Пъпеш. Как се яде? Ползи и лечебни свойства. Семки. Рецепти

Пъпеш. Ползи и лечебни свойства. Семки. Рецепти. При диабет

Пъпеш – какво съдържа, какви са полезните му качества. Пъпешът при диети за отслабване и за лечение. Пъпеш в детското хранене. Рецепти с пъпеш. може ли да се консервира

Пъпеш: ето ви един уникален продукт с невероятен аромат и сочна плодна тъкан. Съдържа вода, захар, нишесте. Ако е редовно в менюто ни, можем да сме сигурни, че се зареждаме с растителни протеини, въглехидрати, органични киселини, калий. Витамините С, В2, В1, РР и каротинът регулират и оптимизират работата на много системи. Благодарение на високото съдържание на желязо пъпешът влияе положително на процеса на кръвотворене. Наличието на силиций подпомага оздравителните процеси в кожата.

Витамин С и фолиевата киселина въздействат благотворно на централната нервна система; магнезият поддържа тонуса на сърдечния мускул. В плодната тъкан на чудесния пъпеш има и злато; това е най-редкият елемент, който не се среща в плодовете на други растения.

Ползите от яденето на пъпеш

Ползата от яденето на пъпеш е в състава му: съдържа фибри, калий, витамините РР, В, С, каротин, фосфор, мед, силиций, магнезий, калций, органични киселини, въглехидрати. Силицият е чудесен за косата, кожата; магнезият е полезен за кръвообращението и сърдечния мускул; витамин С стимулира имунитета и поддържа нервната система, каротинът подобрява пигментацията на кожата и зрението.

Благодарение на високото съдържание на фолиева киселина с пъпеш можем да си подобрим настроението, да стабилизираме положителните емоции и да балансираме месечния цикъл.

Топ 10+ полезни свойства

Още от времето на Авицена целебният пъпеш освен храна е бил и средство за профилактика и лечение на много заболявания. Плодът има слабително действие. Тъй като съдържа доста фибри, при хапване на гладно действа очистващо на чревния тракт и е подходящ при опити за редукция на килограмите. Пъпешът ободрява при умора, подобрява настроението, спасява от тревоги и нервно напрежение.
Народната медицина препоръчва да се използва плодът като суровина за приготвяне на капки и разтвори за жабурене, за компреси. Сокът и кората са подходяща добавка във водата на ваната, която успокоява алергични обриви. При бронхит, астма и пневмония от плода се правят компреси, които действат облекчаващо.

Превръзките със сок и плод разнасят синини и ускоряват оздравяването при хематоми и натъртено. Със сок от пъпеш се лекува хрема! Чаша сок от пъпеш и магданоз на ден лекува камъни в бъбреците. Ако страдате от глисти, изпивайте всяка сутрин на гладно чаша пъпешов сок и за седмица ще се спасите от паразитите. Да не пропуснем да споменем, че с пъпеш в менюто можем да сме сигурни в приема на ред полезни компоненти като витамини и минерали.

Пъпеш. Ползи и лечебни свойства. Семки
Пъпеш: човекът отдавна го е опитомил заради вкуса и лечебните свойства

Пъпешът въздейства и като диуретик; това го прави подходящ при заболявания на бъбреците, пикочния мехур, при хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

С пъпеш буквално можем редовно да промиваме организма; да изхвърляме излишни течности заедно с токсини и патогенни микроби. Положително е влиянието му при лечението на ревматизъм, алергии, псориазис и дерматози. Безценна е помощта му при лечението на анемия, хемороиди и констипация.

Калории в пъпеша

Калорийността на пъпешите варира в зависимост от сорта и е в рамките на 30-38 ккал в 100 г. Това не е много; ниската енергетична стойност на плода позволява той да се използва като диетичен продукт и като храна в дните за разтоварване на храносмилането. Една порция пъпеш от около 200 г съдържа 90% вода при не повече от 60 калории и 13 г захар.

Лечебни свойства

Пъпеш в менюто – това е полезно за хората със съдови проблеми, болести на черния дроб, цистит, камъни в бъбреците. Тъй като плодът се усвоява лесно и стимулира храносмилането, добре е да се хапва при храносмилателни проблеми. След продължителен прием на антибиотици е хубаво да се консумира пъпеш, за да се намали токсичното въздействие на лекарствата.

За отслабване
“Демир

За диетичното хранене пресният пъпеш е полезен с високото съдържание на фибри и ниската калоричност. Това дава възможност за оптимизиране на храносмилането, за редовно очистване на чревния тракт и освобождаването от всякакви токсини.

Пъпешът ще помогне за отслабването, ако се спазват няколко прости правила:

  • Да не се смесва с други храни и да не се яде непосредствено преди лягане вечер, особено в по-големи дози;
  • Да се избягва, ако отслабващият има проблеми със стомашно-чревния тракт или повишена кръвна захар.
Диета с пъпеш

Диетата с пъпеш може да се изпълнява в продължение на месец. Закуската всеки ден е около 300 г пъпеш. Обядът е нормален – с обичайни храни, но трябва да се изключат тестени продукти и сладко. Обядът може да е най-рано три часа след закуска. Ако вечерята е ранна – може също да е “пъпешова”, но без нищо друго и без прием на сокове или чай. С такава диета могат да се стопят 6 до 8 кг за месец, като същевременно успешно се очиства чревният тракт.

За бебе – откога?

Ако пъпешът е натурален и отгледан на слънце, т.е. в сезона си, той може да влезе в менюто на бебе след 9-месечна възраст. Разбира се, въвеждането му като нова храна трябва да става внимателно, постепенно. Добре е да се започне с доза от около половин чаена лъжичка – след закуска, като в този момент не се въвежда и друга нова храна. Ако в рамките на 2-3 дни не се получи някаква реакция на детския организъм, пъпешът може да се включи в менюто. Мъникът не бива да хапва пъпеш твърде често, може 3-4 пъти в седмицата. Единичната доза до двегодишна възраст е ограничена до 100 г, а над тази граница порцията се увеличава на 150-200 г.

Пъпеш и диабет

Пъпешът не натоварва тялото с много калории, но принципно това не го прави най-добрата храна за един диабетик. Има спорове по въпроса дали е допустим, особено ако е от по-сладките сортове. Според някои специалисти пъпеш и диабет са съвместими при условие, че сортът е с ниска захарност или горчив; освен това сладостта на плода се определя и от наличието в него на фруктоза, а тя в подобни случаи се понася нормално.

За сърце и при стенокардия

Пъпеш в менюто се препоръчва при исхемична болест на сърцето – стенокардия, при екстрасистоли и тахикардия, при предсърдно мъждене. Забавя промените на кръвоносните съдове, свързани с развитието на атеросклероза.

Пъпеш. Ползи и лечебни свойства. Рецепти
Пъпеш и диня: за кого са полезни и на кого могат да навредят?

Пъпешът съдържа прости захари и калий и това го прави подходящ продукт за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Той е и чудесна закуска за хора с болно сърце, стига да не се комбинира с други храни.

При остеохондроза

Пъпешът е подходящ продукт в храненето за профилактика и лечение на остеопороза. Най-ценните му съставки в тази посока са витамин А и микродозите от злато. При такава диагноза е добре да се правят по един-два разтоварващи дни седмично само с пъпеш. Оптималната доза плод за ден е средно около килограм и половина, като единичната доза не бива да е по-висока от 300 г. практикували диетата уверяват, че след ден само с пъпеш в менюто болките в гръбнака отслабват и подвижността се подобрява.

При болки в ставите

С болки в ставите са свързани диагнози като остеоартрит, артроза. Това са дегенеративни заболявания, които обикновено се диагностицират в напреднал стадий, свързан с болки и влошаване на подвижността. В такава ситуация лечебното хранене е от особено значение, а участието на продукт като пъпеша е буквално препоръчително. Полезен е заради високото съдържание на витамини, особено от В-групата, както и на фибри и микроелементи. Закуска с пъпеш е доказано средство за намаляване на болките.

При запек

Пъпешът ускорява храносмилателния процес и оптимизира чревната перисталтика. На практика той почти не се задържа в стомаха, бързо потегля към червата, където започва усвояването на нишесте, захари, вода, минерали и витамини. Фибрите набъбват, поемат задържаните в червата токсини и продукти от метаболитния разпад – и по естествен път се извеждат от организма. По този начин се преодолява състоянието на констипация, при това в мек вариант – без подуване, болки и форсирана дефекация.

При болна простата

Пъпешът помага при лечението на простатит – заболяване, което създава сериозни проблеми за мъжкото здраве. Наличието на цинк и фолиева киселина в плода помага при профилактиката на болестта, а от семената се приготвят отвари за лечението й. Ето как:

  • Смиламе три супени лъжици сурови семена от пъпеш, сипваме ги в един литър прясно мляко и варим сместа четири минути. Прецеждаме; пие се по една чаша на ден. След няколко дни се усеща ефектът: намаляват честите позиви за уриниране, освобождаването на пикочния мехур е пълно, отслабват болките.
При главоболие

Един средно голям пъпеш съдържа около 66 милиграма калий и това го прави подходяща храна при хронично главоболие. Обяснението: при този си състав пъпешът оптимизира стойностите на инсулина в кръвта. Хората, които не страдат от диабет, могат да страдат от главоболие заради ниската си кръвна захар. С пъпеш в менюто дисбалансът се неутрализира, кръвообращението се нормализира и проблемът отстъпва.

Семки от пъпеш

Семената от пъпеш, както и самият плод, имат лечебни качества. Народната медицина ги препоръчва при простатит, и не само. Най-лесният начин за такава терапия е натурален прием на прах от изсушени, смлени семена. Приема се по една чаена лъжичка сутрин на гладно, на обяд – след хранене, вечер – преди вечеря. Най-добре прахът се приема, ако се смеси с малко мед.

Пъпеш. Ползи. Семки. Рецепти
Обикновено ги изхвърляме – а те лекуват!

Народната медицина ги нарежда в списъка с продукти, които подпомагат очистването на чревния тракт. Помагат също при лечението на черния дроб, бъбреците и пикочно-половата система. Лекуват кашлица, улесняват отхрачването, неутрализират болка в гърдите, премахват сухотата в устната кухина.

Семена от пъпеш за бъбреци

От пъпешови семена може да се приготви пъпешово млечице, което се използва при болни бъбреци и по принцип за раздразнения в уринарния тракт. Вижте как се прави:

Семената се подсушават и смилат на прах; насипват се при постоянно бъркане в затоплена вода, докато побелее. Съотношението семена-вода е 1:8. След пълното смесване течността се прецежда и подслажда леко с натурален мед. Приема се по четвърт чаша, половин час преди хранене, до 5-6 пъти дневно.

Рецепти с пъпеш

Пъпешът има отлични вкусови качества и е желан продукт във всяка национална кухня. Може да се консумира просто пресен или от него да се приготвят различни интересни блюда.

Смути с пъпеш

Лесно за приготвяне смути от recepti.gotvach.bg: за него са необходими половин килограм пъпеш, един лимон и 3-4 супени лъжици захар.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Пъпешът се изчиства от кората и семките, нарязва се на парчета и се поставя в блендер заедно със сока от изстискания лимон и захарта. Разбива се до хомогенност; налива се в чаши и се консумира веднага.
Мармалад от пъпеш

Не може да се каже, че мармалад от пъпеш е популярно българско лакомство, но е възможно подобна сладост да се приготви без затруднения. За нея са необходими равни части захар и плодна маса от пъпеш, например по килограм. Пъпешът се очиства и нарязва на неголеми парчета; насипва се със захарта и се оставя да престои около 4 часа. слага се на огъня и се вари в продължение на 7 минути, след което се отдръпва и оставя да изстине. Тази процедура се повтаря още два пъти, като при последното варене продължителността на процеса е 20 минути. Накрая се насипва в сухи, затоплени буркани. Може да се стерилизира за 1-2 минути, колкото “да хване” капачката.

пъпеш сладко, мармалад, рецепти
Да опитаме ли?
Сушен пъпеш

Сушеният и озахарен пъпеш е истинско лакомство, което съхранява качествата на плода и в същото време не е така калорично, както карамелените бонбони например. Приготвянето на лакомството изисква време, но резултатът си струва наистина.

  • Килограм пъпеш се очиства и нарязва на неголеми парчета; не трябва да е добре узрял, за да не се разпадне при обработката. Насипваме пъпеша със захарта и оставяме за два часа. след това добавяме три супени лъжици пресен лимонов сок и слагаме на огъня за две минути. След 10 часа повтаряме процедурата; правим това още два пъти. След четвъртото варене прецеждаме и подреждаме парчетата пъпеш върху хартия за печене. Оставяме в отворена фурна на 80 градуса за 5 часа. Последната манипулация е овалването на получените “локумчета” в пудра захар.
Домашен сладолед с пъпеш

Можем да го приготвим по следната рецепта от “Бон апети”:

Необходимите продукти са килограм пъпеш, 150 мл прясно мляко и толкова вода, 100 г кристална захар, 50 г пудра захар, едно пакетче сметана, пакетче желатин, сок от половин лимон, портокалова кора.

  • От водата и захарта се сварява сироп и се оставя да изстине. Пъпешът се изчиства и смачква на пюре. Желатинът се накисва в 5 лъжици вода и се загрява леко, за да се получи хомогенна смес. Тази смес се изсипва при постоянно бъркане в пъпешовото пюре, където трябва да прибавим също изстиналия захарен сироп, лимоновия сок и портокаловата кора. Сметаната и млякото се разбиват заедно и в получената смес се насипва плодовото пюре, като бъркаме постоянно. Полученият продукт се оставя във фризер да стегне, като се разбърква на всеки час.
Десерт с пъпеш

От пъпеш може да се свари и летен компот по следния начин:

  • На литър и половина вода сипваме 100 г захар, 600 г очистен и нарязан на кубчета пъпеш и една супена лъжица лимонов сок. Загряваме сместа и варим две минути, след което отдръпваме и оставяме да се охлади. Поднасяме охладен – с кубчета лед и ментови листенца.
Сладкиш с пъпеш

Сладкиш с пъпеш можем да приготвим от 300 г плод, 100 г краве масло, чаша нискомаслено кисело мляко, три яйца, чаена лъжичка бакпулвер и щипка сол.

пъпеш, сладкиш рецепта
Вкусно!
  • Разбиваме захарта с маслото и солта, прибавяме яйцата едно по едно, накрая и киселото мляко. При постоянно бъркане досипваме брашно и 3-4 супени лъжици грис до получаването на гъста кексова смес. Добавяме пъпеша, нарязан на малки кубчета и овалян в малко царевично нишесте. Изсипваме в намаслена/набрашнена тавичка и печем при 190 градуса в продължение на 40 минути.
Прошуто с пъпеш

Комбинацията от пъпеш и прошуто или шунка е популярна в Испания. Вижте как може да се приготви това интересно блюдо от хапки:

  • Необходими са  200 г прошуто, 20 неголеми кубчета пъпеш, балсамов оцет, сол и чер пипер, лимонов сок и зехтин. Всяко кубче се овалва в лимонов сок и зехтин и се увива с тънък резен прошуто, като имитираме розов цвят. Закрепваме неподвижно с клечка за зъби, овкусяваме при желание с пипер и сол.
Салата от пъпеш

Тази интересна салата се прави от  150 г пъпеш, 100 г грозде, 100 г меко сирене или кашкавал, 50 г орехи, пет листа зелена салата, олио, зехтин, сол.

  • Смесваме в салатиера нарязания на кубчета пъпеш, гроздовите зърна – наполовина и с изчистени семки, накълцаните орехови ядки, нарязаното на тънко сирене. Разбъркваме внимателно и поливаме с две супени лъжици зехтин, разбит със същото количество лимонов сок и малко сол. Оставяме в хладилника за половин час. След това добавяме накъсаните листа зелена салата и отново объркваме, като внимаваме да не смачкаме ингредиентите. Салата е подходяща като добавка към различни месни ястия.

Има ли вреда от яденето на пъпеш

Независимо от сравнително ниската калоричност на пъпеша, препоръчването му при храненето на диабетици е спорно и дори немалко специалисти съветват да се избягва. Всъщност не е докрай изяснено как точно въздействат захарите от пъпеша на кръвната захар.

Пъпешът може да навреди на потребители, които страдат от язва на стомаха или дванадесетопръстника. Не бива да се комбинират пъпеш с алкохол, пъпеш с кисело мляко и студена вода. Не е добре също да се яде пъпеш непосредствено след хранене. Най-добре е консумацията му да става сутрин на гладно, като закуска, и през деня – между храненията.

Разновидности и сортове

Пъпешът е от култивираните растения в множество разновидности, преброени са около 500. Може да е във формата на кълбо или цилиндър, с бяла, жълта, зелена, оранжева или кафява кора. Повърхността може да е гладка, грапава, набраздена; да е по-хлебен или воднист, с бяла до оранжева плът. Доказано е въздействието на пъпеша при авитаминози, отслабен имунитет, повишен холестерол, за предпазване от рак и атеросклероза.

пъпеш цени, сортове
Разнообразието от пъпешови сортове смайва
Плод или зеленчук е?

Повечето от нас, потребителите, биха казали, че пъпешът е плод – нали е нещо сладко. При добри знания по ботаника бихме го определили като зеленчук – той принадлежи към семейство Тиквови и е роднина с доказани зеленчуци като краставицата и тиквичката, както и с тиквата.

Какво е момордика (горчив пъпеш)

горчив пъпеш, момордикаМомордика или китайски горчив пъпеш е още един родственик на краставиците и тиквичките от семейство Тиквови. Плодовете на това растение приличат на пъпчива краставица. Младите са зелени, а зрелите постепенно стават ярко оранжеви и се пукат, показвайки червената си вътрешност с множество семена. Полезни свойства имат всички части на растението – плод, листа, семена.

Момордиката наистина е горчива и тази горчивина нараства с узряването. По-често се използва за медицински цели, отколкото в кулинарията. В някои части на Азия обаче има място в традиционното хранене като добавка. С тази й употреба например се обяснява високата продължителност на живота в Япония.

В Китай горчивият пъпеш лекува стомашно-чревни инфекции, а в Южна Америка – диария, малария, хепатит и шарка, паразити. В Индия спасява от змийско ухапване и чернодробни болести, използва се и като контрацептив. Лекува астма, левкемия, артрит, изгаряния и вълчанка. Коренът на растението е афродизиак.

Съвременната наука потвърждава, че компоненти от момордиката снижават стойностите на холестерола и кръвната захар, стимулират продукцията на инсулин, дори лекуват рак. Има препарати на основата на горчиви пъпеш, които се използват за лечение на псориазис, грип и простуда. Екстракти от плода и листата унищожават стафилококи, стрептококи и помагат при лечението на СПИН.

Пъпеш “Медена роса”, “Галия” и др.

пъпеш медена роса“Медена роса” е траен вид с добра плътност, сочност и захарност; съхранява се в добро състояние по няколко месеца. Късен сорт, с кръгли плодове до 2-3 кг, със светло зелена тънка кора. Съдържанието на калий в сорта не е от най-високите, но витамин А е преизобилен.

“Галия”:  сорт с кръгла форма, до килограм и половина. Жълта кора, с плътна зеленикава вътрешност. Появява се в началото на лятото.

Сред разнообразието от сортове може да се посочи “Галия-Диамант”, селекциониран в Израел. Има овална форма, грапава кора, при узряването си става оранжев. Сладък и ароматен, със зеленикаво-бяла плът.  Има 28 ккал в 100 г плодна маса. Богат е на минерали и танини.

“Канталупа” е сорт, отглеждан в едноименна градина на римския папа. Плодът е овален, оранжев и с добре очертани “меридиани”. Много ароматна оранжева плът, с особено високо съдържание на каротин.

Отглеждане

Пъпешът е топлолюбиво и светлолюбиво растение, което отлично понася жега и суша. Развива масивна коренова система и черпи влага на дълбочина над метър. Не понася сянка; за добро развитие има нужда от широко пространство.

Чувства се добре на участъци, които преди това са били заети от бобови и зърнени култури, зеле, лук и чесън. Добри съседи за пъпеша са ряпата и босилека; трябва да се избягва близост с краставици и картофи.

Директната сеитба от семена е възможна само в южни, топли райони. За покълването им е необходима почвена температура от 13 градуса. Обикновено пъпеши се развиват от разсад, който трябва да е готов за засаждане през април. Разстоянията между отделните стръкове трябва да са 0.7 до 1 метър. Насажденията изискват влага и слънце; не понасят сутрешните застудявания през пролетта.

За още информация: На латински: Cucumis melo. На английски: Muskmelon. На немски: Zuckermelone. На руски: Дыня. На турски: Kavun. На испански: Melón.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

2 Мнения

  1. Спиридон Радев Първанов

    Много полезна информация.Благодаря ви.

  2. Иван Димитров

    Обширна статия изчерпателна информация за ползите .
    Никога не бях чувал че съдържа злато.
    Семките винаги ги изхвърлям но от сега нататък ще се събират .Благодаря за рецептите ще пробвам смути .

Вашият отговор на Иван Димитров Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *