Киселец. 15+ ползи и рецепти за супа, каша и с ориз. Отглеждане

Киселец. 15+ ползи и рецепти за супа, каша и с ориз. Отглеждане

Киселец – храна и билка. Как да го разпознаваме; растението в природата, може ли да се отглежда. Киселец в храненето – рецепти. Може ли да се дава на деца? Киселец и лапад – разлики, как се комбинират

Киселец – какво знаем за това непретенциозно растение? Немалко специалисти го пренебрегват с квалификацията, че не е фармакопейно и официалната медицина не го третира като билка. Но народната медицина счита друго; освен това китайската и арабската медицина високо го ценят. Спасява от скорбут заради високото си витаминно съдържание; има температуропонижаващ ефект, освен това е пикочогонно, отхрачващо, лекува кожни заболявания при външно приложение.

Изглежда мнението за коментирания киселец се променя в последно време: от листата му например се приготвя екстракт, който влиза в състава на лекарственото средство синупрет – препоръчвано при лечението на синузит.

Киселец като билка. Как се познава?

Киселецът стимулира чернодробните функции и образуването на жлъчни сокове; оптимизира работата на чревния тракт, спира кръвоизливи, има очистващо действие върху кръвта и неутрализира витаминни дефицити. Корените в народната медицина са едно от средствата за спиране на разстройство с кървене, при алергични реакции и срещу токсикози. Пресен киселец и сок от растението действат антисептично и фитонцидно. Традиционната медицина третира отварите от киселец и като средство за компреси при кожни заболявания и незарастващи рани. Настойка от киселец може да се употреби при кървене на венците, за гаргара при ангина и пр.

Киселец. 15+ ползи
Не е трудно да се набере свеж киселец от някоя чиста пролетна поляна!

Растението киселец може да се разпознае по стреловидните листа, които достигат дължина до около 10 см. Многогодишно; при цъфтеж и плододаване развива стебло с височина над 60 см; цъфти с дребни, бледо-зеленикави, невзрачни цветове на “метличка”. Развива се от семена и от разклонените корени. Непретенциозно, широко разпространено в природата и благодатно, високодобивно при отглеждане. Нискокалорично – препоръчва се при веганско хранене и диети за редукция на теглото.

Лечебни свойства и ползи

Приложението на киселеца зависи от богатия му състав: съдържа калций, калий, магнезий, натрий, сяра, фосфор, хлор, микроелементите желязо, йод, манган, мед, цинк, флуор, витамините А, В1, В2, В3 /PP, В5, В9 – фолиевая киселина, С, Е, К, биотин.

Растението има обезболяващо действие, затова се препоръчва при болезнен цикъл; върши работа при цистит и болки в кръста. Заздравяващият му и кръвоспиращ ефект може да се наблюдава при лечение на незараставащи рани чрез компреси. Допуска се при лечението на хронични детски разстройства; при вътрешен прием облекчава симптомите на ревматизъм и треска.

За храносмилане

Киселецът е едно от растенията, които подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт. Сок от свежи листа в неголеми дози повишава секрецията на жлъчни сокове и подобрява апетита. Важно е наличието на органични киселини и фибри, благодарение на което се нормализира чревната перисталтика. Богатият витаминен състав е причина да се препоръчва при различни дефицити като компонент от лечебно хранене; добър е при авитаминози, анемия и простуда, за възстановяване на метаболитните процеси след дълго боледуване.

Добавянето на пресни листа от киселец в пролетните салати действа очистващо на чревния тракт, блокира гнилостните процеси.

За кръвно

Благодарение на високото съдържание на витамин C и съединения на калия, киселецът под формата на сок, отвари и настойки или в храненето е полезен при болести на сърдечно-съдовата система – атеросклероза, исхемична болест на сърцето, хипертония. Фенолите и рутинът от киселеца укрепват капилярите и действат противосклеротично.

Киселец. рецепти за супа, каша
Замразеният киселец запазва полезните си качества и така можем да го имаме в менюто си целогодишно
За очите

Ползата на киселеца за здравето на очите е свързана с наличието в състава му на витамин А. Редовната консумация стабилизира зрението, затова зелената храна се препоръчва на хора с офталмологични проблеми и на възрастни.

За имунитет
“Демир

Благодарение на високото съдържание на витамин С тази пролетна храна е отлично средство за укрепване на имунната система и за неутрализиране на зимните авитаминози. Освен това редовната му употреба намалява риска от злокачествени трансформации на клетки. Това се обяснява с присъствието на растителни гликозиди, които имат антиоксидантно действие и унищожават успешно свободните радикали.

За енергия

Коментираният киселец дава възможност за балансирано хранене без злоупотреба с калории: в 100 г зелена листна маса има само 22 ккал, но същевременно високо съдържание на витамини, органични киселини, минерали. Това оптимизира метаболитните процеси, подобрява енергийния баланс и активира в правилна посока  мастния обмен. Така без претоварване организмът се оказва зареден с достатъчно енергия за деня, при хармонично взаимодействие между отделните системи на фона на заздравен имунитет и добра антиоксидантна защита.

За бъбреци

Ако обичате салати или готвено с киселец, трябва да имате здрави бъбреци. Бъбречните заболявания са един от случаите на противопоказания за употребата на полезното растение. Проблемът е във високото съдържание на оксалова киселина, чието наличие е опасно за хора с камъни в бъбреците. По принцип при уязвими бъбреци растението се избягва, а ако все пак се включва в менюто – то това трябва да са пресни, сурови млади листа от растение първа година. За предпочитане е дасе консумират листа от пролетната реколта.

За заздравяване на рани, бактерицидно

Корените и семената на киселеца имат кръвоспиращо, бактерицидно, стьгащо действие, затова се използват за приготвянето на отвари и настойки за локално външно приложение. Киселецът има място в лечението на незаздравяващи рани при диабет, както и при рани от залежаване. Растението е полезно и като допълнително средство за лечение на кожни страдания. Вижте няколко полезни рецепти с такава насоченост:

  • Отвара срещу декубитални рани: 20 г семена се кипват в 200 мл вода. Варят сена тих огън 15 минути, след което отварата се прецежда и се използва за промиване на раните 2-3 пъти дневно.
  • Чай срещу кожни заболявания: Две чаени лъжички сухи листа от киселец се заливат с чаена чаша вряла вода и се оставят да се запарват 15 минути. Прецеждаме и изпиваме на глътки; полезно е такъв чай да се приготвя и изпива два пъти дневно.
  • Помага и директното налагане на рани и обриви с пресни листа от киселец.
При ревматизъм
киселец, рецепти за лечение
Киселецът лекува: счита се, че може да помага и при тежки заболявания като рак

Заради високото си съдържание на витамини и минерални компоненти киселецът е полезен за всеки организъм през пролетта – от него се приготвят полезни и вкусни блюда. Като добавим обезболяващото и противовъзпалително действие на растението, веднага можем да приемем, че този тип храна е полезна за хората с ревматизъм.

Трябва обаче да се спазват две правила: първо – да не се прекалява с количеството и да не се консумира продължително всеки ден. Второ – да се ограничим само с пролетния киселец, тъй като листата на летния, след края на юли, натрупват повече оксалова киселина и вместо да помогнат – могат да влошат симптомите на ревматизма.

При хемороиди и кръвотечение

При хемороиди киселецът смело може да се включва в менюто, тъй като има леко слабително действие и в същото време е противовъзпалително, кръвоспиращо и подпомага заздравяването на рани. Освен обичайното използване в кулинарията, киселецът в този случай е и основа за приготвянето на лечебна отвара. Ето как:

  • 50 г листа от киселец се измиват и накъсват; заливаме с 200 мл врла вода и варим на слаб огън половин час. Прецеждаме докато отварата е топла и оставяме да се охлади. Това е доза за един ден; пие се три пъти по 1/3 чаша.

Като средство за профилактика при хемороиди се приготвя следната отвара от корени на киселец:

  • Една супена лъжица сух корен от киселец се залива с чаша вряла вода и се вари половин час. Отдръпваме от огъня и прецеждаме; съхраняваме в стъклен съд, в хладилника. Пие се три пъти дневно по една супена лъжица; помага и при колит.
За черен дроб

Правилното хранене е едно от условията за поддържане добро здраве на черния дроб. В това отношение умерената употреба на киселец е едно добро решение. Благодарение на хризофановата киселина, която се съдържа в листата му, той подпомага чревната перисталтика и продукцията на жлъчен сок. Има немалко рецепти от народната медицина, които могат да се прилагат за подпомагане на чернодробните функции. Вижте една от тях:

  • 30 г сух корен от киселец се варят в 6 чаши вода на тих огън в продължение на час. След това отдръпваме съда и оставяме за 45 минути, преди да прецедим. Пие се три пъти дневно по половин чаша.
При бременност

Прилагането на киселец за лечение, както и за редовно хранене, е противопоказано при бременност и кърмене.

Други ползи

При диабет: киселецът може да се включва в менюто на диабетика, но в неголеми количества. Благодарение на химическия си състав растението може да подобри обменните процеси и да нормализира стойността на кръвната захар. Да не пропускаме обаче една важна подробност: диабетът често протича паралелно с други заболявания, за които киселецът може да е вреден.

За отслабване: тук ще изброим полезните ефекти от приема на киселец за отслабващите:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Киселецът оптимизира храносмилането и подобрява обменните процеси в организма; благодарение на това всяка храна се усвоява бързо и пълноценно;
  • При по-големи дози киселец се получава слабителен ефект;
  • Благодарение на съдържащите се в растението органични киселини организмът се очиства от продуктите на органичния разпад;
  • Не бива да пропускаме и факта, че този продукт е нискокалоричен.
супа от киселец, рецепта
Супата от киселец е добре дошла на всяка трапеза

Отглеждане. Семена

киселец, семена, отглеждане

Киселецът е широко разпространен в природата, затова можем да го определим като достъпна храна – бихме могли и сами да си го набавим при една приятна разходка. Важно е само да избираме млади, не наранени листа от чист терен. Киселец през пролетта може да се купи и на пазара.

Ако все пак държим да си го отгледаме в двора или на вилата, трябва да му изберем подходящото място. Растението обича влажни, но не прекалено “мокри”, слабо кисели почви, полусянка. Многогодишно; не мръзне при отрицателни температури и след засяване дава добра реколта в продължение на 4-5 години. Посятите директно в почвата семена започват да се развиват при температура над три градуса; покълването отнема една-две седмици.

  • Зрелите семена от киселец запазват кълняемостта си в продължение на две години. Засяват се през есента или рано напролет, през април. Преди посев е добре да се накиснат за 1-2 денонощия. Ако лехата се покрие с полиетилен, поникването може да се случи и в рамките на пет дни. След като кълновете укрепнат, следва прореждане – растенията трябва да са на разстояние около 10 см едно от друго. При засушаване посевът има нужда от поливане. Киселецът дава реколта още през първата година; за да не се влошава качеството на листната розетка, цветоносните стебла трябва да се отстраняват.

Семена за киселец могат да се съберат от диворастящата култура, но също и да се купят от градински центрове и специализирани онлайн магазини.

Рецепти с киселец

Киселец – това е една от първите пролетни “зелении”, за които изчерпаният ни през зимата организъм е гладен. Независимо как ще го сготвим – да не забравяме предупрежденията, че не бива да прекаляваме заради твърде високото съдържание в листата на органични киселини. Но наистина си струва разумно да го включим в менюто си; едва ли е случайно това, че немалко специалисти го квалифицират като суперхрана. Може да се суши, замразява и маринова, като запазва полезните си качества.

Следващите рецепти са избрани сред множество варианти; подчертаваме – това не са единствените, от които да се възползваме. Не бива да забравяме единствено това, че е добре топлинната обработка на свежите зелени листа да е минималната!

Супа от киселец

За тази студена супа са достатъчни 100-150 г пресни листа от киселец, два картофа, едно яйце, 700 мл вода, половин чаена чаша мляко, сол на вкус, два стръка зелен лук, 1-2 супени лъжици олио или зехтин. Задушаваме в мазнината картофите на кубчета с бялата част на лука; доливаме затоплената вода, варим до готовност на картофите. Пускаме нарязания киселец и зелената част на лука за 3-4 минути. Застройваме с яйцето, разбито в млякото. Супата е прекрасна на вкус охладена.

Киселец с яйца

Измиваме и нарязваме половин килограм киселец; задушаваме го с 3-4 супени лъжици олио за не повече от пет минути и постепенно добавяме четири разбити яйца. Посоляваме и бъркаме до готовност. По желание можем да добавим натрошено сирене или извара. Накрая поръсваме с малко прясно смлян бял пипер и ситно нарязан магданоз.

киселец с яйца, рецепта
Киселецът овкусява приятно и месни, и вегетариански ястия
Супа от лапад и киселец

Комбинацията от лапад и киселец е класика; лападът има благ вкус и неутрализира твърде силната кисела нотка на основния листен продукт. За тази зелена супа ни трябват равни части лапад и киселец, примерно по 250-300 г; освен това връзка зелен лук, две супени лъжици домати от консерва, 4 супени лъжици олио, сол на вкус, едно яйце, чаена чаша кисело мляко.

Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината; добавят се ситно нарязаните зелении и се задушават 2-3 минути. Добавят се и доматите и след 2 минути се долива литър и половина вода. Посолява се и се вари десетина минути на тих огън. Застройва се с яйцето, разбито в киселото мляко; поръсва се със ситно нарязан магданоз и/или джоджен и прясно счукан бял пипер.

Киселец с ориз

За рецептата са необходими половин килограм киселец или киселец/лапад по равно, връзка зелен лук, чаша и половина ориз, 3-4 супени лъжици олио, сол на вкус, връзка магданоз. Прави се и заливка от чаша и половина кисело мляко, две яйца, супена лъжица брашно и шипка сода бикарбонат.

Лукът се задушава в мазнината; прибавят се ситно нарязаните зелении, обръщат се 1-2 пъти в мазнината и лука. Същото се повтаря с ориза, след което получената маса се прехвърля в намаслена тава и се залива с три чаши топла вода. Посолява се, прибавя се нарязаният магданоз и се пече на фурна, докато оризът поеме течността. Разбитите яйца с млякото, брашното и содата се заливат и се допича за няколко минути. По-вкусно е, когато изстине.

Каша от киселец за бебе

Има доста разминавания в препоръките за киселеца в детското хранене. На практика немалко майки са склонни да пробват витаминозната храна, когато бебето им е на около 10-12 месеца. Специалистите пък смятат, че с тази храна трябва да се изчака, докато детето навърши три години. И едните, и другите обаче са единодушни, че киселецът би бил много полезен заради богатото си съдържание на витамини, минерали и органични киселини. Проблемът е единствено в оксаловата киселина, която все пак в най-младите листа не е с високи стойности.

Съветвайте се с педиатъра си, ако искате да включите киселеца в менюто на малкото дете. Препоръката е да се започне с по 1-2 листа в супата, след което да се добавя като подправка в зърнени и млечни каши не по-често от 1-2 пъти седмично.

Разлика между киселец и лапад

Лапад и киселец: това е класическата пролетна комбинация, която може да се срещне в множество рецепти за витаминозна, свежа храна. Двете растения са родствени, “братовчеди”, така да се каже. При лапада листата са по-едри, с нежен вкус, липсва им киселината на другия листен продукт. Може да се готви самостоятелно или в комбинация с киселец, коприва, магданоз. Често се използва като аналог на спанака; става за супи, основни постни ястия и плънки за баница. В комбинацията с киселец лападът дава обем и мекота, а киселецът подчертава свежестта на пролетното блюдо.

https://www.lekar.bg/2019/01/31/%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4/

Противопоказания

Колкото и да е полезен нашият киселец – той не бива да се употребява в големи количества и твърде често. Възможно е да причини токсикоза, да провокира гадене, разстройство, проблеми с уринирането. Противопоказан е при бременност и кърмене, при чревни възпаления, при заболявания на бъбреците – включително бъбречнокаменна болест. Не бива да се хапва при нарушения на водно-солевия обмен, при гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Киселецът може да затрудни усвояването на калция и да отключи развитието на остеопороза. Честата му консумация може да навреди на бъбреците и на ставите. Затова: да го хапваме, но с мярка!

Източници:

Първоначално публикувано на:31.01.2019 @ 7:46

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *