4 причини, предизвикващи подутина в интимната зона

1. Ако подутината е с наситено червен цвят, наподобява пъпка, а при допир е болезнена, особено когато се появява скоро след бръснене или кола маска, по всяка вероятност става дума за обърнат косъм. Най-често предизвиканото неудобство трае няколко дни. За да го облекчите, можете да притискате гореща хавлия към мястото за по-около 10 минути на ден и скоро след това самият косъм трябва да се покаже.

2. Ако подутината в интимната зона по цвят се слива с цвета на кожата и е плътна, то по всяка вероятност става дума за кожна брадавичка, позната още като фибром. Образуванието се смята за безобидно, в голяма част от случаите е и безболезнено. То е подобно на онези брадавици, които се появяват на всяко едно друго място по тялото. Ако не създава дискомфорт, може въобще да не й се обръща внимание. При желание може се потърси съвет от гинеколог.

3. При появата на безболезнена подутина с бледорозв цвят и без конкретна форма, по всяка вероятност става дума за генитални брадавици. Те се отличават с това, че по форма наподобяват карфиол и се умножават доста бързо. Гениталните брадавици са известни още като кондиломи и се причиняват от човешкия папилома вирус. Предават се най-често по полов път, както и при допир с кожата на заразен човек. Важно е незабавно да се потърси лекарска помощ и да се започне лечение.

Дайте мнение и Вие тук!

4. В случаите, когато подутина представлява болезнено мехурче, разположено върху лабията или върху вътрeшността на вагината, най-вероятно представлява генитален херпес. Заболяването е полово преносимо и се предава при контакт с кожата на заразен партньор. Важно е подутината да не се доказва, защото херпесът е изключително заразен. Посещението при гинеколог трябва да е възможно най-скоро, за да назначи той курс на лечение.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Билка черен оман. Ползи, приложение на корен, противопоказания на зарасличе

Билка черен оман. Ползи, приложение на корен, противопоказания на зарасличе

За какво се използва билката черен оман (зарасличе) и как? За мазане, за пиене. Противопоказания …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!