нечетлив почерк доктори лекар 03

Нечетливият лекарски почерк убива!

Всяка четвърта смърт, до която е довел приемът на неправилно лекарство, се дължи на нечетливия почерк на лекарите, написали рецептата!

Въпреки че винаги сме се възмущавали от грозния почерк, с който лекарят е написал рецептата ни, едва ли сме се замисляли, че именно той може да се превърне в причина за преждевременната ни смърт.

нечетлив почерк доктори лекар 02Оказва се обаче, че в последно време измеренията на проблема се разширяват още повече, като степента, в която здравето на хората зависи от почерка на лекаря, става плашещо голяма, пише zdrave.bg, позовавайки се на публикация на Ройтерс.

Последните данни в областта сочат, че при 52% от лекарите почеркът е изключително нечетлив, направо толкова грозен, че прилича на драсканица, но не и на рецепта.

Установено било дори, че при последните 200 смъртни случаи, които били провокирани от грешен прием на лекарства, 50 души са починали просто защото грешно е разчетена рецептата, написана им от лекуващия лекар.

Дайте мнение и Вие тук!

нечетлив почерк доктори лекар 01Според мнозина, единственото решение на този проблем, което би довели до траен изход от ситуацията, в въвеждането на рецептите по автоматичен начин чрез компютър, свързан с глобалната система.

Разработването на подобен модел обаче все още си остава химера, поради което рискът от неправилно разчитане на рецептата остава, ставайки дори все по-голям.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

хапчета за киселини в стомаха, ефикасни

Ефикасни хапчета за киселини в стомаха. Какво друго да пия?

Топ 12 лекарства за киселини: Ранитидин. Алмагел. Еспумизан. Трифала. Талцид. Нукс вомика. Фосфор. Антиацид. Омепразол. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *