише

Смлени в блендер листа и филизи от индрише могат да се изстискат през марл – получава се чудесен сок, с който могат да се подправят и ароматизират различни летни салати. Може да се приготви и сок за пиене, като на литър вода се добави една голяма чаша захар, сока на един лимон и 20 измити и смачкани леко листа от индрише. Сместа се оставя да престои най-малко едно денонощие, като периодично съдът се разклаща, за да се разтвори захарта. Прецежда се и се държи в хладилник; пие се с бучки лед, по желание с резенче лимон.

Какво представлява самото растение?

Растението индрише – Pelargonium Rosat Group, произхожда от Южна Африка. Базовият вид в природата може да се развие като храст, но у нас е познато като саксийно. Обича светлината и е добре през топлите месеци да е на припек, но не под изпепеляващо слънце. Лесно се “хваща” от клонче, което трябва да се натопи във вода за десетина дни. През студените месеци се прибира.

Дъхавите листа на индришето имат специфична, изрязана форма, а цветовете са бледо розови. Много специалисти го назовават ароматен гераниум, при което настъпва терминологична бъркотия – така се наричат и голяма група мушката. Нека да припомним и това, че популярният здравец е “китка” от същата фамилия. Няма нищо случайно във факта, че индришето и здравецът са богати на етерични масла със сходни въздействия върху здравето. Дори в непреработен вид – така, както си расте в някоя саксийка, индришето работи за здравето на човеците наоколо. То пречиства въздуха, действа антисептично и противомикробно, успокоява и подобрява домашния микроклимат.

Като билка и като цвете

В днешно време немалко градски хора украсяват домовете си с екзотични растения; колко от тях оцеляват е въпрос без отговор. Екзотичните гости не винаги се адаптират успешно към условията вкъщи, а и ние не винаги имаме време и познания да се грижим за тях. Старото индрише е добър вариант за домашен фитодизайн по много причини. Изглежда чудесно, от него има полза в няколко посоки, лесно е за отглеждане. В една саксия имаме едновременно и задълго и билка, и цвете.

индрише против комари
Две-три саксии с индрише на терасата ще държат комарите далеч от вас
Откъде да го купя? Цена

Индрише може да се купи от всеки цветарски магазин или сергия – обикновено през пролетта, когато на пазара излизат различни билки в саксии – мащерка, розмарин, лавандула, градински чай. Единично стръкче с височина десетина сантиметра струва не повече от два лева. Може да се поръча и онлайн от сайтовете за семена и разсади, където хубаво храстче индрише с височина половин метър може да се набави срещу 6-7 лв.

Отглеждане. Засаждане, размножаване, разсад

Индришето е толкова разпространено, че няма да е трудно да си изпросите здраво клонче от някоя съседка. Подръжте го десетина дни в чаша с вода и когато развие коренчета – засадете го в саксийка. Добре е да се използват почвени смеси, приготвени специално за билки и цъфтящи растения. Развитото растение наесен се прибира; може да се отглежда през зимата на светло и топло, като се полива умерено. Ако е прибрано в неотоплено помещение, трябва да се полива много пестеливо, не по-често от веднъж в месеца.  Преди началото на пролетта растението се изрязва и от клончетата се подготвят вкоренени резници; след редовно поливане и старото растение се пробужда и пуска нови стебла.


Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

4 Мнения

  1. Паунка Божинова

    Чудесно растение. Имах една саксия, но някак беше рехав сорт. Снаха ми ми захва едно стъблесто, кичесто – чудесно е. Много помага за кашлшца с лукчета, локум, цели орехи и люспи от кромид лук

  2. Christina Oberländer

    Много интересна страница!

  3. Йордан Йорданов

    В Полша индришето е известно под популярното име “Ангинка”.Пренесено и разпространено там от почиващите в България става много любимо стайно растение след, като забелязват, че престават да боледуват от ангина(сливици), имащи го в къщи. Известен полски билкар Witold Poprzęcki твърди,че в стаята, в която расте убива всичко от гъбичен призход – плесени,спори и др. подобни. Също убивало по същия начин Стафилококус ауреус.

  4. Юлиана Василева

    Растението индрише не обича поливането с много вода. – То може да оключа и загине от прекомерно поливане! – Сипвайте му нужната вода – без да протича в чинийката на саксията! – Определено и не е нужно да се полива всекидневно.

    Имах опитността почти да погубя мощно изкласило индрише, запасявайки го с вода, когато ми се наложи да отсъствам за по-дълго от дома…

    И друго! – Ивдришето НЕ ПУСКА КОРЕНЧЕТА ВЪВ ВОДА! – Невъзможно е да си го прихванете по този начин! – В замяна на това – стеблото лесно се прихваща, просто забодено в саксията с пръст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *