Бучу

Бучу: Една идеална билка при трудности с уринирането и болни бъбреци

Бучу, това е храст, който расте в Южна Африка и се ползва откакто местните се помнят за решаване на всевъзможни проблеми и трудности, свързани с уринирането, при възпаление на бъбреците и много други случаи.

У нас се разпространява главно като екстракт от листа, затворен в капсули.

Разновидности на Бучу:

Barosma betulina (син. Agathosma betulina, Diosma betulina), Barosma crenulata (син. Agathosma crenulata), Barosma serratifolia. Листата на първата (известна като „късолистно бучу”) са най-ценени и съставляват т.нар. foliea buchu в британската фармакопея. Билката за пръв път е въведена в официалната британска медицина през 1821 година като лек срещу цистит, уретрит, нефрит и катар на пикочния мехур.

Бучу е нисък храст, произлизащ от района на Кейп в Южна Африка. Хотентотите използват няколко разновидности под общо наименование „буку”. Листата имат аромат, наподобяващ този на седефчето, и се използват от местните хора за парфюмиране на тялото. Те се събират по времето, когато растението цъфти и дава плодов и се сушат. Маслото от бучу се извлича от листата чрез дестилация на пара. Препаратите, приготвяни от листата му, имат дълга история на употреба в традиционната билкова медицина като дезинфектанти на пикочния тракт и диуретици. Билколечителите са използвали бучу за лечение на пикочни инфекции и възпаления, както и на възпаления на простатата. В Европа то се е използвало и за лечение на подагра. Оригиналната употреба на билката от местните жители на Южна Африка не е изяснена, тъй като бучу е общо название на ароматните растения. Тя, изглежда, е била прилагана локално, навярно като репелент срещу насекоми, а също така и вътрешно при стомашни оплаквания, ревматизъм и проблеми с пикочния мехур.

Активни съставки:

Листата на бучу съдържат от 1 до 3.5% летливи масла и флавоноиди. Смята се, че антисептичното му действие върху пикочния тракт се дължи на летливите масла. Основният им компонент, за който се счита, че има антисептично и антибактериално действие, е (монотерпен) диосфенолът. Липсата именно на това вещество в т.нар. „дълголистно бучу” (Barosma serratifolia) доведе до изключване на листата на тази разновидност от британската фармакопея. Но едно изследване в епруветка с употреба на масло от бучу не откри съществен антибактериален ефект.

Освен летливото масло (което освен диосфенол съдържа лимонен, ментол и камфор) съставът на билката включва гликозид (баросмин), флавоноиди (диосмин, рутин, хесперидин, кверцетин и производни), клей, смола, витамини от група В, танин.

Билката е използвана при инфекции и възпаление на пикочния тракт. Тя има още диуретични, ароматни, стимулиращи и предизвикващи изпотяване свойства. Може да бъде използвана при всякакви инфекции на урогениталния тракт като цистит, уретрит, простатит, затруднено уриниране (дизурия), пясък в урината. Тя е особено полезна при болезнено и парещо уриниране.

Дайте мнение и Вие тук!

В Кейп дълго време бучу е било познато като стимулиращ тоник и лек за стомашни проблеми, употребявано накиснато в бренди -цяр, известен като „бучу бренди”.

Каква е обичайната дозировка?

бучу, екстракт за болни бъбреци и уриниранеМонографията на германската Комисия Е заключава, че няма достатъчно данни, подкрепящи съвременната употреба на бучу за лечението на инфекции и възпаление на пикочния тракт. Но някои традиционни билколечители продължават да го препоръчват при такива състояния. Традиционно се предписва употребата на 1-2 г от сушените листа 3 пъти дневно на капсули или чай. Тинктурата (1:5 в 60% алкохол) може да бъде използвана в доза 2-4 мл 3 пъти дневно, а течният екстракт (1:1 в 90% алкохол) – 0,5-1,5 мл (отново 3 пъти дневно).

Странични ефекти и взаимодействия: бучу може да предизвика дразнене на стомаха и червата, така че не трябва да се взима на празен стомах. Освен това не бива да се употребява от бременни жени или кърмачки. Може да раздразни болните бъбреци и трябва да се избягва от хора с бъбречни инфекции.

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

прескачане на сърцето в легнало положение, как да го спра?

Как да спра прескачането на сърцето? Има ли Ритмонорм вреда при екстрасистоли? Аритмия на нервна почва

Как да спра прескачането на сърцето? Опасни ли са екстрасистолите? Какво ако имаме прескачане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!