ципрофлоксацин
https://www.lekar.bg/2014/12/07/%D1%86%D0%B8%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BD/

Ципрофлоксацин 250 или 500? Как се ползва на капки и таблетки? Дозировка, мнения

Антибиотикът ципрофлоксацин: начини на употреба. Коя форма да изберем – в зависимост от заболяването. Режими на терапия. Странични ефекти и противопоказания. Ципрофлоксацин на пазара – марки и цени

Ципрофлоксацин е антибиотик от групата флуорохинолони. Това антибактериално средство се справя успешно с различни инфекции, предизвикани от някои патогенни микроорганизми. Естествено – атакуваните с ципрофлоксацин бактерии трябва да са чувствителни към активната съставка на лекарството. Най-популярната форма на продукта са таблетките.

Видове ципрофлоксацин и как се ползва правилно?

Медикаментът е достъпен под формата на таблетки от 250 или 500 мг, както и под формата на капки за очи/уши (колир). Изборът на форма и дозирането зависи от диагнозата и общото състояние на пациента, от възрастта му и пр.

На таблетки – 500 или 250

Активна съставка на таблетките ципрофлоксацин е компонент със същото название – т.е. антибактериалният флуорохинолон. Той има бактерициден ефект, т.е. причинява гибелта на чувствителните към него бактерии. Механизмът на унищожение засяга удвояването на бактериалната ДНК, което блокира растежа на нови клетки при патогени от рода на стафилококи, стрептококи, грамотрицателни микроорганизми – ешерихия коли, салмонела, клебсиела, протей, йерсиния, шигела, гонококи. Лекарството унищожава и специфични микроорганизми, които са вид вътреклетъчни паразити като микоплазми, уреаплазми, хламидии, микобактериите на туберкулозата. Има известна неяснота по въпроса за ролята, която продуктът играе по отношение причинителя на сифилиса.

Ципрофлоксацин 250 или 500
Ципрофлоксацини – варианти на антибиотика предлага не един производител

След прием на такава таблетка активният компонент се усвоява и чрез кръвообращението се разпределя равномерно в тъканите, като оказва своя терапевтичен ефект.

Таблетките могат да са от 250 или 500 мг; изборът е в зависимост от изписаните дневни дози. Принципно медикаментът е предназначен за потребители над 18 години. Възможно е обаче да се приложи при деца и подрастващи под лекарски контрол при определен вид инфекции.

Таблетките трябва да се приемат според указанията, като дозите могат стандартно да варират от 500 мг веднъж на 24 часа – до 1500 мг на 12 часа. Поглъщат се цели, с много вода; избягва се комбинирането им с храни от рода на кисело или прясно мляко, цитрусови сокове и др. Продължителността на лечението може да е от 5 до 21 дни.

На капки (колир)

Капките ципрофлоксацин са предназначени за лечението на очни и ушни инфекции. Използват се за възрастни и за деца; най-често третираните инфекции са конюнктивити, язва на роговицата, възпаление на външното и средното ухо – включително при секреция след пробив на тъпанчето.

Популярните продукти на нашия пазар са капките Ципрофлоксацин АБР от Балканфарма-Разград, и Цилоксан от Белгия.

При очни заболявания капките се поставят по схема, съобразена с диагнозата; възможно е да се лекуват инфекции дори на бебета. При ушни инфекции най-често се поставят по 2-4 капки два пъти дневно, сутрин и вечер. Използването на колир-формата изисква стриктно спазване на лекарските указания за дози, терапевтични схеми и продължителност на лечението.

Цена

Цената на таблетките ципрофлоксацин е 5.20 лв за опаковка от 10 таблетки по 500 мг на Актавис; от същия производител – 20 таблетки по 250 мг струват 6.49 лв.

Ципрофлоксацин - Как се ползва на капки и таблетки? Дозировка, мнения
Помага ли при инфекции на гениталиите?
“Демир

10 таблетки по 500 мг от Софарма могат да се набавят срещу 5.50 лв.

Капките за очи/уши от Балканфарма са по около 6 лв за флаконче от 5 мл. Същото количество цилоксан струва към 7 лв.

Дозировка

Дозирането е индивидуално – зависи, както споменахме, от диагнозата, възрастта на пациента, общото му състояние, повлияването и пр. За този медикамент, както принципно се препоръчва при всяка лекарствена терапия, самолечението не е добър вариант.

Употреба при различни заболявания и симптоми

Приемът на таблетки ципрофлоксацин е препоръчителен при етиотропна терапия – т.е. при лечение, насочено към унищожаване на причинителя на инфекционния процес. Валиден е при инфекции на дихателната система, на храносмилателната, отделителната, на жлъчката и черния дроб, зъбите и челюстите, кожата и костите, при перитонит и бактериално поражение на кръвта – т.е. сепсис.

При възрастни пациенти или хора с болести на бъбреците и черния дроб обикновено се препоръчват редуцирани дози. Най-често лечебен курс от 7-10 дни е достатъчен, но при усложнения срокът може да се удължи. Принципно – терапевтичната схема се съставя индивидуално за всеки пациент.

При цистит

Лечебната схема при неусложнен цистит е 250-500 мг от антибиотика през 12 часа, за 3 дни. В случаи на усложнения дневната доза е 2х500 мг, а продължителността на лечението – седмица. По този начин може да се лекува и неусложнен пиелонефрит.

При деца

Таблетките ципрофлоксацин по базово условие не се използват при деца и подрастващи под 18 години; терапия се допуска само под лекарски контрол, при това – за точно определени усложнени диагнози. Дневните дози и продължителността на приема се определят индивидуално. Ето кога е възможно на болно дете да се изпише ципрофлоксацин: белодробни инфекции и бронхити при деца, болни от муковисцидоза; антракс; инфекции на бъбреците и пикочните пътища с усложнения.

При бременност

Този антибиотик е противопоказан при бременност и кърмене. Изключва се самостоятелният избор от страна на жени от цитираните потребителски групи заради възможните негативни последици върху плода или кърмачето. Препоръчва се лекарска консултация, ако бременността не е била известна, докато е било прилагано лечение с този антибиотик.

При гъбички

Антибиотичното лечение нерядко създава условия за гъбични суперинфекции поради поразяването на полезната микрофлора в организма. Логична последица от терапията с ципрофлоксацин може да се окаже баналната кандидоза. Това е причината някои лекари да назначат паралелно с антибиотика и противогъбичен продукт, например микомакс. Възможно е такъв медикамент да бъде препоръчан и след приема на последната доза антибиотик, ако терапията е била по-продължителна и така е имало условия за проява на суперинфекцията.

При хламидия

Антибиотикът под формата на таблетки се прилага и при лечението на инфекции, причинени от хламидии. При навременен старт на лечението то е в повечето случаи успешно; терапевтичната схема изисква прием на продукта два пъти дневно, като дозата и продължителността зависят от евентуални съпътстващи инфекции от рода на такива с уреаплазми или микоплазми. Този тип лечение изисква медицински контрол поради възможен риск от рецидиви – ако инфекцията остане недоизлекувана. В медицинските среди има някои спорове относно ефективността на ципрофлоксацина за такъв тип заболявания. Някои специалисти са на мнение, че е по-ефективно използването на продукти от типа на доксициклин (kasi.mangevillalobos.com).

При възпаление на яйчниците

Възпаление на яйчниците или на други органи в малкия таз се лекува по-продължително, в рамките най-малко на две седмици. Препоръчваните дози са 500-750 мг, два пъти дневно.

При ешерихия коли

Патогените ешерихия коли са чувствителни към този антибиотик и приложението му при инфекции от този тип е оправдано. Една от най-често установяваните диагнози в случая е цистит. Терапията с ципрофлоксацин се назначава индивидуално, в зависимост от локализацията на огнището и стадия на заболяването.

При бъбречна криза

Ципрофлоксацин е един от вариантите за включване на антибиотик в комплексната терапия при бъбречни кризи. Най-често се назначават дози от 500-750 мг, два пъти дневно. В зависимост от състоянието на пациента терапията може да продължи 10 до 21 дни.

Прилагането на ципрофлоксацин обаче изисква лекуващият да е информиран за възможни хронични бъбречни заболявания на пациента. В зависимост от това е възможно да бъде назначена редуцирана доза или да се избере друг лекарствен продукт.

Дайте мнение и Вие тук!
За нос

Капки за нос за деца и възрастни. Антибиотични, противоалергични и др.

Нерядко лекарите-оториноларинголози препоръчват капки за очи при лечението на назални проблеми. Ако пациентът – дете над 1 година или възрастен, се оплаква от запушен нос, може да бъде препоръчан продукт от типа на цилоксан колир. Това всъщност са антибиотични капки с активна съставка ципрофлоксацин. Употребата им като капки за нос е оправдана, ако запушеният нос е част от обща по-сложна картина на простудно заболяване. Най-добре е да се използват при доказана бактериална инфекция, за което е необходимо да се направи съответното микробиологично изследване.

При използването на антибиотични капки за нос трябва да се внимава за алергични реакции, разпознаваеми по усложняването на симптоматиката, поява на обрив и оток на лицето, затруднено дишане и преглъщане и пр.

Индивидуалната доза капки трябва да бъде определена от лекуващия.

Противопоказания и странични ефекти

Медикаментът не може да се използва при алергия към активната съставка или към някое от помощните вещества в лекарството. Не е подходящ за лечение на деца и подрастващи под 18 години освен в споменатите по-горе случаи, по изрично лекарско назначение и под контрол. Изключенията засягат белодробната муковисцидоза за деца над 5 години, профилактика и лечение на антракс.

Медикаментът е противопоказан при бременност и кърмене, както и при пациенти с дефицит на глюкозо-6-фосфатдехидрогеназа.

Приемът на този антибиотик, особено в по-високи дози и за продължителен срок, създава условия за проява на някои странични ефекти. Вижте как могат да бъдат обобщени те в зависимост от въздействието върху отделни органи и системи:

  • Кожа и подкожни тъкани: еритема, т.е. зачервяване, дифузно или локализирано възпаление;
  • Сърдечно-съдова система: аритмии, топли вълни, мигрена, припадъци, възпаление на кръвоносни съдове;
  • Храносмилателна система: метеоризъм, анорексия;
  • Нервна система, психика: хипертензия, безсъние, превъзбуда, тремор, периферни нарушения на чувствителността, силно потене, нарушена координация на движенията, кошмари и депресии, припадъци, чувство на страх и объркване, халюцинации, нарушения на вкуса и обонянието, зрителни разстройства, шум в ушите и временна глухота. При проява на подобни симптоми приемът на медикамента трябва да се прекрати и да се направи консултация с лекуващия.
  • Кръвотворене: тромбоцитопения, левкоза, тромбоцитоза, хемолитична анемия, агранулоцитоза, панцитопения, потиснати функции на костния мозък – животозастрашаващо състояние.
  • Алергични и имунопатологични реакции: медикаментозна треска, фотосензибилизация, бронхоспазми, анафилактичен шок, миалгия, хепатит, нефрит;
  • Опорно-двигателен апарат: артрит, повишен мускулен тонус, гърчове. В редки случаи – мускулна слабост, тендинит, разкъсване на сухожилия, обостряне на проявена миастения гравис;
  • Дихателни органи: задух, усложнения при астма;

Като общи прояви на страничните ефекти се сочат треска, астения, отоци и потене. По отношение на лабораторните показатели – хипергликемия, променени стойности на протромбин, повишена активност на амилазата.

Мнения за ципрофлоксацин

Сравнително ниската цена на този антибиотик, както и не особено трудния достъп до продукта в аптечната мрежа, дават възможност на немалко хора да практикуват самолечение. Още повече, че е популярен като ефективно лекарство при различни инфекции. Трябва особено да се внимава в подобни случаи, както и при назначенията от лекар, да не се превишават допустимите дози.

В подобни случаи се проявяват гадене и повръщане, главоболие, световъртеж, нарушения на съзнанието, халюцинации, мускулни спазми. Какви мерки могат да се предприемат? Стомашни промивки, прием на чревни сорбенти, симптоматична терапия.

  • Форумите обсъждат личен потребителски опит от лечение с ципрофлоксацин. Част от хората намират медикамента за ефективен най-често при кашлица, синузит и хрема; при цистит и вагинални инфекции. Има споделени страхове, свързани с продължителен прием на лекарството – тогава се проявяват симптомите на гъбична суперинфекция, например дискомфорт и парене при уриниране.

Не са изключени алергични реакции при прием на таблетките ципрофлоксацин: описват се случаи с оток на лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане, дишане с хрипове. Сред потребителите има колебания, свързани с доста подробния списък на възможните странични ефекти от приема на лекарството.

  • Преобладава мнението, че ципрофлоксацин не е единственият успешен антибактериален препарат, но е работещ вариант и приложението му има смисъл. Необходимо внимателното му използване поради риска от странични ефекти. Необходимо е внимание и при пациенти, които имат здравословни проблеми с бъбреците, черния дроб и сърдечно-съдовата система. Касае се както за въздействието на самия антибиотик, така и за съвместяването с лекарства за определени хронични заболявания.

Кой ципрофлоксацин е хубав?

Най-често коментиран в мрежата и популярен продукт е ципрофлоксацинът – таблетки от 500 мг, на Актавис. Обикновено потребителите се интересуват от  въпроси, които принципно са засегнати в пациентската листовка: например продължителност на приема, комбинации с други медикаменти, противопоказания – напр. прием по време на бременност.

На Актавис

Ципрофлоксацин Дозировка, мненияТаблетките на Актавис от 500 мг често са препоръчвани при инфекции на отделителната система, органите в малкия таз, дихателните органи, при повтарящи се инфекции на синусите и ушите, при кожата и меките тъкани, при кости и стави, при понижени левкоцити – за профилактика и лечение; при инфекции на храносмилателната система; като профилактично средство срещу зараза с Neisseria meningitidis.

Лекуващият следва да отчете възможните несъвместимости с други лекарства или хронични състояния на пациента си. Цената на опаковка от 10 таблетки е около 5 лв. същият производител предлага и вариант – таблетки от 250 мг; опаковка от 20 хапчета струва 6.49 лв. Изборът на вариант естествено зависи от предписваните дневни дози; избира се по-малка или голяма таблетка като по-удобна за комбинация.

На Екофарм и другите

Ципрофлоксацин 250, 500Ципрофлоксацинът на Екофарм е същият продукт от друг производител; дори при бегло сравнение на пациентските листовки може да се установи аналогичен с този на Актавис състав, предназначение, възможни комбинации с други медикаменти, противопоказания и странични ефекти. И в двата случая се обръща внимание на режима на прием: при хранене или независимо от приема на храна, но с много течности. Противопоказано е комбинирането с млечни продукти и цитруси. Препоръчва се избягване на комбинации с хранителни добавки с високо минерално съдържание.

Ето още варианти на антибиотика ципрофлоксацин от други производители:

  • Ципробай – 500 мг, 10 таблетки за 18 лв; 250 мг – 10 таблетки за 13 лв; от Италия/Германия;
  • Ципрофлоксацин от Словения – 10 таблетки по 500 мг за 6 лв;
  • Ципринол от Словения – 10 таблетки по 500 мг за 5 лв;
  • Ципрофлоксацин от Софарма – 10 таблетки по 500 мг за 5 лв.

Имаме и още един добър материал по темата ТУК:

Ципрофлоксацин – успешното решение за цистита

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения за Цистон на Хималая и др.

Цистон. Мнения, противопоказания. Колко време трябва да се пие? Странични ефекти

Мнения за Цистон на Хималая и др. Колко време трябва да се пие Цистон и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *